Bewaar je eitjes met de pil

Het farmacieconcern Organon doet onderzoek naar een pil die de vruchtbaarheid van de vrouw jaren zou kunnen uitstellen. Het gaat om een nieuw soort anticonceptiepil, waarbij de eitjes in de eierstokken niet verouderen. Nu gebeurt dat wel wanneer vrouwen de pil slikken.

Die veroudering is vaak het probleem als zij op latere leeftijd kinderen willen. De pil wordt binnen Organon al gekscherend de carrièrepil genoemd.
Volgens prof. dr. H. Coelingh Bennink, directeur van de divisie van Organon die zich bezighoudt met voortplantingskunde, duurt het nog jaren voordat zo’n pil eventueel op de markt komt. “Het vergt ingewikkeld en langdurig onderzoek. Of het allemaal lukt, moet nog blijken. We zijn al drie jaar met toponderzoekers bezig met dit project. We gaan na welke factoren een rol spelen bij de heel vroege ontwikkeling van de eicel.”

Volgens Coelingh Bennink zouden met specifieke medicamenten de eitjes in de eierstokken volledig tot rust kunnen worden gebracht. “Wanneer een vrouw op haar 20ste deze pil zou slikken en op haar 35ste besluit om kinderen te krijgen, zouden de eicellen nog dezelfde kwaliteit hebben als toen ze 20 was. De eicellen blijven dan gewoon liggen waar ze liggen en er gebeurt niks. Want het enige probleem bij de reproductie is de veroudering”, aldus Coelingh Bennink.

Het gevolg is wél dat de vrouw pas jaren later in de menopauze komt, omdat ze nog beschikt over haar voorraad eitjes.

Waarom krijg ik meteen het gevoel dat veel vrouwen dat ding gaan slikken alleen maar om niet in de menopauze te komen ?