FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 12 oktober 2024

Fietser flipt nadat hij niet is aangereden

Een jonge man, opweg naar het lokale skatepark ergens in Utah, haalt een fietser in. Op de parkeerplaats bij het skatepark komt deze fietser ietwat heetgebakerd verhaal halen.

Het probleem zou zijn dat de automobilist te dicht langs de fietser reed bij het inhalen; hij had hem misschien wel aan kunnen rijden. De fietser belt de politie en de jonge skater die... tja, kijk zelf maar.

Polen wil het recht op asiel tijdelijk opschorten wegens 'hybride oorlog' Rusland

Polen wil het recht op asiel in ieder geval tijdelijk opschorten. De liberaal-conservatieve premier Tusk zei in Warschau dat dit een van de punten is uit zijn nieuwe migratiestrategie. Hij wil de illegale immigratie naar Polen tot een minimum beperken.

Tusk benadrukte dat hij wil dat de Europese Unie dit besluit zou erkennen. De voormalige voorzitter van de Raad voegde eraan toe dat men 100 % toezicht moet houden op wie naar Polen toekomt en de EU-lidstaat binnenkomt. De geplande verscherpingsmaatregelen zullen daarom dinsdag in zijn kabinet worden besproken.

Tegelijkertijd sprak Tusk uit dat zijn regering zich er goed van bewust is hoe de staatshoofden van Rusland en Wit-Rusland, Poetin en Loekasjenko, de asielwetgeving misbruiken om druk uit te oefenen. Dit is in strijd met de essentie van het asielrecht. NAVO- en EU-lid Polen beschuldigen Rusland en Wit-Rusland er al langer van dat ze de toestroom van migranten coördineren als onderdeel van een ‘hybride’ oorlog en dat ze de EU willen destabiliseren door migranten over de Poolse grens te smokkelen. Moskou en Minsk ontkennen deze beschuldiging. 

Grand Slam-titel judoka De Voogd, zilver Jager en brons Van Lieshout

Op de tweede dag van de Grand Slam in Abu Dhabi hebben de Nederlandse judoka's uitstekend gescoord. Er kwamen er zaterdag drie in actie en die gingen alledrie met eremetaal om de nek weer terug naar het hotel.

Vrouwen -63kg
Het eerste brons ging in de golden score op straffen naar de Italiaanse Carlotta Avanzato, die Gabriella Moraes uit Brazilië versloeg. Joanne van Lieshout trad vervolgens aan tegen de Belgische Alessia Corrao voor het tweede brons, waarbij de Nederlandse wereldkampioene Corrao vakkundig op de rug legde voor ippon. In de finale stonden de Française Manon Deketer, die in de halve finales Van Lieshout versloeg, en de Kroatische Iva Oberan tegenover elkaar en was het Deketer die de sterkste was.

Vrouwen -70kg
De Kroatische Andela Violic versloeg Ellen Froner uit Brazilië in de eerste strijd om brons, Violic' landgenote Lara Cvjetko klopte de Duitse Samira Bock voor het andere brons. De finale werd zowaar een Nederlands onderonsje, waarin Margit de Voogd de arm van Hilde Jager vast wist te klemmen voor de titel.

Mannen -73kg
De Japanner Tatsuki Ishihara klopte Rashid Mammadaliyev uit Azerbeidzjan voor brons, Danil Lavrentev legde zijn Russische landgenoot Karen Galstian op de rug voor het andere brons. Makhmadbek Makhmadbekov pakte vervolgens de titel namens de Emiraten door Abubakr Sherov uit Tadzjikistan in de golden score op de rug te gooien.

Mannen -80kg
De Rus David Karapetyan versloeg Adrian Sulca uit Roemenië voor brons, Dimitri Gochilaidze uit Georgië versloeg zijn nu voor de Emiraten uitkomende oud-landgenoot Nugzari Tatalashvili voor het andere brons. Zelim Tckaev wist namens Azerbeidzjan de titel te pakken door in de finale met een waza-ari af te rekenen met de Georgiër Zaur Dvalashvili.

Wat heeft Israël bereikt in de strijd tegen Hamas?

Een jaar na het begin van het Gaza-offensief heeft de Israëlische strijd tegen Hamas een kritiek punt bereikt. De terroristische organisatie heeft de afgelopen twaalf maanden duizenden leden verloren, waaronder verschillende hoge officieren. Maar de prijs is hoog. Volgens cijfers van de VN behoren meer dan 11.300 kinderen en 6.300 vrouwen tot de burgerslachtoffers van het conflict. Deze cijfers zijn gebaseerd op Palestijnse gegevens. Daarnaast zijn er bijna twee miljoen mensen op de vlucht. Grote delen van de Gazastrook liggen in puin.

De dreiging voor het Israëlische volk zijn echter niet afgenomen. Integendeel: het Israëlische leger vecht nu op verschillende fronten en probeert tegelijkertijd de controle over de Gazastrook te behouden. Hamas mag dan militair verzwakt zijn, het is nog lang niet verslagen. Dat is tenminste de conclusie van een analyse door de conflictonderzoeksdatabase ACLED (Armed Conflict Location & Event Data), die het geweld in het Midden-Oosten systematisch documenteert op basis van verifieerbare rapporten.

Israëlisch leger lijdt verliezen
De gegevens maken het gemakkelijk om het verloop van de oorlog te traceren. Ze laten onder andere zien hoe de tactieken van Hamas in de loop van de tijd zijn veranderd. In de eerste maanden van het grondoffensief, dat begon in het noorden van de Gazastrook, vocht de terroristische militie felle terug tegen de Israëlische strijdkrachten. De gevechten bereikten een tijdelijk hoogtepunt in december en januari.

Maar ook in de maanden die volgden, slaagde Hamas erin om de "zuiveringsoperatie" van het Israëlische leger (IDF) te ontwijken en te weerstaan. Zelfs in gebieden waarvan de IDF allang had verklaard "volledig onder controle" te hebben, gingen en gaan de gevechten door. Op 17 september werden er vier IDF-soldaten gedood nadat Hamas een gebouw ten westen van Rafah met raketten had bestookt. Volgens de analyse van ACLED is dit type aanval typerend voor de huidige fase van het conflict: Hamasleden lijken in toenemende mate de directe confrontatie met het Israëlische leger uit de weg te gaan. In plaats daarvan nemen beschietingen met afstandswapens en aanvallen met zelfgemaakte explosieven en hinderlagen toe. Het beroemde tunnelnetwerk, dat blijkbaar op veel plaatsen nog intact is, blijft  hierbij een centrale rol spelen.

Duizenden Hamas-strijders gedood, maar de rekrutering gaat door
Tot nu toe zijn er slechts een paar gewelddadige botsingen tussen Hamas en de Israëlische strijdkrachten opgenomen in de database voor begin oktober 2024- hoewel er waarschijnlijk nog meer aan toegevoegd zullen worden. Actuele gebeurtenissen verschijnen over het algemeen pas met enige vertraging in de database, omdat de informatie voor archivering van tevoren gecontroleerd en gecategoriseerd moeten worden. Toch is het de afgelopen twaalf maanden duidelijk geworden dat de gevechten in de Gazastrook afnemen. Er zijn veel aanwijzingen dat de middelen van Hamas minder zijn geworden en Israël beweert dat het sinds het begin van het offensief ongeveer 17.000 gewapende tegenstanders heeft uitgeschakeld. Dat zou meer dan de helft zijn van de 25.000 tot 30.000 strijders die voor het begin van de oorlog tot de militaire tak van Hamas zouden hebben behoord. Deze cijfers zijn echter moeilijk te verifiëren. Het blijft ook onduidelijk in hoeverre de doden daadwerkelijk kunnen worden toegeschreven aan Hamas. De officiële IDF-rapporten over het Gaza-offensief documenteren het doden van ongeveer 8.500 vermoedelijke Hamasleden en onderbouwen dit op geloofwaardige wijze met details zoals locaties en tijdstippen.

