FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 11 oktober 2024

Twee leeuwenwelpen geboren in DierenPark Amersfoort

Op dierendag, 4 oktober, zijn er leeuwenwelpen geboren in DierenPark Amersfoort. Het zijn twee vrouwtjes. De jongen zijn kerngezond, drinken goed en openden na een aantal dagen hun ogen. Het is het eerste nestje van kersverse moeder Zaila. “Het gaat goed met de leeuwin, zij pakt de moederrol perfect op”, legt dierverzorger Marc Belt uit. “Zaila is erg beschermend en houdt haar kroost nauwlettend in de gaten.” 

Na een draagtijd van drieënhalve maand kwamen de jongen ter wereld. De eerste weken drinken de welpen alleen melk bij hun moeder. Na ongeveer zes weken beginnen zij ook vlees te eten. De jongen hebben zwarte vlekken in hun vacht. In de natuur vallen de leeuwenwelpen hierdoor nauwelijks op tussen het gele, dorre gras op de Afrikaanse savanne. Na ongeveer drie maanden vervagen de vlekken. “Voorlopig blijven de welpen bij hun moeder. Over een paar weken ontmoeten zij hun tante Sabi en hun vader Ramzes voor het eerst”, vertelt Marc.

Leeuwen hebben een kwetsbare status, dat betekent dat de soort in de natuur wordt bedreigd. Het leefgebied van de leeuw wordt vernietigd door landbouwontwikkeling en de lokale bevolking jaagt op de soort om het vee te beschermen. Het DierenPark Amersfoort Wildlife Fund steunt natuurorganisaties die zich onder andere inzetten voor de bescherming van de leeuw, maar ook voor de veiligheid van de bevolking. Het dierenpark is blij met de geboorte van de welpen. “Deze geboorte draagt bij aan de instandhouding van de soort”, legt Marc uit. Over enkele weken kunnen bezoekers de jonge welpen bewonderen in DierenPark Amersfoort.

OM eist gevangenisstraf voor Poolse hooligan die ME’ers aanviel

Op 5 oktober 2023 speelt AZ Alkmaar tegen Legia Warschau in het AZ-stadion in Alkmaar. In aanloop naar de wedstrijd gaat het helemaal mis. Een groep supporters van Legia Warschau zoekt de confrontatie op met aanwezige ME’ers, wordt zeer agressief en valt hen als groep aan.

Uiteindelijk doen 20 ME’ers aangifte tegen de groep supporters. Tegen één van deze supporters eiste het Openbaar Ministerie Noord-Holland (OM) donderdag een gevangenisstraf van tien maanden gevangenisstraf, waarvan vijf maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar, en een locatieverbod voor de gemeente Alkmaar.

Buitensporig geweld

Als de ME’ers voor de wedstrijd in het ophoudvak aanwezig zijn om de Legia-fans te controleren, ontstaat er onrust en weerstand. Een grote groep fans keert zich massaal tegen de ME-ers en drijven hen in het nauw. Zij worden geschopt en geslagen, onder andere met flessen en stokken en ook tegen het hoofd. Als zij proberen de politieagenten wapenstokken, helmen en zelfs een koppel met wapen afhandig te maken, gooit een van de ME-ers een traangasgranaat kapot. Pas dan trekken de Legia-fans zich terug, waarna de agenten via een deur in de betonnen wand het vak kunnen verlaten. Verschillende ME’ers geven aan zich zo onveilig te hebben gevoeld dat zij op het punt hebben gestaan hun wapen te trekken. Velen hebben voor hun leven gevreesd en door het buitensporig geweld lichamelijk en geestelijk letsel opgelopen, sommigen hebben daar tot op de dag van vandaag last van.

Camerabeelden

De verdachte die vandaag voor de rechter stond, was onderdeel van deze groep supporters en is duidelijk te herkennen op camerabeelden van die dag. Op moment dat de ME naar achter wordt gedreven, bedekt hij zijn mond en neus met een sjaal en komt naar voren. Hij maakt zich onherkenbaar en gaat de confrontatie met de ME aan. Vanaf dat moment is hij een aantal keer schoppend en slaand (ook richting de grond waar op dat moment leden van de ME liggen) terug te zien op de camerabeelden.

Mateloos en grenzeloos

De officier van justitie: ‘’Verdachte heeft, in het voorste gelid, samen met anderen welbewust de aanval geopend op ME’ers die slechts aanwezig waren om de voetbalwedstijd AZ – Legia Warschau zonder incidenten te laten verlopen. Zij zijn geslagen, geschopt en hebben – terecht – doodsangsten uitgestaan. Het geweld was mateloos en grenzeloos en is pas gestopt na het gebruik van traangas. Het geweld van die dag heeft grote impact gehad op de slachtoffers en werkt tot op de dag van vandaag door.’’ Het OM eist tien maanden gevangenisstraf, waarvan de helft voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar, en een locatieverbod voor de gemeente Alkmaar.

