FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 13 september 2024

Matthews wint voor derde keer in Quebec, Mollema zesde

Michael Matthews heeft voor de derde keer uit zijn carriere de GP Québec gewonnen, de eerste van twee WorldTour-koersen in Canada. De Australiër was in Québec ook al de beste in 2018 en 2019.

In de eerste kilometers van de wedstrijd reed er een kopgroep van zes weg met daarbij de Nederlander Frank van den Broek. Van den Broek hield het samen met Artem Schmidt het langst vol in de kopgroep, maar met vijftien kilometer werden ze bijgehaald.

UAE Emirates reed op dat moment op kop in het peloton nadat eerder Lotto-Dstny en Intermarché de wedstrijd hadden gecontroleerd. De ploeg van Tadej Pogacar zorgde met het tempo dat het peloton langzaam werd uitgedund.

Op iets meer dan tien kilometer van de finish ging Matteo Jorgenson in de tegenaanval. Even zag het er goed uit voor de Amerikaan van Visma Lease a Bike, maar richting de laatste drie kilometer werd Jorgenson toch weer bijgehaald, net voor de laatste helling. Op die laatste beklimming had Lotto-Dstny de overhand. De Belgen Jenno Berckmoes, Maxim Van Gils en Arnaud De Lie waren samen met Pogacar de sterksten op de laatste beklimming en hadden bij het ingaan van de slotkilometer een kleine voorsprong, maar toch kwam alles samen, waarna Matthews overtuigend de sprint won. De Australiër won voor Biniam Girmay en Rudy Molard. Bauke Mollema sprintte naar een verdienstelijke zesde plaats.

Results powered by FirstCycling.com

Minister Faber: Nederland krijgt strengste asielregime ooit

Nederland kan de hoge aantallen migranten niet aan. De asielopvang zit overvol, procedures duren te lang en de kosten rijzen de pan uit. Bovendien leidt de aanhoudende asielinstroom tot problemen op het gebied van volkshuisvesting, gezondheidszorg en onderwijs.

Om weer grip op de situatie te krijgen, komt dit kabinet met het strengste asielregime ooit, zo blijkt uit het vandaag gepubliceerde regeerprogramma. Via het beperken van de instroom, snelle procedures, lik op stuk richting overlastgevers, strenger grenstoezicht, beperken van nareis-mogelijkheden en stevig inzetten op terugkeer moet Nederland in Europa een koploper worden als het gaat om toelatingsregels.

Minister Faber (Asiel en Migratie): “De kiezer heeft een duidelijke opdracht gegeven. Het roer moet om en de instroom moet direct omlaag. We nemen maatregelen om Nederland zo onaantrekkelijk mogelijk te maken voor asielzoekers. En voor wie misbruik maakt van onze gastvrijheid, is hier geen plaats. Ik ga voor een veiliger Nederland."

Asielcrisis
De minister van Asiel en Migratie en de minister-president activeren zo snel mogelijk het noodrecht. Zo kan het kabinet afwijken van de Vreemdelingenwet. Meerderjarige kinderen kunnen niet meer nareizen. Nieuwe feiten en omstandigheden bij herhaalde asielaanvragen worden strenger getoetst. Ook komt er een mogelijkheid om asielzoekers die niet op een zitting of afspraak verschijnen, af te wijzen.

Met een asielcrisiswet trekt het kabinet vervolgens de Spreidingswet in, komt er een beslisstop op asielaanvragen, wordt de opvang versoberd en worden mensen zonder verblijfstitel desnoods gedwongen uitgezet. Daardoor kan de situatie in de asielketen door de hoge instroom gelijk aangepakt worden.

Asielbeleid
De situatie in de asielketen moet ook structureel worden aangepakt. Er komen strenge voorwaarden op het gebied van gezinshereniging en een zo smal mogelijke invulling van het kerngezin. Gezinshereniging wordt voor het overgrote deel van de asielzoekers alleen mogelijk wanneer iemand een vaste woonruimte, een passend inkomen en minimaal 2 jaar een verblijfstatus heeft. De 1e wetswijzigingen gaan dit najaar naar de Raad van State.

Ook krijgen asielzoekers niet langer na 5 jaar automatisch een asielvergunning voor onbepaalde tijd. Dat betekent dat zij terug moeten naar het land van herkomst zodra het daar veilig is. De ongewenstverklaring wordt verruimd. Hiermee kunnen asielzoekers die misdrijven begaan sneller worden uitgezet.

Ook maakt dit kabinet zo snel mogelijk bij de Europese Commissie duidelijk dat Nederland een opt-out wil van het Europese asiel- en migratiebeleid. In de tussentijd trekt minister Faber in Europa op met gelijkgezinde landen en wordt het grenstoezicht versterkt.

Meer regie voor boeren, nieuwe koers voor het landelijk gebied

Het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) wil boeren, vissers en tuinders meer ruimte geven om te ondernemen en ze in staat stellen om tegelijkertijd bij te kunnen blijven dragen aan het behalen van afgesproken doelstellingen. In de nieuwe koers staat voedselzekerheid bovenaan en speelt innovatie een centrale rol. Hiermee creëert het kabinet een vitaal platteland met ruimte voor behoud van biodiversiteit en natuur, zo staat in het LVVN-hoofdstuk van het Regeerprogramma.

Minister Femke Marije Wiersma: “Ik ken het boerenbedrijf van binnenuit en weet met hoeveel hart en ziel boeren zich elke dag inzetten voor onze voedselproductie. We kunnen niet zonder de boeren en tuinders in ons land. Daarom wil ik boeren ondernemerschap stimuleren en faciliteren. Doelsturing en innovaties zijn hiervoor cruciaal, want hoewel dit tijd vergt, zorgt dit ervoor dat boeren weer ruimte en perspectief krijgen. Met dit regeerprogramma hebben we een belangrijke basis gelegd, van waaruit we de komende tijd verder gaan".

Staatssecretaris Jean Rummenie: “Met dit regeerprogramma slaan we echt een nieuwe koers in. We gaan samen met onze boeren, tuinders, vissers en andere partijen werken aan een toekomst waarin onze voedselvoorziening en ruimte voor natuur hand in hand gaan. Met onze hoogwaardige kennis kunnen we internationaal een gidsland worden. Ik ga voor realistisch beleid dat uitgaat van de daadwerkelijk gemeten staat van de natuur en innovaties voor duurzame voedselproductie. Voor de vissers wil ik ruimte op zee en ga ik in Brussel mijn nek uitsteken voor de pulstechniek. Ik kijk er enorm naar uit om me in te zetten voor gezond en goed voedsel en behoud van onze prachtige natuur."

Voedselzekerheid
Het kabinet komt in 2025 met een nationale voedselstrategie en maakt zich hard voor een Europese voedselstrategie. Gezien de onzekere internationale situatie is het van essentieel belang dat Nederland blijft beschikken over voldoende, gezond en veilig voedsel. Boeren, tuinders en vissers moeten vooral weer doen waar zij goed in zijn en de meeste kennis van hebben: gezond en duurzaam voedsel produceren. We sturen daarom op het halen van maatschappelijke doelen in plaats van het opleggen van maatregelen (van middel- naar doelsturing). Zo ontwikkelen we in samenwerking met sector- en ketenpartijen een stoffenbalans, zodat boeren op basis van deze data kunnen sturen op milieueisen. Daarvoor beginnen volgend jaar de eerste pilots. Voor de implementatie stelt het kabinet nog dit jaar een actieagenda op.

