FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 12 september 2024

Boeren schieten zichzelf in de voet: dubbele hoeveelheid stikstof

De modellen kloppen niet, het moet anders berekend worden, en nog veel meer commentaar op het stikstofbeleid. De getallen zouden niet kloppen volgens de boeren.

De cijfers waren te hoog volgens de boeren, het commentaar op de rekenmodellen die gebruikt werden om vast te stellen waar hoeveel stikstof in de natuur aanwezig was. Dus moest er 'ouderwets' handmatig gemeten gaan worden. Dus ging de Universiteit van Wageningen aan de slag, handmatig. En wat blijkt? Het stikstofgehalte in de Nederlandse bossen blijkt het dubbele te zijn.

Dus inderdaad klopten de cijfers niet, maar niet op de manier waarop de boeren verwachtten. Een stikstofreductie in het hele land, door ieder bedrijf, zoals dat is afgesproken, is was het advies en dat is het na dit onderzoek nog steeds.

Zorgpremie 2025: weer een flinke stijging op komst

Het lijkt een jaarlijks terugkerend ritueel: de zorgpremie gaat opnieuw omhoog. En flink ook. Waar we in 2024 gemiddeld € 147,34 betalen voor een basisverzekering, wordt dat in 2025 naar verwachting € 158,33. Dat is een stijging van ruim € 10 per maand. Dit is waarschijnlijk nog maar het begin, want ook in de jaren erna zal de premie blijven stijgen. 

Precies een week voor Prinsjesdag lekken de cijfers van de miljoenennota uit. Volgens bronnen van de Telegraaf komt de rekenpremie in 2025 uit op € 1900 per jaar. De rekenpremie is een schatting van de overheid: hoeveel geld is minimaal nodig is om alle zorgkosten te betalen? Verzekeraars gebruiken dit als richtlijn om hun eigen premies te bepalen. Je uiteindelijke premie kan meer of minder zijn.

Waarom stijgt de premie?
De hogere zorgpremie komt door:

  • Stijgende kosten in de zorg
  • Hogere lonen en inflatie
  • Toenemende vergrijzing

Hoe hoog jouw zorgpremie wordt, hangt af van je zorgverzekeraar. Zorgverzekeraars kunnen er namelijk voor kiezen om hun reserves te gebruiken, om de kosten voor klanten te drukken.

Wat gebeurt er met het eigen risico in 2025?
Nog niks. Het standaard eigen risico blijft € 385 per jaar. Er liggen wel plannen klaar om dat bedrag in 2027 te verlagen naar € 165. Het idee achter een lager eigen risico is dat mensen sneller zorg durven te gebruiken. En dat mensen die veel zorg nodig hebben makkelijker rond kunnen komen. Maar hier zit ook een keerzijde aan: meer zorggebruik betekent dat de zorgpremie nóg verder zal stijgen de komende jaren.

Wijzigingen basispakket 2025
De zorgpremie is nu uitgelekt, maar wat er precies verandert in het basispakket horen we op Prinsjesdag. Dit weten we tot nu toe:

  • Oefentherapie bij reuma en COPD wordt vergoed.
  • Verkennend GGZ-gesprek wordt toegevoegd in het basispakket, met als doel kortere wachtlijsten.
  • Counseling voor prenatale screening verdwijnt uit het basispakket.
  • De voorwaarden van revalidatiezorg voor ouderen versoepelen.
  • Kaakchirurgen mogen helpen bij orthodontie voor ernstige ontwikkelings- of groeistoornissen.

Let op: je betaalt voor zorg uit het basispakket vaak wel eigen risico.

Taylor Swift grote winnaar bij de MTV Video Music Awards

Bij de MTV Video Music Awards won zangeres Taylor Swift de prijs voor Videoclip van het Jaar – met het nummer ‘Fortnight’. De zwart-wit scènes, waaronder scènes uit een psychiatrische kliniek, zijn tot stand gekomen samen met rapper Post Malone. De twee ontvingen beiden ook de prijs voor de beste samenwerking.

De 34-jarige Swift ontving nog meer prijzen, waaronder Artiest van het Jaar en het Lied van de Zomer.

'Espresso' van Sabrina Carpenter werd uitgeroepen tot lied van het jaar. Chappell Roan, bekend van 'Good Luck, Babe!', nam de prijs voor beste nieuwe artiest in ontvangst.

Katy Perry ontving dit jaar de Lifetime Achievement Award. In haar dankwoord sprak ze haar enthousiasme uit voor alle zelfbewuste jonge vrouwen in de muziekbusiness en riep ze hen op om alle ruis te negeren waar iedereen in de muziekindustrie tegen moet vechten - vooral vrouwen. Ze riep de vrouwelijke artiesten op: "Doe wat nodig is om bij jezelf te blijven, schakel de sociale media uit, zorg voor je mentale gezondheid en blijf met je voeten in de aarde staan!"

 

ECB verlaagt opnieuw belangsrijkste rentes

De belangrijkste rentetarieven voor de eurozone zullen opnieuw worden verlaagd. Dat maakte de Europese Centrale Bank in Frankfurt am Main bekend. De voor spaarders relevante depositorente wordt met 0,25 procentpunt verlaagd naar 3,5 procent. 

Het belangrijkste rentetarief waartegen commerciële banken geld kunnen lenen van de ECB wordt verlaagd van 4,25 procent naar 3,65 procent. Dit maakt het voor bedrijven doorgaans goedkoper om leningen af te sluiten, terwijl spaardeposito's zoals dag- of termijndeposito's minder winstgevend zijn.

Het besluit werd verwacht vanwege de afnemende inflatie in de eurozone. De inflatie daalde in augustus naar 2,2 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Dit is de laagste waarde sinds de zomer van 2021. De inflatiedruk blijft hoog, vooral als gevolg van stijgende lonen, legt de centrale bank uit. De druk op de arbeidskosten neemt echter af en de winsten verzachten de impact op de inflatie gedeeltelijk.

