Versoepeling veevervoersverbod

Veehouders kunnen hun dieren weer naar het slachthuis laten brengen. Minister Brinkhorst van Landbouw versoepelde afgelopen weekeinde het vervoersverbod van runderen, schapen, geiten, herten en varkens. Hij besloot daartoe, nadat bij controle van 47 verdachte boerenbedrijven geen mond- en klauwzeer is geconstateerd.

Door de versoepeling mag evenhoevig vee weer worden vervoerd, mits de vrachtwagen geen tussenstop maakt bij een ander bedrijf. Bovendien moeten de voertuigen na elk transport worden ontsmet. Alleen voor boerderijen rond Oene, bij Epe, blijft het vervoersverbod van kracht. Daar zijn op een boerderij symptomen van MKZ ontdekt. Vermoedelijk loos alarm, maar uit voorzorg zijn 604 beesten afgemaakt.

De versoepeling komt net op tijd voor veeboeren. In hun overvolle stallen onstaat vandaag weer ruimte. Ook slachterijen reageren opgelucht. Zij zijn vanochtend om zes uur weer begonnen met slachten, terwijl eerder werd gevreesd dat alle twaalfduizend werknemers thuis konden blijven. Voorzitter J. Ramekers van de centrale organisatie voor de vleesgroothandel roept slachterijen op 'terughoudend' te zijn met invoer uit Duitsland en België. Over de situatie daar, stelt hij, is nog onvoldoende bekend.

In Groot-Brittannië, waar nu 323 MKZ-gevallen zijn ontdekt, wordt de schade inmiddels geschat op dertig miljard gulden. Het grootste deel komt voor rekening van de toeristensector.