Aboutaleb vertrekt, maar blijft Rotterdammer

Gisteren vond in Rotterdam een groots festival plaats om alvast afscheid te nemen van burgemeester Ahmed Aboutaleb, die na meer dan 15 jaar trouwe dienst per 1 oktober zijn ambtsketen neerlegt. Hoewel hij formeel nog enkele weken in functie blijft, werd deze dag benut om zijn vertrek te markeren met een feestelijke bijeenkomst in het Park, gelegen onder de Euromast. Tijdens zijn toespraak benadrukte Aboutaleb: "Als Rotterdammer blijf ik, dat hebt u van mij gemaakt."

Het festival, toegankelijk voor alle Rotterdammers, kende een rijk aanbod van activiteiten, variërend van muziek en dans tot sport en creatieve workshops. De burgemeester, die ooit werd uitgeroepen tot 'beste burgemeester ter wereld', nam uitgebreid de tijd om met de inwoners van de stad te praten, handen te schudden en de vele tekeningen en briefjes in ontvangst te nemen die hem werden aangeboden. Een typisch Rotterdams hoogtepunt van de dag was het optreden van Lee Towers, die eigenlijk al met pensioen was, maar speciaal voor deze gelegenheid zijn gouden microfoon weer oppakte om maar weer eens "You'll Never Walk Alone" te zingen.

In zijn dankwoord toonde Aboutaleb zich bescheiden. Hij erkende de steun van de Rotterdammers en sprak zijn waardering uit voor hun betrokkenheid. "U hebt mij gesteund, verrijkt met ideeën en gecorrigeerd wanneer dat nodig was. Daar neem ik mijn petje voor af," zei hij. Over de stad sprak hij vol lof: "Rotterdam is een plek waar de wereld samenkomt, waar kansen zijn en waar zelfs een migrant burgemeester kan worden." Hij maakte duidelijk dat zijn band met Rotterdam niet ophoudt met zijn vertrek als burgemeester; hij blijft in de stad wonen.

Aan het einde van het evenement gaf Aboutaleb de Rotterdammers een laatste advies en had hij nog een verzoek. Zijn advies was een oproep tot solidariteit: "Verdeeldheid verzwakt, verbondenheid geeft kracht." Daarnaast vroeg hij de inwoners om zijn opvolger, oud-minister Carola Schouten, met open armen te ontvangen. "Zij is een fantastisch mens met een groot hart. Omarm haar en maak van haar een Rotterdamse burgemeester."