Omstreden doodvonnis Graham voltrokken

Sakura had ons via de newssubmit het volgende te melden: In de Amerikaanse staat Texas is donderdag Gary Graham geexecuteerd. Dat gebeurde nadat het federale hooggerechtshof had geweigerd uitstel van executie te verlenen. Grahams advocaten hadden het hof daar om gevraagd. Ook een gang van de advocaten naar een federale rechter in Austin leverde Graham niets op.

Het beroep bij de rechter in Austin draaide om de gratieprocedure in Texas, die volgens Grahams advocaten in strijd is met de grondwet.
Eerder donderdag had de gratiecommissie van Texas geweigerd de executie van Graham tegen te houden. De executie van Graham heeft in de VS tot felle protesten geleid, omdat zijn veroordeling wegens moord was gebaseerd op de verklaring van slechts één getuige. Twee anderen, die niet als officiële getuige zijn gehoord, hebben gezegd dat Graham niet de dader was.

De 36-jarige Graham was woensdagavond uit de dodencel overgebracht naar de gevangenis in Huntsville waar executies in Texas worden uitgevoerd. Daarbij pleegde hij fel verzet, zei een woordvoerder van het Texaanse ministerie van Justitie. In de gevangenis in Huntsville weigerde hij te eten. Enkele uren voor zijn executie kreeg hij bezoek van burgerrechtenactivist Jesse Jackson, die een uur bij hem bleef.

Graham heeft bekend in 1981 in Houston een reeks overvallen te hebben gepleegd en daarbij twee mensen te hebben neergeschoten, maar heeft steeds ontkend dat hij iets te maken had met de moord op de 53-jarige Bobby Lambert, waarvoor hij is veroordeeld.

Bush, een voorstander van de doodstraf, zei woensdag de zaak van Graham niet anders te zullen behandelen dan alle andere zaken. 'Ik zal twee vragen stellen: onschuldig of schuldig en of deze persoon volledige toegang heeft gehad tot de rechtbanken.' Na de terechtstelling zei Bush dat hij volledig achter de executie stond en hij wees er op dat de zaak van Graham door 33 staats- en federale rechters was bekeken. 'Ik ben er van overtuigd dat gerechtigheid is geschied.'

In Texas zijn dit jaar 23 ter dood veroordeelden geexecuteerd. In de vijfenhalf jaar dat Bush gouverneur is zijn er 134 doodvonnissen voltrokken. Sinds de doodstraf in 1982 opnieuw werd ingevoerd in Texas zijn er 221 executies uitgevoerd, veruit de meeste van het land.