DSB onder curatele gesteld
De directie van DSB Bank is vanochtend in overleg gegaan. Mogelijk komt er later op de dag een toelichting van de bank op de nieuwe onrust die is ontstaan, maar een woordvoerder van de bank kon daar nog geen zekerheid over geven.
Vanmorgen werd al bekend dat de Scheringa DSB wilde verkopen. De zegsman herhaalde dat het "absoluut onzin" is dat er door De Nederlandsche Bank (DNB) een noodregeling zou worden toegepast op de bank. Ook is volgens hem DSB Bank niet technisch failliet, zoals De Volkskrant meldde op basis van bronnen bij het ministerie van Financiën.
Update 12:05
Inmiddels heeft de rechtbank op verzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) de DSB Bank onder curatele gesteld. Rekeninghouders kunnen niet meer internetbankieren, maar tot woensdagavond nog wel pinnen bij andere banken. Er zijn twee bewindvoerders bij de DSB Bank aangesteld. Rekeninghouders bij DSB kunnen met voorrang een rekening openen bij een andere bank.
Directeur Scheringa is niet meer bevoegd tot welk besluit binnen DSB ook. DSB is ook onder meer de eigenaar van merken als Frisia Financieringen, Lenen.nl, Becam en Postkrediet.
Update 12:56
Op de nieuwszenders RTL Z (RTL 7) en NOS (Nederland 1) wordt om 14:00 een live persconferentie uitgezonden, gegeven door de minister van Financiën Wouter Bos en directeur van De Nederlandsche Bank Nout Wellink, die toelichting gaan geven over de stand van zaken rondom DSB.
Volgens hoogleraar economie Sweder van Wijnbergen is dit 'evident het einde van DSB', zo vertelt hij tegen RTL Z.
Updates 15:00
Bos: Onafhankelijk onderzoek
Er komt onafhankelijk onderzoek naar de gang van zaken bij DSB Bank, waarbij ook wordt gekeken naar de rol van bestuurders. Dat zei minister Wouter Bos (Financiën) vandaag tijdens een persconferentie.
Volgens hem heeft voormalig minister van Financiën en voormalig DSB-bestuurder Gerrit Zalm 'volledig begrip' voor deze stap en heeft hij zijn medewerking toegezegd.
Klanten namen 600 miljoen euro op bij DSB
Klanten bij DSB Bank hebben de afgelopen anderhalve week ongeveer 600 miljoen euro van hun rekeningen gehaald. Dat blijkt uit uitspraken van president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank (DNB) vandaag tijdens een persconferentie. Het ging volgens Wellink om ongeveer een zesde van het spaargeld dat nu nog bij DSB Bank is gestald.
Afgelopen nacht zijn nog 'enkele tientallen miljoenen euro's' opgenomen. Wellink zei niet dat deze opnames de bank uiteindelijk de das hebben omgedaan. DNB zou al langer in gesprek zijn geweest met DSB Bank over de problemen die speelden bij de bank.
Praat hier op de weblog mee over de recentste ontwikkelingen.
En ook op het forum lopen er meerdere discussies.
Vroeger viel er nog wat te lachen bij DSB Bank