Uit analyses van de Amerikaanse zender CNN en het Institute for the Study of War (ISW) blijkt echter dat de Hamas-gevechtsbataljons in Gaza zich ondanks hun verliezen voortdurend hergroeperen - en zelfs nieuwe leden werven. "De aanwezigheid van Hamas in het noorden van Gaza is sterker dan je denkt," citeert CNN een Palestijn die de regio ontvlucht is en anoniem blijft. "Ze verblijven tussen de burgers. Dit helpt hen om hun strijdkrachten weer op te bouwen", vertelde de man aan de Amerikaanse omroep.

Aanvallen op de Westelijke Jordaanoever hebben kenmerken van Hamas
Toch presenteert het Israëlische leiderschap het offensief in Gaza als een succes. Hamas als "militaire formatie bestaat niet meer", triomfeerde de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Joaw Galant begin september. De Israëlische regering heeft echter de vraag opengelaten hoe het nu verder moet in de regio. Een staakt-het-vuren is zeker niet in zicht en Hamas blijft manieren en middelen vinden om aanslagen uit te voeren op Israëlische soldaten en burgers - ook buiten de Gazastrook. Volgens de analyse van ACLED zijn er sinds 7 oktober vorig jaar alleen al op de Westelijke Jordaanoever minstens twaalf Hamas-aanvallen geweest waarbij mensen gewond zijn geraakt of zelfs zijn gedood. De terroristische organisatie heeft haar tactieken de afgelopen maanden zichtbaar verfijnd en probeert "complexere en geraffineerdere aanslagen uit te voeren met explosieven die doen denken aan de Tweede Intifada", aldus het rapport. Op 23 juli werden verschillende Israëlische soldaten door Hamas in een hinderlaag gelokt, waarbij drie van hen gewond raakten door met geïmproviseerde explosieven. Eind augustus brachten Hamas-terroristen binnen 20 minuten twee autobommen tot ontploffing in een blijkbaar gecoördineerde aanval op Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever.

De terreur van de Palestijnse groep is momenteel aanweziger in de rest van Israël dan lange tijd het geval is geweest. Onlangs nog eiste Hamas de verantwoordelijkheid op voor een aanslag in Tel Aviv op 1 oktober waarbij minstens zeven mensen werden doodgeschoten. Een eerder mislukte zelfmoordaanslag in augustus wordt ook beschouwd als een belangrijke gebeurtenis - het was immers de eerste keer in acht jaar dat Hamas-strijder zichzelf opblies met een bom in Tel Aviv, in het hart van Israël.

Welke oplossing Israël ook zoekt voor de Gazastrook: Een toekomst voor de Palestijnse gebieden zonder de aanwezigheid van Hamas lijkt niet mogelijk, zelfs een jaar na het begin van het offensief tegen Hamas. Het is waar dat zelfs het Hamasleiderschap in Qatar nu heeft laten weten dat het noch de capaciteit noch de wens heeft om de door oorlog verscheurde Gazastrook te blijven regeren. Desondanks slaagt de terroristische militie er nog steeds in om de uitputtende strijd met Israël voort te zetten en tegelijkertijd haar invloed op de Westelijke Jordaanoever uit te breiden. Ondertussen is er nog steeds geen teken van leven is van de resterende gijzelaars in de Gazastrook, tot ontsteltenis van hun dierbaren.

Waarom AfD groeit in Oost-Duitsland

Een historische overwinning voor de politieke partij AfD in Oost-Duitsland. Wat opvalt, is dat de regionale takken van de partij daar door de Duitse inlichtingendienst als extreemrechts worden aangeduid. Hoe komt het dat de radicale boodschap Oost-Duitsland de kiezers wel aanspreekt, terwijl dit in West-Duitsland niet het geval is? In deze video onderzoekt Nieuwsuur waar de partij voor staat en spreken we met enkele mensen die op de AfD hebben gestemd. 

51% linkse kiezers wil immigratie beperken, hebben zorgen om opvang en polarisatie

Linkse kiezers zijn verdeeld om minder migranten toe te laten tot Nederland, maar vrijwel iedereen maakt zich zorgen over de asielproblematiek. Ze maken zich vooral zorgen over de opvang, spanningen binnen de samenleving en eventuele gevolgen hiervan op de woningmarkt.

Dit blijkt uit een onderzoek van EenVandaag onder meer dan 29.000 leden van het Opiniepanel. Hoewel de zorgen over immigratie voornamelijk bij rechtse kiezers aanwezig zijn, toont het onderzoek aan dat ook 51 % van de stemmers op linkse partijen, zoals GroenLinks-PvdA, SP en D66, over het algemeen van mening is dat er minder migranten moeten worden toegelaten in ons land.

De reden van zorg verschilt sterk tussen de kiezersgroepen. Voor de meeste linkse stemmers (66 %) is een tekort aan opvangplekken het belangrijkste probleem. "Als er geen veranderingen komen op het gebied van opvang en huisvesting, wordt het onmogelijk om mensen op een normale manier op te vangen zonder dat ze buiten moeten slapen," zegt een GroenLinks-PvdA stemmer.

Een ander belangrijk punt dat zowel de linkse als de rechtse partijen bezighoudt, is huisvesting. Bijna de helft (44 %) van de linkse kiezers maakt zich zorgen over de gevolgen van immigratie voor de woningmarkt. Zij richten hun aandacht vooral op expats, die volgens hen door belastingvoordelen zorgen voor 'exorbitante prijzen' en 'druk op de woningmarkt'.

Toenemende verdeeldheid
Bovendien is een aanzienlijke groep (51 %) van de linkse kiezers bezorgd dat immigratie leidt tot groeiende spanningen tussen verschillende groepen in Nederland. Sommigen van hen uiten de vrees dat 'andere normen en waarden' invloed kunnen hebben op de acceptatie van de vrouwen en lhbti+'ers in Nederland.

Ook wordt er gewezen op de rol van de politiek. Veel deelnemers geven aan dat zij vinden dat immigratie vaak wordt gebruikt als een 'excuus voor falend beleid'. Volgens hen wekken rechtse partijen de indruk dat asielzoekers verantwoordelijk zijn voor alle problemen in Nederland. Dit idee draagt volgens deze deelnemers alleen maar bij aan de toenemende polarisatie in ons land.

Wel de instroom beperken, maar geen maximum aantal
Sommige partijen willen graag een limiet afspreken op het aantal migranten dat naar Nederland komt. Hoewel een aanzienlijk deel van de bevolking minder immigratie wenst, is een groot aantal linkse stemmers (64 %) daar tegen.

"Het is zinvol om een richtlijn te hebben, maar een strikte grens is onrealistisch en ongewenst," stelt een D66-stemmer. Daarnaast benadrukken veel kiezers dat het aantal vluchtelingen 'niet te voorspellen is' gezien de wereldwijde onrust, en dat er altijd 'een plek moet zijn voor mensen in nood'.

SP'ers strenger op migratie
De houding van SP-kiezers is opvallend te noemen. Een grote meerderheid van deze linkse stemmers (80 %) is voor het beperken van immigratie en meer dan de helft (57 %) denkt dat het instellen van een maximum aantal nuttig zou zijn.

