Jongen (11) overlijdt aan gevolgen nekkramp

Happyfun.nl had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 11-jarige jongen uit Zevenbergen is gistermorgen in het Sofia Kinderziekenhuis in Rotterdam overleden aan de gevolgen van vermoedelijk de meningokokkenziekte, beter bekend als nekkramp.

Een 11-jarig meisje uit Zevenbergen ligt eveneens met nekkrampverschijnselen in het ziekenhuis en verkeert in kritieke toestand. Dat heeft de GGD West-Brabant gistermiddag meegedeeld.

Beide kinderen werden opgenomen met verschijnselen van bloedvergiftiging, een van de twee verschijningsvormen van nekkramp. De kinderen wonen niet vlak bij elkaar en zijn geen hartsvrienden, zegt de GGD. De huisgenoten van de kinderen hebben antibiotica gekregen. Voor anderen is dit niet zinvol, aangezien veel mensen de bacterie die deze ziekte kan veroorzaken in de neus- en keelholte hebben. De kans om ziek te worden is zeer klein.

Ouders krijgen het advies om de komende maand alert te zijn op ziekte-uitingen bij de kinderen. De ziekte begint meestal met koorts. Daarna kunnen spierpijn, koude rillingen, braken en hoofdpijn optreden.
Dan kan het twee kanten op. Bij bloedvergiftiging zijn rode, niet wegdrukbare vlekjes op de huid tekenen dat het kan gaan om meningokokkenziekte. De andere vorm is hersenvliesontsteking (meningitis). Het krampachtig gestrekt houden van de nek is een belangrijk symptoom. Kleine kinderen kunnen last hebben van luierpijn en ongewoon hard huilen bij het verschonen.
Voorts kunnen kinderen zo ziek worden dat ze niet meer goed reageren als ze worden aangesproken. GGD-arts E. Lodder adviseert in zulke gevallen meteen de huisarts te waarschuwen.