Innovaties
Innovatie is onmisbaar voor de Nederlandse land- en tuinbouw om tot de meest concurrerende en duurzame markten ter wereld te blijven behoren én om maatschappelijke doelen te halen. Daarom zetten we in op technologieën en markten waar voor Nederland groeikansen liggen. Zo komt in 2025 een innovatieprogramma ‘Robots naar de boerenpraktijk’, dat is gericht op het besparen van arbeidskrachten en het verbeteren van de arbeidsinzet in de land- en tuinbouw. Daarnaast starten we met experimenteerlocaties om de toepassing in de praktijk te versterken, en werken we aan kennisoverdracht (Sabe-regeling).

Ook visserij kan rekenen op ondersteuning voor innovatie om verder te verduurzamen en het verdienvermogen van de visser te verbeteren. Voor de Noordzeevisserij presenteert het kabinet begin volgend jaar concrete plannen om de sector weer perspectief te bieden. Daarnaast komt voor de garnalenvisserij in het eerste kwartaal van 2025 een toekomstvisie, waar een vrijwillige saneringsregeling onderdeel van is. In Europa zet het kabinet stevig in op het weer mogelijk maken van de pulstechniek, die bewezen duurzaam en economisch rendabel is.

Een gebiedsspecifieke aanpak
Natuur en landschap zijn verweven met onze woon-, werk- en leefomgeving. Daarom zetten we in op een eerlijke verdeling van de opgaves over de verschillende gebieden en sectoren. Zo werken we aan perspectief voor PAS-melders en het weer op gang brengen van de vergunningverlening voor maatschappelijke en economische activiteiten. Ook gaan we met alle betrokken sectoren aan de slag om sturen op emissies, in plaats van het sturen op depositie, mogelijk te maken.

We starten met een uitvoeringsgerichte en gebiedsspecifieke aanpak in plaats van het Nationaal Programma Landelijk Gebied. Zo zetten we met innovaties gebiedsgericht belangrijke stappen voorwaarts. Ook de structurele middelen van €500 miljoen euro per jaar voor agrarisch natuurbeheer vervullen hierbij een belangrijke rol. Die bieden boeren, de hoeders van ons Nederlandse cultuurlandschap, en andere beheerders langjarige zekerheid op een marktconforme vergoeding voor hun bijdrage aan het landschap en behoud en versterking van de biodiversiteit. De Kamer wordt nog dit jaar geïnformeerd over de besteding.

Natuurmonitoring
De daadwerkelijk gemeten staat van de natuur wordt leidend voor de ontwikkelingen in het landelijk gebied. Daarvoor versterkt en intensiveert dit kabinet de natuurmonitoring, waarbij naast stikstof ook andere drukfactoren op de natuur worden meegenomen. Met de uitkomsten van de monitoring werkt het kabinet gericht aan een goede staat van robuuste natuurgebieden, ook in Caribisch Nederland. Dat kan betekenen dat aanpassing van Natura-2000 doelen nodig is. Het kabinet gaat daarom voor onder meer provincies de huidige mogelijkheden verduidelijken om deze doelen aan te passen en met de Europese Commissie in gesprek over modernisering van Europese natuurbeschermingsregels.

Mestbrief en begroting
Minister Femke Marije Wiersma stuurt vandaag, naast het regeerprogramma, ook een brief naar de Tweede Kamer met concrete voorstellen om de druk op de mestmarkt te verlichten. Voor meer informatie, zie dit nieuwsbericht.

Er is in het hoofdlijnenakkoord eenmalig €5 miljard beschikbaar gesteld voor een meerjarige investering in de agrarische sector. Daarnaast is er €500 miljoen per jaar beschikbaar voor agrarisch natuurbeheer door boeren. De middelen komen vanaf 2026 beschikbaar. Om in het komende jaar al een start te maken met de uitdagingen uit dit regeerprogramma, is in het hoofdlijnenakkoord een bedrag van €40 miljoen voor 2025 voorzien. Dit wordt aan de Kamer voorgelegd via de LVVN-begroting 2025.

Kabinet: verdienvermogen cruciaal voor sterke economie

Het kabinet wil het verdienvermogen van Nederland versterken door ondernemerschap te stimuleren. Ondernemers en bedrijven spelen namelijk een cruciale rol in de economie: ze bieden de banen van de toekomst, zorgen voor innovatie en dragen bij aan belastinginkomsten. Met de bijdrage van het bedrijfsleven wordt een groot deel van onze publieke voorzieningen betaald, zoals onderwijs, wegen en de politie. Om het ondernemingsklimaat te verbeteren wil het kabinet bedrijven meer ruimte geven om te ondernemen en innovatieve ideeën te ontwikkelen. Dit is nodig, want Nederland staat voor uitdagingen zoals vergrijzing, personeelstekorten en een vol elektriciteitsnet.

Minister Dirk Beljaarts van Economische Zaken: “Ondernemers - van groot tot klein - moeten gewaardeerd worden voor de belangrijke economische, sociale en maatschappelijke bijdrage die zij leveren. We moeten geld namelijk eerst verdienen en daarna uitgeven.” Op initiatief van minister Beljaarts stelt het kabinet hiervoor in het Regeerprogramma vijf prioriteiten voor met bijbehorende maatregelen:

Aantrekkelijker ondernemingsklimaat
Het kabinet wil dat Nederland tot de top-5 van meest concurrerende landen behoort. Daarom moet het Nederlandse ondernemingsklimaat worden versterkt. Met stabiel en voorspelbaar (fiscaal) beleid, lastenverlichting voor bedrijven en betere toegang tot financiering, zoals via de nieuwe Financieringshub, legt het kabinet de basis voor duurzame groei. Ook organiseert het kabinet een ondernemingsklimaattop en pakt het andere knelpunten voor ondernemers aan, zoals netcongestie. Zo wil het een aantrekkelijk ondernemingsklimaat creëren voor bedrijven, dat gunstig is voor de gehele Nederlandse economie.

Minder regeldruk voor bedrijven
Het kabinet wil de regeldruk voor bedrijven merkbaar verminderen, zodat ondernemers meer tijd overhouden om te ondernemen. Daarom introduceert minister Beljaarts de wettelijke verplichting om het Adviescollege toetsing regeldruk (ATR) vroegtijdig bij nieuwe nationale regelgeving te betrekken. Daarnaast krijgt het ATR een rol bij de beoordeling van EU-voorstellen. Het kabinet lanceert een reductieprogramma om onnodige regeldruk terug te dringen en maakt het naleven van regels eenvoudiger. Extra Nederlandse koppen op Europees beleid moeten worden voorkomen en waar mogelijk afgeschaft.

Meer ruimte voor ondernemers
Het kabinet wil dat bedrijven die bijdragen aan toekomstige welvaart zich in Nederland kunnen blijven ontwikkelen, doorgroeien en investeren. Het is belangrijk dat hier voldoende ruimte voor is. Daarom werkt het kabinet aan een visie op de ruimtelijke en economische structuur en ontwikkelt het een integrale aanpak voor toekomstbestendige en betaalbare bedrijventerreinen. Daarnaast stelt het €30 miljoen beschikbaar voor toekomstbestendige bedrijventerreinen, met naar verwachting een aanvullende bijdrage van regionale overheden.