De centrale bank omschreef de economie in de eurozone als “nog steeds gematigd”, als gevolg van de zwakke particuliere consumptie en de zwakke investeringsactiviteit.

Het is de tweede renteverlaging door de ECB dit jaar. De eerste renteverlaging vond plaats in juni. De ECB had tot oktober 2023 de belangrijkste rentetarieven geleidelijk verhoogd als reactie op de hoge inflatie.

Rusland start tegenoffensief in Koersk

In de westelijke Russische regio Koersk is Rusland een tegenoffensief begonnen om door Oekraïne gecontroleerd gebied te heroveren, volgens unanieme verklaringen van beide strijdende partijen.

Het Russische ministerie van Defensie verklaarde op Telegram dat de soldaten erin geslaagd waren om binnen twee dagen tien dorpen te heroveren. Russische eenheden van de noordelijke troepen waren opgerukt in de regio.

Oekraïens offensief sinds begin augustus
De Oekraïense president Zelensky bevestigde het tegenoffensief. Gezien de militaire situatie beschuldigde hij de westerse bondgenoten van traagheid met het steunen van zijn land. Over het Russische tegenoffensief in Koersk verklaarde Zelensky dat de acties van het Russische leger "in de lijn van de Oekraïense verwachtingen lagen". Hij gaf aanvankelijk geen verdere details.

Het Oekraïense leger begon op 6 augustus een militair offensief in het Russische grensgebied Koersk. Sindsdien beweert het ongeveer 100 Russische dorpen en bijna 1.300 vierkante kilometer te hebben veroverd. De opmars was de eerste in zijn soort sinds het begin van de Russische aanvalsoorlog tegen Oekraïne in februari 2022.

Pokrovsk front op slechts tien kilometer afstand
Volgens het Telegramkanaal Rybar, welke dicht bij het Russische leger staat, vinden de gevechten in Koersk vooral plaats rond het dorp Snagosti in het westelijke deel van de regio dat door Oekraïne wordt gecontroleerd. Het Oekraïense leger heeft de afgelopen weken verschillende bruggen in dit gebied vernietigd. Hierdoor moest het Russische leger eerst pontons bouwen om de rivier de Sejm over te kunnen steken.

De afgelopen twee dagen hebben Russische militaire bloggers op online netwerken beelden verspreid waarop volgens hen een aanval van Russische tanks op Oekraïense stellingen in de regio Koersk en de gevangenneming van een groep Oekraïense soldaten te zien is.

Tegelijkertijd rukte het Russische leger verder op in Oost-Oekraïne naar de strategisch belangrijke stad Pokrovsk, waar nog steeds 28.000 mensen woonachtig zijn ondanks herhaalde oproepen van Oekraïense autoriteiten om te evacueren. De frontlinie is nu nog maar tien kilometer van Pokrovsk verwijderd.

BBB-minister zet krimp veestapel door, Van der Plas dreigt met opstappen

De regeringspartij BBB is teleurgesteld over het gegeven dat minister Wiersma (BBB) van plan is om de veestapel te laten inkrimpen in het 'nieuwe mestplan', zoals vanochtend bekend werd gemaakt in de Telegraaf. Bij de verkoop van bedrijven buiten de familie worden de dierrechten 'afgeroomd'.

Partijleider Van der Plas wijst erop dat deze plannen voortkomen uit het slechte beleid van de voorgaande kabinetten. Volgens haar hebben ministers eerder onrealistische en onuitvoerbare afspraken gemaakt met de Europese Commissie. Van der Plas is van mening dat "we nu met een BBB-minister de puinhopen moeten opruimen". De partij benadrukt dat de veestapel sinds 2016 al aanzienlijk is afgenomen.

De partij stelt dat gedwongen krimp van de veestapel een absoluut breekpunt is en dat hierover afspraken zijn gemaakt in het hoofdlijnenakkoord tussen PVV, VVD, NSC en BBB. Van der Plas wil geen verdere 'afroming van dierrechten'. "Maar als we ervoor willen zorgen dat er geen gedwongen krimp in de veestapel komt, is dit op dit moment de enige optie", aldus de BBB-leider.

Als er toch gedwongen krimp in Nederland zou plaatsvinden, heeft ze aangegeven op te stappen als Kamerlid: "Daar ben ik mordicus tegen; als dat hier doorgevoerd wordt, ben ik weg."

BBB heeft de volgende verklaring gepubliceerd: 

"BBB heeft via de Telegraaf vernomen dat minister Femke Wiersma van plan is om bij verkoop van melkvee-, varkens- en pluimveebedrijven, buiten de eigen familie, de dierrechten af te romen. BBB baalt ervan dat hier toch voor gekozen wordt, zeker gezien de forse krimp van de veestapel sinds 2016: 12 miljoen kippen, 2 miljoen varkens en 200.000 melkkoeien minder. Een krimp van maar liefst 11.5%. BBB begrijpt echter ook dat de afroming een gedwongen krimp van de veestapel moet voorkomen. “Gedwongen krimp mag nooit gebeuren en dat hebben wij ook afgesproken in het Hoofdlijnenakkoord”, zegt fractievoorzitter Caroline van der Plas van BBB. “Daar zal ik tot het einde tegen blijven strijden.”

Hoewel BBB teleurgesteld is over de plannen voor afroming, zijn we wel blij dat er minder afroming komt dan in de plannen van voormalig landbouwminister Piet Adema. “Maar voor iedereen die hiermee te maken krijgt, is dat een schrale troost”, realiseert Van der Plas zich terdege. “Maar laten we wel wezen: Ministers uit vorige Kabinetten hebben onhaalbare en onuitvoerbare afspraken gemaakt in het verleden met de Europese Commissie. Hierdoor moet Femke Wiersma als BBB-minister, nu zo goed en zo kwaad als het gaat, de scherven oppakken.