Net als bij veel andere kiezers liggen hun zorgen bij de woningmarkt, sociale spanningen en de opvang van asielzoekers. Echter, SP-kiezers maken zich ook relatief vaak zorgen over de impact van immigratie op enkele 'typische SP-thema's', zoals gezondheidszorg en sociale voorzieningen. "Nederland moet menselijk zijn, maar we hebben al zoveel problemen met armoede en in de zorg. Hoe meer mensen, hoe groter de problemen worden. Het is niet rechts om je daarover zorgen te maken," zegt een SP-kiezer.

Niet iedere migrant hoeft te worden geweigerd
Het feit dat grote groepen kiezers zich zorgen maken over immigratie, betekent niet dat zij vinden dat alle migranten geweerd moeten worden. Een meerderheid van de kiezers, bijvoorbeeld 67 %, is van mening dat vluchtelingen die hun land ontvluchten vanwege oorlog en geweld hier mogen komen. Alleen onder de kiezers van de PVV (40 %), JA21 (36 %) en FVD (28 %) is daar maar een minderheid voor te vinden.

De meeste mensen zijn van mening dat er ook ruimte moet zijn voor arbeidsmigranten uit de EU en politieke vluchtelingen in Nederland. Er is echter meer weerstand, ook onder veel linkse kiezers, tegen de opvang van economische migranten, arbeidsmigranten van buiten de EU en mensen die vluchten voor klimaatverandering in hun thuisland.

Het onderzoek vond plaats van 7 tot en met 8 oktober 2024. Aan dit onderzoek namen 29.552 leden van het EenVandaag Opiniepanel deel. Van hen stemden er 11.866 bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen op een van de linkse partijen zoals GroenLinks-PvdA, D66, SP, Partij voor de Dieren, ChristenUnie of VOLT. Wanneer in dit artikel gesproken wordt over 'linkse kiezers', betreft dit een samenvoeging van deze kiezersgroepen. Er deden te weinig stemmers op DENK mee om betrouwbare conclusies te trekken, waardoor deze groep niet is opgenomen in de samenvoeging van linkse kiezers. De resultaten zijn gewogen en representatief voor zes variabelen: leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur, zoals gemeten bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2023.

Griekenland klopt Engeland in Nations League, Duitsland met moeite langs Bosnië

In de Nations League is de volgende speelronde in volle gang, donderdag en vrijdag werden er al flink wat wedstrijden gespeeld. Nederland kwam natuurlijk al in actie, maar we kijken hier vooral ook even naar de andere wedstrijden van de afgelopen twee dagen.

League A
In groep twee namen Israël en Frankrijk het in Hongarije tegen elkaar op. Na een snelle treffer van Eduardo Camavinga deed Israël nog wel wat terug, maar de Fransen kwamen snel weer op voorsprong en maakten het in de slotminuten af: 4-1. Italië stond thuis tegen België na een minuut al op voorsprong dankzij Andrea Cambiaso, waarna Mateo Retegui voor 2-0 zorgde. Dankzij Maxim de Cuyper en Leandro Trossard stond het na een uur echter weer gelijk en daar bleef het bij: 2-2.

Nederland pakte met moeite een punt in Hongarije, terwijl de andere wedstrijd in groep drie in het Bosnische Zenica werd gespeeld. Deniz Undav zette de Duitsers daar in een paar minuten tijd voor rust op 0-2, een treffer van Edin Dzeko kon de Bosnische meubelen niet meer redden.

League B
In groep één stond Tsjechië dankzij Tomas Chory al na drie minuten op voorsprong tegen Albanië. Een uur later tekende diezelfde Chory voor de 2-0, wat tevens de eindstand bleek. In Polen speelde Oekraïne tegen Georgië, waarbij Mykhailo Mudryk na een dik half uur de enige en dus winnende treffer maakte.

Engeland en Griekenland troffen elkaar in groep twee en het was Vangelis Pavlidis die kort na rust voor 0-1 zorgde. Jude Bellingham bracht de Engelsen kort voor het einde op gelijke hoogte, maar Pavlidis sloeg in Londen in de blessuretijd nog eens toe en dus wonnen de Grieken met 1-2. Finland stond thuis snel op 1-0 tegen Ierland, maar in de tweede helft sloegen de Ieren toe: goals van Liam Scales en Robbie Brady leverden hen drie punten op.

Oostenrijk stond in groep drie thuis tegen Kazachstan snel op 1-0 en in de tweede helft maakten ze het overtuigend af: 4-0. Noorwegen kwam dankzij, uiteraard, Erling Håland snel op 1-0 tegen Slovenië. Alexander Sørloth maakte er kort na rust 2-0 van en niet veel later tekende Håland voor de 3-0 eindstand.

Tot slot groep vier, waar Wales in het eerste half uur dankzij Brennan Johnson en Harry Wilson op 0-2 kwam in Reykjavik. De IJslanders sloegen in het laatste half uur echter terug: Logi Tomasson zorgde voor 1-2, kort daarop maakte keeper Daniel Ward een eigen goal voor de 2-2 eindstand. Turkije won thuis ondertussen met 1-0 van Montenegro dankzij een goal van Irfan Kahveci.

League C
Estland rekende in groep één met 3-1 af met Azerbeidzjan, dat in de blessuretijd van de eerste helft uit een penalty 1-1 maakte, maar nog geen minuut later de 2-1 om de oren kreeg. Zweden kwam in Bratislava tegen Slowakije op 0-2, maar de Slowaken herstelden dat en sleepten er met 2-2 een punt uit.

In groep vier kreeg Letland bezoek van Noord-Macedonië, dat een 0-3 zege wist te boeken in Riga. De Faeröereilanden ontvingen Armenië en kwamen op 1-0, maar nog voor rust stond het weer gelijk. In de slotfase bracht Joannes Bjartalid de thuisploeg weer op voorsprong, maar de eerste niet-vriendschappelijke zege sinds men twee jaar geleden van Turkije won kwam er nét niet: Gor Manvelyan tekende in blessuretijd voor de 2-2 eindstand.

League D
Gibraltar kreeg in groep één bezoek van San Marino en pakte een 1-0 zege, waardoor ze nog ongeslagen zijn. Dat geldt ook voor Moldavië, dat in Chisinau een 2-0 zege bij kon schrijven op Andorra.

Zeldzame Belgische halve finale op World Grand Prix na zeges Van den Bergh en De Decker

In Leicester zijn vrijdagavond de kwartfinales gespeeld in de World Grand Prix, de dartsmajor waarbij legs niet alleen met een dubbel afgesloten moeten worden, maar ook met een dubbel begonnen moeten worden. Dat leverde mooie partijen op én een bijzonder zeldzame Belgische halve finale. De halve finales worden zaterdag vanaf 21.30 uur gespeeld.

De kwartfinales werden geopend door Mike de Decker en James Wade, die gelijk opende met vijf perfecte darts en een 106-finish. Toch won De Decker de openingsset en met een fraaie 122-finish pakte hij ook set twee in een beslissende leg. Ook in set drie was een vijfde leg nodig en weer was De Decker de beste, waarmee de Belg zijn geweldige week voort wist te zetten met een halvefinaleplek.

Rob Cross trad aan tegen Ryan Joyce en won de openingsset in vier legs. In set twee was een vijfde leg nodig en daarin profiteerde Joyce van missers van Cross. Een 135-finish van Joyce hielp hem op weg naar zijn tweede setwinst, om set vier daarna te openen met een 132-finish via twee keer bullseye. Cross gooide 156 uit om in de wedstrijd te blijven en met een 110-finish won hij set vier. In de beslissende set liet Cross kansen liggen om op 2-2 te komen, waarna Joyce het met een 64-finish af kon maken.

Wereldkampioen en titelverdediger Luke Humphries trof Jonny Clayton en won de eerste set. Met een 85-finish sloeg Clayton terug voor set twee en een 146-finish hield Humphries in set drie, die hij daarna ook won. In set vier profiteerde Clayton van het missen van matchdarts door Humphries, maar twee legs later maakte Cool Hand Luke het alsnog af.

