Boonstra in Endemol na geheim fusieberaad

Oud-Philipstopman C. Boonstra heeft op twee cruciale momenten in de overnamestrijd rond Endemol zijn circa 5000 aandelen in dat bedrijf gekocht. Dat blijkt uit het Boonstra-dossier bij het Openbaar Ministerie in Amsterdam en een reconstructie van het Algemeen Dagblad.

Boonstra kocht zijn pakketten aandelen Endemol ter waarde van 1,1 miljoen gulden op woensdag 8 en vrijdag 10 maart 2000. Voor deze transacties opende hij een nieuwe rekening bij zijn Belgische bank, de KBC Bank in `s Gravenwezel, zijn toenmalige woonplaats. Hij verzocht de directeur om discretie. Op andere rekeningen bij zijn KBC Bank stond op dat moment voldoende saldo om de aandelendeal te financieren. Boonstra liet zijn aandelentransacties meestal lopen via het ABN Amro-filiaal in Utrecht. Ook de KBC Bank in België beheerde een aandelenportefeuille van hem. Het hoofdkantoor van de Belgische bank heeft een intern onderzoek ingesteld.

Op 6 en 7 maart 2000, de dagen voor Boonstra's eerste aankoop, voerde de Endemol-top op het Amsterdamse hoofdkantoor van ABN Amro in het diepste geheim doorslaggevende overname- en fusiegesprekken. Op maandag 6 maart met de top van het Spaanse Telefónica en op dinsdag 7 maart met de top van KPN. De commissarissen van Endemol, onder wie de huidige partner van Boonstra, S. Tóth, werden na de succesvolle overnamegesprekken telefonisch op de hoogte gebracht. Ook Boonstra's tweede transactie, op 10 maart, viel samen met belangrijke ontwikkelingen. Op die vrijdag kreeg de Endemoltop, die verbleef in het Portugese Faro, het 'definitieve' goudomrande aanbod van Telefonica.

De overname van Endemol werd vrijdag 17 maart wereldkundig gemaakt. Boonstra verkocht zijn aandelen drie dagen later met een half miljoen gulden winst. Op de dagen van de aankoop schommelde de koers van een aandeel Endemol rond 95 euro. De dag van de verkoop schoot de waarde omhoog naar een top van 150 euro.