Wij gaan er overigens van uit dat in de Mestbrief die vrijdag openbaar wordt, ook positieve plannen staan voor de veehouders in Nederland. “Het is verschrikkelijk dat door het lekken aan de media, van één element uit de brief, heel veehoudend Nederland op zijn kop wordt gezet. Ik snap dan ook heel goed dat een deel van de boeren boos en in verwarring is. Maar het totaalplaatje moet nog bekend worden. Ik ga ervan uit dat er naast zuur, ook zoet in de Mestbrief zit.”

Geen gedwongen krimp
De Telegraaf kopte vandaag in chocoladeletters ‘Mes in hele veestapel’. BBB betreurt deze sensatiezoekende woordkeuze omdat dit bij veel boeren de suggestie heeft gewekt dat ALLE boeren gedwongen moeten krimpen met hun veestapel. Dit is pertinent NIET het geval. De zogenoemde ‘blijvende’ boeren, dus de boeren die niet vrijwillig stoppen, worden NIET gedwongen minder dieren te houden. Voor hen blijft de situatie zoals deze is. BBB is en blijft ook tegen gedwongen krimp van dieren bij bestaande veehouders. Dit heeft BBB ook in het Hoofdlijnenakkoord laten opnemen en deze afspraak moet worden nagekomen.

Afroming
Afroming van dierrechten (het aantal dieren dat je volgens de vergunning mag houden op een bedrijf) betekent, dat wanneer een boer wil uitbreiden en daarvoor de dierrechten overneemt van een andere boer, er een afroming van een bepaald percentage op die dierrechten plaatsvindt. Afroming betekent dus NIET dat als iemand een heel bedrijf overneemt, hij of zij dieren moet inleveren. De dierrechten blijven hier gewoon in stand.

Ook voor boeren die hun bedrijf of dierrechten BINNEN de familie verkopen geldt de afroming NIET. Dit gebeurt nadrukkelijk alleen als boeren hun dierrechten aan iemand BUITEN de familie verkopen. Verkoopt een boer zijn dierrechten BINNEN de familie, geldt er ook GEEN afroming. Ook boeren die hun bedrijf verplaatsen, krijgen NIET te maken met afroming van de dierrechten. Het is immers een bestaand bedrijf.

Varkens en kippen
BBB vindt het wel heel zuur dat de varkens- en pluimveehouderij bij verkoop van een bedrijf ook worden afgeroomd in de dierrechten. Deze sectoren zijn de laatste jaren al fors gekrompen in dieraantallen (2 miljoen varkens minder en 12 miljoen kippen minder sinds 2016) en hebben nauwelijks een aandeel in de mestcrisis. Bovendien zitten deze sectoren al jaren onder de stikstofplafonds, ook toen deze plafonds werden aangescherpt, bleven ze onder de maximaal toegestane stikstofproductie. Daarnaast heeft de pluimveesector zijn mestverwerking al decennia op orde.

Varkenshouders hebben de laatste jaren met een eigen plan voor uitkoop van varkensbedrijven in geurbelaste gebieden al gezorgd voor een afname van honderden bedrijven en zal de sector verder krimpen omdat veel varkenshouders hebben ingetekend voor de vrijwillige stoppersregeling. “Dit voelt voor veel pluimveehouders en varkenshouders als onrechtvaardig en dat begrijp ik volkomen”, zegt fractievoorzitter Caroline van der Plas. “Wij balen ook stevig van de plannen voor afroming. Maar nogmaals: wij moeten de scherven van slecht beleid door vorige Kabinetten oprapen. Voor deze verantwoordelijkheid lopen wij niet weg. Hadden wij als BBB geen minister gehad van LVVN, waren de druiven nog zuurder voor de sector geworden, is mijn stellige overtuiging.”

Goede plannen
Van der Plas gaat er wel vanuit dat in de mestbrief, die vrijdag komt, ook goede plannen voor boeren zijn opgenomen, zoals ook in het Hoofdlijnenakkoord is afgesproken. Bijvoorbeeld het terugbrengen van de bufferstroken rondom Natura2000 gebieden, waar mest uitgereden mag worden, van 250 naar 100 meter. Dit zou betekenen dat er 200.000 kilo meer stikstof uit mest op het land gebracht kan worden. “Wij hopen ook dat de normen voor gasvormige verliezen (de scheten van een koe), worden verruimd. Tot nu toe wordt gewerkt met oude cijfers. In de praktijk blijkt echter dat er veel minder stikstof in mest zit, dan werd aangenomen. Verruiming van de normen zou per direct miljoenen kilo’s stikstofruimte creëren voor boeren. BBB heeft hier hard op gehamerd in voorgaande debatten. Wij hopen dat minister Wiersma dit gaat regelen”, zegt Van der Plas. Ook moet geregeld worden dat de vergunningverlening voor mestverwerking op gang komt. Ook hierbij gaat BBB ervan uit dat dit wordt geregeld, conform het Hoofdlijnenakkoord."

Moeder die minderjarige dochter verhandelde veroordeeld

Een 47-jarige vrouw uit Dieren is veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf vanwege haar rol in een mensenhandelzaak met haar minderjarige dochter. Samen met een 53-jarige man, die eerder al werd veroordeeld, profiteerde zij van de verdiensten van haar dochter die werd gedwongen tot prostitutie. De rechtbank legde de man een gevangenisstraf van vier jaar op, waarvan 12 maanden voorwaardelijk. Naast hun celstraffen zijn beide veroordeelden verplicht een schadevergoeding aan het slachtoffer te betalen.

De zaak kwam aan het licht nadat de vrouw zelf een melding bij de politie had gedaan, waarin ze verklaarde dat de 53-jarige man haar dochter verkocht. Dit leidde tot een aangifte van mensenhandel en verkrachting door het slachtoffer. Het meisje, dat destijds was weggelopen uit een instelling, verbleef bij haar moeder en werd tussen september en december 2022 gedwongen seksuele handelingen met klanten te verrichten. Van de inkomsten kreeg zij slechts een klein deel, terwijl zij afhankelijk werd gehouden van harddrugs door zowel de man als haar moeder.

