FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 22 oktober 2001

Dekker eerste Nederlandse winnaar WK

Mr_Opel had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Erik Dekker is de eerste Nederlandse wielrenner die de wereldbeker in de huidige vorm heeft gewonnen. De Rabo-renner verdedigde in de Ronde van Lombardije, de laatste wereldbekerwedstrijd, met succes zijn leidende positie.

Dekker staat nu tweede op de ranglijst van de UCI. Hij moet nu alleen Erik Zabel voor zich dulden. De Duitser behield de koppositie, ondanks dat hij na het wereldkampioenschap geen koers meer heeft gereden.

Michael Boogerd is de tweede Nederlander die in de top tien staat. Door zijn derde plaats in de Ronde van Lombardije is de Hagenaar van de tiende naar de zevende plaats gegaan.

UCI-ranglijst

1. Erik Zabel (Dui) 2.387
2. Erik Dekker (Ned) 2.026
3. Davide Rebellin (Ita) 1.977
4. Lance Armstrong (VS) 1.713
5. Jan Ullrich (Dui) 1.680
6. Gilberto Simoni (Ita) 1.644
7. Michael Boogerd (Ned) 1.522
8. Oscar Sevilla (Spa) 1.493
9. Paolo Bettini (Ita) 1.491
10. Francesco Casagrande (Ita) 1.416

Medicinale cannabis op recept

Philosocles had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Apotheken mogen van het kabinet (op voorstel van minister Borst) binnenkort medicijnen op basis van cannabis gaan verstrekken. Het is al langer bekend dat patienten met bijv. kanker of multiple sclerose baat hebben bij gebruik van cannabis, maar tot nu toe waren zij op de coffeeshop aangewezen. Dat wordt dus de apotheek, op doktersrecept.

Op 1 januari werd al het Bureau voor Medicinale Cannabis opgericht, dat verlof dient te verlenen voor het telen van marihuana, oogsten op moet kopen en de vervaardiging van medicijnen uit de cannabis gaat stimuleren. Als dit bureau Borst groen licht geeft, kunnen de apotheken met de levering beginnen.

In de VS en Canada wordt hier en daar al medicinale cannabis verstrekt. Ook verstrekken sommige apotheken in Nederland al cannabis op doktersrecept.

Hercules ramp wordt toch nader onderzocht

merulez had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Er zal toch een nader onderzoek komen naar de ramp met de Hercules die op 15 juli 1996 aan 34 mensen het leven kostte. Staatssecretaris De Vries van Binnenlandse Zaken kondigt dat aan in een brief die deze week naar de Tweede Kamer wordt gestuurd.

Een Kamermeerderheid van PvdA, D66, GroenLinks, SP en SGP dringt daar al een tijd op aan. Zij willen meer duidelijkheid over de rol van de brandweer en over de ondernomen reddingspogingen.

Het kabinet zag eerder geen aanleiding voor aanvullend onderzoek bovenop de bestaande studies. De rol van de brandweer staat ter discussie na onderzoek van de Inspectie Brandweerzorg en Rampenbestrijding. Deze concludeerde dat meer mensen de ramp hadden kunnen overleven als er door de brandweer eerder reddingspogingen waren ondernomen.

De militaire kamer van de rechtbank in Arnhem sprak de verantwoordelijke brandweercommandant eerder vrij van vervolging. Een kamermeerderheid vindt dat de tegengestelde conclusies om een nieuw onderzoek vragen. De Raad voor de Transportveiligheid krijgt nu de opdracht de rol van de brandweer te onderzoeken.

De juridische basis moet nog bekeken worden, omdat de Raad voor de Transportveiligheid in principe geen onderzoek kan doen naar ongevallen met militaire toestellen.

Van Hooijdonk drie duels geschorst

groenekikker had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Pierre van Hooijdonk is door de UEFA voor drie Europacupduels geschorst. Hierdoor ontbreekt de spits in de belangrijke laatste twee groepduels van Feyenoord in de Champions League, tegen Bayern München en Sparta Moskou.

Als Feyenoord nog doorgaat, in de CL of de UEFA Cup mist van Hooijdonk in ieder geval de 1e wedstrijd daarvan.

Ferry de Haan, die in hetzelfde duel twee keer geel kreeg, is voor één wedstrijd geschorst. Tegen Bayern München kan trainer Bert van Marwijk dan ook geen beroep doen op de voorstopper.

Altavista verbergt zoekresultaten

AltaVista Nederland en 21 andere Europese zustersites laten niet meer de hoeveelheid gevonden zoekresultaten zien. Volgens AltaVista is het slechts een tijdelijke maatregel en is in november alles weer normaal. "We experimenteren met de site."

