FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 11 september 2024

Zilver Van Dijk op EK tijdrijden, Affini en Kopecky pakken titels

In het Belgische Zolder is woensdag het Europees kampioenschap wielrennen begonnen. Woensdag stonden de tijdritten in alle leeftijdsklasses op het programma en dat leverde al het nodige Nederlandse eremetaal op.

Mannen elite
In de eerste tien kilometer noteerde Stefan Küng een rappe tijd, maar niemand had zijn tijdrit zo goed opgebouwd als Edoardo Affini: de Italiaan raffelde de ruim 31 kilometer af in 35:15 minuten en was aan de finish een kleine tien seconden sneller dan Küng. Het werd een dubbel podium voor Italië, want op ruim 19 seconden was het brons voor Mattia Cattaneo. De Nederlanders grepen naast het podium: Daan Hoole werd op 26,85 seconden vierde, Thymen Arensman op 53,72 seconden vijfde.

Vrouwen elite
Vanaf het eerste tussenpunt was duidelijk dat Lotte Kopecky in goede doen was en de Belgische maakte dat in stijl af: aan de finish was ze maar liefst 43,60 seconden sneller dan Ellen van Dijk, die met het zilver wel weer een medaille toe mocht voegen aan haar fraaie collectie. Brons ging naar Oostenrijk in de persoon van Christina Schweinberger, die op 1:02,97 minuten twee tellen rapper was dan de tweede Nederlandse, Riejanne Markus.

Mannen onder 23
Bij de beloften stond er geen maat op de Belg Alec Segaert, die voor de derde keer op rij de titel pakte. Hij was 30,82 seconden sneller dan de Zweed Jakob Söderqvist, terwijl het brons voor Nederland was: Wessel Mouris reed op 34,56 seconden de derde tijd. De andere Nederlander, Elmar Abma, werd op 2:31 minuten zeventiende.

Vrouwen onder 23
Anniina Ahtosalo bezorgde Finland het eerste EK-goud ooit door met fors verschil te winnen. Ze legde de 31,3 kilometer 29,09 seconden sneller af dan de Duitse Antonia Niedermaier, terwijl Marie Schreiber op 31,96 seconden voor een eveneens zeldzame Luxemburgse medaille zorgde. Nienke Vinke ewrd op 38,10 seconden zesde, Maud Rijnbeek reed op 58,71 seconden de elfde tijd.

Mannen onder 19
Michiel Mouris was niet de snelste starter, dat was de Belg Matisse van Kerckhove, maar deelde zijn tijdrit wel meer dan uitstekend in en reed voor Nederland naar het goud. Hij was 7,03 seconden sneller dan de Belg Jasper Schoofs, terwijl het brons op 23,99 seconden naar Paul Fietzke uit Duitsland ging.

Vrouwen onder 19
Het Baskische toptalent Paula Ostiz Taco kwam al vroeg aan de beurt en ze zag hoe de een na de ander zich stuk beet op haar tijd over de slechts 13,3 kilometer lange rit. Dat deed ook de laatste vrouw die nog onderweg was, Fee Knaven. De dochter van oud-prof Servais Knaven kwam 1,38 seconden tekort en moest nét genoegen nemen met zilver, voor het Slowaakse multitalent Viktoria Chladonova (+10,81), die eerder dit jaar ook al WK-medailles pakte in het veldrijden en mountainbiken. De tweede Nederlandse, Megan Arens, werd op 35,33 seconden vijfde.

VS staan stil bij terroristische aanslagen 9/11

In de VS zijn de terroristische aanslagen van 11 september 2001 herdacht.

In New York lazen familieleden de namen voor van de ongeveer 3.000 mensen die stierven bij de aanslag op het World Trade Center. Bij de herdenkingsdienst waren zowel de Amerikaanse president Biden en vice-president Harris als de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump aanwezig. Na het luiden van een bel werd er een minuut stilte gehouden. Ook zijn er herdenkingen gehouden in het Pentagon in Washington en in Pennsylvania.

Islamistische terroristen kaapten vandaag 23 jaar geleden vliegtuigen en stuurden ze naar beide torens van het World Trade Center in New York en het Pentagon in Washington. Een vierde vliegtuig stortte neer in Pennsylvania.

-

-

OM eist TBS voor verwarde man (38) uit Lelystad voor doodslag op moeder

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft TBS met dwangverpleging geëist tegen een 36-jarige man uit Lelystad. Hij wordt ervan verdacht op 19 december 2023 in de omgeving van Dronten zijn moeder in haar woning te hebben omgebracht door middel van meerdere messteken. De vrouw overleed ter plekke aan de verwondingen. De verdachte is een verwarde man met psychotische klachten en verslavingsproblematiek.

De verdachte komt op 19 december 2023 iets voor half 1 in de middag aangereden bij zijn ex- vriendin in Lelystad. Hij rijdt in de auto van zijn moeder. Volgens zijn ex-vriendin was verdachte in paniek. Hij had een bebloed mes bij zich. Zij hoorde hem zeggen dat hij zijn moeder een paar keer had gestoken en dat ze zich had opgesloten in de badkamer. De verdachte lijkt in de war. Zo vertelde hij zijn ex-vriendin meermaals dat zijn moeder zijn moeder niet was. De politie wordt gebeld en treft even later het levenloze lichaam van het slachtoffer aan op de grond van de badkamer van haar woning. De deur van de badkamer zat van de binnenkant op slot.

