FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 25 augustus 2024

Cocaïne werd eerder in Europa gebruikt dan gedacht

Cocaïne werd al eerder in Europa gebruikt dan tot nu toe werd aangenomen. Onderzoekers gaan er nu van uit dat de stof gewonnen uit de bladeren van de cocastruik al in de 17e eeuw op ons continent in gebruik was.

Een onderzoek van de Universiteit van Milaan heeft nu het bewijs geleverd dat de drug voor het eerst in de 19e eeuw in Europa werd geconsumeerd. De Italiaanse onderzoeksgroep onderzocht gemummificeerd hersenweefsel uit een crypte van mensen begraven in Milaan. De doden waren waarschijnlijk eerder behandeld in het 'Grote Ziekenhuis' (Ca' Granda), waar arme mensen werden verpleegd. Het team trof onverwacht de alkaloïde cocaïne aan in de weefselmonsters van twee mensen.

De onderzoeksgroep schrijft in de Journal of Archaeological Science dat de mensen uit de crypte gebruik maakten van de traditionele consumptiemogelijkheid en op de bladeren kauwden. Waarschijnlijk wilden ze hun kwalen zelf behandelen of gewoon high worden. Cocaïne werd vroeger onder meer gebruikt als plaatselijk verdovingsmiddel.

Harris haalt ruim een ​​half miljard dollar aan donaties op

De Democratische presidentskandidaat Harris heeft voor haar campagne ruim een half miljard dollar aan donaties ingezameld.

Haar campagneteam zei dat er binnen vier weken $ 540 miljoen is opgehaald. Dit is het hoogste bedrag dat ooit is opgehaald voor een presidentiële campagne in aanloop naar de verkiezingen. Er werd gezegd dat er onder de donoren zich ook veel jongeren bevonden.

De campagne van de Republikeinse kandidaat Trump meldde begin augustus dat er ongeveer 330 miljoen dollar aan donaties was opgehaald. Een gift  $50 miljoen is afkomstig van een Amerikaanse miljardair uit Wyoming. Volgens berichten in de media is dit de grootste donatie tot nu toe in een Amerikaanse verkiezingscampagne.

Wit-Rusland stationeert troepen in grensgebied Oekraïne

Volgens de Oekraïense regering stationeert buurland Wit-Rusland troepen aan de grens met Oekraïne.

Zoals het ministerie van Buitenlandse Zaken in Kiev aankondigde, werden er nieuwe eenheden met tanks, artillerie en luchtafweergeschut waargenomen in de regio Gomel. Het ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwde Wit-Rusland voor het maken van tragische fouten – letterlijk – onder druk van Rusland.

Een paar dagen geleden kondigde de Wit-Russische heerser Loekasjenko aan dat hij de troepen in het grensgebied zou versterken. Als reden noemde hij de accumulatie van troepen aan Oekraïense zijde. De aan Moskou geallieerde regering in Minsk is niet actief betrokken bij de oorlog tegen Oekraïne.

Ondertussen kondigde de Oekraïense president Zelensky aan dat zijn eenheden de controle hadden overgenomen over nog twee steden in de Russische Koersk-regio. Oekraïense soldaten zijn sinds begin augustus in de regio Koersk aanwezig. Volgens lokale autoriteiten zijn meerdere westerse journalisten van persbureau Reuters het slachtoffer geworden van een Russische raketaanval in de Oost-Oekraïense stad Kramatorsk. Een Britse journalist werd hierbij gedood, vier andere verslaggevers raakten gewond.

Uitslagen Eredivisie zondag

In de Eredivisie werden vandaag vier wedstrijden gespeeld. Feyenoord verspeelde voor de tweede keer dit seizoen punten door een 1-1 gelijkspel in de derby tegen Sparta Rotterdam.

Ook AZ verspeelde punten, tegen promovendus FC Groningen kwam het niet verder dan 0-0. Ook Heracles Almelo en Willem II deelden de punten, daar werd het 1-1. De enige ploeg die vandaag wist te winnen was Go Ahead Eagles, tegen RKC Waalwijk werd het 2-0.

