UEFA verontrust over valse paspoorten

Het bestuur van de Europese voetbalbond is ernstig verontrust over de toestroom van spelers van buiten de Europese Unie met vervalste papieren. ,,We kennen de ware omvang van het probleem nog niet en kunnen de gevolgen dus ook niet overzien, maar er is zeker reden voor ongerustheid'', zei secretaris Gerhard Aigner vrijdag na een vergadering in Nyon.
,,Om in Europees verband eventuele sancties te kunnen treffen, zullen we eerst moeten vaststellen wie hiervoor verantwoordelijk zijn. Zijn de clubs en de spelers slachtoffer of juist zelf schuldig? Is er sprake van een georganiseerde bende in valse paspoorten?'', vroeg Aigner zich hardop af. Hij zei wel dat de affaires juridisch in eerste instantie op nationaal niveau liggen.

De inktvlek breidt zich overigens gestaag uit. In Nederland (Leonardo), Frankrijk en Italië zijn de bewijzen van vervalste identiteitspapieren al geleverd. In Engeland gaat de vreemdelingenpolitie de paspoorten controleren van alle tachtig actieve voetballers van buiten de EU.

Arsène Wenger, de trainer van Arsenal, zei voortaan wat voorzichtiger te zijn bij het contracteren van spelers. Hij doelde op de Braziliaan Edu, die eerst het land niet eens inkwam omdat hij een vals Braziliaans paspoort op zak had maar nu over een bij de grens wel goedgekeurd Portugees exemplaar beschikt, en de Litouwer Tomas Danilevicius. Deze staat als Griek te boek. Zijn papieren zijn volgens de Griekse autoriteiten echt.

In Spanje staat de Argentijn Martin Palermo, de aanwinst van Villareal, onder verdenking. El Mundo onthulde dat vrijdag. De Madrileense krant noemde ook nog de namen van Bizarri (Valladolid) en Bartelt (Rayo Vallecano). De betrokkenen hebben niet gereageerd op de verdachtmakingen. In Spaanse voetbalkringen circuleren berichten dat het in totaal misschien wel om driehonderd voetballers gaat in de eerste, tweede en derde divisie.