Mobiele Virussen onzin

Sc0rpi0n X had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Volgens KPN is technisch onmogelijk om een mobiele telefoon met een virus besmetten door middel van een SMS-bericht of een e-mail. KPN laat weten dat de berichtgeving hierover, voor zover haar technische kennis reikt, onjuist is.

KPN ontkent ook de geruchten dat het werkt aan antivirussoftware voor mobiele telefoons, aangezien deze software simpelweg niet bestaat. Deze is dus ook niet te koop in de Primafoon winkels, zoals in een aantal publicaties zou zijn gesuggereerd. De KPN overweegt zelfs stappen te ondernemen tegen de verspreiders van deze informatie.
De verschillende berichten melden dat het mogelijk zou zijn om gegevens op de SIM-kaart te wijzigen door het overschrijven van het serienummer (IMEI-code) en de unieke identificatiecode (ISMI-code). Het wijzigen van deze codes kan alleen gebeuren met specifiek daarvoor bestemde apparatuur. Net zo min als alleen een tekstbericht een virus op de pc kan veroorzaken, kan tekst in de vorm van een SMS-bericht of e-mail dit ook niet op de mobiele telefoon. Het ergste wat theoretisch kan gebeuren is dat men telefoonnummers toevoegt aan het geheugen van de gsm. Wel kan KPN Mobile gegevens van buitenlandse netwerken en verkorte kiescodes voor VoiceMail aanpassen op de SIM-kaart. Deze gegevens kunnen volgens de KPN niet door derden worden gewijzigd aangezien hiervoor unieke sleutelcodes in het toestel en in het netwerk nodig zijn.

En als die sleutelcodes wel bekend zijn ????