Huurachterstand? Loonbeslag!
Opmerkelijk stukje in het Brabants Dagblad. Bewoners van de Tilburgse Kruidenbuurt protesteren tegen de woninguitzetting van een Somalisch gezin. De politie deed woensdagavond een inval bij de familie na jarenlange wanbetalingen. Dat schrijft het Brabants Dagblad. Buurtbewoners kwamen donderdag in wijkcentrum Het Kruispunt bijeen om zich achter de uitgezette familie te scharen. Het gezin werd woensdagavond door de politie uit hun woning gezet aan het Zuringhof. Er waren al jaren problemen met de betaling van de huur. Al een paar keer eerder is huisuitzetting op het laatste nippertje voorkomen en schuld kwijtgescholden. Maar sinds 2007 had het gezin opnieuw een huurachterstand van 559 euro opgelopen. Volgens kennissen had de familie het geld gisteren eindelijk bij elkaar, maar zette de deurwaarder onder politiebegeleiding alsnog zijn actie door.
Tot zover het Brabants Dagblad. Wat vind je van zo'n bericht? In eerste instantie roep je dan van die makkelijke meningen. "Terecht dat ze eruit getrapt zijn." "Waarom zou die verhuurder het moeten pikken dat er niet wordt betaald? Wegwezen!" Terechte gedachten, en ik had ze ook. Maar misschien zijn die meningen toch ook wel een beetje kort door de bocht. Want er waren ook nog kinderen in dat gezin. Moeten die dan dakloos worden?
Nee. Het kan beter. Wanneer iemand na een echtscheiding weigert om de alimentatie te betalen, dan kan beslag worden gelegd op een deel van diens loon of uitkering. Ook de belastingdienst heeft dat recht.
Is het misschien een idee, dat verhuurders dat recht ook krijgen, wanneer een gezin met kinderen meermalen of langdurig een huurachterstand heeft? Ik zie twee voordelen: de verhuurder schiet er uiteindelijk financieel niet bij in, en de kinderen raken niet dakloos, net zomin als hun ouders. Wel zie ik nog een aanvullende voorwaarde. In dat geval kunnen de ouders (of de alleenstaande vader/moeder) niet met geld omgaan. Het is dan dus ook de vraag, of er wel goed voor het kind of de kinderen wordt gezorgd. Daarom zou zo'n gezin bij huurachterstand en loon- of uitkeringsbeslag automatisch ook onder verscherpt toezicht van de kinderbescherming moeten komen te staan.
Voor gezinnen die naast een huurachterstand zich ook schuldig maken aan ernstige overlast, zoals het bedreigen of bestelen van buren, het plegen van vernielingen en het bedrijven van zwaardere vormen van criminaliteit, geldt wat mij betreft een andere maatregel. De kinderen uit huis geplaatst en in een tamelijk streng geleid tehuis plaatsen, de ouders uit huis en een toegangsverbod voor de stad waar ze tot voor kort hebben gewoond.
Maar gezinnen die uit pure financiële onkunde in de problemen dreigen te raken, die moet je helpen. Zodat ze een dak boven het hoofd behouden, en kunnen worden behoed voor verder ontsporen.