Sparta Rotterdam

1 - 1

Feyenoord

 34' Neghli    60' Timber
 
 Gele kaart: v.d.Kust, Eerdhuijzen, Metinho, (Sparta Rotterdam), Hancko,Timber, Stengs, (Feyenoord)
 Rode kaart: , Zerrouki (61/2xg) (Feyenoord)
 
Stadion: Spartastadion Het Kasteel, Rotterdam
Toeschouwers: 10.599
Arbiter: Bos
 
Opstelling:   Opstelling:
Olij
Reith
Meissen
Eerdhuijzen
v.d.Kust
Neghli (Mito/81)
Baas (Brym/90)
Verschueren (Metinho/ 81)
Clement (Kitolano/65)
Nassoh (Oufkir/90)
Lauritsen
  Wellenreuther
Geertruida
Beelen
Hancko
Smal (Kasanwirjo/68)
Zerrouki
Zechiël (Hadj-Moussa/46)
Timber (Nadje/68)
Stengs
Gimenez (Ueda/ 78)
Paixão

FC Groningen

0 - 0

AZ

 
 Gele kaart: Bacuna,Postema, Stam, (FC Groningen), Goes, (AZ)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 21.981
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
Vaessen
Bacuna
Rente
Peersman (Blokzijl/86)
Stam (Prins/77)
Schreuders
Hove
De Jonge (Pelupessy/ 90 3)
Valente (Mendes/86)
v.Bergen
Postema (Oosting/76)
  Owusu-Oduro
Maikuma
Goes
Penetra
Moller Wolfe
Sadiq (Addai/66)
Clasie
Mijnans (Buurmeester/90 3)
Koopmeiners
v.Bommel (v.Brederode/67)
Parrott (Meerdink/84)

Heracles Almelo

1 - 1

Willem II

 33' Talvitie    37' Bosch
 
 Gele kaart: Roosken,Engels, (Heracles Almelo), Bosch, Sigurgeirsson, Lachkar, (Willem II)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 11.286
Arbiter: v.d.Graaf
 
Opstelling:   Opstelling:
De Keijzer
Benita
Mirani
Mesik
Roosken
Talvitie
De Keersmaecker
v.Kaam (Scheperman/58)
Limbombe (Podgoreanu/59)
Engels
't Zand
  Didillon-Hödl
Tirpan
Behounek
St.Jago
Sigurgeirsson
Doodeman (Vermeulen/79)
Bosch
Lachkar
Meerveld
Vaesen (Bokila/79)
Sandra

Go Ahead Eagles

2 - 0

RKC Waalwijk

 3' Adekanye
 60' Stokkers
   
 
 Gele kaart: Kramer,James, Nauber, (Go Ahead Eagles),
 Rode kaart: , Oukili (18/2xg) (RKC Waalwijk)
 
Stadion: De Adelaarshorst, Deventer
Toeschouwers: 9.813
Arbiter: Kooij
 
Opstelling:   Opstelling:
Plogmann
Deijl
Nauber
Kramer
James
Adekanye (Antman/64)
Llansana (Linthorst/76)
Tengstedt (Weijenberg/84)
Twigt (Suray/64)
Breum
Stokkers (V.Edvardsen/63)
  Houwen
Lelieveld
v.Eijma
v.d.Buijs
Meijers (Niemeijer/81)
Roemeratoe (Jakobsen/81)
v.d.Venne (Weidmann/30)
Oukili
Cleonise (Familia-Castillo/61)
Margaret
Lokesa (Vroegh/82)

EK-brons voor 3x3-basketbalsters

De Nederlandse 3x3-basketbalsters hebben in het Oostenrijkse Wenen brons gepakt op het Europees kampioenschap. Loyce Bettonvil, Kiki Fleuren, Noortje Driessen en Janis Boonstra pakten vorig jaar nog de titel, dat lukte dit jaar dus niet.

In de halve finales nam het kwartet het op tegen Frankrijk en dat ging na een spannende wedstrijd in de laatste seconden fout: 17-18, waarbij Boonstra met negen punten een groot aandeel had in de Nederlandse productie. Spanje domineerde daarna de andere halve finale tegen Polen: 21-11.