Volgens het OM blijkt uit verschillende onderzoeken dat de verdachte de dader is. Op het mes dat de dader bij zich had is bloed aangetroffen van het slachtoffer. Uit onderzoek blijkt dat dit mes betrokken is bij het steekincident. Ook komen de bloedsporen overeen. “Het OM kan niet bewijzen dat er sprake is geweest van voorbedachte rade maar de ten laste gelegde doodslag achten we wel wettig en overtuigend te bewijzen. De verdachte kon ten tijde van het steekincident zijn gedrag niet aanpassen vanwege zijn ernstige stoornissen”, aldus de officier van justitie. Een psycholoog en een psychiater hebben de verdachte onderzocht. Uit dat onderzoek concluderen zij dat de verdachte een licht verstandelijke beperking heeft, aan paniekstoornissen lijdt en een ernstige stoornis in middelengebruik (alcohol, GHB, speed en cocaïne) heeft waardoor verdachte in de maanden voorafgaand aan de steekpartij een psychotische stoornis heeft ontwikkeld.

Het OM eist TBS met dwangverpleging en geen gevangenisstraf. Het OM verzoekt de rechtbank om verdachte te ontslaan van alle rechtsvervolging. Dit verzoek doet niks af aan de ernst van het feit. Deze zaak is intens verdrietig. Het handelen van verdachte heeft het leven van zijn moeder, zijn steunpilaar, gekost. Het is niet voor te stellen welk drama zicht heeft afgespeeld. Volgens deskundigen heeft de verdachte langdurige en intensieve behandeling nodig. Daarom vraagt het OM de rechtbank om tbs met dwangverpleging (ongemaximeerd) op te leggen.

De rechtbank doet uitspraak op 2 oktober 2024.

Omtzigt neemt komende weken wat tijd voor zichzelf, doet stapje terug

NSC-leider Pieter Omtzigt gaat het voorlopig wat rustiger aan doen, meldt hij in een bericht op X. "Het afgelopen jaar is buitengewoon intensief geweest en dat betekent dat ik, om gezondheidsredenen, de komende weken meer op de achtergrond werk en even minder in de spotlight."

Omtzigt is de laatste maanden regelmatig emotioneel geweest, en in huilen uitgebarsten als de druk erg opliep. Hier kreeg hij voorgaande weken kritiek op, maar volgens Omtzigt moest iedereen daar maar aan wennen. Zijn 'break' komt op een ongelukkig moment vlak voor Prinsjesdag en de presentatie van de plannen van het kabinet Schoof waar NSC deel van uit maakt. 

Nicolien van Vroonhoven zal namens zijn partij NSC de Algemene Politieke Beschouwingen (APB) doen, meldt Omtzigt. Volgende week is het Prinsjesdag en de APB is het debat over de Miljoenennota. Van Vroonhoven was de nummer 2 van de lijst voor NSC en is de rechterhand van Omtzigt.

NFL: Eagles verslaan Packers in Brazilië, Nederlander nog niet in actie

Voor de liefhebber keren we nog even terug naar het weekeinde, want het american football is weer begonnen. De eerste week in de NFL kende onder meer een uitstapje naar Brazilië, waar de Philadelphia Eagles en Green Bay Packers het in São Paulo tegen elkaar op mochten nemen.

In het stadion van Corinthians zal binnenkort waarschijnlijk Memphis Depay te bewonderen zijn, maar eerst kon men nog even naar wat meer serieuze sporters kijken. De Eagles en Packers namen het tegen elkaar op, waarbij Brayden Narveson met twee field goals voor een 0-6 voorsprong zorgde voor de Packers na het eerste kwart.

In het tweede kwart sloegen de Eagles voor het eerst toe: een 18-yard pass van Jalen Hurts belandde bij Saquon Barkley voor een eerste touchdown. Jayden Reed deed kort daarop wat terug met een 33-yard run, maar de 2-point conversion van de Packers mislukte, 7-12.

Barkley scoorde met een 11-yard run, maar Reed antwoordde luttele seconden later met een 70-yard touchdown na een pass van Jordan Love: 14-19, waar Jake Elliott vanaf 38 yards met een field goal 17-19 maakte, de Packers stonden halverwege dus op voorsprong.

Het derde kwart begon met een sterke 67-yard touchdown pass van Hurts op AJ Brown, waarmee de Eagles op 24-19 kwamen. De Packers kwamen dankzij een korte pass van Love op Christian Watson opnieuw langszij, maar wéér sloeg Barkley toe, dit keer met een 2-yard run: 31-26.

In het vierde kwart was het gedaan met het touchdowngeweld. Narveson scoorde een field goal, in de slotfase trapte Elliott ook nog raak en zo wonnen de Eagles met 34-29.

Bij de Tennessee Titans kreeg de Nederlander Thomas Odukoya onlangs te horen dat hij na meerdere pogingen was opgenomen in de hoofdploeg. De 27-jarige in Almere geboren tight end kan daarmee de eerste in Nederland geboren NFL-speler worden in 24 jaar, hoewel hij in de openingswedstrijd tegen de Chicago Bears nog niet in actie kwam.

Uitslagen NFL week 1
Kansas City Chiefs - Baltimore Ravens 27-20
Philadelphia Eagles - Green Bay Packers 34-29
Atlanta Falcons - Pittsburgh Steelers 10-18
Buffalo Bills - Arizona Cardinals 34-28
Chicago Bears - Tennessee Titans 24-17
Cincinnati Bengals - New England Patriots 10-16
Indianapolis Colts - Houston Texans 27-29
Miami Dolphins - Jacksonville Jaguars 20-17
New Orleans Saints - Caroline Panthers 47-10
New York Giants - Minnesota Vikings 6-28
Los Angeles Chargers - Las Vegas Raiders 22-10
Seattle Seahawks - Denver Broncos 26-20
Cleveland Browns - Dallas Cowboys 17-33
Tampa Bay Buccaneers - Washington Commanders 37-20
Detroit Lions - Los Angeles Rams 26-20 OT
San Francisco 49ers - New York Jets 32-19

Rechter: Jurken in champagnetint wordt niet verboden

De Franse champagnemakers hebben een kort geding verloren waarin zij probeerden een kledingmerk te verbieden de term 'champagne' te gebruiken voor hun jurken. De zaak begon nadat de Nederlandse douane een zending van het modemerk Cult Gaia onderschepte, waarop de kleur 'champagne' stond vermeld.

