Witte Kerst

Sommige delen van Nederland konden zich in de vroege ochtend verheugen op een witte kerst. Met name in het noorden van het land lag een aardig pak sneeuw. Maar ook de zuidelijker gelegen provincies maken nog kans op een witte kerst. Meteorologen schatten de kans dat er deze dagen elders nog sneeuw valt, op 50 procent.

Witte kerst is een zeldzaamheid in Nederland. Het KNMI weerinstituut spreekt van een witte kerst als er om 9 uur 's morgens op Tweede Kerstdag een gesloten sneeuwdek ligt. De laatste keer dat er op beide kerstdagen een sneeuwtapijt lag, was in 1981. Toen lag er in sommige delen van Nederland wel twintig centimeter sneeuw.

De gehele twintigste eeuw telde slechts zeven witte kersten. Dat is echter niet altijd een zeldzaamheid geweest; in de negentiende eeuw kwam het twee keer zoveel voor. Uit historische gegevens blijkt dat de achttiende negentien witte kersten telde. In zowel de zeventiende als de zestiende eeuw was ons land zestien keer met een sneeuwtapijt bedekt tijdens de kerstdagen.

Wel valt er vaak natte sneeuw die maar kort blijft liggen. Dat gebeurt met kerst gemiddeld eens in de vier jaar. De laatste keer was in 1995, toen er plaatselijk twee centimeter sneeuw lag.