Tong's voetbalverhalen #34

EK-76 in Joegoslavië. Er deden maar 4 landen mee. De voorrondes waren eigenlijk al een toernooi op zich. Oranje nog met Cruijff en van Hanegem. Nederland won met 5-0 tegen België. Een wedstrijd waarin Jean Marie Pfaff debuteerde en een wedstrijd waarin Cruijff één van zijn mooiste doelpunten maakte.

De lob van Cruijff vanaf de achterlijn, in de kruising tegen België is uniek. Het zou op het EK worden overtroffen door een strafschop. Nederland werd door een scheidsrechter genaaid, zoals dat heet, in de halve finale. Cruijff werd neergemaaid door ene Panenka. De melancholieke middenvelder van Tjechos-Slowakije deed iets wat ie nooit deed. Hij maakte een doodschop. Dat het leven van de Tsjechen rekte. De scheids gaf achteraf toe dat ie verkeerd geoordeeld had. Neeskens en van Hanegem konden slecht tegen dit onrecht. Oranje eindigde met 9 man.

De finale van het EK ging tussen West-Duitsland en de Tsjechen. Zoals het de Duitsers betaamde maakten ze in de laatste minuut de onterechte 2-2. Na onterecht van de Joegoslaven gewonnen te hebben in de vorige wedstrijd kwamen ze nu weer terug in de wedstrijd. Een wedstrijd die verloren leek. 

Het werd verlengingen, daarna strafschoppen. Uli Hoeness, die later in het gevang belandde wegens corruptie als baas van Bayern München, was een mindere baas. Huizenhoog over ging zijn strafschop. Nu was het bij 4-3 in de stand aan Panenka om de eventueel laatste penaltie te nemen.

De melancholie van de naar de strafschopstip lopende Oost-Blokker droop van zijn hangsnor af.

Nooit is het slenteren en de zucht in de wind mooier geweest. Tergend traag trapte hij de bal. Sepp Maier dook de linkerhoek in. Panenka zocht geen hoek uit. Maier keek verbouwereerd naar het midden. Hij zag de bal met een meesterlijke lob, door het midden op en neer dalen. De penalties der strafschoppen was geboren. De Panenka was geboren. Op het hoogste niveau. Europees kampioen. 40 jaar later begrijpt iedere voetballiefhebber wat een Panenka is. Ik kan er vrede mee hebben. Er zijn slechtere voetballers die Cruijffie hebben getackled.