FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 11 december 2000

Rode kaart voor de wedstrijd

DrBeavis had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De reserve-doelman van Real Betis, Joaquin Valerio, heeft zondag voor de thuiswedstrijd tegen Albacete een bijzondere rode kaart gekregen. Drie kwartier voor het begin werd de Spanjaard uitgesloten wegens belediging van de scheidsrechter in de catacomben.

Valerio (ex-Albacete) kwam in de gangen van het stadion enkele voormalige ploeggenoten tegen. In de onderlinge gesprekjes gaf hij flink af op de dienstdoende scheidsrechter Fidel Valle Gil. De invaller-doelman had evenwel de pech dat de arbiter zijn kwetsende opmerkingen woordelijk kon verstaan. De scheidsrechter, nog in burgerkleding, viste kalm de rode kaart uit zijn sporttas en toonde hem aan de verbouwereerde doelman. Zonder reservekeeper op de bank kwam Real Betis niet verder dan 0-0.

"Zo jongen, hier heb je er alvast één te pakken..."

Arnhem telt 1000 hennepkwekerijen

R@b had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Arnhemse politie gaat een speciaal hennepteam formeren, met de doelstelling vanaf januari elke dag ten minste 1 hennepkwekerij te ontmantelen. In Arnhem zouden minstens 1000 kwekerijen zijn.

Vorig jaar werden er in een wijk al veel illegale plantages opgeruimd tijdens een speciale actie. De gemeente zal in de eerste week van januari één bepaalde wijk met een speciale actie van kwekerijen proberen te ontdoen. Volgens een politie woordvoerder is veel van de weed bestemd voor de export naar het buitenland: "Zoveel hennep wordt er nóóit verkocht via de Arnhemse coffeeshops."

Buiten de illegale hennep veroorzaken de kwekerijen ook veel overlast. Stroom voor de zware assimilatielampen (een voorwaarde voor binnen kweek) wordt vaak illegaal afgetapt, wat het energiebedrijf handen vol geld kost. En bij slecht functionerende afzuigers zorgt de kweek ook voor stankoverlast.

Pfff...En dat zijn er alleen al 1000 in Arnhem

Mail van Meldpunt Discriminatie

Van het meldpunt discriminatie ontvingen wij vandaag een waarschuwing over een aantal discriminerende uitlatingen in reacties op ons nieuws.
Een aantal zeer terecht in mijn ogen, een aantal onterecht.
We hebben inmiddels de betreffende berichten verwijderd en zullen vanaf nu mensen die dit soort uitspraken doen zonder pardon bannen van deze site.

Buiten de terechte voorbeelden die het meldpunt ons mailde, zitten er ook een aantal nogal dubieuze bij. Zoals een mop over Molukkers. Wat ik van het meldpunt zou willen weten is in hoeverre een mop over Molukkers anders is dan een mop over bijvoorbeeld Belgen ?
De Belgenmop is door iedereen geaccepteerd en ik kan me niet herinneren dat we ooit klachten van het meldpunt hebben binnengekregen over Belgenmoppen die op de site staan. Ik vraag me dan af in hoeverre het MD consequent is in dit soort zaken.

Wat ik me ook afvraag is in hoeverre bijvoorbeeld cabaretiers boven de gemiddelde Jan Modaal staan. Heb Freek de Jonge, Hans Teeuwen en vele andere cabaretiers met grote regelmaat opmerkingen horen maken over allerhande etnische minderheden, en ik kan me niet herinneren dat die ooit op hun vingers getikt zijn door overheid of instanties als het MD.
Is een Turkenmop opeens wèl geaccepteerd als zij geuit wordt door een bekende Nederlander ? Zo ja zou ik hiervoor graag een reden ontvangen. Zo nee, waarom is er dan nooit tegen opgetreden ? En waarom wordt er niets gedaan aan de overvloed van Belgenmoppen en moppen over domme blondjes ?

'Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, politieke gezindheid, ras, geslacht, of op welke grond dan ook, is niet toegestaan'.
Dat geldt ook voor blonde vrouwen lijkt me.

Kortom, het MD is een prima initiatief, maar aan de consequentheid moet nog flink gewerkt worden. Komt op deze manier allemaal nèt iets te amateuristisch (en ja, discriminerend) over.

PS: Ik spreek hier namens mijzelf. Bovenstaande mening verkondigt in geen geval de mening van de overige medewerkers van FOK!

PS2: Een gevoel voor humor kan trouwens ook geen kwaad...

Danny

Cineac in Amsterdam gekraakt

Wolk had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De voormalige Cineac-bioscoop aan de Reguliersbreestraat in het hartje van Amsterdam is zondag gekraakt. "Dat kraken is typisch Amsterdams", aldus eigenaar Caransa tegen AT5. De krakers willen in het gebouw een Autonoom Cultureel Centrum vestigen.

Het monumentale pand uit 1934 staat al sinds begin dit jaar leeg. Caransa heeft in oktober een bestemmingsplan voor het pand ingediend, maar dat werd afgekeurd door de gemeente. Volgens Monumentenzorg is het gebouw vanwege de aparte staalconstructie uniek in Nederland. De laatste uitbater van het pand was Planet Hollywood.