In de strijd om brons was Nederland na een stroeve start toch oppermachtig tegen Polen. Geholpen door onder meer elf punten van Driessen pakte Nederland met 21-14 het brons. In een weinig spannende finale liet Spanje zien dominant te zijn: 19-11 tegen Frankrijk.

Mannen
De Nederlandse mannen waren zaterdag al uitgeschakeld. In de finale stuntte de thuisploeg: Enis Murati, Toni Blazan, Nico Kaltenbrunner en Fabio Söhnel wonnen in een thriller met 18-17 van verdedigend kampioen Servië. De derde plek was voor Litouwen, dat met 21-18 van Zwitserland won.

Nieuwe ontwerpen gulden officieel gepresenteerd

Volgend jaar gaan Sint Maarten en Curaçao een nieuwe gezamenlijke munt invoeren: de Caribische gulden. De ontwerpen van de biljetten en munten zijn afgelopen donderdag gepresenteerd.

Deze munt gaat de Antilliaanse gulden opvolgen die de beide landen nu nog gebruiken en welke is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar. In het verleden werd de Antilliaanse gulden ook in de andere delen van wat ooit Caribisch Nederland was gebruikt. De nieuwe gulden behoudt dezelfde waarde als de Antilliaanse gulden en blijft dus ook gekoppeld aan de dollar.

De fraaie, kleurrijke ontwerpen voor de Caribische guldenbankbiljetten zijn geïnspireerd op het onderzeese leven. De voorkant van de bankbiljetten toont het levendige zeeleven dat oorspronkelijk afkomstig is van Curaçao en Sint Maarten, terwijl de achterkant historische en culturele bezienswaardigheden in beide landen toont. Op 31 mei volgend jaar moeten het geld in gebruik genomen worden.

Bol wint weer in Diamond League, wereldrecords Duplantis én Ingebrigtsen

In het Poolse Chorzow is zondagmiddag weer een fraaie atletiekmeeting afgewerkt. De Diamond League streek neer in Silezië en daar kreeg het publiek behoorlijk wat moois voorgeschoteld, met zelfs twee wereldrecords.

400m horden vrouwen
Femke Bol liep weer eens een meer dan uitstekende wedstrijd: in 52,13 seconden liep ze met weer een sterk laatste stuk naar de winst, voor de Amerikaanse Anna Cockrell (52,88), die haar op de Spelen nog naar brons verwees. Het podium werd gecompleteerd door de Jamaicaanse Rushell Clayton.

100m horden vrouwen
Nadine Visser liep dankzij een prima serie (12,52) naar de finale, waarin ze nog iets harder ging: 12,49 seconden, goed voor de zevende plek. De winst was in een zeer indrukwekkende 12,29 seconden én met losse veters voor de Jamaicaanse Ackera Nugent, voor de Amerikaanse Grace Stark (12,37) en de tweede Jamaicaanse, Danielle Williams (12,38).

400m vrouwen
Lieke Klaver leek haar topvorm van voor de Spelen niet meer helemaal te hebben: in 50,46 seconden moest ze het doen met een zevende plek. De winst ging overtuigend naar de Dominicaanse Marileidy Paulino in een bijzonder scherpe 48,66 seconden, voor de Bahreinse Salwa Eid Naser (49,23) en de Poolse Natalia Kaczmarek (49,95).

400m horden mannen
Het was geen Diamond League-wedstrijd, maar dat maakte het bepaald geen matige race: Karsten Warholm uit Noorwegen won in een indrukwekkend meetingrecord van 46,95 seconden, voor de Fransman Clement Ducos (47,42) en de Qatarees Abderrahman Samba (47,69).

800m mannen
Ook dit keer was het wereldrecord van David Rudisha het doel, waar Emmanuel Wanyonyi en Marco Arop eerder in de week in Lausanne bij in de buurt kwamen. Nu lukte dat net niet, vooral Wanyonyi had 'het' niet echt. Arop zeker wel, de Canadees snelde overtuigend naar de winst in 1:41,86 minuten, voor een moegestreden Wanyonyi (1:43,23) - de Keniaan hield nog wel net de Amerikaan Bryce Hoppel achter zich (1:43,32).

