Geen '40 Dagen Zonder Seks' voor homo

Een 25-jarige Groninger heeft pech. Hij is door de Evangelische Omroep (EO) uitgesloten van deelname aan het tv-programma '40 Dagen Zonder Seks'. De Groninger valt namelijk op mannen, en dat vindt de christelijke omroep toch iets te ver gaan. Hij besloot een klacht in te dienen bij de Commissie Gelijke Behandeling. De zaak diende vandaag.

Begin dit jaar meldde de jongeman zich aan om mee te doen aan het succesvolle EO-programma, waarin jongeren de weddenschap aangaan zich veertig dagen niet te laten overgeven aan vleselijke lust. Ook zelfbevrediging is in die veertig dagen taboe. Na een telefonisch intakegesprek werd hem in maart meegedeeld dat hij niet mag meedoen omdat de EO liever niet met homo's in zee gaat. De homo heeft vandaag laten weten dat hij wilde testen hoe tolerant de zwaar christelijke omroep is, terwijl hij zichzelf wilde testen of hij daadwerkelijk een lange tijd zonder seks kan.

Volgens jurist Gijsbert Rietkerk van de EO heeft de uitsluiting niets te maken met het christelijke imago van de omroep, maar dat dat het beleid is van de programmamakers om homo's te weren. "Als ook een homo meedoet, trekt dat als een magneet de aandacht van de pers en belangenverenigingen. De reactie zou kunnen zijn dat de EO homo's stigmatiseert en moraliserend bezig is. Die discussie en uitleg gaat ten koste van de focus van dit programma, waarin we juist duidelijk willen maken dat er ook nog zoiets is als intimiteit en liefde."

Programmamaker Michiel Gouman verdedigde zich door te zeggen dat het programma te vol wordt als ook homo's zouden mogen meedoen. "Zelfs EO-jongeren die willen bewijzen dat niet alle jongeren er een vrije seksuele moraal op nahouden, mogen niet meedoen", beweert Gouman.

Uit de rechtszaak bleek vandaag dat ook moslims zijn uitgesloten van deelname, zij het om weer heel andere redenen. De EO wil de moslims namelijk tegen zichzelf in bescherming nemen, aangezien de omgeving van moslims nogal heftig kan reageren op een op seks beluste islamiet.