De rechtbank oordeelde dat de vrouw misbruik maakte van de kwetsbare situatie van haar dochter. Het meisje had te maken met beperkte geestelijke vermogens, was minderjarig, uit huis geplaatst en niet in staat om voor zichzelf te zorgen. Deze omstandigheden zorgden ervoor dat ze zich niet aan de uitbuitingssituatie kon onttrekken. Zowel de man als de vrouw ontvingen betalingen, drugs en levensonderhoud uit het werk dat het meisje gedwongen moest verrichten.

De rechtbank benadrukte dat de vrouw op ernstige wijze inbreuk had gemaakt op de fundamentele rechten van haar dochter, zoals haar menselijke waardigheid en persoonlijke vrijheid. Vooral het feit dat het slachtoffer minderjarig en in een kwetsbare positie verkeerde, maakte de misdaad des te schrijnender. Het financiële gewin en de zucht naar drugs van de moeder speelden een doorslaggevende rol in haar daden, aldus de rechter.

Naast de gevangenisstraf moet de vrouw een schadevergoeding van bijna 11.000 euro aan haar dochter betalen.

Twaalf kilo cocaïne in schip gevonden na 'onwaarschijnlijk verhaal'

In de nacht van 9 op 10 september heeft de Douane in het Westelijk Havengebied van Amsterdam twaalf kilo cocaïne onderschept op een schip afkomstig uit Colombia. Het incident kwam aan het licht toen een 48-jarige Rotterdammer probeerde aan boord van het schip te komen.

Zijn aanwezigheid werd door de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) verdacht gevonden, vooral nadat hij een "onwaarschijnlijk verhaal" gaf over zijn bedoelingen. De man werd gearresteerd en zijn telefoon en voertuig werden in beslag genomen voor verder onderzoek.

Na de aanhouding werd een speurhond ingezet om het schip verder te doorzoeken. In een verborgen ruimte, een verlaagd plafond, werden twaalf blokken cocaïne ontdekt. De drugs zijn inmiddels vernietigd door de autoriteiten. Het schip stond al op de radar van de douane omdat het gezien werd als een 'risicoschip' vanwege de lading, de bemanning en de bestemming. Dergelijke schepen worden strenger gecontroleerd om drugssmokkel te voorkomen.

De Rotterdammer zal vrijdag 13 september worden voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank in Amsterdam, waar de verdere juridische stappen zullen worden besproken. Het onderzoek naar mogelijke medeplichtigen en de oorsprong van de cocaïne loopt nog.

Wat het 'onwaarschijnlijke verhaal' was is helaas niet bekendgemaakt.

Trump kan alweer niet tegen zijn verlies

Het is ook niet makkelijk voor mensen als Trump, altijd maar verliezen. Dan kan je je voorstellen dat er een moment komt dat hij er niet meer tegen kan. Nu is dat moment al lang geweest natuurlijk en kan Trump al heel lang niet meer tegen zijn verlies, maar hier hebben we toch even een nieuw moment.

Uiteraard vind Trump dat hij het geweldig heeft gedaan in het debat. Dat hij totaal ingemaakt is door Harris ligt uiteraard aan een ander. En in dit geval blijkbaar aan ABC, want iedereen daar moet ontslagen worden volgens trump. Hij vond dat hij niet aan het debateren was met slechts 1 persoon maar met drie. Schijnbaar was Harris ook in zijn ogen driemaal zo goed.

“They should fire everybody at ABC Fake News, whose lightweight "anchors" have brought disgrace onto the whole company"

Peilingen die na het debat gehouden werden, inclusief een door de republikeinen gesponsorde peiling, vonden dat Trump de verliezer van het debat was.
Meer daarover bij The Daily Beast.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 37

Er zijn maar liefst drie documentaires splinternieuw in de bioscopen, deze week. Dat, plus een remake, een romcom en verschillende titels om je blik op de wereld te verbreden.

Birthday Girl

Spannend Deens moeder-dochterdrama van Michael Noer waarin Nanna (Trine Dyrholm) haar dochter Cille (Flora Ofelia Hoffmann Lindahl) en haar vriendin heeft uitgenodigd op een cruise om Cilles 18e verjaardag te vieren. De verwachtingen zijn hooggespannen en de drankjes overvloedig, maar de festiviteiten komen tot een plotseling einde wanneer Cille 's ochtends alleen op het dek wordt aangetroffen. Wanneer het vermoeden bestaat dat ze mishandeld is, komen moeder en dochter in een complexe reeks gebeurtenissen terecht, waarbij Nanna zich realiseert dat ze het heft in eigen handen moet nemen om de dader te vinden. 

Speak No Evil

Wanneer een Amerikaans gezin wordt uitgenodigd om een weekend door te brengen op het idyllische landgoed van een charmante Britse familie waarmee ze op vakantie bevriend zijn geraakt, verandert wat begint als een droomvakantie al snel in een nachtmerrie. 

Een Schitterend Gebrek

Een Schitterend Gebrek vertelt het meeslepende verhaal van Lucia, de eerste en grootste liefde van vrouwenversierder Giacomo Casanova. Na een betoverende ontmoeting in Italië, beloven de twee elkaar eeuwige trouw in afwachting van Casanova's terugkeer van een zakenreis. Maar dan wordt Lucia getroffen door de pokken en sluit ze zich af van haar geliefde, en van de buitenwereld. Zestien jaar later, wanneer ze zichzelf opnieuw heeft uitgevonden als de mysterieuze en gesluierde courtisane Galathée, ontmoeten ze elkaar weer in Amsterdam. Zonder haar gezicht te laten zien, vallen Lucia en Casanova opnieuw voor elkaar. Terwijl hun liefde weer opbloeit, moet Lucia een beslissing nemen; durft ze haar masker te laten vallen en haar ware identiteit te onthullen?

De Break-Up Club

Wat als je je relatie wilt uitmaken, maar je durft niet of je hebt gewoon geen zin in gedoe? Dylan biedt dé oplossing voor al je problemen! Deze mooie jongen met dito mooi, onbezorgd leven en mooie praatjes leidt namelijk De Break-Up Club en is - samen met zijn beste vriend Mick - in te huren voor die final cut. De zaken lopen gesmeerd totdat Dylan wordt ingehuurd om control freak Zoë te dumpen en deze journaliste zich helemaal vastbijt in een verhaal over De Break-Up Club. 