Sterke en concurrerende economie
Door te investeren in talent, gericht industriebeleid te voeren en samen te werken met Europese partners werkt het kabinet aan een concurrerende en weerbare economie. Het Actieplan Groene en Digitale Banen wordt voortgezet en het Topsectorenbeleid vernieuwd. Bovendien moeten hoogwaardige technologieën en kennis worden beschermd. Het kabinet focust op het vergroten van economische veiligheid en het verminderen van strategische afhankelijkheden, door de EU strategie hierop aan te jagen en bedrijven aan te moedigen maatregelen te nemen. Ook verkent het de mogelijkheid strategische voorraden aan te leggen. De leveringszekerheid van kritieke grondstoffen wordt versterkt via de Nationale Grondstoffen Strategie.

Koploper in innovatie
Nederland moet meer doen met minder mensen. Daarom zijn investeringen in kennis, technologie en innovatie cruciaal. Het kabinet wil dat in 2030 3% van het bruto binnenlands product (bbp) wordt besteed aan onderzoek en ontwikkeling. Ook stimuleert het startups en scale-ups om door te groeien en investeert het in innovatief MKB, bijvoorbeeld via Invest-NL. Met Invest International worden internationale projecten gefinancierd die bijdragen aan het Nederlandse verdienvermogen en duurzame groei.

Het kabinet versterkt de komende kabinetsperiode het verdienvermogen, het ondernemingsklimaat en de bestaanszekerheid. De overheid luistert naar ondernemers en consumenten en toetst bij hen welke kansen, knelpunten en behoeftes zij ervaren bij het beleid. Minister Beljaarts: “Zo werken we aan een economie waarvan iedereen de vruchten plukt.”

Nederlandse voetbalsters naar kwartfinales WK onder 20

De Nederlandse voetbalsters zijn er op het wereldkampioenschap onder 20 in geslaagd zich voor de kwartfinales te plaatsen. In het Colombiaanse Medellin rekende het team van bondscoach Sherida van Bruggen in de achtste finales af met Frankrijk.

Nederland opende het toernooi in de groepsfase met een 2-0 zege op Costa Rica, waarna tegen Argentinië één punt werd gepakt: 3-3. Noord-Korea bleek vervolgens met 0-2 te sterk, maar door de andere resultaten eindigde Oranje alsnog als tweede in de groep.

Zo trof het donderdagnacht Frankrijk, dat dankzij Juliette Mossard na ruim een half uur op voorsprong kwam. Jet van Beijeren trok de stand na een uur spelen gelijk en in de verlenging tekende Fleur Stoit voor een 2-1 voorsprong. Een Frans schot belandde vervolgens nog op de paal en keepster Femke Liefting hield er nog één tegen, waarna Nederland de kwartfinales bereikte.

Space Marine 2 ruim twee miljoen keer over de toonbank gegaan

Uitgever Focus Entertainment heeft met trots naar buiten gebracht dat Warhammer 40.000: Space Marine 2 inmiddels meer dan twee miljoen keer verkocht is.

Het spel dat is ontwikkeld door Saber interactive is daarmee de beste release voor een Warhammer 40k game ooit. Het spel had op zijn piek 264.000 gelijktijdige spelers via Steam. Het exacte aantal spelers die op Xbox of ps5 is niet bekend maar zal ongetwijfeld hetzelfde zijn. We kunnen dus zeggen dat de Release van Warhammer 40k: Space Marine 2 een succes is. Het spel heeft door reviewers gemiddeld een 8.3 gekregen. Er is al een roadmap uitgebracht. Een aantal punten zoals een paar kleine bugs worden snel verholpen en ultrawide support wordt binnenkort toegevoegd. Het development team van Saber is erg ontvankelijk voor feedback van de spelers en zegt ook een aantal ideeën toe te willen voegen aan het spel.

Verstappen start sterk met snelste tijd in eerste vrije training

Max Verstappen is in Azerbeidzjan sterk begonnen. De Nederlander pakte op het laatste moment de snelste tijd van Lewis Hamilton af: 1:45.546. Hamilton moet het genoegen nemen met de tweede tijd. Sergio Perez, teamgenoot van Verstappen, completeerde de top-3.

Voor Charles Leclerc was de eerste vrije training binnen het half uur afgelopen. De Monegask parkeerde zijn Ferrari in de muur. De wedstrijdleiding besloot hierdoor deze sessie te neutraliseren, zodat de auto van Leclerc weggetakeld kon worden en reparaties uitgevoerd konden worden aan de protect barriers.

Kevin Magnussen neemt niet deel aan deze Grand Prix. De Deen heeft in een jaar tijd twaalf strafpunten geïncasseerd op zijn racelicentie en is daarmee uitgesloten voor één raceweekend. Magnussen wordt dit weekend vervangen door Oliver Bearman.

Tennissers winnen wel van Brazilië in Davis Cup Finals

Na de nederlaag in de openingswedstrijd tegen België hebben de Nederlandse tennissers hun tweede wedstrijd in de groepsfase van de Davis Cup Finals wel gewonnen. In het Italiaanse Bologna werd Brazilië met de nodige moeite verslagen.

Botic van de Zandschulp leek op voorhand toch wel gewoon de favoriet tegen João Fonseca, maar had grote moeite met de Braziliaan. In set twee trok de Nederlander er nog een tiebreak uit, maar daarin was Fonseca simpelweg te sterk: 4-6, 6-7 (3).

Tallon Griekspoor moest vervolgens de meubelen redden tegen Thiago Monteiro en wist dat juist wel voor elkaar te krijgen: 7-6 (2), 6-4. Het dubbelspel moest de beslissing brengen en daarin boekten Wesley Koolhof en Van de Zandschulp een zege op Rafael Matos en Marcelo Melo: 6-4, 7-6 (5).

Zondag speelt Nederland de laatste groepswedstrijd tegen Italië, de eerste twee in de groep gaan door naar de kwartfinales in november.

Miss Zwitserland finaliste vermoord en gepureerd in blender

Een tragische zaak uit Zwitserland heeft de aandacht getrokken toen bekend werd dat voormalig Miss Zwitserland-finaliste Kristina Joksimovic op brute wijze is vermoord door haar echtgenoot. Het lichaam van het 38-jarige ex-model werd in februari gevonden in hun woning in Binningen, nabij Basel.

Haar man, louter bekend onder het pseudoniem Thomas, heeft bekend zijn vrouw te hebben gedood en in stukken te hebben gesneden. Vervolgens pureerde hij delen van haar lichaam met een blender. Hoewel hij beweert gehandeld te hebben uit zelfverdediging, wijzen forensische rapporten erop dat zijn versie van de gebeurtenissen niet klopt.

De huiveringwekkende details van de moord zijn moeilijk te bevatten. Volgens het onderzoek werd Kristina eerst gewurgd voordat haar lichaam in de wasruimte in stukken werd gezaagd en gehakt met een decoupeerzaag, een mes en tuinscharen. Lichaamsdelen werden vervolgens gemalen en opgelost in chemische stoffen.

Ondanks Thomas' beweringen dat hij uit paniek handelde nadat Kristina hem met een mes zou hebben aangevallen, toonde het onderzoek aan dat hij met koelbloedige precisie te werk ging, zonder enige empathie.

Kristina Joksimovic was niet zomaar iemand; ze was een invloedrijke figuur in de Zwitserse modellenwereld. Na haar modellencarrière trainde ze de volgende generatie Miss Zwitserland-kandidaten en coachte ze vrouwen in zakelijke omgevingen. De brute moord heeft dan ook veel beroering veroorzaakt binnen haar vriendenkring en de Zwitserse gemeenschap. Bekende Zwitserse persoonlijkheden, waaronder voormalige Miss Zwitserland-kandidaten, spraken hun ongeloof en verdriet uit. Kristina was geliefd en stond bekend om haar warme en behulpzame karakter.