200m mannen
Er is geen houden aan voor Letsile Tebogo: de olympisch kampioen uit Botswana was wéér de beste en won dit keer in 19,83 seconden, vlak voor de Dominicaan Alexander Ogando en zijn sterke 19,86 seconden - plek drie was in 20,00 voor de Amerikaan Kenny Bednarek.

Kogelstoten mannen
Een spannende wedstrijd, resulterend in een Amerikaans 1-2'tje: Joe Kovacs kwam in zijn vijfde poging tot 22,14 meter, twee centimeter verder dan Ryan Crouser in dezelfde ronde. Leonardo Fabbri zat er niet ver af, de Italiaan werd met 22,03 meter derde.

Hoogspringen mannen
De Italiaan Gianmarco Tamberi kende een prima avond en pakte met 2,31 meter de winst - hij voelde zich zelfs goed genoeg voor pogingen op 2,38 en 2,40 meter, zeldzame hoogtes, voor Tamberi nu even wat te hoog. Plek twee was voor de Jamaicaan Romaine Beckford, die net als de Oekraïner Oleh Doroshchuk over 2,29 meter kwam.

3000m mannen
Op grote toernooien wordt het niet gelopen, maar in de Diamond League zo nu en dan zeker wel, waardoor het wereldrecord van Daniel Komen uit 1996 (7:20,67) een indrukwekkend doel was. Dat wist Jakob Ingebrigtsen met verve te bereiken, hij verpulverde het bijna dertig jaar oude record: 7:17,55 minuten. De Ethiopiër Berihu Aregawi snelde naar een eveneens indrukwekkende 7:21,28 minuten, de derde tijd ooit, voor landgenoot Yomif Kejelcha (7:28,44). Mike Foppen werd elfde in 7:34,47 minuten, een nieuw Nederlands record.

110m horden mannen
Ook hier geen Diamond League-wedstrijd, maar ook hier een zeer sterk veld. Olympisch kampioen Grant Holloway snelde in 13,04 seconden naar de winst, één honderdste voor de Jamaicaan Rasheed Broadbell - plek drie ging in 13,24 seconden naar de Amerikaan Daniel Roberts.

100m mannen
Weer een wedstrijd die niet voor de Diamond League telde, maar die wél leverde: de Amerikaan Fred Kerley sprintte naar de winst in een meer dan uitstekende 9,87 meter, vlak voor de Keniaan Ferdinand Omanyala (9,88) en de Jamaicaan Ackeem Blake (9,89).

Polsstokhoogspringen mannen
Op de Olympische Spelen stal hij de show door wéér zijn eigen wereldrecord te verbreken, dat record is er nu alweer aan: Armand Duplantis sprong over 6,26 meter, weer een centimeter hoger en weer goed voor een dikke bonus. De Amerikaan Sam Kendricks werd met 6,00 meter tweede en ook de Griek Emmanouil Karalis voegde zich met die hoogte - maar met meer foute pogingen - bij de zesmeterclub.

Hinkstapspringen vrouwen
Niet de beste wedstrijd ooit, maar er zat wel spanning in. De Jamaicaanse Shanieka Ricketts won met 14,50 meter, acht centimeter meer dan de Cubaanse Leyanis Perez Hernandez - plek drie was met 14,02 meter voor de Italiaanse Dariya Derkach.

1000m vrouwen
Het incourante onderdeel zorgt vaak voor leuke races en dit keer was het Nelly Chepchirchir die de beste was. De Keniaanse raffelde de kilometer af in 2:31,24 minuten en won voor de Britse Jemma Reekie (2:32,56) en landgenote Mary Moraa (2:33,43).

3000m steeplechase mannen
Na een flinke afvalrace waren er nog drie mannen over en het was de Marokkaan Soufiane El Bakkali die het snelst sprintte. Hij stopte echter wel een beetje vroeg, maar hield nog nét genoeg over: winst in 8:04,29 minuten, dezelfde tijd als de Keniaan Amos Serem, die een centimeter tekort kwam om alsnog te winnen. Plek drie was in 8:04,34 - op vijf honderdsten dus - voor de Ethiopiër Samuel Firewu.