Spanje wint Davis-Cup

Spanje heeft voor het eerst in de tennisgeschiedenis beslag gelegd op de Davis Cup. Juan Carlos Ferrero bezorgde de thuisspelende Spanjaarden het beslissende punt in de finale tegen Australië.

De 20-jarige tennisser was op het gemalen baksteen in vier sets te sterk voor Lleyton Hewitt en bracht de stand op 3-1. De negentienjarige Australiër bracht zijn land vrijdag in de eerste partij tegen gravelbijter Alberto Costa nog op 1-0. Door de opgave van Patrick Rafter tegen Ferrero op vrijdag en het verlies van de dubbel op zaterdag begonnen de bezoekers aan de laatste dag met een 2-1 achterstand. Spanje is het aankomende Davis Cup-seizoen de eerste tegenstander van Nederland.

Hond schiet baasje neer

jmv24 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een hond heeft in Nieuw-Zeeland zijn baasje in het been geschoten. De man, een jager, moet zijn been vermoedelijk missen, maar hij neemt Stinky niets kwalijk.

De jager had zondag in de bossen een everzwijn bespeurd. Hij wilde zijn geweer van de grond pakken toen Stinky er bovenop sprong. Er viel een schot, de jager stortte gewond ter aarde en het everzwijn verdween ongedeerd achter de horizon.

Het duurde uren voor het 30-jarige baasje door collega-jagers werd gevonden. Het been is vermoedelijk niet meer te redden, maar de man neemt het Stinky niet kwalijk. "Het was niet zijn schuld, ik heb het geladen geweer op de grond laten liggen", zo zei hij vanuit het ziekenhuis.

'Verkrachtingsdrug' in Arnhem


De politie in Arnhem waarschuwt vrouwen tegen een bedwelmende drug die onopgemerkt in drankjes wordt gedaan. Enkele vrouwen zijn verkracht nadat ze bewusteloos waren geraakt door de drug 'GHB'. Vier van hen hebben inmiddels aangifte gedaan bij de politie.

Volgens de politie wordt de chemische drug GHB bij vrouwen in het glas gestopt, waardoor zij een willoze prooi worden voor verkrachters. De afgelopen weken zouden al vier vrouwen het slachtoffer zijn geworden van de verkrachtingsdrug.

GHB, ook wel G-spot genoemd, is een zwaar verdovend narcosemiddel dat in ziekenhuizen wordt toegediend aan mensen die een operatie moeten ondergaan. Het middel werd verkocht door smartshops, maar is daar uit de schappen verdwenen nu GHB als vloeibare XTC onder de opiumwet valt.

"Ik had één bessen op en was helemaal knock-out op de wc. M'n zusje wist dat ik daar lag, dus ze hebben de WC opengebroken", vertelt een vrouw bij wie een pil met GHB in het glas was gedaan.

De politie van Arnhem waarschuwt het uitgaanspubliek voor GHB. En met resultaat. "Ik laat niet zomaar mijn drankje op de bar staan!" zegt een Arnhemse cafébezoekster. "Ik vraag aan m'n vriendin of zij erop wil letten."

Maar verslavingscentrum De Grift in Arnhem is niet onder de indruk van de verhalen. De meeste verhalen over drugs die bij meisjes in de cola worden gestopt zijn zwaar overtrokken, constateert I. Poelmans van het verslavingscentrum. "GHB proef je absoluut. Het smaakt ontzettend zout. Meisjes bekennen nu eenmaal liever niet dat ze zelf iets hebben geslikt en geven daarom een ander de schuld. Ik maak me meer zorgen over cocaïne, dat steeds populairder wordt."

Deel Middelburg ontruimd ivm opblazen flats

In de Magistraatwijk in Middelburg worden maandag om 11uur twee flats van tien verdiepingen opgeblazen. Een groot deel van de wijk wordt afgezet. Bewoners van vijftig woningen in de directe omgeving moeten voor 9 uur hun huis uit.

De overige mensen in het afgezette deel van de wijk moeten tijdens het opblazen van de flats binnen blijven of naar een plaats buiten de gevarenzone gaan. Omwonenden is aangeraden deuren en ramen gesloten te houden. Zij hebben tape gekregen om eventuele kieren af te dichten zodat er geen stof naar binnen komt.

Bewoners van de ontruimde woningen kunnen terecht in het ontmoetingscentrum in winkelcentrum Dauwendaele. Degenen die het inzakken van de flats van zo dichtbij mogelijk willen zien, kunnen terecht op speciaal daarvoor aangewezen terreinen.

Het is de bedoeling dat de flats door het exploderen van de springstof naar binnen toe in elkaar zakken. Containers rond de betreffende plaats moeten stof en puin zoveel mogelijk tegenhouden. De gemeente heeft ervoor gekozen de flats op te blazen omdat dat minder overlast geeft dan gewoon slopen.