De zoekmachine laat sinds vandaag niet meer zien hoeveel resultaten een vraag oplevert. Daardoor is het moeilijker om te bepalen of AltaVista wel regelmatig documenten ververst.

AltaVista kampt al enige maanden met problemen met de database. Voelspriet bracht onlangs het nieuws dat de wereldwijde index van de zoekmachine nauwelijks meer wordt geactualiseerd. Eerder bleek dat ook de 22 Europese edities van AltaVista niet op orde waren. Met name de Nederlandse editie is ernstig verwaarloosd. Voelspriet kon tot deze conclusie komen doordat bij elke test steeds het aantal zoekresultaten in beeld kwam. Maar AltaVista Nederland en alle andere Europese zustersites laten nu geen pottenkijkers meer toe

Palestijn opent vuur op passanten

Mr_Opel had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een Palestijn heeft maandagochtend in de wijk Talpiot van West-Jeruzalem het vuur geopend bij een bureau voor de uitgifte van rijbewijzen. Zeker vier mensen zijn gewond geraakt, van wie twee ernstig. Een Israëlische soldaat schoot de man dood. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

De Palestijn was volgens de politiecommandant van het district waaronder Talpiot valt, afkomstig uit Artas, nabij Bethlehem op de Westelijke Jordaanoever. Hij zou eerst zijn werkgever, een garagehouder met wie hij ruzie over geld had, hebben verwond voor hij in de wilde weg begon te schieten.

Drie weken geleden kostte een soortgelijke schietpartij op het busstation van Afula in Noord-Israël drie Israëliërs het leven. Dertien mensen raakten gewond toen een als Israëlische soldaat vermomde Palestijn op passanten begon te schieten.

CDA'er bekent vervalsen rapport

Een medewerker van het partijbureau van het CDA heeft bekend dat hij zelf een rapport in elkaar gezet heeft en aan de redactie van 2Vandaag heeft aangeboden.

Het rapport bevatte vernietigende conclusies over het imago van Jaap de Hoop Scheffer, oud-fractievoorzitter van de partij. De positie van de toenmalige kandidaat-lijsttrekker was toen al aan het wankelen. Een dag eerder had partijvoorzitter Van Rij al felle kritiek geuit op het functioneren van De Hoop Scheffer.

2Vandaag maakte eind september de conclusies van het onderzoek openbaar. Woordvoerders van het CDA ontkenden direct de authenticiteit van het rapport. Het rapport zou niet over De Hoop Scheffer persoonlijk gaan, maar over de partij zelf.

Het CDA deed begin oktober aangifte bij de politie. Volgens een woordvoerster van Justitie heeft de bewuste medewerker zichzelf gemeld. Vorige week is hij verhoord. Het Openbaar Ministerie heeft nog niet besloten of de man zal worden vervolgd, al ligt dat volgens de woordvoerster wel voor de hand.

Aardappelmesje beslecht ruzie scholieren

Niet alleen in Nederland gedraagt de jeugd zich steeds agressiever op school, ook onze zuiderburen hebben er last van. Vandaag was het raak op een speelplaats van een school voor technisch onderwijs in de Vlaamse gemeente Kalmthout.

Een 14-jarige scholier stak maandagochtend een 15-jarige medeleerling neer nadat de twee het met elkaar aan de stok kregen na een onenigheid over een zitplaats op een bank.

De 14-jarige haalde een aardappelmesje tevoorschijn en haalde daarmee uit richting het slachtoffer, die werd geraakt in de halsslagader. De jongen werd in kritieke toestand overgebracht naar een ziekenhuis. Zijn toestand is inmiddels stabiel.

De jonge dader is ingesloten en moet dinsdag voor de jeugdrechter verschijnen.

Taliban beschuldigt de VS van oorlogsmisdaad

gr8w8 en merulez hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De beschuldigingen van de Taliban jegens de Verenigde Staten zijn niet van de lucht. Volgens het persbureau van de Taliban heeft een Amerikaans bombardement maandag 50 tot 70 patiënten in het ziekenhuis van Herat het leven gekost. In het verwoeste ziekenhuis in de West-Afghaanse stad waren 100 bedden.

Het ministerie van Defensie van de VS meldde via een woordvoerder: "Wij weten daar tot nu toe niets van. Ik kan het bevestigen noch ontkennen".

Verder beschuldigen de Taliban de Amerikanen ervan maandag bij de aanvallen in Afghanistan chemische en biologische wapens te hebben gebruikt. De gevolgen van de aanvallen zijn bij de gewonden duidelijk te zien, aldus de woordvoerder. ,,Een vorm van vergiftiging behoort daartoe.''