Het stel leek een perfect leven te leiden, met een luxe woning in een welgestelde buurt en een gezinsleven met twee jonge dochters. Toch zouden er al langere tijd spanningen in het huwelijk zijn geweest, met eerdere meldingen van huiselijk geweld. Vrienden en familie worstelen nu met het verlies en proberen de schok te verwerken van hoe iets dat zo vredig leek, kon eindigen in een nachtmerrie. Het juridische proces tegen Thomas zal de komende tijd verdergaan, waarbij het motief en de mentale gesteldheid van de verdachte centraal staan.

Kristina Joksimovic en haar man
Kristina Joksimovic en haar man

Fun met Funda #306: doe gewoon ongezien een bod!

De kans bestaat dat je Sparrenstraat 18 in Tilburg al eens eerder hebt gezien. Wees gerust, dat was niet bij deze rubriek.

Het bijzondere aan deze eigenlijk heel gewone woning in een doodgewone straat in misschien wel de meest gewone stad van Nederland is dat styliste Roos Reedijk & co. zijn losgelaten op deze woning. Enkele jaren geleden kreeg deze woning namelijk de hoofdrol in het RTL programma Kopen Zonder Kijken. De woning is dus deskundig uitgebouwd en ingericht door het bekendste klusjesteam van het land.

De typische jaren '30 woning is dus al helemaal gemoderniseerd en uitgebouwd. Het energielabel is een nette C. De tuin is keurig aangelegd en voorzien van een schuurtje. Het geheel is dus met recht instapklaar te noemen.

Deze leuke tussenwoning in de populaire Tilburgse bomenbuurt, met de kenmerkende roze touch van Roos, staat te koop voor €425.000,-. Dat zal in de praktijk wel "bieden vanaf" zijn. Wie durft?

FOK! Wat een weer: perioden met zon en een enkele bui

weerbanner (Foto: FOK.nl)


Goedemorgen!

Vanochtend komt landinwaarts eerst plaatselijk mist voor, die vrij snel oplost. Verder schijnt af en toe de zon en komen vooral in het westen en noorden enkele buien voor. Landinwaarts is er eerst weinig wind. Verder waait de wind uit het noordwesten en wordt deze boven land zwak tot matig, aan zee en boven het IJsselmeer soms vrij krachtig.

Vanmiddag is er af en toe zon. Er komen nog enkele buien voor die naar het zuidoosten wegtrekken. Het wordt maximaal ca. 16°C. De wind waait uit het noorden en is boven land matig, langs de kust en boven het IJsselmeer af en toe vrij krachtig.

Vanavond klaart het steeds verder op. Heel plaatselijk kan er nog een lichte bui vallen. In de kustgebieden staat een matige noordwestenwind, landinwaarts is er weinig wind.

Komende nacht blijft het vrijwel overal droog. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 4°C plaatselijk landinwaarts tot 11°C vlak aan zee. De wind is zwak tot matig en komt uit het noordwesten. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

 

Zon en wolken, ook in Frankrijk (Foto: Professionele-idioot)
Zon en wolken, ook in Frankrijk (Foto: Professionele-idioot)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

Autorijles in 3 jaar tijd kwart duurder

Een autorijles van een uur kost nu gemiddeld € 58,24. Dat is een stijging van 23% ten opzichte van 2021, toen een rijles nog gemiddeld € 47,30 kostte. Tussen autorijscholen onderling bestaan echter forse prijsverschillen. Zo bieden de goedkoopste rijscholen lessen aan voor € 35 per uur, terwijl er ook rijscholen zijn die meer dan € 80 per uur rekenen. Ruim het dubbele dus.

Dit blijkt uit onderzoek van occasionplatform AutoTrack, dat de actuele rijlestarieven van ruim 1.500 Nederlandse rijscholen analyseerde.

Wat een rijles gemiddeld kost, verschilt bovendien per provincie. In Friesland is dit het duurst. Daar betaalt een leerling gemiddeld € 60,13 voor een rijles van 60 minuten. Gelderland (€ 59,62) en Utrecht (€ 59,31) zitten daar net onder. Met een gemiddeld tarief van € 55,84 per uur is een autorijles in Zeeland het voordeligst, gevolgd door Zuid-Holland (€ 56,64). 

Een verschil van een paar euro per uur kan onderaan de streep flink oplopen. “Als een leerling het gemiddelde aantal lesuren nodig heeft voor het halen van het rijbewijs - en dat zijn er volgens het CBR 43 - is hij of zij in Friesland gemiddeld € 184,47 meer kwijt dan in Zeeland.”, zo berekent Tim Roks, auto-expert van AutoTrack.

Verschillen in slagingspercentage
Een lager uurtarief wil niet per definitie zeggen dat het behalen van rijbewijs ook goedkoper wordt. Dat hangt onder andere af van het slagingspercentage van de betreffende rijschool. De kans van slagen verschilt sterk per rijschool, maar opvallend genoeg ook per regio. 

Van alle gemeenten waar de afgelopen 12 maanden minimaal 200 kandidaten hun (eerste) rijexamen hebben afgelegd, slaagden leerlingen van rijscholen uit het Limburgse Roerdalen het vaakst (72,3%). In Capelle aan den IJssel is het slagingspercentage ruim de helft lager: 30,2%.

Hoogste slagingspercentage

  • Roerdalen (72,3%)
  • Maasgouw (69,7%)
  • Reusel-De Mierden (69,6%)
  • Stichtse Vecht (69,5%)
  • Leudal (69,2%)

Laagste slagingspercentage

  • Capelle aan den IJssel (30,2%)
  • Albrandswaard (35,7%)
  • Ouder Amstel (35,7%)
  • Vlaardingen (37,6%)
  • Maassluis (37,7%

Maastricht presteert met 64,1% het beste van alle grote steden, terwijl in Rotterdam slechts 38,4% van de leerlingen na afloop van het examen het roze pasje mag aanvragen.

Hier zie je hoe hoog het slagingspercentage in jouw gemeente is.

Hoger slagingspercentage bij duurdere rijscholen
Uit de analyse door AutoTrack blijkt bovendien dat lagere lesprijzen vaak gepaard gaan met lagere slagingspercentages. Bij rijscholen met een tarief van € 50 per uur of minder, ligt het slagingspercentage 20,1% lager dan bij rijscholen met een uurtarief dat boven de € 60 ligt. 

“Het is uiteraard geen garantie, maar investeren in een iets duurdere rijschool kan dus uiteindelijk voordeliger zijn.”, aldus Tim Roks van AutoTrack. “Al is de klik met je rij-instructeur uiteraard ook belangrijk.”

Onderzoeksmethode
De gebruikte dataset voor slagingspercentages omvat circa 6.000 unieke rijscholen, die actief rijlesdiensten aanboden tijdens de periode van 1 juli 2023 tot en met 30 juni 2024 (de meest recente beschikbare periode), verkregen via CBR Open Data. 

Van ruim 1.500 rijscholen uit deze dataset is door AutoTrack actuele prijsinformatie verzameld via website, e-mail en/of telefoon. Hierbij is enkel gekeken naar de prijs van een enkele losse rijles en geen vergelijking gemaakt van pakketten of andere diensten. 