Joe Cullen en Dimitri van den Bergh sloten de kwartfinales af en ondanks een 118-finish van de Belg was het Cullen die set één won. Van den Bergh kwam echter op gang, won set twee en met een 90-finish via bullseye won hij ook de derde set. Een 109-finish hielp hem op weg in set vier, waarin hij het netjes af wist te maken voor een volledig Belgische halve finale.

Amsterdamse parkeerindustrie: waarom zoveel mensen onterecht een bon krijgen

Amsterdam wordt steeds effectiever in het opleggen van parkeerboetes. Er zijn automatische controles, een vloot aan scanauto’s en een bonus voor het controlebedrijf. Dat leidt tot een hoge pakkans, maar ook tot zogeheten ‘boetelawines’ van soms wel tientallen, onterechte bekeuringen. Hoe kan het dat zoveel mensen onterecht op de bon gaan? En wie profiteert van het grote aantal controles? AT5 zocht het uit. 

Ergens in een kantoorpand in Nieuw-West zit een handvol mensen urenlang naar foto’s van geparkeerde auto’s te kijken. Ze zien er tientallen per minuut, en moeten beoordelen of er een parkeerboete moet worden opgelegd. Het is een soort swipen: die wel, die niet. Ze versturen duizenden boetes per dag. 

De beoordelaars werken niet voor de gemeente, maar voor een commercieel bedrijf. In 2012 heeft de gemeente het parkeerbeheer uitbesteed. Het kwam in handen van het Franse bedrijf Egis. Dit jaar werd het stokje overgenomen door P1. Dat is een dochteronderneming van de Nederlandse multinational Q-Park, die ook bekend is van de parkeergarages in het centrum.

De belangrijkste bezigheid - en grootste inkomstenbron - van P1 is handhaving. Met andere woorden: controleren of automobilisten betaald hebben voor hun plek. Het bedrijf staat voor een enorme opdracht. De afgelopen jaren werden er gemiddeld zo’n 500.000 boetes per jaar opgelegd. 

Dat is mogelijk dankzij de scanauto, die in 2012 in gebruik werd genomen. Het aantal boetes is sindsdien bijna verdubbeld. Dat is precies de bedoeling: door middel van hoge tarieven en strenge controles wil de gemeente mensen ontmoedigen om met de auto naar de stad te komen. 

De automobilist als melkkoe?
Ook in financieel opzicht is het strenge parkeerbeleid aantrekkelijk voor de gemeente. Parkeeropbrengsten zijn een van de belangrijkste inkomstenbronnen. Jaarlijks leveren ze de gemeente zo'n 322 miljoen euro op. Dat is bijna honderd miljoen meer dan de inkomsten uit toeristenbelasting of erfpacht. De parkerende automobilist lijkt daarmee voor de gemeente een melkkoe. 

Parkeerbonnen vormen een deel van dat bedrag, ruim 38 miljoen euro. Technisch gezien zijn het geen boetes, maar 'naheffingen op de parkeerbelasting'. Zo'n naheffing kost je in Amsterdam 76,60 euro, het landelijk maximum. Meer mag de gemeente niet vragen, omdat er geen winst mag worden gemaakt op parkeerboetes.

P1 kan wél financieel profiteren. Als het bedrijf voldoende mensen beboet, krijgt het een bonus. Dat blijkt uit het contract tussen de gemeente en P1, dat AT5 heeft ingezien. Die bonus wordt berekend op basis van de pakkans voor niet-betalende automobilisten. Om precies te zijn: de kans dat iemand beboet wordt als hij zijn auto een uur lang onbetaald laat staan. 

De gemeente wil die pakkans op minstens 6 procent hebben. Daaronder worden de inkomsten van P1 verminderd. Daarboven krijgt het bedrijf een bonus. Dat geldt ook voor de algemeen directeur, die dan meer krijgt uitbetaald.

De bonus wordt steeds hoger, tot een pakkans van 8 procent is bereikt. Bij dat percentage kan P1 een bedrag van zo'n 6,5 miljoen euro opstrijken. 

Volgens voormalig Eerste Kamerlid Roel Kuiper, die een boek schreef over privatisering, is het onwenselijk dat een handhavingsdienst met een bonus wordt beloond. "Je lokt uit dat zo’n dienst meer bonnen gaat schrijven omdat dat goed is voor het bedrijfsresultaat." 

Kuiper is kritisch over het feit dat het parkeerbeheer door de gemeente is uitbesteed. "We hebben het hier niet over busvervoer of telefonie. Handhaving gebeurt met overheidsgezag. Dat zou de overheid zelf moeten doen, zodat je weet dat het publieke belang voorop staat. Dat is nu niet het geval. Het is een transactie met een bedrijf geworden."

Pakkans
Voor het commerciële P1 is het dus zaak dat zoveel mogelijk mensen een bekeuring krijgen, zodat de pakkans en de bijbehorende bonus hoog genoeg blijven. Daar zet het bedrijf dan ook vol op in. 

De parkeermultinational wil het aantal scanauto verdubbelen. Waar voorganger Egis nog 12 scanauto’s in gebruik had, begon P1 met 16. Dat aantal moet nog dit jaar worden uitgebreid tot 24. Die uitbreiding heeft deels te maken met de toename van het aantal betaalde parkeerplekken. Dat groeide dit jaar van 161.000 naar 223.000, doordat nu ook in grote delen van Zuidoost en Nieuw-West moet worden betaald. 

P1 heeft een tweede 'uitrijstation’ geopend, zodat de armada aan scanauto’s voortaan vanaf twee kanten de stad kan inrijden. Het bedrijf kan door middel van geavanceerde software ideale routes berekenen, langs parkeerplekken waar zoveel mogelijk mensen kunnen worden beboet. Bij drukke parkeerplekken, waar in korte tijd veel verschillende auto’s geparkeerd staan, zijn vaak meer dan tien controles per dag.

De 'boetemachine'
Je auto eventjes onbetaald laten staan in de hoop dat je niet gecontroleerd wordt, zoals vroeger vaak gebeurde, is er niet meer bij. De opgevoerde controles doen in die zin precies waar ze voor bedoeld zijn.

Maar er zijn ook negatieve effecten. P1 heeft er belang bij dat de beoordelaars in het controlecentrum in Nieuw-West zo snel mogelijk werken. Iedere minuut beoordelen ze zo'n vijf auto’s. Van iedere auto zijn er acht foto's te bekijken. Met zo’n werktempo is een vergissing gauw gemaakt. Het is bijvoorbeeld niet gemakkelijk om geparkeerde auto's te onderscheiden van auto's die aan het laden en lossen zijn, of eventjes stil staan met de bestuurder erin. 

Pas achteraf wordt er door een bezwaarcommissie zorgvuldiger naar de scans gekeken. Maar dat gebeurt alleen als er bezwaar is gemaakt. Volgens gemeentelijk ombudsman Munish Ramlal is dat de omgekeerde wereld. "Je moet erop kunnen vertrouwen dat boetes in principe terecht zijn", zegt Ramlal. "Nu jaagt de gemeente heel veel mensen een bezwaarprocedure in. Dat zorgt voor enorme frustratie."

Tegen 15 procent van alle boetes wordt bezwaar aangetekend, wat neerkomt op 75.000 bezwaren per jaar. Het merendeel van die bezwaren - 62 procent - wordt toegekend. Volgens de gemeente komt dat hoge percentage vooral voort uit coulance. Wie per ongeluk een keer buiten zijn vergunninggebied parkeert, hoeft bijvoorbeeld niet te betalen.

