Iedereen er in 2002 1,5% op vooruit

Vrijwel iedereen gaat er volgend jaar circa 1,5 procent in koopkracht op vooruit, zo blijkt uit berekeningen van het Centraal Planbureau.

Naast de loonstijgingen en de hogere uitkeringen die in 2002 optreden profiteren de meeste Nederlanders van de circa 2,5 à 3 miljard gulden aan lastenverlichtingen die het kabinet in 2002 wil doorvoeren.

Met name werknemers met een laag inkomen hebben volgend jaar netto meer te besteden en gaan er per saldo 2 procent op vooruit. Zij profiteren van het beleid van het kabinet om werken aantrekkelijker te maken ten opzichte van het ontvangen van een uitkering.

Stimulans
Werknemers met een modaal inkomen gaan er in 2002 ongeveer 1,25 procent op vooruit, terwijl tweeverdieners volgend jaar gemiddeld 1,5 procent in de plus zitten. Alleenstaanden met een modaal inkomen zullen volgend jaar in principe genoegen moeten nemen met een inkomensstijging van 1 procent en profiteren bijvoorbeeld niet van de fiscale stimulansen om werken voor ouders van gezinnen met kinderen te bevorderen.

De Nederlanders die een uitkering ontvangen zitten volgend jaar qua koopkrachtgroei rond het gemiddelde. Huishoudens met een minimumuitkering en kinderen krijgen 1,75 procent extra in hun portemonnee, terwijl uitkeringsgerechtigden zonder kinderen er 1,25 procent op vooruit gaan.

Inflatie
Alleen indien de voorspelde daling van de inflatie in 2002 uitblijft kunnen de koopkrachtplaatjes ongunstiger uitvallen. Daar staat echter tegenover dat de Tweede Kamer in september vaak nog wat extra lastenverlichting voor de burgers uit het vuur sleept.

Een groot deel van de lastenverlichting van Zalm zal worden gebruikt om mensen zonder baan te stimuleren aan de slag te gaan. Eerder werd reeds bekend dat langdurig werklozen en herintredende huisvrouwen kunnen rekenen op een fiscale premie van 6000 gulden, verdeeld over drie jaar, indien zij weer een baan aanvaarden.

Ook oudere werknemers kunnen volgend jaar rekenen op een extra belastingkorting, waarmee het kabinet hoopt dat men minder snel kiest voor een vervroegd pensioen als nu het geval is. De extra belastingkorting bedraagt voor personen van 58 jaar 500 gulden en loopt op tot 1500 gulden voor personen van 63 jaar en ouder.

Voor mensen met een laag inkomen tikt volgend jaar vooral de verlaging van de wegenbelasting met totaal zo'n 200 miljoen gulden aan. Burgers worden daardoor enigszins gecompenseerd voor de hoge benzineprijzen, maar tegelijk gestimuleerd de auto wat vaker te laten staan omdat de prijzen aan de pomp gelijk blijven.