Hamlet

Shakespeares tijdloze verhaal van wraak is opnieuw tot leven gebracht als een meeslepende psychologische thriller! Deze film doorbreekt de grenzen van het podium en transformeert bijna elke kamer van het Theatre Royal Windsor tot het onsterfelijke Elsinore Castle, van de donkere kerkers tot de imposante dakbastions. De veelgeprezen recente toneelcast van ‘Hamlet’, met onder anderen Ian McKellen (Lord of the Rings, X-Men), Frances Barber (King Lear) en Jonathan Hyde (King Lear, Titanic, Crimson Peak), schittert in deze overtuigende nieuwe filmbewerking. Ian McKellen, winnaar van een Golden Globe en tweevoudig genomineerd voor een Oscar, speelt opnieuw de rol van Hamlet, een man die langzaam in waanzin vervalt terwijl hij wraak zoekt op zijn oom voor de vermeende moord op zijn vader. De cast wordt verder versterkt door sterren van toneel en scherm, zoals Jenny Seagrove, Steven Berkoff en BAFTA-winnaar Francesca Annis. 

blur: To The End

Deze documentaire toont het meest recente hoofdstuk in het verhaal van de band Blur, vastgelegd tijdens de periode waarin ze een verrassende - en emotionele - terugkeer maakten met hun eerste plaat in 8 jaar, het veelgeprezen #1 album 'The Ballad of Darren'. De documentaire volgt de unieke relatie van vier vrienden - en bandleden van drie decennia - Damon Albarn, Graham Coxon, Alex James en Dave Rowntree toen ze begin 2023 samenkwamen om nieuwe nummers op te nemen in aanloop naar hun uitverkochte, allereerste shows in het Londense Wembley Stadium in juli afgelopen zomer. Met uitvoeringen van hun meest iconische, geliefde nummers, beelden van de band in de studio en het leven on the road, is blur: To The End een intiem moment in de tijd met deze meest bestendige Engelse band, die al meer dan drie decennia in het hart van het Britse culturele leven en invloed staat. 

Santosh

Na het overlijden van haar man erft zijn weduwe Santosh volgens traditie zijn baan als politieagent in landelijk Noord-India. Wanneer een meisje uit een lagere kaste wordt vermoord, betrekt de charismatische rechercheur Sharma haar bij de zaak. Onder de vleugels van haar nieuwe bazin zet Santosh alles op alles om achter de waarheid te komen. Maar hoe dieper ze het onderzoek induikt, hoe meer ze vast komt te zitten in een web van corruptie, misogynie en kastendenken. Santosh is een meeslepende politiethriller over een huisvrouw die onverwacht een baan krijgt binnen een traditioneel door mannen gedomineerde omgeving. 

Schirkoa

Onder het motto “to be alike is the way of life” lopen de bewoners van een toekomstige samenleving verplicht met een papieren zak over het hoofd. Geruchten over een fabelachtig land van vrijheid zorgen echter recent voor chaos in de overgereguleerde maatschappij. Onze held 197a is een nieuw raadslid dat verliefd wordt op een vrijgevochten meisje en verwikkeld raakt in een web van incidenten die zijn ogen openen voor een nieuwe realiteit. 

De Wilde Noordzee

Duik mee de diepte in met de avontuurlijke film De Wilde Noordzee. We volgen de ervaren duiker en cameraman Peter van Rodijnen, die de afgelopen 20 jaar in zeeën over de hele wereld heeft gefilmd. Geïnspireerd door de befaamde ontdekkingsreiziger Jacques Cousteau besluit Peter de onbekende onderwaterwereld van de Noordzee in beeld te brengen. Zo dichtbij, maar tegelijk zo onbekend: de Noordzee, het grootste natuurgebied van ons land! Als Peter aan zijn onderwaterreis begint, wordt hij al snel geconfronteerd met grote uitdagingen. Hij krijgt te maken met gevaarlijke en krachtige stromingen, slecht zicht in troebel water en hevige stormen, maar zijn vastberadenheid om de geheimen van dit ongetemde natuurwonder te ontrafelen wankelt nooit. Aanvankelijk dacht hij in de Noordzee vooral grote en iconische diersoorten zoals de reuzenhaai, orka en tonijn te gaan filmen. Maar al snel realiseert hij zich dat deze slechts een onderdeel zijn van een veel groter en onderling verbonden systeem en dat de gezondheid van de Noordzee afhangt van ál haar bewoners, van het kleinste plankton tot de grootste haai. 

The Gullspång Miracle

Een heerlijke, vrolijke, weergaloos spannende documentaire. Een verhaal zo vol van verrassingen, excentrieke personages en ongelofelijke gebeurtenissen, dat alleen een Scandinavische schrijver ze zou kunnen verzinnen. Alleen nu is het echt. De Noorse zussen Kari en May kopen een appartement in het Zweedse gehucht Gullspång. Tot hun stomme verbazing lijkt de verkoper Olaug sprekend op hun oudere zus, die in 1988 zelfmoord pleegde. Ze heeft zelfs dezelfde bijnaam, Lita. De gelovige zussen denken meteen aan een wonder. Dit heeft zo moeten zijn. De eenzame Olaug wordt met open armen opgenomen in de grote, warme familie van Kari en May. Dit is nog maar het begin van een fenomenale rollercoaster waarin de toevalligheden en onthullingen elkaar steeds sneller opvolgen. Hoe dieper de zussen in de familiegeschiedenis graven, hoe vreemder, spannender en enger het wordt. Onnavolgbaar als het leven zelf, verandert het plot van de film meerdere keren. Een fascinerend familiedrama wordt een komedie van de Coen Brothers, een onvervalste true crime en uiteindelijk Twin Peaks in real life. Niets is wat het lijkt. Of toch wel? 