Maar bij iets minder dan een derde van alle toegekende bezwaren gaat het niet om vergissingen van automobilisten, maar om fouten van de gemeente of P1. Zo gaat het geregeld mis bij kentenkenwijzigingen van vergunninghouders. Haperende gemeentelijke software zorgt er dan voor dat wijzigingen niet goed worden verwerkt.

Zo'n fout kan grote gevolgen hebben. Iedere dag rijdt de scanauto langs, waardoor je iedere dag op de bon gaat. De administratie houdt dat niet bij: tegen de tijd dat je erachter komt dat er iets mis is, heb je al meerdere boetes ontvangen. 

Je zou kunnen zeggen dat de controles té efficiënt zijn geworden. Daardoor ontstaan 'boetelawines'. Dat zijn meerdere boetes voor dezelfde - vaak onterechte - overtreding. Het kan gaan om tientallen boetes. In totaal kregen dit jaar duizend automobilisten tenminste vijf boetes achter elkaar op dezelfde locatie. Hoeveel vergunninghouders daarbij zitten, kan de gemeente niet zeggen. 

Er zijn Amsterdammers die dertig of vijftig keer onterecht op de bon werden geslingerd. Als zij hun recht willen halen, moeten ze tegen iedere afzonderlijke boete bezwaar maken. Het kan soms een jaar duren voordat die bezwaren zijn afgehandeld en de boetes worden kwijtgescholden.

"Als die boetemachine eenmaal aan gaat, is er bijna niemand die je kan helpen", zegt ombudsman Ramlal. "De gemeente moet nagaan hoe het kan dat er zoveel parkeerbonnen onterecht worden opgelegd, en hoe dat voor andere Amsterdammers kan worden voorkomen."

In het contract tussen P1 en de gemeente komen de woorden ‘menselijke maat’ elf keer voor. Er staat in dat bezwaren zo veel mogelijk ‘informeel’ moeten worden afgehandeld. Bijvoorbeeld te bellen met de betrokken om te kijken of een vergunning na een vergissing kan worden ‘hersteld’. 

Volgens de onterecht beboete mensen met wie AT5 voor dit artikel sprak, komt daar in de praktijk weinig van terecht. Zij werden niet gebeld, maar moesten zelf maandenlang contact zoeken om fouten recht te laten zetten. En zelfs dan moet er soms een rechtszaak aan te pas komen voordat onterechte boetes worden kwijtgescholden. 

"P1 moet klachten effectief oplossen, dat is een afspraak met de gemeente", zegt Ramlal. "Als dat niet lukt, moet de gemeente P1 daarop aanspreken. Je kunt je afvragen of dat voldoende gebeurt."

ACM: Tarieflimiet warmtenet niet genoeg voor betaalbare energierekening

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) waarschuwt dat de door het kabinet voorgestelde tarieflimiet voor kleinverbruikers bij stadsverwarming onvoldoende garantie biedt voor een betaalbaar warmtetarief. Hoewel de limiet excessief hoge tarieven moet voorkomen, stelt de ACM dat dit niet genoeg is om warmtenetten echt aantrekkelijk en betaalbaar te maken voor huishoudens. Extra maatregelen zijn volgens hen nodig om te voorkomen dat mensen liever voor elektrische verwarming kiezen, wat op termijn juist de kosten van warmtenetten zou kunnen verhogen door een dalend aantal deelnemers.

Warmtenetten spelen een belangrijke rol in de energietransitie en het verminderen van gasverbruik in woningen. Het Klimaatakkoord heeft als doel om in 2030 een half miljoen extra huishoudens op het warmtenet aan te sluiten. Momenteel zijn er in Nederland 600.000 aansluitingen, maar deze groei stagneert door onzekerheid bij consumenten over de tarieven. Minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) heeft aan de Tweede Kamer geschreven dat een tarieflimiet ingesteld kan worden als leveringstarieven onacceptabel hoog dreigen te worden, al moet er nog gekeken worden naar hoe dit financieel haalbaar is.

Toch benadrukt de ACM dat er meer nodig is dan een limiet om warmtenetten competitief te houden naast alternatieven zoals elektrische verwarming. Zonder concrete regelingen die ervoor zorgen dat warmtenettarieven concurrerend blijven, vreest de ACM dat huishoudens hun vertrouwen in deze vorm van stadsverwarming verliezen. Dit zou niet alleen de groei van warmtenetten remmen, maar ook het draagvlak ondermijnen voor een toekomstbestendige energietransitie.

Ter Illustratie (Afbeelding: Dall-E / FOK.nl)
Ter Illustratie (Afbeelding: Dall-E / FOK.nl)

Vrouw verliest arm na aanval door haar eigen hond

Een vrouw in Townsville, Noord-Queensland, is ernstig gewond geraakt nadat ze werd aangevallen door haar eigen hond. De 34-jarige vrouw werd zwaar toegetakeld en verloor veel bloed. Politieagenten waren als eerste ter plaatse en wisten door middel van een tourniquet de bloeding te stelpen, wat haar leven waarschijnlijk heeft gered. Ze werd in kritieke toestand naar het Townsville University Hospital gebracht en is inmiddels in ernstige, maar stabiele toestand.

De hond, die door de politie werd omschreven als een groot ras, mogelijk een pitbull, viel de vrouw aan bij de voordeur van haar huis. Nadat agenten de hond doodschoten, bleek dat er al meerdere meldingen over dit dier waren binnengekomen. Buurtbewoners, waaronder Rob Moore, hadden het dier als agressief ervaren.

Moore vertelde dat hij geschreeuw hoorde uit de woning van de vrouw en dat kort daarna de straat vol stond met politieauto's en ambulances. Een andere buurman, Corey Geesu, liet weten dat dezelfde hond hem twee weken geleden had aangevallen, waarbij hij littekens aan zijn arm opliep. Hij gaf aan dat de hond eigenlijk al eerder verwijderd had moeten worden.

Senior Sergeant Scot Warrick van de politie in Townsville verklaarde dat de snelle eerste hulp van de agenten waarschijnlijk cruciaal was voor het overleven van de vrouw. “Mijn jonge agenten hebben tactische eerste hulp geboden en een tourniquet aangebracht,” zei hij. De agenten hadden geen andere keuze dan de hond dood te schieten, omdat het dier zeer agressief was en probeerde naar buiten te komen. De politie besloot tot deze stap na overleg met de dierencontrole van de gemeente Townsville.

Naast de agressieve hond bevond zich nog een andere hond in de woning, die geen tekenen van agressie vertoonde. Deze is in beslag genomen en ondergebracht bij de RSPCA. Volgens Senior Sergeant Warrick was de politie enkele weken eerder ook al bij het adres geweest vanwege meldingen over de hond, maar de uitkomst van die eerdere inspectie is onbekend.

De gemeente Townsville ondersteunt het onderzoek van de politie naar het incident. Gezien de zwaarte van de verwondingen verwacht de politie niet dat de vrouw aangeklaagd zal worden onder de recent aangescherpte regelgeving in Queensland voor gevaarlijke honden.

Ter Illustratie (Afbeelding: Dall-E / FOK.nl)
Ter Illustratie (Afbeelding: Dall-E / FOK.nl)

Asielzoekers op boot eisen beter eten en beginnen hongerstaking

Op het opvangschip Rex Rheni in Haarlem zijn zo’n 145 asielzoekers in hongerstaking gegaan vanwege klachten over de kwaliteit van het eten. De groep, bestaande uit mensen uit Syrië, Eritrea, Iran, Soedan en Jemen, eet sinds 5 oktober niet meer uit protest tegen de maaltijden die worden geserveerd.

De groep heeft een brief opgesteld waarin ze hun eisen duidelijk maken. Ze hopen met deze actie de aandacht te vestigen op hun situatie en verbeteringen af te dwingen.