Geen vleeslevering meer door Jagers

Jagers mogen in de toekomst vlees van wild zwijn niet meer rechtstreeks aan restaurants leveren. Het ministerie van Volksgezondheid werkt aan een wetswijziging die bepaalt dat ook zij het vlees eerst moeten laten keuren.

In zwijnenvlees kan de parasiet Trichinella spiralis voorkomen, een wormpje dat ook bij de mens klachten kan veroorzaken als diarree, braken en koorts. Door een leemte in de wet mogen jagers nu geschoten wild in kleine hoeveelheden aan restaurants leveren, zonder dat het gekeurd is. De wetswijziging moet die leemte opvullen.

Vakbonden in verzet tegen koopzondag

Het winkelpersoneel in Nederland baalt van de vele koopzondagen in deze decembermaand. Vooral de zondag vlak voor kerst is hen een doorn in het oog. De vakbonden roepen daarom het publiek op om 24 december niet te gaan winkelen uit solidariteit met het winkelpersoneel.

Shop Till You Drop, oftewel funshoppen. Nederland trekt er zondags massaal op uit om de winkels af te schuimen naar koopjes . Maarliefst eenderde van de bevolking gaat minstens vier keer per jaar op zondag winkelen. Maar dat is wel eens anders geweest. En dat was voor de verruiming van de winkeltijdenwet in 1996.

Voor 1996 mochten winkels maar 8 keer per jaar hun deuren openen, na 1996 is dat verruimd naar 12 zondagen. En nu vier jaar later is dat in sommige gemeenten al opgelopen naar 20 tot 25. Met als uitschieters onder andere Amsterdam en Rotterdam, waar de mensen elke zondag van het jaar kunnen funshoppen.

Verdronken man na 7 jaar herenigd

Een Griekse dakloze is afgelopen weekeinde herenigd met zijn ouders, die dachten dat ze hun zoon zeven jaar geleden hadden begraven nadat hij een verdrinkingsdood was gestorven.

De 35-jarige Paschalis Katsigris werd zaterdagavond aangehouden bij een routinecontrole van de politie in Athene. Zijn naam bleek overeen te komen met die van een man die in 1993 in de noordelijke stad Alexandroupolis was verdronken. Het in staat van ontbinding verkerende lichaam van deze man werd op een strand gevonden, twee maanden nadat Katsigris vermist raakte. De ouders van Katsigris twijfelden indertijd aan de dood van hun zoon, maar aanvaardden uiteindelijk de conclusie van de lijkschouwer.

De dakloze maakte en verwarde indruk. De politie probeert nu de identiteit vast te stellen van de verdronken man, wiens resten deze week worden opgegraven.

Moordzaak uit 1900 blijft onopgelost

Het is drie Tilburgse raadsmannen niet gelukt om de legendarische moord op fabrikantendochter Marietje Kessels in augustus 1900 op te lossen. De raadslieden bestudeerden ter gelegenheid van de honderdste sterfdag van het elfjarige meisje de afgelopen maanden een aantal nieuwe strafdossiers van het gerechtshof in Den Bosch, in de hoop de zaak alsnog te kunnen oplossen.

De dossiers werden eind vorig jaar bij toeval ontdekt in het archief van een advocatenkantoor. Ze hebben betrekking op het hoger beroep in 1902 tegen August Mutsaers. Deze Tilburgse schilder gold als verdachte, maar werd uiteindelijk vrijgesproken.

Marietje Kessels werd in augustus 1900 levenloos aangetroffen in een Tilburgse kerk. Ze bleek te zijn verkracht en vervolgens vermoord. Nooit is er een schuldige gevonden voor de gruweldaad. Wel werd een beschuldigende vinger gewezen naar pastoor George van Zinnicq Bergmann en de koster Johan van Isterdaal.

Toen de strafdossiers vorig kwamen bovendrijven besloot een raadslieden de zaak te 'heropenen'. In een toneelstuk, dat afgelopen weekeinde werd opgevoerd, stond August Mutsaers weer in het beklaagdenbankje. Maar opnieuw oordeelden de raadslieden dat er te weinig bewijs was. De enige conclusie die uit de heropening van de zaak kan worden getrokken is dat de pastoor het in ieder geval niet gedaan kan hebben.

Stenders blijft op 3FM

Breuls had ons via de newssubmit het volgende te melden:

3FM DJ Rob Stenders heeft besloten toch maar niet te stoppen met zijn ochtendshow. In dit bericht meldde FOK! dat Stenders naar Kink FM zou vertrekken. Hij zou met zijn ochtendshow willen stoppen omdat hij 'als nachtmens grote problemen had met het ochtendritme'.
Volgens sidekick Siebelink 'heeft het programma net zijn vorm gevonden', en is het dus 'zonde om er nu mee te stoppen'.
Stenders hoopt zijn slaapproblemen nu op te lossen door te stoppen met zijn werk als muziekcoördinator bij 3FM, wat hem belet overdag slaap in te halen.
Er gaat wel iets veranderen aan het programma: één dag per week zal Paul de Leeuw het programma presenteren. Volgens Fred Siebelink is dat waarschijnlijk de maandag.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.