'Verkrachtingsdrug' in Arnhem


De politie in Arnhem waarschuwt vrouwen tegen een bedwelmende drug die onopgemerkt in drankjes wordt gedaan. Enkele vrouwen zijn verkracht nadat ze bewusteloos waren geraakt door de drug 'GHB'. Vier van hen hebben inmiddels aangifte gedaan bij de politie.

Volgens de politie wordt de chemische drug GHB bij vrouwen in het glas gestopt, waardoor zij een willoze prooi worden voor verkrachters. De afgelopen weken zouden al vier vrouwen het slachtoffer zijn geworden van de verkrachtingsdrug.

GHB, ook wel G-spot genoemd, is een zwaar verdovend narcosemiddel dat in ziekenhuizen wordt toegediend aan mensen die een operatie moeten ondergaan. Het middel werd verkocht door smartshops, maar is daar uit de schappen verdwenen nu GHB als vloeibare XTC onder de opiumwet valt.

"Ik had één bessen op en was helemaal knock-out op de wc. M'n zusje wist dat ik daar lag, dus ze hebben de WC opengebroken", vertelt een vrouw bij wie een pil met GHB in het glas was gedaan.

De politie van Arnhem waarschuwt het uitgaanspubliek voor GHB. En met resultaat. "Ik laat niet zomaar mijn drankje op de bar staan!" zegt een Arnhemse cafébezoekster. "Ik vraag aan m'n vriendin of zij erop wil letten."

Maar verslavingscentrum De Grift in Arnhem is niet onder de indruk van de verhalen. De meeste verhalen over drugs die bij meisjes in de cola worden gestopt zijn zwaar overtrokken, constateert I. Poelmans van het verslavingscentrum. "GHB proef je absoluut. Het smaakt ontzettend zout. Meisjes bekennen nu eenmaal liever niet dat ze zelf iets hebben geslikt en geven daarom een ander de schuld. Ik maak me meer zorgen over cocaïne, dat steeds populairder wordt."