Vette kerstloterij in Spanje maakt dorpje rijk

Een loterij die met een prijzenpot van 2,74 miljard gulden geldt als de rijkste ter wereld heeft vrijdag op tal van plaatsen in Spanje voor een vrolijke kerst gezorgd, maar in het stadje Segovia in het bijzonder.

Thuis, op het werk of in cafes zaten Spanjaarden drie uur aan de buis gekluisterd voor de trekking van El Gordo (De Vette). De loterij heeft geen jackpot, maar is zo opgezet dat het geld verdeeld wordt over miljoenen mensen. Uit 66.000 getallen worden er ongeveer 2.000 getrokken voor een prijs, varierend van 3.000 tot 30 miljoen peseta (40-400.000 gulden). Van alle getallen bestaan 1.550 series en loten worden dikwijls door meer mensen gekocht. De prijzen zijn belastingvrij.

Alle loten met het winnende getal 49740 werden dit jaar in Segovia verkocht, 90 kilometer ten noorden van Madrid. Samen werden de inwoners 46 miljard peseta (600 miljoen gulden) rijker, ofwel gemiddeld 1 miljoen peseta (bijna 13.250 gulden) per persoon. Onder de gelukkigen is een groep van veertig agenten van de plaatselijke verkeerspolitie, die elk 30 miljoen peseta ontvangen.

Naar schatting neemt de helft van de veertig miljoen inwoners van Spanje aan de kerstloterij deel. De ochtendkrant El Mundo brengt 's middags na de trekking een speciaal supplement uit met de winnende cijfers. El Gordo van dit jaar is de laatste met duizelingwekkende prijzen: vanaf volgend jaar worden ze niet meer in peseta's uitgekeerd, maar in euro's.

Vrolijk kerstfeest...