Het Comité Interprofessionnel du vin de Champagne, dat waakt over het gebruik van de term 'Champagne', vond dat het gebruik van de kleur op de jurken inbreuk maakte op hun beschermde naam. De rechter oordeelde echter dat 'champagne' ook een kleur is en dat de term niet beperkt is tot mousserende wijn.

Champagne is al sinds 1927 een beschermde naam in Frankrijk, en sinds 1973 ook in Europa. Alleen wijnboeren uit de Champagne-regio in Noordoost-Frankrijk mogen hun mousserende wijn deze naam geven. Het comité staat wereldwijd bekend om zijn strenge aanpak tegen oneigenlijk gebruik van de naam. In dit geval richtte het zich op een modemerk dat jurken verkocht met de kleurbenaming 'champagne', iets wat zij als inbreuk op hun merk zagen. De rechter wees erop dat de kleur 'champagne' in zowel het Nederlandse als Franse woordenboek voorkomt als bijvoeglijk naamwoord, en niet exclusief gekoppeld is aan wijn.

In hun verweer voerde het comité aan dat de jurk ook omschreven had kunnen worden als beige, ecru, camel, of karamel. Ze betoogden dat het gebruik van 'champagne' als kleurnaam enkel was bedoeld om te profiteren van de associatie met de luxe en kwaliteit van hun wijn. Het modemerk Cult Gaia verdedigde zich door te zeggen dat de kleur essentieel was om het product goed te beschrijven, en dat champagne als kleur alom bekend is in de modewereld.

De rechter besloot uiteindelijk dat het gebruik van 'champagne' als kleur geen verwarring zou veroorzaken bij consumenten, die niet zouden denken dat een jurk dezelfde kwaliteitsstandaard heeft als een mousserende wijn. Daarom mogen de jurken van Cult Gaia in de champagnetint gewoon op de markt blijven.

VVD wil inzet leger tegen enorme klimaatblokkade XR op A12

Klimaatactivistenclubje Extinction Rebellion (XR) is van plan om aanstaande zaterdag een nog groter deel van de A12 in Den Haag te blokkeren dan voorheen. Activisten willen met tenten en slaapzakken overnachten in de tunnelbak van de Utrechtsebaan. Eerdere blokkades vonden plaats bij het Malieveld, maar deze keer zal de verstoring aanzienlijk groter zijn, aldus de organisatie.

Deze blokkade wordt, zoals de activisten zelf aangeven, “de meest verstorende” die ze tot nu toe hebben georganiseerd. Volgens XR-wappies is de verstoring gerechtvaardigd gezien de ernst van de klimaatcrisis. De activisten eisen dat de overheid stopt met fiscale voordelen voor de fossiele industrie, een eis die waarschijnlijk niet ingewilligd zal worden door de huidige coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB. Deze partijen geven aan dat ze zich alleen willen conformeren aan Europese afspraken rondom fossiele subsidies, zonder extra nationale maatregelen.

De eerste politieke reactie uit Den Haag is al binnen. VVD-raadslid Lotte van Basten Batenburg heeft aangegeven dat als de politie niet ingrijpt, het leger ingezet moet worden om de orde te handhaven.

Goud, zilver en twee keer brons voor Nederland op WK kustroeien

Na het touwtrekken gaan we het nog maar eens over een wat minder bekende sport hebben: kustroeien. In het Italiaanse Genoa werd gestreden om de wereldtitels in de sport waarbij men met een massastart begint aan de wedstrijd, om vervolgens om een aantal boeien naar de finish te roeien, dus zonder elk in een eigen baan te varen.

Nederland pakte één gouden medaille op de wateren bij Genoa en dat was in de dubbelvier bij de vrouwen, in het kustroeien wordt dat mét stuurman- of vrouw gedaan. Sophie Souwer, Kiri English-Hawke, Marieke Keijser en olympisch skiffkampioene Karolien Florijn lagen in de Nederland-1 namens de Hollandia Roeiclub lang op de tweede plek, maar na zo'n drie kilometer namen ze de leiding en roeiden ze met stuurvrouw Dieuwke Fetter naar het goud, voor Polen en Nieuw-Zeeland, en verdedigden daarmee Hollandia's wereldtitel. Nederland-2 en Nederland-3 kwamen in actie in de B-finale en werden daarin tweede en vijfde.

In de dubbeltwee was de wereldtitel de afgelopen twee jaar voor Janneke van der Meulen en Karien Robbers, maar dit keer moesten ze de Oostenrijkse zussen Katharina en Magdalena Lobnig voor laten gaan. Nederland-1 pakte wel het zilver na een mooie strijd met de bronzen Nederland-3 van Linn van Aanholt en Claire de Kok. Keijser en Florijn, die amper een kwartier voor de finale de dubbelvierfinale wonnen, werden in de Nederland-2 vijfde, hun teamgenotes Souwer en English-Hawke roeien in de Nederland-4 naar plek dertien. Ook in de B-finale waren er nog twee boten namens Nederland: Eva Stavenuiter en Antoinette der Kinderen werden twaalfde, Carolien van de Wal en Lisa van der Putten dertiende en laatste.