Reconstructie kinderhoofdje openbaar

Kiuchi + Peewee + yeti1924 hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De reconstructie van het hoofd van het meisje, waarvan bij strand Nulde en Hoek van Holland de romp en het hoofd zijn gevonden, is openbaar gemaakt.

Het meisje had een smal gezicht en een opvallend spleetje tussen de voortanden. De gelijkenis is volgens de experts zeker 75%. Op de reconstructie ontbreken haar en ogen. Het is niet gelukt om de haardracht en de oogkleur van het kind te herleiden. Wanneer toch haar en ogen zouden zijn toegevoegd, zou herkenning veel moeilijker zijn geworden.

Het kind van 5 tot 7 jaar was waarschijnlijk van Europese of Noord-Afrikaanse afkomst en mogelijk van gemengd ras. Vanavond besteedt AVRO's Opsporing Verzocht aandacht aan deze zaak.

Spice Girls definitief uit elkaar

Voor wie dacht dat de Spice Girls al lang en breed hun gezamenlijke carriëre beeïndigd hadden: dat was nog niet het geval. Volgens een Engelse krant heeft een ruzie tussen Melanie Brown en Victoria Beckham ertoe geleid dat de meidengroep nu definitief uit elkaar is.

De vier dames hebben hierover nog geen officiële verklaring gegeven, maar roddelkrant The Sun weet te melden dat de Spice Girls een tijdje geleden al hun managers hebben gedumpt, en dat de dames niet meer met elkaar spreken.

"Met 4 ruziënde sterren en geen manager om ze te leiden is er absoluut geen kans dat ze ooit nog als groep doorgaan. Ze hadden 100 miljoen pond (ruim 300 miljoen gulden) kunnen verdienen met touren en een nieuw album, maar hun persoonlijkheden houden dat tegen", aldus een 'insider' tegen The Sun.

De Spice Girls hebben al een tijdje last van geruchten over een split-up, maar hebben deze steeds ontkend.

Bin Laden carnaval-hype in Rio

Medi@Watzjer had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De hype tijdens aankomende Halloween- en carnavalfeesten in het Braziliaanse Rio de Janeiro zijn: Osama Bin Laden maskers!

In een traditionele verkleedwinkel in het centrum van Rio gaan er elke dag minstens 25 maskers van Bin Laden de deur uit, tegenover slechts vijf van de Braziliaanse president Fernando Henrique Cardoso of de linkse oppositieleider Luis Inacio "Lula" de Silva.

"Tot voor kort verkocht vooral de linkse oppositieleider erg goed, maar nu wil iedereen Bin Laden", legt de verkoper uit aan een plaatselijke krant. Samen met het masker van Bin Laden kwam er ook een masker op de markt van de Amerikaanse president George W. Bush. Dat item doet het met amper twee stuks per dag lang niet zo goed als het Bin Laden-masker.

Een Bin Laden-masker, compleet met tulband en baard, kost 15 real (een kleine zes Euro). Maar daarvoor krijg je ook kwaliteit: De maskers krijgen hun vorm machinaal maar worden wel nog met de hand beschilderd en van haar voorzien. In totaal werken er twaalf personen. Alleen al in een winkel in Sao Paulo zijn er 4000 (!) besteld. Het bedrijfje dat de maskers vervaardigt, kan de vraag niet bijhouden. De bedrijfsleider denkt er dan ook sterk aan meer personeel in dienst te nemen

Kortom: er zijn drukke tijden in aantocht voor de politie in Brazilië, als er duizenden "Bin Ladens" rondlopen. Als dit de echte Bin Laden maar niet op ideeën brengt...

Gekocht door je kind? Terug dan!

methodmich had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Kinderen mogen niet zomaar een winkel binnenlopen en producten kopen. Of de koop rechtsgeldig is, hangt af van de leeftijd van het kind, de hoogte van de aankoopbedrag en het artikel. Zo kan de aanschaf van een huisdier discussie geven en ertoe leiden dat de winkelier het dier moet terugnemen.

Nog niet alle winkeliers houden zich hier aan. Maar als ze iets verkopen aan kinderen, zonder toestemming of aanwezigheid van de ouders kunnen ze een flinke boete krijgen. Onlangs moest een winkelier al een vergoeding aan ouders geven omdat hij een konijn niet terug wilde nemen.

Ouders staan bij de rechtbank namelijk erg sterk. Kinderen mogen zonder toestemming niets meer meekrijgen in de winkel. Gebeurt dit wel, dan kunnen de ouders het aanvechten en hebben ze een grote kans dat ze een vergoeding krijgen.