Alle tarieven zijn omgerekend naar een prijs per 60 minuten. Indien een rijschool verschillende tarieven hanteert per rijlesduur, is een gemiddelde van de beschikbare opties berekend.

Nauwelijks kant-en-klaarmaaltijden zonder dierlijke producten

Maar liefst 96 procent van de verse kant-en-klaarmaaltijden in de supermarkt bevat dierlijke ingrediënten zoals vlees, vis, ei en kaas. En 82 procent bevat vlees of vis, blijkt uit onderzoek van Wakker Dier. “Het wordt de consument die voor gemak gaat wel erg moeilijk gemaakt om te kiezen voor een maaltijd zonder dieren,” zegt Collin Molenaar van Wakker Dier.

Wakker Dier analyseerde in totaal 850 verse kant-en-klaarmaaltijden van de tien grootste supermarktketens: Albert Heijn, Aldi, DekaMarkt, Dirk, Hoogvliet, Jumbo, Lidl, Plus, Spar en Vomar.

Meeste keuze bij Albert Heijn
Bij Albert Heijn is het aandeel plantaardig met 10 procent het grootst. Al is ook hier nog veel ruimte voor verbetering: voor elke plantaardige maaltijd zijn er negen met dierlijke ingrediënten. Net als tien andere supermarkten heeft Albert Heijn toegezegd om actief toe te werken naar een verkoopaandeel plantaardige eiwitten van 60 procent in 2030. 

Weinig vleesvervangers
Van alle plantaardige kant-en-klaarmaaltijden bevat slechts 1 procent een vleesvervanger zoals we die kennen uit het versschap. Molenaar: “Een gemiste kans. Consumenten kennen deze vervangers al en ze kunnen de dierlijke ingrediënten één op één vervangen.”

Meer plantaardig
De Gezondheidsraad roept bedrijven op om plantaardig eten makkelijker te maken, omdat dit beter is voor het milieu en onze gezondheid. Molenaar: “Kant-en-klaarmaaltijden zijn bij uitstek geschikt om plantaardig eten makkelijker te maken. Hier liggen dus nog volop kansen.” 

Groeimarkt
Supermarkten weten een flinke omzetgroei te realiseren op het gebied van kant-en-klaar: van €641 miljoen in 2022 naar €677 miljoen in 2023. De groei wordt volgens het Food Service Instituut (FSIN) onder andere aangejaagd door jongere generaties en de toename van het aantal eenpersoonshuishoudens. 

Nationaal Laadonderzoek 2024: EV-rijder wil slim laden

Steeds meer elektrische rijders zien de voordelen van slim laden bij de laadpaal, zo blijkt uit Nationaal Laadonderzoek 2024. Het jaarlijkse onderzoek, dit jaar de vijfde editie, is het grootste landelijke onderzoek naar de meningen en ervaringen van elektrische rijders (EV-rijders). Slim laden kan goed zijn voor de portemonnee van de EV-rijder én helpt bovendien om het stroomnet te ontlasten tijdens piekuren.

Bij slim laden plugt de automobilist in bij aankomst, maar het laden begint (bijvoorbeeld via een app) op een ander moment of met een andere snelheid. Afhankelijk van wanneer de stroom goedkoper is, er meer duurzame stroom is, of wanneer het minder druk is op het stroomnet.

Laden met eigen zonnepanelen
Vooral thuis wordt al vaak slim geladen. Van de mensen die slim laden doet 83% dit thuis. Met name elektrische rijders die zelf de laadrekeningen betalen (2/3) hebben veel interesse in slim laden, zo blijkt uit het onderzoek.

Veelgebruikt is laden op dynamische stroomtarieven en laden op duurzaam opgewekte energie afkomstig van zonnepanelen op de eigen woning. Bijna alle thuisladers hebben zonnepanelen (91%). Zij willen de opgewekte zonnestroom vaker gebruiken voor opladen. EV-rijders hebben veel interesse om vaker gebruik te maken van lage stroomtarieven in daluren. 23% laadt al thuis met een dynamisch stroomcontract en is daar heel tevreden over. 31% wil dit nog gaan gebruiken. In Nederland maakt nu 4% van de huishoudens gebruik van dynamische stroomtarieven.

Groei slim laden publieke laadpalen
De EV-rijder is het afgelopen jaar vaker gaan slim laden op het werk en bij de publieke laadpaal. 17% geeft aan weleens slim te laden op het werk, tegenover 10% vorig jaar. Bij de openbare laadpaal is dit gestegen tot 23% vergeleken met 14% vorig jaar.

Een vijfde van de EV-rijders wil graag dynamische tarieven aan de publieke laadpaal. Zij geven daarbij aan zelf te willen bepalen wanneer zij wel of niet slim laden tijdens piek- en daluren. EV-rijders hebben minder behoefte aan laadzekerheid bij het slim laden. Vorig jaar gaf 72% aan alleen te kiezen voor slim laden als er een minimaal laadvolume gegarandeerd kon worden. Dit jaar is dat 43%.

Meer betalen op piekuren
EV-rijders zijn onder voorwaarden bereid tijdens piekuren meer te betalen voor laden. Maar wel met een zogenoemde opt-out mogelijkheid (ofwel tegen meerprijs te allen tijde aan een laadpunt kunnen laden). 70% wil slim laden uit kunnen zetten aan de publieke laadpaal. Ook als een opt-out zou leiden tot een hoger laadtarief verwacht 32% dit wel eens te gebruiken.

Bi-directioneel laden
Normaal gesproken stroomt elektriciteit naar de auto toe. Maar bij bi-directioneel laden kan het ook andersom en wordt de batterij van de elektrische auto als tijdelijke opslag gebruikt. De thuislader wil graag bi-directioneel kunnen laden (49%) vooral voor het opslaan van stroom uit zonnepanelen om deze later te gebruiken om het eigen huis van stroom te voorzien. 68% denkt dat de elektrische auto een onlosmakelijk onderdeel wordt van de energietransitie en 37% denkt (heel) waarschijnlijk geld te gaan verdienen met de eigen ‘rijdende batterij’.

Al vijf jaar hoge tevredenheid over laadpunten
Alle laadinfrastructuur in Nederland scoort een ruim voldoende of hoger. Het thuislaadpunt wordt net zoals vorige edities het best beoordeeld met een 9,2. Laadpunten in het buitenland scoren het laagst (6,2), hoewel de beoordeling is verbeterd vergeleken met vorig jaar (5,9). Privé laden wordt het meest gebruikt. De meeste respondenten (72%) hebben de mogelijkheid thuis aan een privé laadpaal op te laden. De laadmix (in geladen kilometers) is: 58% thuis, 15% publiek bij huis, 5% publiek elders, 12% werk, 9% snellader. De batterij van de elektrische auto voldoet meestal voor de dagelijkse afstanden. 45% van de EV-rijders hoeft onderweg nooit bij te laden (exclusief vakantie). Dat is 5%-punt meer dan vorig jaar. Driekwart van de EV-rijders hoeft slechts maximaal 1 keer per maand bij te laden.

Over het onderzoek
Het Nationaal Laadonderzoek is in samenwerking met de Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL) opgezet en uitgevoerd en is een initiatief van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), ElaadNL en de Vereniging Elektrische Rijders (VER). De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is betrokken bij de uitvoering en validatie van het onderzoek. Aan het onderzoek deden 4.952 respondenten mee.