De finaledag, met ongeveer halverwege de finales

De dubbelvier bij de mannen leverde ook een medaille op voor de Hollandia Roeiclub: broers Beer en Finn Florijn, Leonard van Lierop en Jan van der Bij werkten zich met stuurvrouw Fetter gestaag op van de achtste plek naar plek drie en pakten brons, achter Oekraïne en een van de Spaanse boten.

Van Lierop en Finn Florijn kwamen er in de dubbeltwee niet aan te pas en finishten de finale als vijftiende, Oekraïne pakte daar de wereldtitel, voor Zweden en Finland. Bij de gemengde dubbeltwee was het goud voor Patricio Rojas en Amanda Gil uit Spanje, voor Italië en Nieuw-Zeeland. De Nieuw-Zeelander Finlay Hamill won de wereldtitel in de soloboot bij de mannen, voor de Italianen Davide Mumolo en Gabriele Loconsole, terwijl de titel bij de vrouwen naar de Ierse Monika Dukarska ging, voor Jessica Berra (Frankrijk) en Eeva Karppinen (Finland).

Komend weekeinde wordt in Genoa het WK gehouden in de strandsprintdiscipline, waarbij men eerst over het strand naar de boot sprint, om vervolgens op zee om de boeien heen te varen naar de finish. Daar doen onder meer Van Lierop, Van der Meulen en - in de gemengde dubbeltwee - broer en zus Finn en Karolien Florijn aan mee. Dat is ook het onderdeel dat over vier jaar in Los Angeles op het olympisch programma staat. 

Autobedrijf wacht te lang, kan geen geld meer eisen voor exclusieve auto

Een autobedrijf uit Assen is te laat met het opeisen van de verkoopprijs voor een oude auto, die bijna zes jaar geleden werd geleverd. De zogeheten verjaringstermijn is verstreken, waardoor de koper (een autoverzamelaar uit Heeswijk-Dinther) niet hoeft te voldoen aan de eis van het bedrijf om 155.000 euro te betalen. Dit bepaalt de rechtbank Oost-Brabant.

De partijen spraken ruim zes jaar geleden af dat het autobedrijf een Mercedes SL van bouwjaar 1957 aan de man zou leveren. Op 20 september 2018 werd de auto afgeleverd. 

Volgens het autobedrijf zou de koper nooit voor het exclusieve voertuig hebben betaald en zij eist 155.000 euro. De man stelt voorop dat hij nooit een deal zou hebben gesloten voor zo'n hoog bedrag, want dat zou de auto volgens hem lang niet waard zijn geweest. Hij meent de koopprijs contant te hebben betaald voor een bedrag van 50.000 of 60.000 euro. Daarnaast voert de koper aan dat het bedrijf überhaupt geen recht heeft op een eventuele (resterende) koopsom; de termijn van de overeenkomst zou namelijk zijn verjaard. 

Verjaring?
De rechtbank moet eerst beoordelen of er inderdaad sprake is van verjaring. Volgens het autobedrijf is dit niet aan de orde. Zij stelt dat er een overeenkomst ligt met de onderneming van de man en daarvoor geldt een langere termijn dan voor deals met particulieren. De rechtbank stelt vast dat het autobedrijf al langer zaken deed met de man en moest weten dat hij naast de handel in auto's met zijn onderneming ook als privéverzamelaar auto's kocht. Daarbij komt dat deze civiele procedure door het autobedrijf is ingesteld tegen de privépersoon. De rechtbank gaat daar dus ook van uit.

Dit betekent dat de wetsartikelen over consumentenkoop van toepassing zijn op de overeenkomst tussen het autobedrijf en de man. In die artikelen staat dat de koopprijs bij aflevering kan worden opgeëist. Als de koopprijs dan niet binnen twee jaar wordt opgeëist door de verkoper, kan het zo zijn dat de verkoper geen aanspraak meer kan maken op de koopprijs. Dat is hier het geval. De auto is afgeleverd op 20 september 2018 en daarmee is de verjaringstermijn om de koopprijs op te eisen dus verstreken op 20 september 2020. Vanaf dat moment kan het bedrijf geen aanspraak meer maken op een eventueel (deels) niet betaalde koopprijs.

Met die vaststelling is voor de rechtbank niet meer relevant of de man al dan niet zou hebben betaald en wat de hoogte van de koopovereenkomst zou zijn geweest. De rechtbank wijst de vordering van het autobedrijf af, wat betekent dat de man niet hoeft te voldoen aan de eis om 155.000 euro te betalen.

Tennissers beginnen Davis Cup Finals met nederlaag tegen België

De Nederlandse tennissers zijn niet best begonnen aan de groepsfase van de Davis Cup Finals. In het Italiaanse Bologna opende de ploeg tegen België, maar dat leverde gelijk al een nederlaag op. Een plek in de top-2 is nodig om in november de knockoutfase te mogen spelen, beginnend bij de kwartfinales.

Voor Nederland begon het nog prima: Botic van de Zandschulp had weliswaar meer moeite dan vooraf te verwachten viel tegen Raphaël Collignon, maar hij kreeg de Belg wel in twee sets op de knieeën met een 7-5, 7-6 (6) overwinning. Tallon Griekspoor begon vervolgens zeer matig tegen Zizou Bergs, maar herstelde zich door in set twee de tiebreak te winnen. Daarna ging het alsnog fout en trok Bergs de stand gelijk: 2-6, 7-6 (2), 3-6.