Olifant trapt oppasser dood

Rop2000 en Melmak hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een onfortuinlijke struikelpartij heeft zaterdag in de Londense Zoo voor de ogen van tientallen bezoekers geleid tot de dood van de 44-jarige ervaren olifantenverzorger Jim Robson.

Hij werd doodgetrapt door een Aziatische vrouwtjesolifant, toen hij drie van deze beesten aan het verzorgen was. De ongetrouwde Robson werd nog per helikopter naar het ziekenhuis in Hampstead te Noord-Londen vervoerd, maar bleek bij aankomst al te zijn overleden. Hij werkte 26 jaar in de dierentuin waarvan 16 jaar als olifantenverzorger.

Het is de derde keer in nog geen twee jaar tijd dat een olifant in een Britse dierentuin een verzorger heeft gedood. De Londense Zoo was uit respect voor het slachtoffer gisteren de gehele dag gesloten. Een woordvoerder van de jaarlijks door meer dan één miljoen bezoekers bezochte dierentuin zei dat onderzocht zal worden of de veiligheidsvoorschriften verbeterd moeten worden. Een rapport bekritiseerde onlangs het gebrek aan ruimte voor de olifanten in de Zoo.

Concorde vliegt weer transatlantisch

In een eerder artikel meldde Fokzine al dat de Concordes binnenkort weer zouden gaan vliegen en vandaag was de grote dag. Voor het eerst sinds de crash van vorig jaar is er weer een Concorde opgestegen vanaf het vliegveld Heathrow in London met als bestemming New York. Vorig jaar kwamen in totaal 113 mensen om het leven toen vlak na het vertrek uit Parijs een Corcorde van Air France vlam vatte en vervolgens neerstortte bovenop een hotel. British Airways en Air France, de enige twee luchtvaartmaatschappijen die vliegen met de Concorde, besloten daarop dat alle Concordes aan de grond moesten blijven totdat duidelijk was wat het ongeluk veroorzaakt had.

Inmiddels is uit onderzoek gebleken dat een van de banden van het vliegtuig explodeerde, nadat deze over een stuk metaal was gereden. Stukken rubber van de band doorboorden de brandstoftanks, die vervolgens in de brand vlogen. Om te voorkomen dat dit in de toekomst nogmaals kan gebeuren, zijn de brandstoftanks voorzien van kogelwerend Kevlar en hebben de vliegtuigen sterkere banden gekregen.

De vlucht van vandaag is de eerste van een rij testvluchten om te zien of de nieuwe veiligheidsmaatregelen goed werken. "Het doel van deze vlucht is het testen van alle vlucht- en grondprocedures zoals die worden gebruikt tijdens een normale passagiersvlucht", aldus een woordvoerster van British Airways.

Vanaf 9 november zal British Airways beginnen met een dagelijkse vluchten tussen Londen en New York. Vanaf 1 december zal er, gedurende de wintermaanden, nog een wekelijkse vlucht van Londen naar Barbados bij komen. De luchtvaartmaatschappij heeft al voor meer dan 10 miljoen Engelse Pond aan tickets verkocht en de eerste vluchten zijn al volgeboekt. De allereerste officiële passagiersvlucht, alleen voor genodigden, is gepland voor 7 november.

Update: En inmiddels kunnen we melden dat de Concorde ook daadwerkelijk veilig is geland in New York. Het vliegtuig kwam weliswaar 15 minuten te laat aan, maar volgens een woordvoerder van British Airways verliep de vlucht zeer goed.

Invalide overlijdt in sloot

Kiuchi, NoSkillz en Mr_Opel hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Groningen is zaterdagavond een invalide vrouw omgekomen. Ze was met haar elektrische rolstoel een sloot ingereden. Zondagmiddag pas werd dit ontdekt door de politie. Door het late ontdekken van het voorval raakte de vrouw onderkoeld en overleed.

Volgens een woordvoerder van de politie reed de vrouw door nog onbekende oorzaak rechtdoor bij een bocht. Daarna belandde de vrouw tussen het riet in de sloot naast de weg. De politie denkt dat er verder geen andere voertuigen bij het ongeval betrokken zijn geweest.

Vijf UPC-ers verdacht van poederbrief

Carin aka Trijntje had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De politie heeft twee medewerkers van kabelbedrijf UPC aangehouden op verdenking van het versturen van een "miltvuurbrief", een brief met wit poeder, naar een collega op een andere afdeling. Drie andere personeelsleden, die volgens de directie van UPC bij de "misplaatste grap" waren betrokken zijn voorlopig geschorst.

