Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 37

Er zijn maar liefst drie documentaires splinternieuw in de bioscopen, deze week. Dat, plus een remake, een romcom en verschillende titels om je blik op de wereld te verbreden.

Birthday Girl

Spannend Deens moeder-dochterdrama van Michael Noer waarin Nanna (Trine Dyrholm) haar dochter Cille (Flora Ofelia Hoffmann Lindahl) en haar vriendin heeft uitgenodigd op een cruise om Cilles 18e verjaardag te vieren. De verwachtingen zijn hooggespannen en de drankjes overvloedig, maar de festiviteiten komen tot een plotseling einde wanneer Cille 's ochtends alleen op het dek wordt aangetroffen. Wanneer het vermoeden bestaat dat ze mishandeld is, komen moeder en dochter in een complexe reeks gebeurtenissen terecht, waarbij Nanna zich realiseert dat ze het heft in eigen handen moet nemen om de dader te vinden. 

Speak No Evil

Wanneer een Amerikaans gezin wordt uitgenodigd om een weekend door te brengen op het idyllische landgoed van een charmante Britse familie waarmee ze op vakantie bevriend zijn geraakt, verandert wat begint als een droomvakantie al snel in een nachtmerrie. 

Een Schitterend Gebrek

Een Schitterend Gebrek vertelt het meeslepende verhaal van Lucia, de eerste en grootste liefde van vrouwenversierder Giacomo Casanova. Na een betoverende ontmoeting in Italië, beloven de twee elkaar eeuwige trouw in afwachting van Casanova's terugkeer van een zakenreis. Maar dan wordt Lucia getroffen door de pokken en sluit ze zich af van haar geliefde, en van de buitenwereld. Zestien jaar later, wanneer ze zichzelf opnieuw heeft uitgevonden als de mysterieuze en gesluierde courtisane Galathée, ontmoeten ze elkaar weer in Amsterdam. Zonder haar gezicht te laten zien, vallen Lucia en Casanova opnieuw voor elkaar. Terwijl hun liefde weer opbloeit, moet Lucia een beslissing nemen; durft ze haar masker te laten vallen en haar ware identiteit te onthullen?

De Break-Up Club

Wat als je je relatie wilt uitmaken, maar je durft niet of je hebt gewoon geen zin in gedoe? Dylan biedt dé oplossing voor al je problemen! Deze mooie jongen met dito mooi, onbezorgd leven en mooie praatjes leidt namelijk De Break-Up Club en is - samen met zijn beste vriend Mick - in te huren voor die final cut. De zaken lopen gesmeerd totdat Dylan wordt ingehuurd om control freak Zoë te dumpen en deze journaliste zich helemaal vastbijt in een verhaal over De Break-Up Club. 

Hamlet

Shakespeares tijdloze verhaal van wraak is opnieuw tot leven gebracht als een meeslepende psychologische thriller! Deze film doorbreekt de grenzen van het podium en transformeert bijna elke kamer van het Theatre Royal Windsor tot het onsterfelijke Elsinore Castle, van de donkere kerkers tot de imposante dakbastions. De veelgeprezen recente toneelcast van ‘Hamlet’, met onder anderen Ian McKellen (Lord of the Rings, X-Men), Frances Barber (King Lear) en Jonathan Hyde (King Lear, Titanic, Crimson Peak), schittert in deze overtuigende nieuwe filmbewerking. Ian McKellen, winnaar van een Golden Globe en tweevoudig genomineerd voor een Oscar, speelt opnieuw de rol van Hamlet, een man die langzaam in waanzin vervalt terwijl hij wraak zoekt op zijn oom voor de vermeende moord op zijn vader. De cast wordt verder versterkt door sterren van toneel en scherm, zoals Jenny Seagrove, Steven Berkoff en BAFTA-winnaar Francesca Annis. 

blur: To The End

Deze documentaire toont het meest recente hoofdstuk in het verhaal van de band Blur, vastgelegd tijdens de periode waarin ze een verrassende - en emotionele - terugkeer maakten met hun eerste plaat in 8 jaar, het veelgeprezen #1 album 'The Ballad of Darren'. De documentaire volgt de unieke relatie van vier vrienden - en bandleden van drie decennia - Damon Albarn, Graham Coxon, Alex James en Dave Rowntree toen ze begin 2023 samenkwamen om nieuwe nummers op te nemen in aanloop naar hun uitverkochte, allereerste shows in het Londense Wembley Stadium in juli afgelopen zomer. Met uitvoeringen van hun meest iconische, geliefde nummers, beelden van de band in de studio en het leven on the road, is blur: To The End een intiem moment in de tijd met deze meest bestendige Engelse band, die al meer dan drie decennia in het hart van het Britse culturele leven en invloed staat. 