Het dubbelspel moest zo uitkomst bieden en daarin namen Wesley Koolhof en Van de Zandschulp het op tegen Sander Gillé en Joran Vliegen. De Nederlanders wonnen set één, maar een spannende tiebreak in set twee ging verloren en vervolgens gaven ze de wedstrijd in de derde set uit handen: 6-4, 6-7 (5), 4-6.

Nederland speelt donderdag de tweede wedstrijd in Bologna, Brazilië is dan de tegenstander. Zondag wacht de laatste groepswedstrijd tegen Italië, dat zonder kersvers US Open-winnaar Jannik Sinner speelt.

Australië won in groep B ondertussen met 2-1 van Frankrijk, Duitsland was de Slowaakse ploeg in groep C met 3-0 de baas en in groep D won Canada met 2-1 van Argentinië.

Nederland pakt 4 medailles op WK touwtrekken, twee teams naar World Games

In het Duitse Mannheim is de afgelopen dagen gestreden om de wereldtitels in een klassieke edoch minder bekende sport: het touwtrekken. Van 1900 tot en met 1920 was dat zelfs een olympische sport, waar Nederland ooit nog eens het zilver in won.

Tegenwoordig staat het niet meer op het olympisch programma, maar wel al decennialang op dat van de World Games, het vierjaarlijkse evenement voor niet-olympische sporten, wat vaak ook een beetje gebruikt wordt als kweekvijver voor sporten die uiteindelijk wél op het olympisch programma komen te staan.

In Mannheim waren ook gelijk de startbewijzen te verdienen voor de World Games van volgend jaar, die in het Chinese Chengdu gehouden worden. Daar staan drie klasses op het programma: de vrouwen met een totaalgewicht tot 500 kilogram, de mannen tot 640 kilogram en de gemengde klasse tot 580 kilogram, een plek bij de top-6 was nodig om naar Chengdu te mogen.

Bij de mannen tot 640 kilogram was Nederland sterk. De ploeg werd tweede in de groep van acht landen en daarmee was een halvefinaleplek en dus een plaats in Chengdu binnen. In de halve finale was Zwitserland te sterk in twee 'pulls', die beiden meer dan vier minuten duurden. Nederland streed daarna om het brons en na 4,5 minuut in de eerste en bijna twee minuten in de tweede pull werd Duitsland verslagen voor brons. De Zwitsers pakten de titel door in een lang gevecht van België te winnen.

De laatste sessie, met Nederland - Duitsland om het brons tot 640kg vanaf ongeveer 4:34 uur

De vrouwen tot 500 kilogram deden het minder goed: zesde in de groep en uiteindelijk elfde in de eindstand, geen World Games voor die ploeg dus. De gemengde ploeg tot 580kg kreeg dat wél voor elkaar: Nederland werd tweede in de groep en verloor in de halve finales van België, waarbij de eerste pull meer dan negen minuten duurde. De ploeg verloor daarna de strijd om brons van Duitsland, maar plek vier was wel voldoende voor een World Games-ticket.

Het grootste succes in Mannheim kwam er bij de mannen tot 680 kilogram: zij wonnen de groep en waren in de halve finales te sterk voor Zwitserland, waarbij de drie pulls bij elkaar maaar liefst 24 minuten duurden. In de finale was Duitsland te sterk, dus Nederland ging naar huis met het zilver.

Brons was er verder nog voor de vrouwen tot 540kg en de mannen onder 23 tot 600 kilogram.

Nations League: Portugal, Italië en Denemarken beginnen met twee zeges, historie Gibraltar

Naast groep 3 van League A in de Nations League, waarin Duitsland en Nederland de afgelopen dagen vier punten verzamelden, hebben nu ook alle andere groepen de eerste twee wedstrijden achter de rug. Tijd voor een overzicht, alvorens we over een kleine maand beginnen aan de derde en vierde speelronde.

League A
In groep 1 is Portugal redelijk goed begonnen. De ploeg won in eigen huis met 2-1 van Kroatië en klopte Schotland met dezelfde cijfers, in beide wedstrijden scoorde Cristiano Ronaldo één van de twee goals. Polen begon met een 2-3 uitzege bij Schotland, maar verloor daarna met 1-0 in Kroatië, waardoor Portugal aan de leiding gaat.

Groep 2 trapte af met de kraker tussen Frankrijk en Italië en in het Parc des Princes was Italië de beste: Frankrijk kwam in de openingsminuut op voorsprong, maar Italië won met 1-3. Met flink wat moeite wonnen ze daarna ook met 1-2 van Israël, dat eerder met 3-1 van België verloor. De Belgen lieten daarna juist punten liggen, Frankrijk won met 2-0.

Denemarken is vooralsnog de koploper in groep D: Zwitserland en Servië werden in Kopenhagen allebei met 2-0 verslagen. Spanje liet in Servië punten liggen (0-0), maar de titelverdediger was in Zwitserland wel op dreef en schreef daar met 1-4 de eerste drie punten bij.

League B
Het tegenwoordig prima op dreef zijnde Georgië begon weer lekker: Tsjechië werd met 4-1 over de knie gelegd en in Albanië won de ploeg met 0-1. Het publiek in Praag kreeg een leuke wedstrijd te zien tussen Tsjechië en Oekraïne (3-2), terwijl Albanië daar eerder met 1-2 van de Oekraïners won.

Groep 2 is de eerste groep waarin twee landen twee keer wonnen. Het gedegradeerde Engeland opende met een 0-2 zege op Ierland en 2-0 tegen Finland, terwijl Griekenland de Finnen met 3-0 klopte en in Ierland ook een 0-2 zege bij kon schrijven.