De twee verdachten zijn een 27-jarige man en een 29-jarige vrouw. De officier van justitie bepaalt vandaag of zij blijven vastzitten. Op het hoofdkantoor van UPC aan de Kabelweg in West brak dinsdag volgens de politie grote paniek uit toen een werknemer een envelop opende, waaruit het poeder viel. Het vermeende "anthrax" kwam op zijn handen terecht. De afdeling werd ontruimd, tot uren later uit onderzoek in een laboratorium in Lelystad bleek dat van gevaar voor besmetting met miltvuur geen sprake was. Onderzoek van de politie en een interne controle binnen UPC wezen op de twee hoofdverdachten en hun drie vermeende medeplichtigen.

Allan McNish 2e rijder Toyota

merulez had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De renstal Toyota heeft Allan McNish aangesteld als tweede rijder. De Brit gaat samen met de Fin Mika Salo de stoeltjes bezetten als het Japanse team komend seizoen zijn debuut in de Formule 1 maakt.

De 31-jarige McNish was al testrijder bij Toyota en hielp mee de bolide te ontwikkelen. Eerder testte hij voor McLaren en Benetton en won de 24-uursraces van Le Mans en Daytona.

McNish was voor teammanager Ove Andersson de belangrijkste kandidaat voor het tweede stoeltje. Hij heeft zijn beslissing laten afhangen van de diverse testsessies. ,,Alles is goed gegaan, dus er was voor mij geen reden mijn keuze te wijzigen'', aldus Andersson.

Internetten vanuit ziekenhuisbed

Patiënten in het Academisch Ziekenhuis Groningen (AZG) kunnen in de toekomst vanuit hun bed het internet op. Het ziekenhuis is van plan naast elk bed een aansluitpunt voor een laptop te maken. Wanneer het zover is, is nog niet bekend.

De internetverbinding naast het bed zou een dubbele functie moeten krijgen, zegt directeur servicefaciliteiten H. Verhagen van het AZG. Patiënten kunnen op henzelf afgestemde medische informatie vinden, maar ook ter ontspanning surfen of chatten met het thuisfront.

Het was echt stil in 'De Hout'

Één minuut stilte voorafgaande aan de wedstrijd AZ-Feyenoord uit respect voor AZ-speler John Bosman, wiens zoontje (5) bij een ongeluk om het leven kwam. Het is altijd afwachten hoe zoiets uitpakt want je hebt niet alle supporters in de hand.

Maar de minuut stilte in AZ-stadion ''De Hout'' was zaterdagavond echt muisstil. Zowel de AZ- als de Feyenoordfans betuigden hun respect. Voor de invalkeeper van Feyenoord, Henk Timmer (gehuurd van AZ), niet meer dan logisch. Met beide handen voor zijn gezicht geslagen onderging hij de minuut stilte voorafgaande aan de wedstrijd.

Henk Timmer, die met Max Huiberts en Barry van Galen tot de beste voetbalvrienden van Bosman kan worden gerekend, sprak van de raarste week in zijn leven: ,,Eerst maakte ik mijn debuut voor Feyenoord en ook nog eens in de Champions League. Vervolgens gebeurt er iets verschrikkelijks in het leven van je beste vriend. Iets wat je niemand gunt. Dan liggen 'fantastisch' en 'dramatisch' ineens wel erg dicht bij elkaar.''

Feyenoord fans met spandoek



Speciaal voor John Bosman schreef dichter Chris Willemsen (bekend van o.a Hard Gras) dit gedicht.

Alles

Alles mag je verliezen

een tackle
je concentratie
een luchtgevecht
je grip op het duel

alles mag je verliezen

de liefde voor je club
je basisplaats
de vorm van je leven
je kijk op het spel

alles mag je verliezen

je zelfbeheersing
scheenbeschermers
je jonge jaren
en je strakke lijf

alles mag je verliezen
maar niet je zoon van vijf

NPB: 'Hoofdofficier A'dam moet weg'

Voorzitter H. van Duijn van de Nederlanse Politiebond (NPB) vindt dat hoofdofficier van justitie De Wit uit Amsterdam onmiddelijk moet opstappen. Volgens Van Duijn is De Wit totaal ongeschikt voor zijn functie.

De reden voor deze ongekend harde kritiek zijn uitlatingen van De Wit na de aanslagen in de VS. De Wit zei ondermeer dat de politie bijstand moest hebben van het leger en de marechaussee als na Amerikaanse vergeldingsacties etnische rellen zouden ontstaan in Amsterdam. De Wit voorspelde een escalatie. ,,Dan hebben we het over geweldsuitbarstingen, gijzelingen, het kan allemaal'', zei de hoofdofficier.

Van Duijn vindt dat De Wit hiermee veel onrust veroorzaakt. ,,Iemand op zo'n positie zou de uitwerking van dergelijke uitspraken moeten kunnen voorzien. Daartoe is hoofdofficier De Wit blijkbaar niet in staat en dat maakt hem eigenlijk geheel ongeschikt voor zijn functie''.