De mensen klagen vooral dat het eten niet wordt bereid zoals zij dat graag willen. Ook zou het eten 'hard' zijn en 'niet door te slikken'. Sommigen bestellen zelfs eten buiten de deur.

Van een échte hongerstaking is overigens nauwelijks sprake, zo lijkt het. Een van de asielzoekers die in hongerstaking is verklaart tegenover Powned dat mensen heus twee of drie dagen zonder eten kunnen, maar dat ze daarna eten van andere plekken halen.

FOK! Wat een weer: overdag droog, vanavond onstuimig

herfstbanner


Goedemorgen! 

Waarschuwing:
Vanaf later vanavond komen in de kustgebieden zware windstoten voor. De wind neemt in de loop van zondagochtend en -middag weer af. Verkeer, evenementen en buitenactiviteiten kunnen hinder ondervinden van de wind. Er is een kleine kans op schade aan huizen en gebouwen zoals aan daken. Vanaf later vanavond vooral bij buien kans op zware windstoten van 75-95 km/uur uit een westelijke richting. In de loop van de nacht van zaterdag op zondag komen op uitgebreide schaal zware windstoten voor van 75-95 km/uur. De wind komt dan uit een noordwestelijke richting. In de tweede helft van zondagochtend neemt de wind in het westelijk kustgebied af. In de loop van zondagmiddag neemt de wind ook in het noordelijk kustgebied af. 

geel (Foto: KNMI)

Vanochtend komt er van het zuidwesten uit steeds meer bewolking. De grootste kans op wat zon is in het oosten en noorden. Het blijft droog. De wind is zuidoostelijk en zwak tot matig.

Vanmiddag is er tamelijk veel bewolking. In het uiterste zuiden valt mogelijk wat lichte regen. Misschien dat later in het westen en noordwesten even de zon doorbreekt. De maximumtemperatuur ligt rond 12°C. De wind is zuidelijk en zwak tot matig.

Vanavond trekt later van het westen uit een gebied met stevige buien over het land. Hierbij kan er plaatselijk onweer en kleine hagel voorkomen. De wind is zwak tot matig, draait in de loop van de avond naar het westen en neemt toe naar matig tot vrij krachtig, aan zee naar krachtig tot hard, 6-7 Bft. Later op de avond kunnen in het noordwestelijk kustgebied en het IJsselmeer zware windstoten voorkomen van 75-95 km/uur.

Vannacht komen er buien voor, mogelijk met onweer en kleine hagel. In de loop van de nacht neemt de buienactiviteit af en wordt het in het zuiden en midden droog. De temperatuur daalt naar waarden tussen 7°C in het oosten en 11°C in het westen. De wind komt uit het westen en is matig tot vrij krachtig, aan zee krachtig tot hard, 6-7 Bft. Langs de (noord)westkust neemt de wind toe naar hard tot stormachtig, 7-8 Bft. Er komen in de kustgebieden en op het IJsselmeer zware windstoten voor van 75-95 km/uur. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

 

Herfst in het bos (Foto Unsplash-Billy Freeman)
Herfst in het bos (Foto Unsplash-Billy Freeman)

Geld of een foto doneren? Dat kan hier! 
Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

Random Pics van de Dag #1409

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Eeuw oude voet gevonden op Everest

Een onverwachte ontdekking op de Mount Everest heeft nieuw licht geworpen op een van de grootste mysteries in de geschiedenis van het bergbeklimmen. In september vond een team van klimmers dat opnames maakte voor een National Geographic-documentaire, een goed bewaarde laars in het smeltende ijs van een gletsjer. Deze laars wordt verondersteld te hebben toebehoord aan de jonge Britse klimmer Andrew Comyn "Sandy" Irvine, die in juni 1924 samen met zijn klimpartner George Mallory verdween tijdens hun poging om de top van de Everest te bereiken.

De vondst is niet alleen bijzonder vanwege de leeftijd van het object, maar ook vanwege de mogelijke gevolgen voor de vraag of Irvine en Mallory de eerste mensen waren die de top van de hoogste berg ter wereld bereikten, 29 jaar voordat Edmund Hillary en Tenzing Norgay dat officieel deden. De beroemde avonturier Jimmy Chin, die het National Geographic-team leidde, noemde de ontdekking van de laars, met de voet er nog in, een ‘monumentaal en emotioneel moment’.

Voor Julie Summers, de achter-achternicht van Irvine, was de vondst echter ronduit ‘buitengewoon’. "Ik verstijfde... We hadden alle hoop opgegeven dat er ooit nog een spoor van hem zou worden gevonden," vertelde ze aan de BBC.

Irvine was pas 22 jaar oud toen hij verdween en volgens verhalen droeg hij een camera bij zich met film erin. De hoop bestaat dat op deze film een foto staat die bewijst dat hij en Mallory de top hebben bereikt. De vondst van de laars zou een eerste stap kunnen zijn in het vinden van Irvines lichaam en de camera.

Om zekerheid te krijgen, heeft de familie een DNA-monster afgestaan, maar het team van Chin is er al van overtuigd dat de laars van Irvine is. In de sok die in de laars werd gevonden, zit namelijk een naamlabel met de tekst ‘A.C. Irvine’. Chin grapte in een National Geographic-rapport: "Er zit gewoon een label op, man."

Het team deed de ontdekking tijdens hun afdaling van de Centrale Rongbukgletsjer aan de noordkant van de Everest. Onderweg vonden ze ook een zuurstoffles met de datum 1933 erop. Een expeditie uit dat jaar had eerder een voorwerp van Irvine gevonden, wat de hoop voedde dat zijn lichaam in de buurt zou liggen. Na enkele dagen zoeken, stuitten ze op de laars die net boven het smeltende ijs uitkwam.

Voor Irvines familie is de vondst emotioneel, zeker nu het precies 100 jaar geleden is dat hij verdween. Summers groeide op met verhalen over haar avontuurlijke oudoom, die door de familie Uncle Sandy werd genoemd. Haar grootmoeder had tot haar dood een foto van Irvine naast haar bed. "Ze zei altijd dat hij een beter mens was dan wie dan ook ooit zou zijn," herinnerde Summers zich.

Mallory’s lichaam werd in 1999 door een Amerikaanse klimmer gevonden, maar de vraag of Irvines lichaam en de camera ooit gevonden zullen worden, blijft bestaan. Ondanks speculaties dat lichamen door de jaren heen zijn verplaatst, heeft Summers altijd vastgehouden aan het geloof dat Irvine nog steeds op de berg ligt.

Hoewel het bewijs dat Irvine en Mallory de top hebben bereikt de geschiedenis van het bergbeklimmen volledig zou herschrijven, blijft voor de familie het verhaal van hun moed en doorzettingsvermogen het belangrijkste. "Het zou mooi zijn, we zouden allemaal erg trots zijn," zei Summers. "Maar voor ons ging het altijd om hoe ver ze zijn gekomen en hoe dapper ze waren."

Toch vermoedt Summers dat de zoektocht naar de camera nu onvermijdelijk door zal gaan. Of die ooit gevonden wordt, is de vraag, maar voor de familie en de klimmerswereld zou het een afsluiting betekenen van een eeuwoud mysterie.

Frankrijk roept ambassadeur Israël op wegens beschieting UNIFIL

Frankrijk heeft scherpe kritiek geuit op de hernieuwde beschietingen van de VN-vredesmissie in Libanon en heeft de Israëlische ambassadeur ontboden. Israël bevestigde het incident en kondigde een onderzoek aan.

