België nieuwe voorzitter EU

België neemt vanaf zondag het voorzitterschap van de Europese Unie (EU) over van Zweden. Het komende half jaar moet het land onder meer de laatste zaken regelen over de invoering van de euro.

De nieuwe EU-voorzitter, premier Verhofstadt, maakte vorige week zondag duidelijk dat zijn land voorstander is van een gekozen voorzitter van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie. Een direct door de bevolking gekozen EU-leider heeft volgens hem meer autoriteit om de commissie aan te voeren.

Verhofstadt pleit er voor om de lidstaten een belangrijke rol te laten spelen in het Europees bestuur, ondanks de inkrimping van de Europese Commissie. België wil het komend half jaar aan een Europese grondwet gaan werken en de nadruk leggen op sociaal, economisch, buitenlands, defensie- en asielbeleid.

Volgens Verhofstadt is het 'onontkoombaar' dat er een een vaste woordvoerder komt voor alle zaken die de euro betreffen.

Het voorzitterschap van de Belgen moet uitmonden in het Verdrag van Lanaken. Daarin wordt de basis gelegd voor een hervorming van het EU-verdrag. Op 1 januari 2002 neemt Spanje het voorzitterschap over.