Fikse bonus voor ontslagen burgemeester

Een zwijgplicht als onderdeel van een ontslagovereenkomst, dat is wat ex-burgemeester L. van Maaren-van Balen, van de Friese hoofdstad Leeuwarden, ten deel is gevallen na haar ontslag deze week.

Of ze daar echt rouwig om zal zijn valt nog maar te bezien. Mevrouw van Maaren is door de gemeente Leeuwarden afgekocht met een goudenhanddruk van 1,75 miljoen gulden. Tot 2005 krijgt ze bovendien haar salaris volledig uitbetaald. Daarna krijgt ze tot haar pensioen onder andere een aanvulling op de wachtgeldregeling. Niet verkeerd voor iemand die slechts 2,5 jaar burgemeester is geweest van Leeuwarden. Vorig jaar kreeg ze een coach van het ministerie van Binnenlandse Zaken, omdat ze niet goed functioneerde. Als officiële reden van de vertrouwensbreuk wordt overigens 'een onoverbrugbaar verschil van inzicht hoe Leeuwarden bestuurd moet worden' aangegeven.

De ex-burgemeester zelf krijgt voor elke overtreding van het spreekverbod 50.000 gulden boete. Maar ook alle verdere betrokkenen bij het ontslag moeten daarover zwijgen: Wethouders, raadsleden en ambtenaren.

Endemol laat telefoonnummers lekken

Rop2000 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Er staan weer eens gegevens van bekende Nederlanders online. Door een slordigheidje van entertainmentbedrijf Endemol duikt een lijst met felbegeerde telefoonnummers inmiddels op diverse plaatsen op. Het is niet voor het eerst dat de gegevens van BN'ers open en bloot op internet staan.

"Meer dan 500 medewerkers van het bedrijf in Aalsmeer staan met naam en toenaam en soms zelfs met 06-nummer op de lijst die zich snel per e-mail verspreidde", aldus de Nederlandse website 2Link.nl die melding maakte van het voorval.

Onder meer de nummers van mensen als Caroline Tensen, Carlo Boszhard, Winston Gerschtanowitz en Willibrord Frequin zijn op de lijst te vinden. Op de lijst is zelfs te lezen of men over een EHBO-diploma beschikt.

EndeMol ontving volgens Michiel Hensema van 2Link al snel waarschuwingstelefoontjes. De webmaster van de entertainmentfabriek heeft er inmiddels voor gezorgd dat de originele informatie van de site afgehaald is.

In februari dit jaar circuleerden online ook al lijsten met namen van bekende Nederlanders. Internetters verzamelden de gegevens uit de database van de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland.

Veel bekenden hebben hun eigen naam namelijk uit voorzorg als internetadres laten vastleggen. Zonder zich te realiseren dat de privé-gegevens op internet zouden komen te staan, gaven veel soapsterren, zangers en tv-presentatoren hun telefoonnummer en adres op bij de registratie.

Een groepje hackers ontdekte destijds dat het grote bestand van de SIDN de ideale bron is om geheime telefoonnummers en adressen te achterhalen. Ze stelden een lijst samen en verspreidden deze via een chatbox. Onder meer de nummers van Angela Schijf, Katja Schuurman, Fabienne de Vries, Jaap Jongbloed en Jack van Gelder waren zonder problemen te achterhalen.

Het verkeerde gaatje

Medi@Watzjer had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Begin er maar eens aan: kinderen maken als je nooit sexuele voorlichting kreeg in je leven! Een Roemeens koppel dat bij hun dokter ten rade ging, omdat ze geen kinderen konden krijgen, bleek helemaal niet onvruchtbaar. Uit het gesprek met de dokter bleek dat de twee een "klein inschattingsfoutje" maakten tijdens hun sexuele bezigheden. Dat het koppel nog steeds geen kinderen kreeg, na vruchteloos proberen had alles te maken met het feit dat ze de "verkeerde ingang gebruikten". Het paar had namelijk al die tijd anale sex bedreven in de veronderstelling dat ze "juist" bezig waren. De arts stuurde het zigeunerkoppel naar huis met enkele brochures over sexuele voorlichting…

Bijbelverkoop in VS stijgt met 60%

Rop2000 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Dat niet ieder bedrijf over de kop gaat door de aanslagen in Amerika is maar weer eens bewezen in een artikel in The Times van vandaag:

Vrijwel alle boeken in de bestseller-lijst van de New York Times houden verband met de aanslagen, maar het woord Gods verkoopt momenteel het best. "Tijdens de Golfoorlog werden 20 procent meer bijbels verkocht", weet Gary Gin van Christian Publications, "Nu gaan er tot zestig procent meer bijbels over de toonbank".