De rechtbank doet naar verwachting over twee weken uitspraak

Klokkenluider verpleegtehuis onterecht ontslagen

Het gerechtshof 's-Hertogenbosch is van oordeel dat een 36-jarige man die werkte als verzorgende in een verpleegtehuis in Sittard onterecht op staande voet is ontslagen.

In tegenstelling tot de rechtbank Limburg vindt het hof de man wel een klokkenluider en hij had daarom niet ontslagen mogen worden. 

Niet meewerken aan versterving

In het verpleegtehuis waar de man als verzorgende werkte, zou een bewoonster komen te 'versterven' door haar geen eten en drinken meer te geven. De man wilde hieraan niet meewerken en kon zich niet vinden in dit beleid omdat dit tegen de wil van de bewoonster zou zijn. Hij heeft dit intern bij zijn werkgever gemeld en ook extern bij Veilig Thuis. 

Omdat hij wilde bewijzen wat er was gebeurd, heeft de man een aantal keer in het elektronisch patiëntendossier van de bewoonster gekeken en enkele stukken gedownload en naar zichzelf gemaild. Op dat moment was hij zelf niet meer haar verzorger. 

Ontslag op staande voet

Om die reden werd hij door zijn werkgever op staande voet ontslagen: hij had inzage gehad in het dossier van een bewoonster die niet zijn patiënte was en hij had hieruit informatie naar zichzelf gestuurd. De man was het niet eens met dit ontslag en deed een beroep op de Wet bescherming klokkenluiders (WBK). De rechtbank Limburg oordeelde eerder dat hiervan geen sprake was en dat het ontslag op staande voet terecht was. 

Onterecht ontslagen

Volgens het hof had de man niet in het dossier van de bewoonster mogen kijken en ook niet haar gegevens naar zichzelf mogen mailen. Daardoor schond hij het medisch geheim. Toch vindt het hof dat de werkgever hem niet op staande voet had mogen ontslaan. De man was namelijk wel een klokkenluider, omdat hij het vermoeden had dat er een misdrijf werd gepleegd. De werkgever heeft haar eigen klokkenluidersregeling niet nageleefd. De werknemer heeft als klokkenluider recht op bescherming tegen ontslag. 

Het verpleegtehuis moet de man daarom een billijke vergoeding van 10.000 euro betalen en overige vergoedingen van bijna 15.000 euro. Ook moet de werkgever de proceskosten betalen.

Onderzoek naar illegale sigaretten

Op 7 oktober heeft de FIOD twee mannen (55 en 63 jaar) uit Eindhoven aangehouden. Zij worden verdacht van het voorhanden hebben van onveraccijnsde sigaretten. Twee vrouwen (40 en 53 jaar) zijn uitgenodigd voor verhoor. Er zijn doorzoekingen geweest in hun woningen, een nabij gelegen schuur, een chalet in Soerendonk, een loods in Veldhoven en een garagebox in Oss. In België hebben de Belgische autoriteiten een loods doorzocht. Er is beslag gelegd op ruim 1 miljoen illegale sigaretten, 120.000 euro contant geld, 3 bestelbusjes, pepperspray, taser, hennep, hasj, erectiepillen, vapes en een jammer.

Aanleiding van het onderzoek was anonieme informatie over mogelijke verkoop van dozen sigaretten uit een schuurtje achter een woning. Tijdens het onderzoek werd vastgesteld dat diverse personen, waarvan de identiteit werd achterhaald, met lege handen aan de deur kwamen en met plastic tassen met daarin vermoedelijk sigaretten weggingen. Dagelijks werden met bestelbusjes mastercases (doos met 50 sloffen sigaretten) bij woningen en op parkeerplaatsen afgeleverd. De illegale voorraad sigaretten lag verdeeld over opslagplaatsen in Nederland en België. De vrouwen van de verdachten worden verdacht mee te hebben gewerkt aan de verkoop van illegale sigaretten.
 
Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Minder deeltjes coronavirus in riool, maar nog steeds hoog niveau

In het rioolwater zijn afgelopen week iets minder deeltjes van het coronavirus aangetroffen dan in de week ervoor. De circulatie is ‘niet verder toegenomen’, maar zit nog altijd op ‘een relatief hoog niveau’, aldus het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Het instituut gebruikt de rioolwatermeting om de verspreiding van het virus in de gaten te blijven houden na het afschaffen van de grootschalige coronatesten. De concentraties, de zogeheten virusvracht, bereikten vorige week het hoogste niveau sinds begin januari. In twee weken was het aantal virusdeeltjes vrijwel verdubbeld.Op het Friese Waddeneiland Ameland zijn naar verhouding de meeste virusdeeltjes aangetroffen. Daarna volgen Baarn en Soest in de provincie Utrecht, Kampen (Overijssel), Heerde (Gelderland) en Almelo (Overijssel). Meer hierover op Skipr

Ramzan Kadyrov: 'Russische politici willen mij vermoorden'

De Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov heeft drie Russische politici uit de Noord-Kaukasus bedreigd met bloedwraak. In een toespraak voor officieren van het veiligheidsapparaat in Grozny in de Islamitische republiek Tsjetsjenië beschuldigde hij de drie ervan opdracht te hebben gegeven tot zijn moord.