Dan groep 3, waar Slovenië met 1-1 gelijk speelde tegen Oostenrijk, maar met 3-0 van Kazachstan won - alle vier goals in die wedstrijden werden gemaakt door Benjamin Sesko. Noorwegen opende met 0-0 in Kazachstan, maar won met 2-1 van Oostenrijk.

Ook groep 4 is spannend: Turkije en Wales startten met een 0-0 gelijkspel, maar daarna won Wales met 1-2 in Montenegro en was Turkije met 3-1 te sterk voor IJsland, dat eerder juist met 2-0 van Montenegro won.

League C
Zweden klopte Azerbeidzjan in groep 1 met 1-3 en won daarna met 3-0 van Estland - Alexander Isak en Viktor Gyökeres maakten allebei drie goals. In groep 2 begon Roemenië met een 0-3 zege in Kosovo en 3-1 tegen Litouwen, waardoor zij met zes punten aan de leiding gaan.

Wit-Rusland is er in groep 3 bij en begon vrij aardig: 0-0 tegen Bulgarije en 0-1 in Luxemburg, terwijl de Bulgaren met 1-0 tegen Noord-Ierland ook op vier punten staan. Noord-Macedonië voert groep 4 aan na een 1-1 op de Faeroëreilanden en een 2-0 zege tegen Armenië.

League D
De laagste divisie kent twee groepen, in groep 1 schreef Gibraltar geschiedenis: de ploeg speelde dankzij een goal diep in blessuretijd met 2-2 gelijk tegen Liechtenstein en heeft nu voor het eerst in de historie drie wedstrijden op rij níet verloren. San Marino won met 1-0 van Liechtenstein en gaat aan de leiding, in de andere groep boekten Moldavië (2-0 tegen Malta) en Malta (0-1 in Andorra) een overwinning.

Rallyrijder Neuville wint Acropolis Rally en zet weer stap naar wereldtitel

Voor de liefhebber van auto's die véél te hard over lastige wegen rijden keren we nog even terug naar het weekeinde en wel naar Griekenland. Daar werd de Acropolis Rally verreden, een van de klassiekers op de kalender en de tiende van dertien wedstrijden in het WK dit jaar.

In de topklasse deden er acht auto's mee, maar met een lekke band in de openingsproef waren de kansen voor Elfyn Evans en navigator Scott Martin in hun Toyota al heel snel verkeken. Adrien Fourmaux en navigator Alexandre Coria kenden een zeer sterke openingsochtend, maar ramden in de vierde proef een steen en liepen veel schade en dus tijdsverlies op, terwijl ook de Toyota van Takamoto Katsuta en Aaron Johnston veel problemen had: twintig minuten verloren ze in de eerste paar proeven.

In de laatste proef van de openingsdag waren er turboproblemen in de Toyota van Sebastien Ogier en Vincent Landais, die daardoor meer dan twee minuten verloren. Zo waren er maar drie rijders die relatief goed door de openingsdag kwamen op de zware Griekse gravelwegen, stuk voor stuk Hyundai's: Ott Tänak met navigator Martin Järveoja, Dani Sordo met Candido Carrera en WK-leider Thierry Neuville met Martijn Wydaeghe.

Zaterdag sloeg het noodlot ook toe voor Tänak, die in de eerste proef van de dag niet één, maar twee lekke banden moest vervangen. Zo nam Sordo de leiding over, maar in proef negen ging het ook voor hem fout: een lekke band sloeg zijn halve chassis kapot, waardoor er ook veel stof in de auto kwam. Neuville nam de leiding over en de Belg reed zowaar zonder noemenswaardige problemen de hele rally uit, wat hem zijn tweede zege van het jaar opleverde.

Ogier ging vroeg op de zondag voorbij Sordo naar plek twee in het klassement, maar in de laatste proef ging het fout: de Fransman schatte een bocht verkeerd in en sloeg over de kop, hij en Landais waren wel in orde, net als Evans en Martin, die dat een dag eerder ook waren overkomen. Achter Neuville was plek twee zo toch nog voor Sordo, terwijl Tänak ondanks zijn problemen alsnog een derde plek pakte en daarmee in het WK over Ogier wipte naar plek twee.

OM wil klimaattuig vervolgen wegens blokkade A10

Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam is zowaar van plan dertien klimaat'activisten' strafrechtelijk te vervolgen voor het blokkeren van de ringweg A10. Deze levensgevaarlijke actie, georganiseerd door Extinction Rebellion (XR), veroorzaakte groot gevaar op de weg aan het begin van de blokkade. Het OM richt zich specifiek op de bestuurders en huurders van de auto's die het verkeer tot stilstand brachten. Vier van hen waren betrokken bij twee afzonderlijke blokkades.

De verdachten bestaan uit zeven vrouwen en zes mannen, met leeftijden variërend van 26 tot 79 jaar. Onder hen wonen vier personen in Amsterdam en twee in Den Haag. De anderen komen uit diverse plaatsen zoals Beekbergen, Leusden, Leeuwarden, Maastricht, Olst, Velp en Wintelre.

Het OM maakt onderscheid tussen de personen die actief het verkeer blokkeerden en degenen die na de blokkade de snelweg op gingen. "Door bewust files te creëren, brachten zij gevaar met zich mee," aldus een woordvoerder van het OM.

Hoewel er geen ongevallen zijn gerapporteerd tijdens de protesten, ziet het OM alle betrokken bestuurders en huurders als even schuldig. "Juridisch gezien hebben zij dit gezamenlijk gedaan, wat betekent dat zij kunnen worden vervolgd voor medeplegen," verduidelijkt het OM. In de afgelopen maanden heeft Extinction Rebellion meerdere keren de A10 geblokkeerd, met gevaarlijke acties in december, februari en april.