Opnieuw dode katten in Langeraarse Plas

Mr_Opel had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De dierenbescherming van Alphen aan den Rijn heeft het afgelopen weekeinde opnieuw dode katten uit het water van de Langeraarse Plassen gevist. Op aanwijzing van omwonenden werden ditmaal vier katten drijvend in het water aangetroffen. Eerder deze maand trof de dierenambulance in hetzelfde watergebied acht katten dood aan.

De beestjes zijn allemaal op dezelfde manier om het leven gebracht: met een touw en steen om de nek. De dierenambulance spreekt van een kattenmoordenaar en heeft van alle vondsten aangifte gedaan bij de politie.

De viervoeters zijn vermoedelijk alle tegelijkertijd om het leven gebracht. Volgens een plaatselijke dierenarts hebben de katers en poezen, waarvan een aantal jongen droegen, lange tijd op de bodem van de plas gelegen. Door de verre staat van ontbinding zijn de beestjes, ondanks de stenen om de nek, uiteindelijk boven water komen drijven.

Newmonday.com stopt met activiteiten

VNU en Randstad Holding hebben besloten de activiteiten van de carrière-site newmonday.com per 1 november 2001 te beëindigen. Beide ondernemingen hebben een belang van ieder 50% in de joint venture.

Newmonday.com, een on line loopbaancentrum voor hoger opgeleiden, is actief in Nederland, Groot-Brittannië, België, Frankrijk, Italië en Spanje. In totaal zijn er ongeveer 140 mensen werkzaam.

Als gevolg van sterk gewijzigde omstandigheden op de arbeidsmarkt bleef de omzet van newmonday.com achter bij de verwachtingen. VNU en Randstad Holding zien daardoor onvoldoende perspectief om gezamenlijk de activiteiten van de carrière-site voort te zetten.

VNU zal een deel van de activiteiten van newmonday.com in Nederland en Groot-Brittannië integreren in de bedrijven die opereren onder de naam VNU Business Publications. VNU acht de door newmonday.com ontwikkelde concepten kansrijker wanneer zij deel uitmaken van ondernemingen die de markt via verschillende kanalen (print, elektronisch, beurzen) bedienen. Zo beschikken de Nederlandse titels Intermediair en Computable en de Britse vakbladen Computing en Accountancy Age in hun segment over leidende posities op de arbeidsmarkt. Ongeveer 40 medewerkers van newmonday.com zullen in dienst treden bij VNU Business Publications in Nederland en Groot-Brittannië. VNU en Randstad zullen zich inspannen om voor de overige werknemers een nieuwe arbeidsplaats te vinden.

Kernonderzeeër Koersk eindelijk in droogdok

De Russische kernonderzeeër Koersk is zondag meer dan veertien maanden na de tragische ondergang in de Barentszzee eindelijk in dok gebracht. Het bergingsponton met daaronder de Koersk, maakte zondag vast in een drijvend dok van de Russische marine in Moermansk.

Dit heeft de Russische Noordelijke vloot bekendgemaakt. De komende dagen zullen de 26 stalen kabels waarmee de Koersk vastzit worden losgemaakt. Pas dan kan de duikboot voor het eerst sinds augustus 2000 boven water verschijnen. In de weken daarna zullen marine-artsen in de romp van de Koersk naar de stoffelijke resten zoeken van de 112 achtergeleven opvarenden van het schip. Ook kunnen marinedeskundigen aan het werk die moeten achterhalen wat precies de oorzaak van de ramp is geweest.

De leiding over de operatie is in handen van de Russische marine. De Nederlandse bergers zijn nog wel met een kleine bemanning aanwezig, maar hebben met het binnenvaren van het bergingsponton de leiding overgegeven. De Koersk werd naar boven gehaald door bergingsbedrijf Smit International en hijs- en transportbedrijf Mammoet.

Kortingen tot 25%

De KLM geeft vanaf vandaag 25% korting op de vluchten in Europa. Met deze actie wil de KLM proberen om het aantal passagiers weer op het oude niveau te krijgen. Na de aanslagen in New York is de luchtvaartreizigersmarkt met 20 à 30 procent ingezakt.

De korting geldt voor alle bestaande laagste vliegprijzen, tevens zijn de tickets geldig als treinretourtjes van elk Nederlands station. Daarnaast maakt de KLM annuleren makkelijker: voor slechts 55 gulden kan een geboekte reis worden afgezegd.