Speerwerpen vrouwen
In haar eerste poging haalde de Servische Adriana Vilagos gelijk uit: 65,60 meter werd alleen benaderd door de 65,07 meter die ze zelf in haar tweede poging wierp. Vilagos won dus, voor de Zuid-Afrikaanse Jo-Ane van Dyk (62,81m) en de Tsjechische Nikola Ogrodnikova (61,84m).

100m vrouwen
Het thuispubliek ging vol voor Ewa Swoboda, maar na een matige start werd zij in 11,03 seconden zesde. De winst was voor de Jamaicaanse Tia Clayton in 10,83 seconden, dezelfde tijd als de Ivoriaanse Marie-Josée Ta Lou-Smith - op één honderdste was plek drie voor de Amerikaanse Tamari Davis.

1500m vrouwen
Een prima race werd in de eindsprint gewonnen door Diribe Welteji in 3:57,08 minuten, voor haar Ethiopische landgenote Freweyni Hailu (3:57,88) en de Britse Georgia Bell (3:58,11).

Yates wint eerste echte bergrit in Ronde van Spanje na solo van 58 kilometer

Adam Yates heeft de eerste echte bergrit in de Vuelta a Espana gewonnen. De Brit zat mee in de vroege vlucht en won met drie minuten voorsprong. Ben O'Connor kwam in de groep van de favorieten binnen en blijft nog altijd ruim aan de leiding staan in het algemeen klassement.

Joao Almeida ging niet meer van start in de negende etappe van de Ronde van Spanje. De Portugese kopman van UAE Emirates moest de strijd staken vanwege een coronabesmetting en er bleven 166 renners over. In de eerste bergrit met drie beklimmingen van de eerste categorie reed in de beginfase een grote kopgroep weg en pakte vrij snel vijf minuten.

Yates zat mee in de kopgroep en zou uitstekende zaken doen in het algemeen klassement. De Engelsman won na een solo van 58 kilometer de bergrit naar Granada en steeg in het algemeen klassement naar de vijfde plaats.

Ook Richard Carapaz deed goede zaken in het algemeen klassement. De olympisch kampioen kwam op ruim anderhalve minuut als tweede over de finish na een lange tegenaanval en klom naar de derde plaats in het algemeen klassement.

Ook Enric Mas leek uitstekende zaken te doen in het algemeen klassement. De Spanjaard reed op de Alto de Hazallanas de rest van de klassementsrenners eraf en had op de top van de laatste beklimming één minuut voorsprong, maar kwam in de afdaling in de problemen en werd zodoende weer bijgehaald, waarna klassementsleider O'Connor het sprintje won voor de derde plaats.

Results powered by FirstCycling.com

F1: Uitslag Grand Prix van Nederland

Lando Norris heeft de Formule 1 Grand Prix van Nederland op zijn naam geschreven. De Brit startte vanaf poleposition en wist via een inhaalactie Max Verstappen te passeren die wel op plek twee eindigde. Charles Leclerc wist met zijn Ferrari naar de laatste plaats op het podium te rijden.

Norris startte vanaf poleposition met Verstappen naast zich. Achteraan startten de Williamsen nadat Logan Sargeant zich niet kon kwalificeren en Alexander Albon gediskwalificeerd werd nadat de vloer na de kwalificatie illegaal bevonden werd. Kevin Magnussen ging na een onderdelenwissel vanuit de pits van start. Verstappen greep door een goed vertrek meteen de leiding, voor Norris, George Russell en Oscar Piastri. Verder naar achteren wist Pierre Gasly twee posities te winnen ten koste van de Aston Martins. Ook Lewis Hamilton wist vanaf plek veertien al wat naar voren te komen.