Bij de laatste actie in april werden ruim honderd van deze figuren gearresteerd, maar niemand is tot nu toe vervolgd.

Dominonononononononono....

Zet een reeks domino steentjes op een rij, geef de eerste een tikje, en waar je 10 minuten aan gewerkt hebt ligt in 3 seconden weer om. Als je dagenlang bouwt en er zo'n 4,5 miljoen om laat vallen, dan kun je daar een record mee vestigen.

Meerdere miljoenen steentjes laten vallen zonder zoveel moeite? Dan is de onderstaande invulling ook een optie. Ik denk alleen niet dat de jury van Guinness de recordpoging zal registreren.

Ach ja, je hebt in elk geval iets om eindeloos naar te staren. Of om je collega's tot waanzin te drijven met het niet aflatende geratel. Of om je telefoon bij neer te leggen als er weer eens zo'n telemarketeer belt. Of ....

Dave Grohl is opnieuw vader geworden, maar niet met zijn vrouw

Foo Fighters-frontman en voormalig Nirvana-drummer Dave Grohl is opnieuw vader geworden. De moeder van het kind is echter niet Jordyn Blum, met wie hij 21 jaar getrouwd is en drie oudere dochters heeft. "Ik ben onlangs vader geworden van een nieuwe dochter die buiten mijn huwelijk is geboren. Ik ben van plan een liefdevolle en ondersteunende ouder voor haar te zijn", schreef de 55-jarige in een Instagram-post.

"Ik hou van mijn vrouw en kinderen, en ik doe er alles aan om hun vertrouwen te herwinnen en hun vergeving te verdienen." Hij is dankbaar voor de aandacht voor alle betrokken kinderen. Grohl gaf geen verdere details over de baby of haar moeder. De commentaarfunctie op zijn Instagram-post is gedeactiveerd. Zijn management weigerde verder commentaar.

Grohl trouwde in 2003 met Blum, een film- en televisieproducent en voormalig model. De dochters van het echtpaar zijn 18, 15 en 10 jaar oud. De oudste dochter is zangeres Violet Grohl. Van 1994 tot 1997 was de muzikant getrouwd met fotograaf Jennifer Leigh Youngblood. Hij heeft eerder toegegeven dat zijn ontrouw een factor was die bijdroeg aan deze scheiding.

Grohl richtte de Foo Fighters op in 1994, kort na de dood van Nirvana-frontman Kurt Cobain. In 2022 stierf Taylor Hawkins, de oude drummer van de Foo Fighters en Grohl's beste vriend, tijdens de Zuid-Amerikaanse tournee van de band. Het jaar daarop brachten de Foo Fighters hun elfde studioalbum 'But Here We Are' uit, hun meest persoonlijke album tot nu toe. 

VS overweegt toestemming voor gebruik lange afstandswapens op Rusland

De Amerikaanse regering overweegt de beperkingen op te heffen op het gebruik van langeafstandswapens door Oekraïne ter verdediging tegen Rusland.

'We zijn er mee bezigv, zei president Biden in antwoord op een vraag van journalisten. Persbureau Reuters meldt dat er volgens ingewijden een besluit aanstaande is. De regering in Kiev zal echter nog een paar maanden moeten wachten, omdat de VS een aantal technische issues moet oplossen voordat ze de toestemming kunnen geven. Uit angst voor een escalatie met Rusland zijn de Westerse partnerlanden tot nu toe terughoudend geweest in het leveren van langeafstandswapens of het toestaan van het gebruik ervan tegen doelen diep in Rusland.

Oekraïne vraagt hier al lange tijd om, met het argument dat dit de enige manier is om de aanhoudende luchtaanvallen vanaf Russische bases ver achter de grens te bestrijden.

Polen vindt Duitse plannen voor grenscontroles onaanvaardbaar

Polen bekritiseert de plannen van de Duitse regering om tijdelijke controles aan alle Duitse landgrenzen in te voeren.

Een dergelijke aanpak is onaanvaardbaar, zei premier Tusk in Warschau. Het Akkoord van Schengen zal feitelijk worden opgeschort. De Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken Karner had eerder benadrukt dat niemand mensen zou accepteren die uit Duitsland zijn teruggestuurd. Aan de andere kant zei de Tsjechische minister van Binnenlandse Zaken Rakusan dat de controles een uitbreiding waren van de maatregelen die al enkele maanden van kracht waren.

Sinds oktober 2023 zijn er stationaire controles aan de grenzen met Polen en Tsjechië. Aan de Duits-Oostenrijkse landgrens zijn er al veel langer controles vanwege irreguliere migratie.

Taylor Swift spreekt haar steun uit voor Kamala Harris

De Amerikaanse popster Taylor Swift heeft direct na het verkiezingsdebat tussen Kamala Harris en Donald Trump haar steun uitgesproken voor de Democratische presidentskandidaat Harris en haar running mate Tim Walz.

Swift plaatste op Instagram een afbeelding met een uitgebreide tekst, waarin ze uitlegde waarom ze de Amerikaanse vicepresident Harris steunde. "Zoals velen van jullie heb ik vanavond naar het debat gekeken". Swift schrijft dat ze de standpunten en plannen van de presidentskandidaten nauw volgt, en geeft haar 283 miljoen volgers het advies om dat ook te doen. 

Volgens Swift vecht Harris voor de  juiste rechten en doelen. "Ik denk dat ze een stabiele, begaafde leider is en ik geloof dat we zoveel meer kunnen bereiken in dit land als we ons laten leiden door kalmte en niet door chaos", vervolgde de zangeres. 

