De dood wacht op iedere hoek van een straat

John S. schoot vorige week twee mensen dood op een zorgboerderij en daarvoor had hij zijn wapen even getest op een schoenmaker die ook het leven liet. Thijs H. die drie willekeurige wandelaars in het bos doodstak. De Syrische asielzoeker Malek F. stak wild om zich heen in Den Haag en verwondde drie mensen ernstig. De schizofrene Ergun S. die zonder aantoonbare reden twee schoonmakers in een bioscoop doodde. Bart van U. die de D66 politica Els Borst met 41 messteken doodde. Wat hebben deze moordenaars gemeen met elkaar? Nou, wat ze allemaal met elkaar gemeen hebben is het feit dat ze allemaal vrij op straat liepen. Allemaal bekend bij de bekende hulpverlening organisaties zoals de GGZ. 

Mijn vraag is: is het nou de totale incompetentie van veel psychologen die voor deze verschrikkelijke gebeurtenissen medeverantwoordelijk zijn? Of is het de bezuinigingswoede, vormgegeven in een ‘participatiewet’ van de vele VVD-kabinetten? Of wellicht een combinatie?

De politie noemt het sinds 2011 E33 meldingen: verwarde personen. Geloof mij, geen enkele diender zit op zo’n melding te wachten, want je weet nooit wat je kunt verwachten. Het zijn zelden rationeel denkenden. In 2011 waren het nog 40.000 meldingen 2021 waren het er al 130.000.

Ik kan mij voorstellen dat door deze kabinetten de GGZ ook in de knel komt te zitten. Net zo goed als de huizenbouwers in Nederland in de knel komen te zitten door de niets ontziende incompetentie van de beleidsmakers en achterlijke milieu wokies. Maar het verschrikkelijke gebrek aan woningen is natuurlijk niet te vergelijken met het moment dat jij, of jij en ik het leven kunnen laten op ieder moment van de dag en op elke hoek van een straat door een man die de weg in zijn hoofd kwijt is. Ja man, want het zijn helaas bijna alleen mannen. We zijn ten dode opgeschreven met deze nietsontziende incompetentie. De psycholoog, psychiater heeft de moed opgegeven en geeft zijn Don Quichot rol graag door aan het geweten van de beleidmakers. Ze krijgen hun geld toch wel.

Moeten we naar Amerikaanse toestanden waar je de bescherming van jezelf en je gezin letterlijk mag nemen en je een wapen mag aanschaffen? Schiet je dan straks een schizofreen neer die om hulp schreeuwde maar het niet kreeg?