Kadyrov publiceerde de video van zijn toespraak op Telegram. Zijn dreigementen waren gericht tegen twee politici uit de naburige republiek Dagestan: Sulejman Kerimov, een senator in de Raad van de Russische Federatie, en Risvan Kurbanov, een plaatsvervanger in de Doema in Moskou. De derde persoon die door de Tsjetsjeense leider werd genoemd, was Doema-afgevaardigde Bekchan Barachoyev uit de naburige republiek Ingoesjetië.

Wildberries oprichtster Tatjana Kim en haar man Wladislaw Bakalschuk hadden een zakelijk conflict om het online warenhuis  wat een miljarden omzet heeft. In september probeerde Bakalschuk met geweld toegang te krijgen tot het hoofdkantoor van het bedrijf. Twee Wildberries-bewakers uit Ingoesjetië kwamen hierbij om het leven. De politicus Kerimov uit Dagestan staat in het geschil aan de kant van Kim, terwijl Kadyrov aan de kant van haar man Bakalschuk staat.

In de video bedreigt Kadyrov de politici, hij zou de bloedwraak in Tsjetsjenië hebben afgeschaft, maar hij bedreigt zijn tegenstanders er herhaaldelijk mee. Om de Russische controle over het onrustige Tsjetsjenië te behouden, heeft het Kremlin Kadyrov de vrije hand gegeven aan het dictatoriale bewind.

Verdachte van 7 zedendelicten misbruikte slachtoffers in toilet bioscoop en café

Een twintigjarige Amsterdammer stond vandaag voor het eerst voor de rechter in een pro-formazitting vanwege zeven ernstige zedendelicten. Hij wordt verdacht van het aanranden, verkrachten en afpersen van zes meisjes en jonge vrouwen in de periode van 2021 tot en met 2023. Vaak gebeurde dit in openbare ruimtes, zoals in het toilet van een bioscoop en een café. Eén slachtoffer was destijds jonger dan 16 jaar. 

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) opereerde de Amsterdamse verdachte Hicham A. volgens een vast patroon. Hij was zeventien jaar toen hij zich vergrepen zou hebben aan een meisje op een toilet. Zijn benadering was zeer dwingend, ook in de jaren daarna zegt het OM.  "Deze verdachte benadert meisjes op straat, veelal islamitische meisjes, jonge meisjes, meisjes met weinig seksuele ervaring. Hij wil met ze afspreken en hij neemt ze ergens mee naartoe, in veel gevallen naar een bioscoop. Ze gaan ook vaak nog eten bij de MacDonalds en vervolgens wil hij kennelijk seks met ze."

"Als je niet meewerkt, dan vertel ik het aan je familie"

A. dwingt de meisjes daarna ook om hem geld te betalen. Daarbij gaat het vaak om bedragen van enkele honderden euro's en in een enkel geval zelfs om tweeduizend euro. OM: "Hij gebruikt eigenlijk seks als middel om hen te dwingen geld aan hen te betalen door hen in het vooruitzicht te stellen dat als je niet meewerkt, dan vertel ik het wel aan je familie. En dat willen de meisjes natuurlijk niet."

In meerdere gevallen vond de seks tussen A. en zijn slachtoffers plaats in een toilet van een bioscoop of in de filmzaal zelf. Maar volgens Justin Kötter, de advocaat van de jonge verdachte, was daarbij geen sprake van dwang. "Er wordt nu gezegd: uw client heeft meerdere dames benaderd, maar als je kijkt naar de stukken, dan zie je iets anders. Dan zie je ook dat deze dames mijn cliënt benaderden terwijl mijn cliënt helemaal geen contact zocht.

Ook de jonge leeftijd van de slachtoffers geeft volgens Kötters aan dat er sprake zou zijn van wederzijdse instemming. "Mijn cliënt is zelf ook een hele jonge jongen en bij sommige feiten was hij zelf minderjarig, dus dat zien wij echt wel anders. 

In meerdere gevallen deden slachtoffers pas jaren later aangifte van de aanranding, verkrachting en afpersing door A. Maar dat doet niets af aan de ernst van de aangiften, zegt Boes Hogewind van het Openbaar Ministerie: "Wij zien een patroon. En schaamte of ontkenning, er zijn veel redenen waarom er pas laat aangifte wordt gedaan."

De verdachte wordt onderzocht door zowel een psycholoog als een psychiater en blijft voorlopig vastzitten. De volgende zitting is 12 december.  

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1408
special
Random Pics van de Dag #1406
special
Random Pics van de Dag #1405
special
VrijMiBabes #230 (not very sfw!)
review
JBL Tour Pro 3
special
Random Pics van de Dag #1404
©FOK.nl e.a.