Vooraan reden Verstappen en Norris weg bij Russell die een treinje achter zich wist. Iets verder naar achteren wist Carlos Sainz de Aston Martins te passeren en ging daarna op jacht naar Gasly op plek zeven. Na tien ronden wist Sainz via een fraaie actie Gasly voorbij te gaan. De Spanjaard had echter wel een groot gat richting Perez die voor hem reed. Daarachter wist ook Hamilton langzaam posities te winnen.

Verstappen kreeg na vijftien ronden problemen met de banden, waardoor Norris dichterbij kon komen. Een eerste poging na zestien ronden slaagde nog niet, maar een ronde later greep de Brit de leiding op Zandvoort. De McLaren-coureur reed hard weg bij Verstappen, maar op zijn beurt pakte hij langzaam meer voorsprong op Russell. Daarachter had Piastri zijn handen vol aan Leclerc die eerder stopte om zo de Australiër voorbij te gaan. Ook Hamilton en Russell stopten vroeger dan de concurrenten.

Na 27 ronden kwam Verstappen binnen voor zijn enige stop en kwam als vijfde terug op het asfalt, een ronde later volgde Norris die ruim de virtuele eerste plaats behield. Nadat iedereen gestopt was leidde Norris ruim voor Verstappen, Leclerc, Russell, Piastri en Perez. De race lag grotendeels in een plooi, maar Piastri wist na 39 ronden Russel wel te passeren voor plek vier. In de strijd om plek tien wist Pierre Gasly te profiteren van een langzame Magnussen en twee posities te pakken door ook Alexander Albon te verschalken.

Sainz voerde de druk op Perez op en na 46 ronden pakte de Spanjaard de zesde positie van de Mexicaan over. Verder naar voren had Piastri het gat met Leclerc gedicht, maar de Australiër kwam lang niet dichtbij genoeg om een aanval te wagen. Het lukte Sainz wel om Russell binnen te halen, waarna de Brit koos om net als Hamilton een tweede stop te maken. In de slotfase gebeurde er weinig meer.

Na 72 ronden boekte Norris op Zandvoort zijn tweede zege uit zijn Formule 1-loopbaan, ruim voor Verstappen en Leclerc die een puike race bekroonde met plek drie. Piastri eindigde als vierde, voor Sainz, Perez, Russell, Hamilton, Gasly en Alonso.

Ten Voorde bijna zeker van derde Porsche Supercup-titel

Op het circuit van Zandvoort heeft Larry ten Voorde zondag weer uitstekende zaken gedaan in de jacht op zijn derde titel in de Porsche Supercup. De Nederlander won de eerste vier races van het jaar al, eindigde daarna als zevende en vierde, en sloeg in Zandvoort weer toe.

Vanaf poleposition stond er geen maat op de tweevoudig kampioen uit Nederland, die zonder problemen naar de overwinning reed. Het werd zelfs geen geheel Nederlands feestje: veteraan Jaap van Lagen stond met een tweede plek voor het eerst in zes jaar weer op het podium, Robert de Haan finishte als derde.

De Fransman Marvin Klein, die net als de Brit Harry King nog kans maakte om Ten Voorde van de titel te houden, ging de fout in en eindigde ver in het achterveld. Klein's titelkansen zijn daarmee definitief verdwenen, King maakt nog kans: hij werd vijfde en kan de titel nog pakken als hij volgende week in Monza de slotrace wint én Ten Voorde buiten de top-11 eindigt.

Kun je doodgaan als je te veel water drinkt?

"Drink genoeg water", wordt er weleens gezegd. Maar te veel water drinken in korte tijd is niet goed voor je lijf. Sterker nog: het kan zelfs dodelijk zijn. Je hoort het weleens bij mensen die drugs gebruiken op een festival. We spreken dan van een watervergiftiging. Maar hoe kan dat toch? Arts-onderzoeker Dipti Rao van het Radboudumc legt uit hoe zoiets onschuldigs als water slecht kan zijn voor je lichaam.

0:00 Kan je doodgaan aan het drinken van te veel water?
0:32 Wat is een watervergiftiging?
1:43 Functie van nieren
2:25 Drink je genoeg water?
2:39 Wat er gebeurt als je teveel water drinkt
3:39 Klachten van watervergiftiging
4:06 Watervergiftiging en drugsgebruik
5:30 Hoe voorkom je watervergiftiging?