Man krijgt een jaar cel na verkrachten Tinder-date

De rechtbank Noord-Holland veroordeelt een 52-jarige man tot anderhalf jaar gevangenisstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk, voor het verkrachten van een vrouw met wie hij via Tinder had afgesproken. Ook moet hij ruim 8.000 euro schadevergoeding betalen. 

De verdachte en zijn slachtoffer kenden elkaar via Tinder. Op de avond van 10 oktober 2022 is het slachtoffer bij de verdachte in zijn busje gestapt om een stukje te gaan rijden. Toen zij aangaf dat ze naar huis wilde, parkeerde de verdachte de bus. De bus had geblindeerde ramen. Ze belandden op de achterbank en de verdachte heeft haar in een hoek van de achterbank gehouden. Zij probeerde de verdachte weg te duwen met haar handen en was ook aan het huilen. De verdachte heeft tegen de zin van het slachtoffer verschillende seksuele handelingen met haar verricht en ging daarmee door terwijl het slachtoffer huilde, de verdachte wegduwde, 'stop' riep en zei dat ze wegwilde.

De verdachte heeft de seksuele handelingen gedeeltelijk bekend, maar hij heeft ontkend dat het tegen de wil van het slachtoffer is gebeurd. In een Whatsapp-gesprek na afloop heeft hij zijn excuses aangeboden. Dat zou hij hebben gedaan omdat hij het vervelend vond dat het slachtoffer zich na de afspraak onprettig voelde.

Oordeel van de rechtbank
Naar het oordeel van de rechtbank heeft de aangeefster consistente verklaringen afgelegd, die worden ondersteund door verklaringen van haar moeder. De moeder vertelt wat ze de ochtend na het incident van haar dochter heeft gehoord en welk opvallend gedrag en welke emoties zij bij haar dochter zag direct nadat ze in de nacht van 10 oktober 2022 was thuisgekomen. Haar dochter was er op dat moment slecht aan toe, ze was in paniek, hyperventileerde en was trillend in een hoek van de kamer gaan zitten. Ook acht de rechtbank het na afloop gevoerde Whatsappgesprek van belang. In dit gesprek vroeg het slachtoffer aan de verdachte waarom hij doorging met de handelingen, terwijl zij aangaf dat ze het niet wilde. In het chatgesprek is te lezen dat de verdachte daarop zijn excuses aanbiedt en zegt dat het klopt wat zij hem vertelt.

Met zijn handelen heeft de verdachte een dwangsituatie gecreëerd waar zijn slachtoffer niet aan kon ontsnappen. De verdachte had daarnaast een overwicht op het slachtoffer, gelet op het verschil in leeftijd tussen hen (hij was 50, zij 22). Ondanks dat het slachtoffer huilde en zei dat hij moest stoppen en hem probeerde weg te duwen, ging de verdachte door. Hij heeft daarmee de lichamelijke integriteit van het slachtoffer geschonden. Dit rekent de rechtbank de verdachte ernstig aan. Uit de verklaring van de moeder tijdens de zitting blijkt dat deze verkrachting grote psychische gevolgen voor het slachtoffer heeft gehad, en nog heeft. De rechtbank volgt de eis van de officier van justitie en legt de verdachte achttien maanden gevangenisstraf op, waarvan zes maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar. Daarnaast moet hij haar ruim 8.000 euro schadevergoeding betalen.

Random Pics van de Dag #1384

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Ajaxfans gaan zondag demonstreren tegen politiestakingen

De AFCA Supportersclub en de F-Side hebben donderdagavond op sociale media aangekondigd dat er aankomende zondag om 14.30 uur op het Leidseplein in Amsterdam een protest zal worden gehouden tegen de reeks politiestakingen tijdens Ajax-wedstrijden. Zo meldt AT5. 

De afgelaste wedstrijd van deze zondagmiddag tegen Utrecht is de tweede wedstrijd die Ajacieden in korte tijd hebben moeten missen vanwege politiestakingen. "Wij, Ajax-supporters, zijn er helemaal klaar mee dat de wedstrijden van Ajax continu doelwit zijn van dit soort politieacties", valt er te lezen in het statement van AFCA en F-side.

Afgelopen 9 september werd er door de driehoek (locoburgemeester, politie, justitie) besloten dat de wedstrijd Ajax - FC Utrecht deze zondag niet zal worden gespeeld. Volgens de driehoek kan de veiligheid van spelers, supporters en de openbare orde in de stad niet gegarandeerd worden. Dit vanwege de politiedemonstratie voor een beter vroegpensioen. 

Oproep
En dat valt niet lekker bij de Ajacieden: "Mede door deze acties lopen we na zondag drie wedstrijden achter in de competitie en moeten wedstrijden ingehaald worden op ongunstige dagen en tijdstippen", aldus AFCA Supportersclub.

Nu de wedstrijd zondag niet doorgaat roepen de supportersclubs Ajacieden op om naar het Leidse te komen. "Nu wij zondag om 14.30 uur niet in het stadion zijn, hebben we met z'n allen een vrije agenda op dit tijdstip", schrijven zij. "We kunnen onze stem laten horen tegen de aanhoudende politiestakingen tijdens Ajax-wedstrijden." Bij NAC-Ajax werd er ook gestaakt door de politie in Breda, maar die wedstrijd kon gewoon doorgaan zonder de aanwezigheid van politie.

'Veiligheid in stad staat voorop'
Onlangs werd de wedstrijd Feyenoord - Ajax ook afgelast, omdat de politie die dag staakte. "De driehoek snapt dat de beslissing voor de spelers en supporters een enorme teleurstelling is, maar de veiligheid van het publiek en de openbare orde in de stad staan voorop", liet de gemeente na de bekendmaking van de afschaffing van de wedstrijd Ajax - FC Utrecht weten. Volgens de gemeente 'kunnen daar simpelweg geen risico's mee worden genomen'. 

De perschef van Ajax stelde toen dat de club wederom de dupe werd van de staking. "Daar balen wij vreselijk van. Wij waren van mening dat de wedstrijd zondag wel doorgang had kunnen vinden, met aanvullende maatregelen en goede afspraken tussen de beide clubs en supporters", vertelde hij toen. Met die laatste zin verwijzen ze naar de situatie in Breda, waar na bemiddeling een wedstrijd dus wel doorging.

Steeds meer mensen wonen op een vakantiepark

Het aantal mensen dat op een vakantiepark woont is de laatste jaren toegenomen. Op 1 januari 2024 stonden er iets meer dan 59 duizend personen ingeschreven met een woonadres op een vakantiepark, 14 procent meer dan vijf jaar eerder. Bewoners van vakantieparken behoorden vergeleken met de rest van Nederland iets vaker tot eenpersoonshuishoudens. Ook waren ze gemiddeld genomen ouder en nog niet zo lang ingeschreven in Nederland. Dit blijkt uit de laatste cijfers van het dashboard ‘Zicht op Vakantieparken’ van het CBS.

De provincie Gelderland telde op 1 januari 2024 de grootste groep ingeschreven bewoners van een vakantiepark (10,5 duizend), gevolgd door Noord-Brabant (9,2 duizend mensen). Van alle Nederlandse gemeenten, woonden in de gemeente Dronten de meeste mensen (1,2 duizend) op een vakantiepark. Net iets meer dan in de gemeente Ommen en Goeree-Overflakkee.

Mensen die wel op een vakantiepark wonen, maar niet zo staan ingeschreven zijn niet meegenomen in dit onderzoek.