Zoon Talibanleider gedood bij aanvallen

Quint had ons via de newssubmit het volgende te melden:
De 10-jarige zoon van Talibanleider mullah Mohammad Omar is bij de eerste Amerikaanse aanvalsgolf op Afghanistan om het leven gekomen. Dat is verklaard door een arts die vergeefs probeerde het leven van het kind te redden.

De jongen bevond zich in de buurt van het Talibanbolwerk Kandahar toen hij bij een bombardement verwondingen opliep aan zijn buik en aan een been. De arts is uren met hem bezig geweest, maar het knaapje is 's nachts overleden. De arts werd aan de grens met Pakistan door de BBC geïnterviewd.

Een oom van Talibanleider Omar belandde dezelfde nacht zwaargewond in het ziekenhuis van Kandahar en ligt daar nog steeds. Het ziekenhuis heeft volgens de arts nog maar voor een paar dagen aan medicamenten.

AKO Literatuurprijs voor Brouwers

Jeroen Brouwers heeft de AKO Literatuurprijs 2001 gewonnen voor het boek Geheime Kamers. Het boek gaat over geschiedenisleraar Jelmer van Hoff die een deprimerend bestaan leidt met een vrouw die leeft voor haar werk en haar minnaar. Van Hoff wordt verliefd op de operazangeres Daphne. Daarna krijgt het leven van Van Hoff een destructieve wending. Aan de trofee is 50.000 euro (110.000 gulden) verbonden.

De schrijver had van tevoren laten weten niet bij de prijsuitreiking aanwezig te zijn, zelfs niet als zijn boek zou winnen. Hij noemde prijsuitreikingen bij die gelegenheid "circussen van ijdelheid waar hij niet langer wenst op te draven."

Dat het niet de eerste keer is dat de winnaar verstek laat gaan bij de uitreiking van de AKO Literatuurprijs blijkt dat vorig jaar Arnon Grunberg ook niet aanwezig was. Hij stuurde nog wel een bedank-mailtje vanuit New York.

Tv-producties bekroond bij Prix Europa

Maar liefst drie Nederlandse tv-producties zijn zaterdag in Berlijn en Potsdam tijdens de Prix Europa 2001 in de prijzen gevallen. Het gaat om de VPRO-documentaires "De Droom van de Beer" van Cherry Duyns en "Biografii" van Eline Flipse. Ook was er een onderscheiding voor de film 'The making of the revolution', van de regisseurs Katarina Rejger en Eric van den Broek. Deze werd door de Humanistische Omroep uitgezonden.

Voor de Prix Europa worden jaarlijks de beste televisieprogramma's geselecteerd uit alle landen van Europa. Programmamakers en omroepvertegenwoordigers kiezen daaruit de winnaars.

Ongeregeldheden Iran na kwalificatieduel

Na de wedstrijd Iran-Bahrain in Teheran zijn honderden Iraniërs in de nacht van zondag op maandag slaags geraakt met de politie. Iran verloor de wedstrijd met 3-1. Door het verlies is Iran niet rechtstreeks geplaatst voor het WK volgend jaar in Japan en Korea. Het voetbalteam moet nu gaan strijden in de play-offs om alsnog een kans te maken.

De politie was massaal uitgerukt, maar kon niet voorkomen dat de voetbalsupporters ramen van banken en regeringsgebouwen ingooiden. Tijdens de wedstrijd tegen Irak enkele weken geleden kwam het ook tot ongeregeldheden. Iran won die westrijd overigens wel. De politie arresteerde toen vierhonderd mensen.

VVD dumpt Cherribi

Carin aka Trijntje had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De VVD heeft Oussama Cherribi gedumpt. Op de nieuwe kandidatenlijst ontbreekt de naam van de Marokkaanse Nederlander die sinds 1994 in de Tweede Kamer zit.

"Hij keert niet terug na zorgvuldige functioneringsgesprekken waarin we tot de conclusie kwamen dat hij buitengewoon veel talenten heeft, maar dat die effectiever zijn buiten de Kamer", zegt VVD-voorzitter Bas Eenhoorn. "Hij doet het beter in de academische wereld. Hij heeft ook al aanbiedingen."

De VVD is straks niet verstoken van "nieuwe Nederlanders", zoals Eenhoorn dat zegt. De Turkse Nederlandse Örgü mag terugkeren, net als de van oorsprong Surinaamse Rémak. Nieuw op plaats 38 is volgens Eenhoorn de Amsterdamse Surinaamse Griffith.

Het aantal allochtonen op de lijst speelt volgens Eenhoorn geen rol, net als het aantal `vrouwen en Groningers'. "Wij doen niet mee aan het populariteitsspel van zoveel procent van dit en zoveel procent van dat."

Cherribi was gisteren niet voor commentaar bereikbaar.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.