Santosh

Na het overlijden van haar man erft zijn weduwe Santosh volgens traditie zijn baan als politieagent in landelijk Noord-India. Wanneer een meisje uit een lagere kaste wordt vermoord, betrekt de charismatische rechercheur Sharma haar bij de zaak. Onder de vleugels van haar nieuwe bazin zet Santosh alles op alles om achter de waarheid te komen. Maar hoe dieper ze het onderzoek induikt, hoe meer ze vast komt te zitten in een web van corruptie, misogynie en kastendenken. Santosh is een meeslepende politiethriller over een huisvrouw die onverwacht een baan krijgt binnen een traditioneel door mannen gedomineerde omgeving. 

Schirkoa

Onder het motto “to be alike is the way of life” lopen de bewoners van een toekomstige samenleving verplicht met een papieren zak over het hoofd. Geruchten over een fabelachtig land van vrijheid zorgen echter recent voor chaos in de overgereguleerde maatschappij. Onze held 197a is een nieuw raadslid dat verliefd wordt op een vrijgevochten meisje en verwikkeld raakt in een web van incidenten die zijn ogen openen voor een nieuwe realiteit. 

De Wilde Noordzee

Duik mee de diepte in met de avontuurlijke film De Wilde Noordzee. We volgen de ervaren duiker en cameraman Peter van Rodijnen, die de afgelopen 20 jaar in zeeën over de hele wereld heeft gefilmd. Geïnspireerd door de befaamde ontdekkingsreiziger Jacques Cousteau besluit Peter de onbekende onderwaterwereld van de Noordzee in beeld te brengen. Zo dichtbij, maar tegelijk zo onbekend: de Noordzee, het grootste natuurgebied van ons land! Als Peter aan zijn onderwaterreis begint, wordt hij al snel geconfronteerd met grote uitdagingen. Hij krijgt te maken met gevaarlijke en krachtige stromingen, slecht zicht in troebel water en hevige stormen, maar zijn vastberadenheid om de geheimen van dit ongetemde natuurwonder te ontrafelen wankelt nooit. Aanvankelijk dacht hij in de Noordzee vooral grote en iconische diersoorten zoals de reuzenhaai, orka en tonijn te gaan filmen. Maar al snel realiseert hij zich dat deze slechts een onderdeel zijn van een veel groter en onderling verbonden systeem en dat de gezondheid van de Noordzee afhangt van ál haar bewoners, van het kleinste plankton tot de grootste haai. 

The Gullspång Miracle

Een heerlijke, vrolijke, weergaloos spannende documentaire. Een verhaal zo vol van verrassingen, excentrieke personages en ongelofelijke gebeurtenissen, dat alleen een Scandinavische schrijver ze zou kunnen verzinnen. Alleen nu is het echt. De Noorse zussen Kari en May kopen een appartement in het Zweedse gehucht Gullspång. Tot hun stomme verbazing lijkt de verkoper Olaug sprekend op hun oudere zus, die in 1988 zelfmoord pleegde. Ze heeft zelfs dezelfde bijnaam, Lita. De gelovige zussen denken meteen aan een wonder. Dit heeft zo moeten zijn. De eenzame Olaug wordt met open armen opgenomen in de grote, warme familie van Kari en May. Dit is nog maar het begin van een fenomenale rollercoaster waarin de toevalligheden en onthullingen elkaar steeds sneller opvolgen. Hoe dieper de zussen in de familiegeschiedenis graven, hoe vreemder, spannender en enger het wordt. Onnavolgbaar als het leven zelf, verandert het plot van de film meerdere keren. Een fascinerend familiedrama wordt een komedie van de Coen Brothers, een onvervalste true crime en uiteindelijk Twin Peaks in real life. Niets is wat het lijkt. Of toch wel? 

Wander to Wonder

Een wonderschone, donkere, komische, bijzonder originele film over de drie sterren uit een kindertelevisieserie uit de jaren tachtig, Mary, Billybud en Fumbleton. Nadat de maker van de show is overleden, blijven ze alleen achter in de studio. Geplaagd door honger en verdriet ploeteren ze door en maken ze - steeds vreemdere - afleveringen voor hun fans. Nina Gantz verwierf met haar afstudeerfilm Edmond meteen wereldfaam toen ze er prompt een BAFTA mee won. Haar tweede film Wander to Wonder is weer een korte stop-motion animatiefilm. Hij is bijzonder grappig, hartverscheurend en melancholisch. Hoe je in 14 minuten soms meer kan vertellen en diepere emoties raken dan in anderhalf uur.