Na opnieuw Israëlische beschietingen van de VN-vredesmissie in Libanon op vrijdag heeft de Franse regering de Israëlische ambassadeur ontboden. “Deze aanvallen vertegenwoordigen ernstige schendingen van het internationaal recht en moeten onmiddellijk stoppen”, aldus het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken. De Israëlische autoriteiten zouden zichzelf moeten verantwoorden. De bescherming van de blauwhelmsoldaten is een verplichting die iedereen moet nakomen.

Volgens de VN-vredesmacht UNIFIL zijn vrijdag opnieuw twee blauwhelmen gewond geraakt door Israëlisch vuur in Libanon. Er hebben zich vanochtend twee explosies voorgedaan nabij een observatiepost op het hoofdkwartier in Nakura.

Volgens een rapport van het Libanese persbureau ANI schoot een Israëlische tank op een van de wachttorens van de VN-missie. Verschillende blauwhelmsoldaten uit Sri Lanka raakten gewond. Het Libanese ministerie van Buitenlandse Zaken beschuldigde Israël van "opzettelijke en systematische beschietingen van de vredesmacht".

Het Israëlische leger bevestigde het incident en sprak zijn diepste spijt uit. De zaak zal grondig worden onderzocht op het hoogste commandoniveau, aldus de strijdkrachten.Tegelijkertijd benadrukte het IDF dat Hezbollah opereert in de directe omgeving van de Blauwhelmen en daardoor gevaar opleverde.

Bovendien zijn volgens UNIFIL verschillende beschermende muren bij een VN-post bij Labbune, niet ver van de Libanees-Israëlische grens, ingestort. Een Israëlische militaire bulldozer raakte de muren toen Israëlische tanks de post naderden. Dit is volgens UNIFIL een serieuze ONTWIKKELING. Elke opzettelijke aanval op vredeshandhavers vormt een ernstige schending van het internationaal humanitair recht en VN-resolutie 1701.T

Donderdag raakten twee blauwhelmsoldaten raakten gewond bij de beschietingen van het UNIFIL-hoofdkwartier. Het Israëlische leger zei later dat het schoten had afgevuurd nabij de UNIFIL-basis. Het beschuldigde de sjiitische militie Hezbollah ervan gebieden in de buurt van missiebases van de Blauwhelm voor activiteiten te gebruiken. De VN-soldaten waren gevraagd om naar veiliger plaatsen te vertrekken. “Onze aanbeveling is dat UNIFIL vijf kilometer naar het noorden trekt”, zei de Israëlische VN-ambassadeur Danny Danon vóór de aanval. Dit zou mogelijke “gevaren vermijden” met het oog op de intensivering van de gevechten.

VN-secretaris-generaal António Guterres zei dat dergelijke incidenten "onaanvaardbaar" zijn en niet opnieuw mogen gebeuren. De vredeshandhavers moeten worden beschermd, zei Guterres. “We kunnen niet toestaan dat het conflict in het Midden-Oosten escaleert; het vormt een bedreiging voor de mondiale veiligheid.” Alles moet in het werk worden gesteld om een totale oorlog in Libanon te voorkomen.

De Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin zei dat hij er bij de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant op heeft aangedrongen de veiligheid van de VN-missie in Libanon te waarborgen.

De VN-waarnemers houden het grensgebied tussen Libanon en Israël al tientallen jaren in de gaten. Er zijn ruim 10.000 VN-soldaten uit ongeveer 50 landen bij betrokken. Ruim 670 Franse soldaten maken deel uit van de missie. De VN-soldaten die nog in Libanon aanwezig zijn bevinden zijn op het 'veilige' VN-hoofdkwartier.

Judoka Jaring pakt Grand Slam-medaille in Abu Dhabi

In Abu Dhabi is het eerste grote judotoernooi na de Olympische Spelen van start gegaan. Op de Grand Slam van Abu Dhabi kwam op de openingsdag één Nederlander in actie, maar dat leverde al wel gelijk een sterke prestatie op.

Mannen -60kg
Emiel Jaring kende een prima dag: hij klopte Sean Panganiban uit de Filipijnen met twee waza-ari's en versloeg vervolgens de Oezbeek Kamoliddin Bakhtiyorov door hem vlak voor tijd op de zij te gooien en in een houdgreep te nemen. De Rus Iznaur Saaev bleek in de halve finales net te sterk, maar in de strijd om brons rekende hij af met diens landgenoot Gamzat Zairbekov. Dauren Syukenov klopte Magzhan Shamshadin in een Kazachs onderonsje voor het andere brons, Saaev versloeg de Fransman Cedric Revol in de finale met een waza-ari in de golden score.

Mannen -66kg
Het eerste brons ging naar de Oezbeek Mukhriddin Tilovov, die de Japanner Takeshi Takeoka op straffen klopte. De Tadzjiek Obid Dzhebov won het tweede brons met twee waza-ari's tegen Erkhembayar Battogtokh uit Mongolië, waarna men een mooie finale voorgeschoteld kreeg. Daikii Bouba uit Frankrijk gooide Murad Chopanov op de zij, maar de Rus sloeg terug en maakte het daarna af met een heerlijke ippon.

Vrouwen -48kg
Abiba Abuzhakynova uit Kazachstan versloeg de Duitse Sarah Ischt na een achterstand met een houdgreep voor het eerste brons, het tweede brons ging op straffen in de golden score tegen Marina Vorobeva uit Rusland naar de Française Melanie Legoux-Clement. De Russische Sabina Giliazova pakte de titel met een mooie waza-ari tegen de Servische Andrea Stojadinov.

Vrouwen -52kg
De Française Lea Metrot greep de arm van de Kosovaarse Erza Muminoviq vast voor het eerste brons, brons twee ging naar de Hongaarse Roza Gyertyas, die de Braziliaanse Gabriela Conçeiçao af liet tikken met een armgreep. In een 'Mongolisch' onderonsje viel de beslissing op straffen in de golden score: Khorloodoi Bishrelt zorgde voor een thuiszege door namens de Emiraten te winnen van de nog wel voor Mongolië uitkomende Sosorbaram Lkhagvasuren.

Vrouwen -57kg
Shiren Nascimento won een Braziliaans onderonsje tegen Sarah Souza voor het eerste brons. Na een waza-ari in de golden score pakte Acelya Toprak uit Azerbeidzjan het tweede brons door Flaka Loxha uit Kosovo te verslaan, waarna de Duitse Seija Ballhaus de titel pakte na een mooie waza-ari in de finale tegen de Russische Irina Zueva.

Zorgt nieuwe Turkse wetgeving voor onnodig doden van tientallen zwerfdieren?

Enkele weken na de goedkeuring van nieuwe wetgeving over de omgang met zwerfdieren in Turkije slaan dierenrechtenactivisten alarm over dood aangetroffen dieren. De organisatie Haytap deelde online video's van dode honden en katten verpakt in vuilniszakken, inclusief puppy's en kittens. De organisatie beweert dat een deel van de dieren die levend in afvalcontainers zijn gegooid bij een opvang voor zwerfdieren in de West-Turkse gemeente Gebze. Het aan de staat gelieerde persbureau DHA schreef over 30 honden, 14 katten en een kraai. 

De zaak zorgt voor ophef vanwege een recente wetswijziging: in juli keurde het Turkse parlement regels goed die het mogelijk maken om in uitzonderlijke gevallen straathonden te doden. Gemeenten zijn nu verplicht straathonden te vangen en in dierenasielen te plaatsen. Indien mogelijk moeten de dieren worden doorgeplaatst naar nieuwe eigenaren. Honden die als ziek of agressief worden beschouwd of die een "bedreiging voor de gezondheid van mens en dier" vormen, mogen worden geëuthanaseerd. Dierenartsen hebben hierin het laatste woord. Dierenrechtenactivisten protesteerden massaal tegen de wetgeving omdat ze bang zijn voor massaal onnodig doden van zwerfdieren. 