Relatief veel eenpersoonshuishoudens
Van de ingeschreven inwoners op een vakantiepark in 2024, behoorde 28,5 procent tot een eenpersoonshuishouden. In 2019 was dat 24,8 procent. Ter vergelijking, de totale Nederlandse bevolking bestaat voor bijna 19 procent uit eenpersoonshuishoudens.

Het aandeel thuiswonende kinderen op vakantieparken is vergeleken met de rest van Nederland daarentegen relatief laag (17,6 procent). Ook de gemiddelde leeftijd ligt er hoger. Mensen die op een vakantiepark wonen zijn gemiddeld ouder (47,5 jaar) dan de gemiddelde leeftijd van alle inwoners van Nederland (42,1 jaar). Ook wonen er relatief veel 65-plussers (26 procent), vergeleken met alle inwoners van Nederland (20 procent).

Bewoners vaker relatief kort in Nederland
Op 1 januari 2024 woonde 32,6 procent van de ingeschreven mensen op vakantieparken nog maar kort in Nederland. Vijf jaar eerder was dit 23 procent.

Regionaal zijn er grote verschillen in het percentage immigranten of remigranten dat op een vakantiepark woont. Op de Limburgse parken wonen de meeste (55,4 procent) in Zeeland de minste (21,9 procent) op een vakantiepark.

Ook het aandeel bewoners dat minder dan een jaar in Nederland verbleef, was het hoogst in de provincie Limburg (19 procent).

Ruim 1 op de 10 bewoners Brabantse vakantieparken heeft problematische schulden
In 2023 had 10 procent van de geregistreerde inwoners van vakantieparken problematische schulden. Voor 5 procent was dit een langdurige problematische schuld. Het aandeel mensen dat op een vakantiepark woont en een problematische schuld heeft ligt daarmee iets hoger dan het Nederlands gemiddelde (8 procent).

Ook regionaal zijn er verschillen. In de Noord-Brabantse vakantieparken is het aandeel bewoners met problematische schulden het hoogst, 12 procent. Ter vergelijking: in heel Noord-Brabant heeft 7 procent van de inwoners een problematische schuld.

In Flevoland en Zuid-Holland is het percentage mensen op een vakantiepark met problematische schulden met 8 procent juist lager dan het aandeel van de bevolking van de provincie met een problematische schuld (respectievelijk 11 procent en 10 procent).

Relatief veel bewoners ontvangen een uitkering
In 2022 ontving 5 procent van de bewoners op vakantieparken een werkloosheids- of bijstandsuitkering. Dit is meer dan het percentage Nederlanders dat niet op een vakantiepark woont dat in dezelfde periode een uitkering ontving (3,3 procent).

Ook hier zijn regionale verschillen. Het aandeel bewoners van vakantieparken met uitkering is het hoogst in de provincie Groningen (8 procent). In de provincie Zeeland is dit met 2 procent het laagst.

Overheid legt beslag op ruim 16.500 fatbikes

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft inmiddels beslag gelegd op ruim 16.500 fatbikes. Het gaat om ongekeurde bromfietsen met het uiterlijk van een fatbike, die als elektrische fietsen te koop (zouden) worden aangeboden. Deze illegale bromfietsen zijn afkomstig van meerdere Chinese fabrikanten. De ILT heeft de invoer hiervan in de Rotterdamse haven tegengehouden.

Daarnaast heeft de inspectie zo’n 1.000 ongekeurde bromfietsen in beslag genomen bij de distributiecentra van een Nederlandse aanbieder. De inbeslagname is onderdeel van het onderzoek dat de ILT sinds juli 2024 verricht. Na afronding van het onderzoek wordt het dossier overgedragen aan de officier van justitie van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie. 

Snelheid zelf te manipuleren
De inspectie waarschuwt dat een ongekeurde bromfiets niet met een simpele druk op de knop of software-update opeens wél voldoet aan de wettelijke eisen van een elektrische fiets. De fatbikes die te hard gaan, hebben vaak al een te sterke motor en andere technische eigenschappen van een bromfiets. De prestaties van deze illegale bromfietsen zijn via manipulatie begrensd. Consumenten denken daardoor een elektrische fiets te kopen, terwijl het feitelijk een bromfiets (fatbike) is. Met bijvoorbeeld een code of een app kan de verkoper of gebruiker zelf heel gemakkelijk de fatbike manipuleren. De snelheid kan dan oplopen tot soms wel 35 tot 45 kilometer per uur. Frame, remmen en banden zijn niet getest op en gemaakt voor dit soort snelheden. Dit leidt tot gevaarlijke situaties met een groot risico op ongelukken en letsel.

Sjoemelbromfiets
Volgens de ILT kan je niet van jongeren en hun ouders verwachten dat zij het verschil zien tussen een elektrische fiets en een illegale bromfiets. Als zij de deur uitlopen met een sjoemelbromfiets terwijl ze denken een elektrische fiets te kopen, dan komt dat door de sector zelf. Want fabrikanten, importeurs en verkopers moeten ervoor zorgen dat de voertuigen voldoen aan de wettelijke regels, voordat ze worden verkocht.

Verkoop via officiële handel
Hoewel er ook fatbikes zijn die voldoen aan de regels voor elektrische fietsen, ziet de ILT dat een groeiend aantal goedkopere, onveilige en ongekeurde bromfietsen wordt aangeboden op de Nederlandse markt. De ILT vindt het van maatschappelijk belang dat deze illegale bromfietsen zo snel mogelijk uit ons straatbeeld verdwijnen. En dat begint door de verkoop ervan via de officiële handelskanalen een halt toe te roepen.

Fiets of bromfiets?
Een fatbike is geen speciale categorie voor de wet. Het zegt alleen iets over een uiterlijk kenmerk van een tweewielig voertuig: het heeft onder andere brede banden. Aan de buitenkant is vaak niet te zien of het gaat om een elektrische fiets of een bromfiets. In welke categorie het voertuig valt, hangt af van de technische kenmerken. Voor bromfietsen zijn er bestaande wettelijke regels: (type)goedkeuring, kenteken, WA-verzekering, helm- en rijbewijsplicht (16 jaar).

Het probleem ontstaat als een fatbike wordt verkocht als elektrische fiets, maar volgens de technische eigenschappen en prestaties een bromfiets is.

Het is een bromfiets als de fatbike één of meer van de volgende zaken kan:

  • Harder gaat dan 25 kilometer per uur. Bijvoorbeeld omdat de gebruiker of de aanbieder heel gemakkelijk zelf de snelheid kan verhogen naar boven de 25 kilometer per uur. Dit kan onder andere door het intoetsen van een code in een menu. Hierdoor wordt een hogere snelheid vrijgegeven en stopt de trapondersteuning niet bij 25 kilometer per uur.
  • Een vermogen heeft van meer dan 250 Watt.
  • Zonder te trappen harder gaat dan 6 kilometer per uur. Bijvoorbeeld door middel van een gashendel.

Toezicht ILT op fatbikes
De ILT is markttoezichthouder op voertuigen waarbij een (type)goedkeuring verplicht is, zoals bromfietsen. Bromfietsen moeten voldoen aan de vereisten in de Europese Verordening 168/2013 voordat deze in op de Nederlandse markt worden aangeboden. 