Met dank aan Universiteit van Nederland.

Dubbel F1 Academy-podium Weug in Zandvoort, Pulling en Pin winnen

Op het circuit van Zandvoort zijn in het voorprogramma van de Grand Prix van Nederland twee races verreden in de F1 Academy, de opleidingsklasse voor vrouwelijke coureurs. Dat was alweer twee maanden geleden, de vorige races waren in Barcelona, maar leverde wel dubbel Nederlands succes op.

In de eerste race, vanwege het weer verplaatst naar de zondagochtend, stond er geen maat op de Britse Abbi Pulling, die dit seizoen al vier van de eerste zes races won - in de andere twee races finishte ze als tweede. De door het team van Alpine gesteunde Pulling pakte weer eens een overwinning, plek twee was voor Nerea Marti en het podium werd gecompleteerd door de door Ferrari ondersteunde Nederlandse Maya Weug. Wildcardrijdster Nina Gademan stuntte met een vierde plek, Emely de Heus werd vijftiende.

Mercedes-junior Doriane Pin vertrok in de tweede race vanaf poleposition en hield de leiding de gehele race vast voor haar tweede overwinning van het jaar. Weug reed dit keer naar de tweede plek door Pulling de hele race nét achter zich te houden. Gademan viel door een straf terug van de vierde naar de tiende plek, De Heus werd nu dertiende.

Met nog drie raceweekeinden - en dus zes races - te gaan staat Pulling ruim aan de leiding, met alleen Pin die enigszins kans lijkt te maken daar nog wat tegen te doen. Chloe Chambers volgt op plek drie, voor Marti en Weug.

Israël en Hezbollah voerden wederzijdse luchtaanvallen uit

Israël heeft afgelopen nacht aanvallen uitgevoerd op diverse Hezbollah-doelen in het zuiden van Libanon. Volgens Israël hadden Hezbollah-strijders de intentie om in groten getale raketten op Israël af te vuren. Israël beweert tientallen doelwitten, waaronder raketlanceerinstallaties, te hebben vernietigd, door ruim honderd gevechtsvliegtuigen in te zetten.

Later in de nacht, rond 05.00 uur, meldde Hezbollah dat zij meer dan 300 raketten en drones op Israël hadden afgevuurd. Dit zou een 'eerste grootschalige aanval' zijn geweest ter vergelding voor de dood van commandant Fuad Shukr, die eind vorige maand omkwam bij een Israëlische aanval in Beiroet.

Het Israëlische leger stelt dat er raketten en drones van Hezbollah boven het noorden van Israël zijn onderschept, maar het is onduidelijk om welke aantallen het gaat. Israël beweert dat Hezbollah van plan was grote delen van het noorden en ook centrale gebieden van Israël aan te vallen, maar dat ze dit hebben weten te voorkomen door preventieve luchtaanvallen  uit te voeren in Zuid-Libanon. In het noorden van Israël klonken rond 04.30 uur sirenes als waarschuwing. Vanwege de onveilige situatie werden alle vluchten van en naar de luchthaven van Tel Aviv tijdelijk stopgezet, maar deze werd rond 06.00 uur weer geopend.

Even voor 06.00 uur meldde Hezbollah dat de 'eerste fase' van hun aanval op Israël was afgerond, waarbij ze zeggen 320 raketten te hebben afgevuurd en 11 militaire doelen te hebben geraakt. Hezbollah claimt dat de operatie tegen Israël succesvol was en weerspreekt beweringen van Israël dat het een grootschalige aanval heeft afgehouden. Hezbollah-leider Hassan Nasrallah zal later vandaag een toespraak houden.

Israël benadrukt dat de aanval van afgelopen nacht uit zelfverdediging was. "We zagen dat Hezbollah vlak naast woningen van burgers in Zuid-Libanon een aanzienlijke aanval op Israël aan het voorbereidden was", zei de woordvoerder van het Israëlische leger, Daniel Hagari, in een video die vannacht op X werd geplaatst na de luchtaanvallen en voordat Hezbollah zijn boodschap uitbracht. "We waarschuwen de burgers in het Hezbollah-gebied om voor hun eigen veiligheid naar elders te verhuizen."