Wander to Wonder

Een wonderschone, donkere, komische, bijzonder originele film over de drie sterren uit een kindertelevisieserie uit de jaren tachtig, Mary, Billybud en Fumbleton. Nadat de maker van de show is overleden, blijven ze alleen achter in de studio. Geplaagd door honger en verdriet ploeteren ze door en maken ze - steeds vreemdere - afleveringen voor hun fans. Nina Gantz verwierf met haar afstudeerfilm Edmond meteen wereldfaam toen ze er prompt een BAFTA mee won. Haar tweede film Wander to Wonder is weer een korte stop-motion animatiefilm. Hij is bijzonder grappig, hartverscheurend en melancholisch. Hoe je in 14 minuten soms meer kan vertellen en diepere emoties raken dan in anderhalf uur. 

AVROTROS krijgt uitstel voor songfestivalbesluit

AVROTROS heeft van de European Broadcasting Union (EBU) meer tijd gekregen om te beslissen over de deelname van Nederland aan het Eurovisie Songfestival volgend jaar. De oorspronkelijke deadline was 15 september, maar AVROTROS mag nu tot 1 november de knoop doorhakken.

De gesprekken tussen de Nederlandse omroep en de EBU over deelname lopen nog, bevestigt een woordvoerder van AVROTROS. De extra tijd zou helpen om deze gesprekken verder in goede banen te leiden.

Een van de belangrijke kwesties die ter tafel liggen, is de diskwalificatie van Joost Klein tijdens het Eurovisie Songfestival in Malmö. Klein werd tijdens de show uitgesloten, iets wat AVROTROS nog steeds ziet als disproportioneel en onnodig.

Klein is de eerste deelnemer die ooit tijdens de het Songfestival werd uitgesloten. Volgens Zweedse justitie zou de zanger een dreigende beweging hebben gemaakt naar een cameravrouw, maar later werd het onderzoek naar dit incident stopgezet en stelde het Zweedse Openbaar Ministerie dat er geen bewijs was, noch dat Klein zich dreigend zou hebben geuit.

Ondanks de verwikkelingen achter de schermen geeft AVROTROS aan dat de gesprekken met de EBU constructief verlopen. De Nederlandse omroep benadrukt dat zij dankbaar zijn voor het uitstel en hoopt met de extra tijd een weloverwogen beslissing te kunnen nemen over de mogelijke toekomstige deelname van Nederland.

Trump beweert dat immigranten katten eten in Ohio

Tijdens het recente debat tussen Donald Trump en Kamala Harris deed de voormalige president een opvallende bewering: Haïtiaanse immigranten in Springfield, Ohio, zouden de huisdieren van de inwoners opeten. Trump zei: “Ze eten de honden, ze eten de katten van de mensen daar.” Deze uitspraak zorgde voor een schokgolf, niet alleen bij zijn tegenstander Harris, die het als “extreem” bestempelde, maar ook bij lokale autoriteiten die dit verhaal onmiddellijk ontkenden.

Naast de presentator van het debat was Gouverneur Mike DeWine van Ohio een van de eersten die Trumps beweringen tegensprak. Hij stelde dat de stad Springfield geen enkel bewijs heeft dat Haïtianen huisdieren zouden opeten. “We moeten vertrouwen op het woord van de stadsmanager en de burgemeester, en zij hebben geen enkel geloofwaardig bewijs gevonden voor dit verhaal,” aldus DeWine. Hij benadrukte dat het belangrijker is om te focussen op de echte uitdagingen waar de gemeenschap voor staat, zoals de toename van 15.000 nieuwe inwoners.

Hoewel Trump’s uitspraken snel werden ontkracht, bleef het gesprek eromheen voortduren. De moderator van het debat vroeg Trump om opheldering, maar de voormalige president hield vast aan zijn standpunt, wat de geloofwaardigheid van zijn campagne opnieuw in twijfel trok.

Ondanks de afkeurende reacties op Trumps uitspraken, waren er ook stemmen die hem verdedigden. Voor sommige van zijn aanhangers wekken deze beweringen een gevoel van urgentie over illegale immigratie op, een thema dat vaak centraal staat in zijn politieke campagnes.

Hieronder de video van een immigrante die een buurtkat aan het opeten was, volgens Trump-tegenstanders dus nooit gebeurd.


Vrouw uit Ohio gearresteerd wegens het opeten van een buurtkat

Haïti boos op Trump, 'Haitiaanse migranten eten geen huisdieren op'

Het Haïtiaanse ministerie voor onderdanen die in het buitenland wonen, heeft forse kritiek geuit op Trump. De voormalige Amerikaanse president beweerde tijdens het tv-debat gisteren, dat Haïtiaanse immigranten de huisdieren van Amerikaanse gezinnen op zouden eten. Dergelijke desinformatie schenden niet alleen de waardigheid van migranten, ze “kunnen hun leven in gevaar brengen”, waarschuwde de autoriteit in een bericht op de korteberichtendienst X.

De regering van Haïti uitte haar “diepe bezorgdheid” over dit soort discriminerende geruchten. Het is echter niet de eerste keer dat Haïtiaanse burgers in het buitenland “gestigmatiseerd en ontmenselijkt” worden in desinformatiecampagnes tijdens verkiezingscampagnes.

De beschuldigingen over de Haïtiaanse migranten in Springfield circuleren al lange tijd online. Andere versies van het gerucht zeggen dat Haïtianen in parken op eenden en ganzen jaagden en deze oplaten. De berichten werden gedeeld door verschillende prominente leden van de Republikeinse Partij, waaronder Trumps running mate JD Vance en de Texaanse senator Ted Cruz. 

Ook de stad Springfield heeft dinsdag gereageerd op de wilde verhalen, vlak voor het tv-debat tussen Harris en Trump. Een woordvoerster zei: "In reactie op recente geruchten over criminele activiteiten van immigranten in onze stad, willen we duidelijk maken dat er geen geloofwaardige rapporten of specifieke beschuldigingen zijn dat onze huisdieren door de immigrantengemeenschap zijn geschaad, gewond of mishandeld." Burgemeester Rob Rue deed de beweringen ook af als ‘absoluut onzin’. De politie van de stad zei ook dat er geen bewijs was dat daar huisdieren waren gestolen of opgegeten.

