Voortaan geldboete voor Portugese matadors

Het parlement van Portugal heeft donderdag ingestemd met het wijzigen van de wet op het publiekelijk doden van stieren. Volgens de aloude wet uit 1928 kreeg een matador die een stier in de arena doodde drie jaar cel. Deze straf is nu verzacht tot een - weliswaar hoge - geldboete van 80 miljoen escudo (879.365 gulden).

In tegenstelling tot wat de traditie is in buurland Spanje, wordt bij Portugese stierengevechten de stier niet in de ring gedood door de matador. Het dier wordt na het gevecht afgevoerd naar het abattoir, waar het de genadeslag krijgt.
Behalve in het plaatsje Barrancos, vlak bij de grens met Spanje. Daar worden elk jaar buitenlandse stierenvechters uitgenodigd, die de dieren wel in de ring doden. Daarna vluchten ze snel de grens over. De autoriteiten hebben hun veroordeling van deze praktijken uitgesproken, maar nooit een stierenvechter gearresteerd

De Portugese dierenbescherming vreest dat nu ook andere plaatsen zich aangemoedigd zullen voelen om het ,,barbaarse spektakel'' te organiseren, zolang ze genoeg geld hebben om de boete te betalen.

Die matadoren moeten ze 's een paar speren in hun lijf rammen