Houtsma goudhaantje in Sydney

Alwin Houtsma. Hij is hard op weg om de man van de Paralympics te worden. Hij stond drie keer op de startblokken en even zovaak kwam hij als winnaar uit het water. Op de 200 meter vlinderslag en de 100 meter vrije slag deklasseerde hij het complete veld. Het talent uit Ruurlo had het zondagavond minder gemakkelijk op de 100 meter vrije slag. De Pool Krisztian Santa bleef heel lang op gelijke hoogte. Uiteindelijk bleef hij hem tienden van seconden de baas: 56,60 om 56,89. De finish van Houtsma was net iets beter. Tot groot genoegen van staatssecretaris Margo Vliegendhart en haar voorganger Erika Terpstra, die als supporter op de tribune zaten.

Drie keer goud. Houtsma heeft nog zes andere onderdelen voor de boeg. De prestaties van Houtsma zijn des te opvallender omdat hij enkele weken geleden nog een oogoperatie onderging. "Het was nog maar de vraag of ik in Sydney aan de start kon verschijnen. Toen ik het licht op groen kreeg ben ik me gaan richten op het evenaren van het record van die andere Alwin: vijf gouden plakken". Houtsma heeft het dan over Alwin de Groot uit Barneveld, die in Atlanta het goudhaantje werd. Sydney herkent hem inmiddels als de coming hero.

De Schiedammer Willem Noorduin heeft maandag zilver gewonnen bij het kogelstoten. Hij gooide de kogel 11,75 meter ver en kwam daarmee 42 centimeter te kort voor het goud dat naar de Tsjech Milan Kubala ging.

Alsof we nog niet genoeg zwemmeddailes hadden