Dekamarkt, Hoogvliet en Vomar beste voor vleesliefhebber

Het wil maar niet vlotten met de veganbeweging. Van de verse kant-en-klaarmaaltijden bevat 96 procent gewoon dierlijke producten. 82 procent bevat nog steeds vlees of vis, weet Wakker Dier te melden. Keus genoeg dus. De relatief kleine groep mensen die vegan of vegetarische kant-en-klaarmaaltijden wil zal even op de verpakking moeten kijken.

Wakker Dier analyseerde in totaal 850 verse kant-en-klaarmaaltijden van de tien grootste supermarktketens: Albert Heijn, Aldi, DekaMarkt, Dirk, Hoogvliet, Jumbo, Lidl, Plus, Spar en Vomar. 

DekaMarkt, Hoogvliet en Vomar scoren voor vleesliefhebbers het beste, want in al hun kant-en-klaarmaaltijden zitten dierlijke ingrediënten. Dit zijn tevens de enige drie supermarkten in het rijtje die niet aan de doelstellingen van Wakker Dier meedoen. Wakker Dier wil zoveel mogelijk plantaardig, maar niet elke supermarkt doet hieraan mee.

Albert Heijn lijkt voor vegans en vegetariërs het beste aanbod te bieden. 10 procent van de maaltijden bij 'appie' is plantaardig.

Dekamarkt, Hoogvliet en Vomar negeren Wakker Dier
Dekamarkt, Hoogvliet en Vomar negeren Wakker Dier

Rechtspraak deelt zorgen over wachtlijsten in jeugdstrafrechtketen

De Rechtspraak onderschrijft de conclusies van de Inspectie Justitie en Veiligheid in haar rapport over wachtlijsten in de jeugdstrafrechtketen, dat mandaag is gepubliceerd. Door onder meer capaciteitstekorten moeten jeugdigen vaak te lang wachten op hun straf of maatregel. Ook gebeurt het dat vonnissen van de jeugdstrafrechter, waarin bepaald is wat er moet gebeuren, niet altijd zoals bedoeld worden uitgevoerd. 

Het uitgangspunt van jeugdstrafrecht is dat een straf of maatregel gericht bijdraagt aan de positieve ontwikkeling van de jeugdige, wat de kans op herhaling verkleint. Door de capaciteitstekorten kunnen aanvullende maatregelen soms niet uitgevoerd worden. Daardoor staat het pedagogisch uitgangspunt van het jeugdstrafrecht onder druk.

Straffen niet goed uitgevoerd
De Rechtspraak heeft al eerder haar zorgen uitgesproken over de negatieve effecten van tekorten in de strafrechtketen op jeugdigen die met justitie in aanraking komen. Door onder meer een gebrek aan plaatsen in jeugdinrichtingen en een ontoereikend hulpaanbod, kan de straf of maatregel die de jeugdstrafrechter passend vindt niet altijd goed of niet op de meest geschikte plek worden uitgevoerd. Door capaciteitstekorten bij de Justitiële Jeugdinrichtingen worden bijvoorbeeld 18-plussers die volgens het jeugdstrafrecht worden veroordeeld, alsnog in een penitentiaire inrichting voor volwassenen geplaatst. 

De Rechtspraak onderschrijft de vaststelling van de Inspectie dat deze problemen het pedagogische karakter van het jeugdstrafrecht aantasten. Jeugdrechters delen de zorg dat daarmee het risico wordt vergroot dat jeugdige delinquenten verder afglijden en opnieuw de fout in gaan. Daarnaast heeft de Rechtspraak eerder gewezen op het feit dat het niet uitvoeren van het vonnis ook het gezag van de rechter ondermijnt.

Tekorten
De problemen in de jeugdstrafrechtketen vertonen op veel punten gelijkenissen met de capaciteitsproblemen in het jeugdbeschermingsrecht en het gevangeniswezen. In het jeugdbeschermingsrecht zijn er capaciteitstekorten waardoor noodzakelijke hulp te lang op zich laten wachten, bijvoorbeeld omdat gezinsvoogden of jeugdhulpverleners niet beschikbaar zijn.  En in het gevangeniswezen is sprake van een tekort aan medewerkers waardoor het in sommige gevallen zeer lang duurt voordat veroordeelden hun straf kunnen uitzitten. 

Aanbeveling ter harte
De Rechtspraak steunt de oproep aan de staatssecretaris om te investeren in de capaciteit en kwaliteit van de strafrechtketen. De Rechtspraak neemt daarnaast de aanbeveling van de inspectie ter harte om als partner in de strafrechtketen nog meer inspanning te plegen op het versterken van de samenwerking met de ketenpartners. Ook blijft de Rechtspraak zich inzetten voor het zo goed mogelijk benutten van de schaarse zittingscapaciteiten en het terugdringen van de zaaksvoorraden en de doorlooptijden. Daarbij wordt prioriteit gegeven aan een snelle en effectieve behandeling van jeugdzaken. 

Premier Schoof: 'eigen verantwoordelijkheid om terug te gaan naar eigen land'

Komt de overlast op straat terug nu het kabinet stopt met het financieren van de bed-bad-brood-regeling voor uitgeprocedeerde asielzoekers? "Het allerbelangrijkste is dat mensen teruggaan naar hun eigen land", reageert premier Dick Schoof op de vraag over de zorgen bij gemeenten.  Schoof en de minister van volksgezondheid Fleur Agema bezochten vanmiddag het BovenIJ ziekenhuis in Amsterdam. Zo meldt AT5. 

Schoof en Agema (PVV) bezochten het BovenIJ om te praten over de buurtfunctie van het ziekenhuis. "Dat heb ik hier ook meerdere keren gehoord: dat hier die zorg goed georganiseerd moet zijn", zei de premier na afloop.