Swift reageerde ook op de AI-foto's die Trump deelde van de zangeres die zogenaamd haar steun voor hem uitsprak. "Dat deed mij besluiten dat ik als kiezer heel transparant moet zijn over mijn keuze bij deze verkiezingen, en ik ga op Kamala Harris stemmen. De eenvoudigste manier om desinformatie te bestrijden is de waarheid verspreiden.”

Ook met spits Brobbey speelt Nederlands elftal goed: 2-2 tegen Duitsland

Het Nederlands elftal heeft dinsdagavond gelijkgespeeld tegen Duitsland. In de Johan Cruijff Arena werd het 2-2 in de Nations League.

Brian Brobbey kreeg tegen Duitsland zijn kans in de basiself en voor de rest waren er geen wijzingen in de basiself. En de spits maakte vanaf de eerste minuten direct indruk. Brobbey was steeds goed aanspeelbaar en dat leidde in de eerste minuten direct tot een doelpunt. Na een lange bal van achteruit van doelman Bart Verbruggen legde Brobbey de bal met de borst terug op Ryan Gravenberch. De middenvelder gaf de bal mee aan de goed diep lopende Tijjani Reijnders, die vervolgende de 1-0 maakte.

Ook na de openingsgoal bleef Oranje goed spelen en kreeg kansen op meer. Denzel Dumfries kreeg een open kopkans en ook Xavi Simons kreeg een goede kans, na een magistrale bal van Gravenberch.

Er leek weinig aan de hand voor het Nederlands elftal, maar toch keek Oranje bij rust tegen een achterstand aan. Matthijs de Ligt leed dom balverlies, waarna Kai Havertz een goede kans kreeg. Die werd nog gered door Bart Verbruggen, maar uit de rebound scoorde Deniz Undav. Vlak voor rust werd het ook nog 1-2 door Joshua Kimmich.

In de tweede helft bleef Mathijs de Ligt achter in de kleedkamer en werd vervangen door Jan Paul van Hecke. Oranje begon net als in de eerste helft sterk aan de tweede helft en het werd ook gelijk. Na een goede actie van Brobbey gaf de spits een assist op Dumfries, die voor open goal binnen kon tikken.

Na de 2-2 golfde het spel op en neer, maar werd er niet meer gescoord in de Johan Cruijff Arena en bleef het bij 2-2.

Duitsland en Nederland hebben nu allebei vier punten in de Nations League in groep 3 van Divisie A. Duitsland blijft wel aan de leiding vanwege een beter doelsaldo.

FOK! Wat een weer: herfst is coming

weerbanner (Foto: FOK.nl)


Goedemorgen!

Waarschuwing:
Vanaf de ochtend komen er in de noordelijke helft van het land enkele onweersbuien voor. Op enkele plekken ontstaat er vandaag overdag al wateroverlast, vooral in Noord-Holland. Plaatselijk treden windstoten op, die hinderlijk kunnen zijn voor het verkeer en buitenactiviteiten. Ook is er kans op hagel. Vanaf het einde van de middag breiden de buien zich over vrijwel het hele land uit en neemt de kans op wateroverlast vooral in het westen toe. Later in de avond nemen de buien in het oosten af. Vooral in het westen houden de zware (onweers)buien ook donderdag aan. Daar kan in 24 uur tijd plaatselijk de normale hoeveelheid neerslag voor hele maand september vallen. Er is kans op overlast en schade rond en in het huis, zoals het onderlopen van kelders en tuinen. In het westen valt plaatselijk 50-75 mm in 24 uur, mogelijk op een enkele plek 75-100 mm. Bij de buien kunnen vooral in de kustprovincies windstoten rond 75 km/uur optreden. Verder is er plaatselijk hagel van 1-2 cm doorsnede mogelijk.

geel (Foto: KNMI)

Vanochtend komen er enkele buien voor, maar tussendoor is er ook ruimte voor de zon. Vooral in het noorden zijn de buien fel en is er kans op onweer, hagel en windstoten tot 75 km/u. De wind komt landinwaarts uit het zuidwesten en is matig, langs de kust komt de wind uit het westen en is vrij krachtig tot krachtig, windkracht 5-6. 

Vanmiddag schijnt af en toe de zon, maar vallen er ook geregeld pittige buien. Daarbij kan in korte tijd veel regen vallen en is er kans op onweer, hagel en windstoten tot 75 km/u. Het is vrij koel met maximaal 15°C. De wind komt uit het westen en is matig, langs de kust vrij krachtig, langs de zuidwestkust mogelijk krachtig, windkracht 6.

Vanavond blijven er buien voorkomen. Soms zijn dat stevige buien met veel regen, onweer, hagel en windstoten tot 75 km/u. Vooral in het zuidwesten en westen is er kans op wateroverlast. De wind waait boven land uit het zuidwesten en is buiten de buien om zwak tot matig. Aan de kust waait de wind meest vrij krachtig uit het noordwesten.

Komende nacht komen vooral in de westelijke helft van het land veel (onweers)buien voor, met kans op wateroverlast. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 10°C in het westen tot lokaal 5°C in het binnenland. De wind komt boven land uit het zuidwesten en is zwak tot matig. In de kustgebieden komt de wind uit het westen tot noordwesten en is meest matig.

 (Bron: KNMI)

Tot morgen!

 

Kleine cumuliforme wolkjes boven de IJssel (Foto: Ouwesok)
Kleine cumuliforme wolkjes boven de IJssel (Foto: Ouwesok)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

Random Pics van de Dag #1382

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1387
review
Star Wars Outlaws
special
VrijMiBabes #227 (not very sfw!)
review
Age of Mythology: Retold
special
Random Pics van de Dag #1386
special
Random Pics van de Dag #1385
©FOK.nl e.a.