Celstraf van half jaar geëist voor veroorzaken twee dodelijke ongevallen

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag 6 maanden gevangenisstraf waarvan 3 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar en een ontzegging van de rijbevoegdheid geëist tegen een 59-jarige vrouw uit Huizen voor het veroorzaken van een zeer ernstig dodelijk verkeersongeval waarbij twee slachtoffers zijn omgekomen.

Het gebeurde op 21 april 2023 op de Biltse Rading in Utrecht. Die middag stonden een twee broertjes met hun oppas te wachten bij de oversteekplaats voor voetgangers. Toen zij bij een groen licht wilden oversteken zijn een van de jongetjes en de oppas geraakt door een auto die op dat moment door rood reed. Beiden zijn toen de ambulance ter plaatse was gereanimeerd maar een van hen overlijdt op de plek van het ongeval. De ander overlijdt een dag later in het ziekenhuis.

“Deze strafzaak is bijzonder triest, een waar je stil van wordt als je het leest. Maar liefst twee mensen zijn omgekomen bij dit afschuwelijke verkeersongeval. Vrijdag 21 april 2023 is het leven van de nabestaanden voor altijd veranderd. De nachtmerrie van iedere ouder is voor de ouders van het jonge slachtoffer die dag werkelijkheid geworden. Dat zijn broer getuige is geweest maakt dit alles zo mogelijk nog verdrietiger. Ook de kinderen van de oppas hadden hun moeder nog graag zoveel langer bij zich gehad. Twee gebroken gezinnen, elk op hun eigen manier. De verklaringen over wat zij moeten doorstaan maken diepe indruk en geven blijk van het onherstelbare leed dat is aangericht. Strafzaken over aanrijdingen in het verkeer, waarbij mensen zijn overleden, kunnen evenzeer moeilijk zijn voor verdachten. Bij verkeersongevallen zal de veroorzaker doorgaans nooit hebben gewild dat iemand anders door zijn of haar toedoen verongelukt.”, aldus de officier van justitie.

Vast is komen te staan dat verdachte met haar auto door rood is gereden, toen het voor haar geldende stoplicht al ruim 6 seconden op rood stond. “Verdachte was dusdanig langdurig afgeleid dat de hele verkeerssituatie aan haar voorbij is gegaan”, aldus de officier van justitie. Het OM acht daarom dood door schuld bewezen.

De rechtbank doet op 2 oktober uitspraak.

Poetin waarschuwt voor gebruik westerse wapens op Russisch grondgebied

De Russische president Poetin heeft het Westen gewaarschuwd Oekraïne niet toe te staan de aan het land geleverde wapens op Russisch grondgebied te gebruiken.

Volgens Poetin zou een dergelijk besluit betekenen dat de NAVO in oorlog is met Rusland, zei Poetin op de Russische staatstelevisie. In dat geval zou Rusland hier op reageren.

Oekraïne heeft zijn bondgenoten opgeroepen de gebruiksbeperkingen op wapenleveringen op te heffen. De VS hebben dit tot nu toe afgewezen omdat ze bang zijn voor een mogelijke escalatie. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken zei gisteren tijdens een bezoek aan Kiev echter dat Washington de oproep tot het mogen gebruiken van Amerikaanse wapens op Rusland door Oekraïne dringend in overweging zou nemen.

Sinds begin 2022 verdedigt Oekraïne zich tegen Rusland, met steun van westerse landen.

Modeman Martijn N. (36): 'Ik misbruik jongens niet, ik gebruik ze'

Zes verkrachtingen, een pogingen tot verkrachting en zware mishandeling en ontucht met twee minderjarige jongens. Dat zijn de tien zaken waarvoor ex-directeur van modeplatform Moam, Martijn N. (36), donderdag als verdachte voor in de rechtbank is verschenen. Ondanks dat N. toegeeft dat hij dominant kan zijn, ontkent hij dat hij iemand heeft gedwongen tot seks. Zo meldt AT5. 

"Het lijkt een stijl van u." De rechter heeft het over de manier waarop Martijn N. zijn dates zou behandelen. Hij zoekt contact met jongens of mannen via internet, neemt ze mee voor een date die uitloopt op seks, waar het er vervolgens 'hardhandig' of 'agressief' aan toe zou gaan. De slachtoffers in deze zaak zouden bijna allemaal 'overrompeld' zijn geweest door het handelen van N..

Martijn N. stelt dat hij naar schatting 1900 bedpartners heeft gehad, maar dat hij nooit iemand heeft gedwongen tot iets wat iemand niet wilde. Hij zou bij geen van de verkrachtingszaken een duidelijke 'nee' hebben gehoord, maar vaak ook geen duidelijke 'ja'.

Maatschappelijke positie
Volgens het Openbaar Ministerie zou hij sommige jongens wel degelijk hebben gedwongen tot seksuele handelingen. Soms zou daarbij geweld zijn gebruikt of is er gedreigd. Daarnaast zou er in sommige zaken sprake zijn van misbruik door het leeftijdsverschil van de verdachte en zijn maatschappelijke positie. Dat zou hebben gezorgd voor psychisch, fysiek en geestelijk overwicht. 

Martijn N. was een grote naam in de modewereld. Zo richtte hij na zijn studie aan de modeschool AMFI de stichting Moam op, een modeplatform dat jong talent koppelde aan grote merken. In 2021 raakte hij in opspraak na publicaties van Het Parool en NRC, waarin 28 mannen hun boekje over N. opendeden.

'Klunzige computernerd'
Wettelijk wordt iemand van zestien of ouder gezien als 'seksueel meerderjarig'. In twee van de tien zaken gaat het om jongens die destijds vijftien jaar oud waren. Het is een type waar N. op valt, zo geeft hij zelf toe. Zo omschrijft hij zijn type als 'intellectuele, klunzige computernerd'. Ook zegt hij: "Met een lelijke pen zou je dat kunnen omschrijven als minderjarig."

Martijn N. ontmoette één van de twee minderjarige jongens op de datingapp Tinder, waarvoor je achttien moet zijn om het te downloaden. Als uiteindelijk blijkt dat hij geen achttien is, wordt N. boos, maar hij spreekt vervolgens wel met hem af. In zijn veronderstelling was hij namelijk zestien. Op de vraag van de rechter wat er nog leuk aan is als blijkt dat iemand zestien is, antwoordt N.: "Die twee jaar maakt geen significant verschil in of iemand leuk is of niet. Daarnaast was hij ook geen 'bleue maagd'. Hij ging al uit in Amsterdam."

De vijftienjarige jongen komt uiteindelijk bij N. thuis, waar ze seks hebben. De jongen - die nog nooit seks heeft gehad - omschrijft in zijn verklaring dat hij 'hardhandig zonder condoom anaal is geneukt'. Het overrompelde hem. N. geeft toe dat hij te weinig heeft gedaan om zijn echte leeftijd te achterhalen. "Ik had het moeten ruiken", zegt hij.

Copingsmechanisme
Verder stelt N. dat zijn interesse puur gebaseerd is op seks. "Ik heb die jongens niet misbruikt, maar gebruikt als copingsmechanisme. Alles wat niet te maken had met modemensen en de modewereld vond ik interessant."

Volgende week maandag komen de slachtoffers en de advocaten van de slachtoffers aan het woord. De uitspraak wordt verwacht op 23 oktober.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1388
special
Random Pics van de Dag #1387
review
Star Wars Outlaws
special
VrijMiBabes #227 (not very sfw!)
review
Age of Mythology: Retold
special
Random Pics van de Dag #1386
©FOK.nl e.a.