Agema: "Het is heel belangrijk dat je naar een ziekenhuis in de buurt kunt waar je een vast gezicht hebt, een vaste arts." Het was ook één van de eerste werkbezoeken van de nieuwe premier en minister aan Amsterdam. 

Amsterdam
Schoof heeft hier nooit gewoond en ook niet gestudeerd. "Ik ben af en toe een Nederlandse toerist in Amsterdam. Ik heb hier af en toe hardgelopen, maar nog niet de marathon. Wel de halve en ook de dertig van Noord." Agema: "Ik kom uit de omgeving en hou van Amsterdam. Over de politiek hier laat ik mij niet uit."

De bestuurlijke verhoudingen tussen Den Haag en Amsterdam zijn wel eens beter geweest. Onder andere asielwethouder Groot Wassink heeft zich meermaals scherp uitgelaten over het nieuwe kabinet. En - al heeft hij het inmiddels teruggenomen - zei eerder de telefoon van asielminister Faber van de PVV niet op te nemen.

Over de zorgen onder Amsterdammers nu de PVV meeregeert zegt Schoof: "Kijk naar het hoofdlijnenakkoord. Dat is een keurig akkoord. Ik heb het elke keer herhaald: ik ben een premier van iedereen, daar werken we aan. Het hoofdlijnenakkoord werken we uit in een regeerprogramma."

Bed-bad-brood
Dat regeerprogramma komt aanstaande vrijdag.  Duidelijk is al wel dat Den Haag - tot groot ongenoegen van het stadsbestuur - niet meer gaat meebetalen aan de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers. 

Schoof: "Ze zijn door de asielprocedure gegaan en hebben uiteindelijk geen toestemming gekregen om in Nederland te blijven en het verzoek gekregen terug te keren naar hun land." En als ze niet gaan? Schoof: "Dan is het hun verantwoordelijkheid om terug te gaan naar hun eigen land."

En de zorgen over openbare orde en veiligheidsproblemen, zoals eerder met de We Are Here groep gebeurde, die meerdere panden kraakten? Schoof: "Het allerbelangrijkste is dat mensen teruggaan naar hun eigen land."

Halsema
In juli had Agema nog online een akkefietje met burgemeester Halsema. De minister reageerde tijdens het debat van de regeringsverklaring op X op een Instagram-post van Halsema. Agema zegt dat de relatie nu prima is. "Ik ken haar niet persoonlijk, maar kreeg onlangs wel een uitnodiging voor de viering van de 750e verjaardag van Amsterdam. Daar stond Halsema's naam onder. Ik kan die datum alleen niet."

Schoof komt wel, vertelt hij. "Ik heb er met de burgemeester over gesproken. Het was nog de vraag of het aan het begin of eind was, maar ik kom het feest meevieren in de stad."

Er zullen in ieder geval nog wel wat plooien gladgestreken moeten worden tussen Amsterdam en Den Haag, maar duidelijk is al wel: politieke verschillen zullen er blijven.

FOK! Wat een weer: guur en kletsnat in het westen

weerbanner (Foto: FOK.nl)


Goedemorgen!

Waarschuwing:
Vooral in het westen en noorden komen enkele stevige regen- en onweersbuien voor, plaatselijk met kans op hagel en veel neerslag in korte tijd. In het westen neemt de kans op plaatselijke wateroverlast toe, bijvoorbeeld door het onderlopen van tunnels, kelders en tuinen. De buien houden de hele dag aan en worden in de nacht naar vrijdag minder zwaar. In het westen valt plaatselijk 50-75 mm in 24 uur. Bij de buien kunnen vooral in de kustprovincies windstoten rond 60 km/uur optreden. Verder is er plaatselijk hagel tot 1 cm doorsnede mogelijk.

geel (Foto: KNMI)

Vanochtend schijnt in het binnenland eerst de zon, met in het oosten nog plaatselijk mist. Vooral in de kustprovincies komt meer bewolking voor en daar vallen enkele stevige (onweers)buien, met plaatselijke wateroverlast. De wind komt boven land uit het zuidwesten en is zwak tot matig. In de kustgebieden komt de wind uit het noordwesten en is matig tot vrij krachtig.

Vanmiddag zijn er in de kustprovincies veel wolken en daar vallen geregeld stevige (onweers)buien, mogelijk met hagel. In het westen kan op enkele plekken wateroverlast voorkomen. Landinwaarts neemt de bewolking ook toe. Ook in het binnenland valt er een enkele regen- of onweersbui, maar het zijn er minder dan aan de kust. De maximumtemperatuur ligt rond 15°C. De wind draait boven land van het zuidwesten naar het westen en is zwak tot matig. Aan de kust komt de wind uit het noordwesten is de wind meest vrij krachtig.

Vanavond houden de buien in het westen en noorden aan met vooral in het westen kans op wateroverlast. Landinwaarts wordt het droger en klaart het meer op. De wind komt boven land uit een westelijke richting en is zwak en eerst nog matig. Aan de kust en boven het IJsselmeer komt de wind uit het noordwesten en is deze matig en eerst nog vrij krachtig.

Vannacht blijven er in de kustgebieden buien vallen, soms met onweer of hagel. Landinwaarts is het droog en kan er in het zuidoosten plaatselijk mist ontstaan. Het koelt af naar ca. 12°C in de kustgebieden tot plaatselijk 3°C in het zuidoosten en oosten. Landinwaarts staat er weinig wind, in de kustgebieden staat een matige, langs de kust vrij krachtige noordwestenwind. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

 

Herfst in de Cranenweyer te Kerkrade. (Foto: Luuntje)
Herfst in de Cranenweyer te Kerkrade. (Foto: Luuntje)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

Random Pics van de Dag #1383

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1388
special
Random Pics van de Dag #1387
review
Star Wars Outlaws
special
VrijMiBabes #227 (not very sfw!)
review
Age of Mythology: Retold
special
Random Pics van de Dag #1386
©FOK.nl e.a.