Roemeens stel cel in voor het slachten van schapen in Gelderland en Overijssel

De rechtbank heeft een 46-jarige man uit Roemenië veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6 maanden voor het doden van twee schapen en het stelen van (aanzet)stalen. Zijn 38-jarige vrouw krijgt een gevangenisstraf van 5 maanden. Zij maakte zich schuldig aan het medeplegen van het doden van één schaap. De straffen die de rechtbank oplegt zijn gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie. 

Tussen februari 2020 en maart 2022 troffen schapenhouders in de plaatsen Aalten, Olst, Wilp, Deventer, Holten en Bathmen resten van schapen aan. Deze strafzaak betreft enkele gevallen in Wilp en Deventer. 

Rol vrouw
Op 4 juli 2020 vond een schapenhouder de overblijfselen van vier geslachte schapen aan in de wei in Wilp. De rechtbank concludeert dat het DNA van de 38-jarige vrouw is aangetroffen op één van de poten van een gedood schaap. Ook trof de politie celmateriaal van een onbekend gebleven man aan. Volgens de rechtbank is daarmee bewezen dat de vrouw zich samen met iemand anders schuldig heeft gemaakt aan het doden van één schaap. De rechtbank oordeelt dat vrouw misbruik maakte van het makke schaap. Het schaap was hoogstwaarschijnlijk niet verdoofd en het kan niet anders dan dat dit bij het schaap veel angst en pijn veroorzaakte. Ook heeft de slachting een grote impact op de schapenhouders. 

Rol man
Op 6 maart 2022 vond een schapenhouder de restanten van drie geslachte schapen aan in de wei in de gemeente Deventer. Na onderzoek ging de politie naar de woning van de 46-jarige man. Daar troffen de agenten grote hoeveelheden schapenvlees aan. Er werd een match gevonden tussen het restant van een gedood schaap en het vlees dat in de woning van de man lag. De man verklaarde bij de politie dat hij twee schapen had geslacht en het vlees van één schaap had meegenomen om op te eten. De rechtbank vindt bewezen dat de man zich schuldig heeft gemaakt aan het doden van twee schapen. Daarnaast oordeelt de rechtbank dat de man zich schuldig heeft gemaakt aan de diefstal van aanzetstalen van een vleesbedrijf. 

Gehecht aan schapen
Tot slot moeten de man en de vrouw ook allebei een schadevergoeding betalen aan de eigenaren van de schapen. De vrouw moet in totaal 3.550,78 euro betalen. De man moet in totaal 1.427,13 euro betalen. Dit bedrag bestaat in beide gevallen uit duizend euro aan smartengeld. De schapen waren voor de eigenaren te vergelijken met huisdieren. Volgens de rechtbank waren de slachtoffers gehecht aan hun schapen en het overlijden hiervan kan veel verdriet met zich meebrengen. Ook de manier waarop de schapenhouders hun dieren aantrof deed de slachtoffers veel. Daarom wijst de rechtbank smartengeld toe.  

Nederlands Elftal speelt met tien man gelijk tegen Hongarije

Het Nederlands elftal is in de Nations League niet verder gekomen dan een 1-1 gelijkspel tegen Hongarije. In Boedapest keek het lang tegen een achterstand aan maar wist het ondanks een rode kaart voor Virgil van Dijk toch een gelijkspel uit het vuur te slepen.

De Hongaren concentreerden zich in de eerste helft vooral op het verdedigen en Nederland wist daar ondanks het grote overwicht in balbezit niet doorheen te komen. Het speelde in een te laag tempo om de door de muur heen te kunnen breken. Het was juist Hongarije dat het gevaarlijkst was. Zo raakte Szoboszlai uit een hoekschop de paal. Na balverlies van Reijnders op het middenveld kwam de thuisploeg er snel uit en uiteindelijk was het Sallai die vrijstaand de 1-0 kon binnenschieten.

Nederland was voor rust het dichtst bij een doelpunt toen het na een curieus moment een indirecte vrije trap kreeg in het strafschopgebied maar na een matige uitvoering kon hier niet van geprofiteerd worden. In de tweede helft speelde Oranje in een hoger tempo en dat leidde toen wel tot kansen. Zo redde Dibusz op een kopbal van De Vrij en na een voorzet van Dumfries was Zirkzee net te laat om de bal binnen te kunnen tikken. Ook invaller Brobbey kreeg een grote kans maar hij kopte uit een vrije trap van Simons naast.

Toen aanvoerder Van Dijk na twee gele kaarten vlak na elkaar met rood moest vertrekken leek de wedstrijd beslist. Het was echter Dumfries die uit een vrije trap van Gakpo alsnog de gelijkmaker binnen kopte. 

Russische rechtbank beveelt arrestatie van CNN-verslaggever in Koersk

Een Russische rechtbank heeft de arrestatie bevolen van een CNN-journalist uit het door Oekraïne gecontroleerde deel van de Russische Koersk-regio.

Nick Paton Walsh is door een Leninsky-rechtbank beschuldigd van het illegaal oversteken van de grens naar Russisch grondgebied. De verslaggever, die momenteel niet in Rusland is, is op een 'opsporing verzocht' lijst geplaatst. Paton Walsh is Brits. Voordat hij verslaggever werd voor de Amerikaanse nieuwszender, werkte hij in Moskou voor de Britse zender ‘Channel 4 News’ en voor de Britse krant ‘The Guardian’.

Nadat het Oekraïense leger het Russische grensgebied Koersk was binnengevallen, vergezelde Paton Walsh Oekraïense soldaten als verslaggever naar het kleine stadje Sudja.

De Oekraïense strijdkrachten voerden begin augustus een verrassingsoffensief uit in de Koersk-regio en veroverden volgens Kiev enkele tientallen steden en bijna duizend vierkante kilometer terrein. Moskou heeft al meerdere strafrechtelijke procedures gestart tegen een tiental westerse journalisten die na de invasie in Koersk vanuit de regio berichtten. Het illegaal oversteken van de grens in Rusland kan worden bestraft met maximaal vijf jaar gevangenisstraf.

VS legt nieuwe sancties op aan Iraanse olie-industrie

Tien dagen na de Iraanse raketaanval op Israël heeft de VS verdere sancties tegen de Islamitische Republiek opgelegd.

De ministeries van Buitenlandse Zaken en Financiën zeiden dat de strafmaatregelen gericht waren tegen bedrijven in de olie- en petrochemische sector. Het doel is om de geldstroom te stoppen waarmee het Iraanse regime zijn nucleaire programma en raketontwikkeling financiert en geallieerde terroristische organisaties steunt.

De VS en de EU hebben herhaaldelijk nieuwe sancties tegen Iran opgelegd . In de oliesector wendt het land zich vanwege de strafmaatregelen echter al jaren tot andere handelspartners en exporteert het nu vooral naar China.

Europese Commissie oefent druk uit op productveiligheid Temu

De Europese Commissie voert de druk op de online retailer Temu op om te voldoen aan de Europese regels voor consumentenbescherming.

Voor de tweede keer in enkele maanden heeft de Brusselse autoriteit Temu opgeroepen om informatie en documenten te verstrekken over hoe om te gaan met nagemaakte of potentieel gevaarlijke producten op het platform. Ze stelde een deadline van 21 oktober. Als de Europese Commissie niet tevreden is met de antwoorden van de in China opgerichte online retailer, kan Temu te maken krijgen met een formele procedure op grond van de EU Digital Services Act.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1409
special
VrijMiBabes #231 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1408
special
Random Pics van de Dag #1406
special
Random Pics van de Dag #1405
special
VrijMiBabes #230 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.