Zorreguieta betreurt gruwelen oorlog

Jorge Zorreguieta betreurt de gruweldaden die zijn gepleegd tijdens het bewind van de Argentijnse oud-dictator Videla. De vader van de vriendin van kroonprins Willem-Alexander zei dat in een telefonisch interview met het tv-programma Nova. Veel meer wilde Zorreguieta niet kwijt. Hij benadrukte dat hij 'vanwege zijn familierelatie' nu geen verklaringen mag geven, maar dat hij dat later wel wil doen.

Nova had contact opgenomen met Zorreguieta vanwege de commotie die in Nederland is ontstaan over uitlatingen van kroonprins Willem-Alexander. De prins zei woensdag dat de Nederlandse pers zorgvuldiger moet omgaan met de berichtgeving over Zorreguieta, die onder Videla minister van Landbouw was. Daarbij doelde hij vooral op recente berichten dat Zorreguieta een veel grotere rol heeft gespeeld bij de staatsgreep van 1976 dan tot nu toe werd aangenomen. Willem-Alexander raadde de pers aan een open brief te lezen die oud-dictator Videla onlangs heeft geschreven.

Premier Kok heeft de kroonprins vanwege diens uitlatingen op de vingers getikt. De premier noemde de uitlatingen onverstandig en heeft met Willem-Alexander afgesproken dat de radiostilte over de kwestie-Zorreguieta weer in acht wordt genomen.