Israëlische premier Netanyahu reageerde ook op de situatie en verklaarde dat zijn regering vastbesloten is om alles te doen om Israël te beschermen. "Wie ons schade berokkent, kan schade terug verwachten," zei hij. "Vanochtend hebben we de voorbereidingen van Hezbollah voor een aanval op Israël waargenomen," voegde Netanyahu toe. "Duizenden raketten die gericht waren op het noorden van het land zijn vernietigd, evenals vele andere bedreigingen."

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Katz gaf aan geen totale oorlog te willen, maar benadrukte dat Israël zijn reactie zal afstemmen op de ontwikkelingen. De Amerikaanse minister van Defensie Austin heeft met de Israëlische minister van Defensie gesproken over de aanvallen van Hezbollah en benadrukt dat Israël het recht heeft zich te verdedigen tegen aanvallen van zowel Hezbollah als Iran en hun bondgenoten.

Ondanks de wederzijdse aanvallen van afgelopen nacht, neemt de Israëlische delegatie vandaag volgens planning deel aan de onderhandelingen over een staakt-het-vuren in Gaza, zoals gemeld door de Israëlische legerradio op basis van militaire functionarissen.

Vuelta: Etappe 9 - Serieus klimwerk en een finale bergaf

De achtste etappe van de Vuelta a España leverde een mooie zege op voor Primoz Roglic, vandaag komt er weer een kans voor de klassementsrenners. Er moet flink geklommen worden, hoewel de finish dit keer niet aan het einde van een klim ligt.

Het peloton stapt vandaag op in Motril en zet dan koers landinwaarts, naar Granada. De 179 kilometer lange etappe begint met een kilometer of tachtig waarin zeker al het nodige klimwerk wacht, maar punten zijn er nog niet te verdienen - opmerkelijk, want klimmem van vijf, zeven en nog eens bijna zeven kilometer aan vier tot vijf procent zijn daar doorgaans wel goed voor.

Enfin, men komt aan in Grenada en begint daar aan het tweede deel van de etappe, met het echte klimwerk. Men gaat de Puerto de El Purche op, negen kilometer aan bijna acht procent, maar een stukje dalen verbloemt de stukken van dik boven de tien procent.

Na de afdaling wordt het gelijk gevolgd door de Alto de Hazallanas, iets korter, maar bijna tien procent gemiddeld en een klim die gelijk na de afdaling nog eens wordt gedaan, alvorens af te dalen naar de finish.

De heren stappen rond kwart voor één op de fiets en worden rond half zes aan de finish verwacht, maar gewoon om een uur of drie inschakelen is dit keer wel aan te raden. Voor een meer uitgebreide voorbeschouwing kun je natuurlijk altijd weer terecht op het FOK!forum.

Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)
Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)

De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)
De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)

Onderzoek: Ibuprofen bij rugpijn verhoogt kans op langdurige klachten

Het gebruik van ibuprofen voor de behandeling van rugpijn kan de kans op langdurige pijn aanzienlijk vergroten. Dit blijkt uit een grootschalig onderzoek onder een half miljoen Britse volwassenen. Personen die ontstekingsremmende pijnstillers zoals ibuprofen gebruikten, hadden 70 procent meer kans om langdurige rugpijn te ontwikkelen dan degenen die kozen voor alternatieven zoals paracetamol.

Onderzoekers vermoeden dat ontstekingsremmers zoals ibuprofen een negatieve invloed hebben op het immuunsysteem, dat juist een cruciale rol speelt bij het herstel van schade in het lichaam. "Al jarenlang is het de norm om rugpijn te behandelen met ontstekingsremmende medicijnen. Onze bevindingen suggereren echter dat deze kortetermijnoplossing kan leiden tot problemen op de lange termijn," verklaart professor Jeffrey Mogil van de McGill University in Canada, een van de onderzoekers.

Naast onderzoek onder mensen analyseerden de wetenschappers ook de effecten van ibuprofen op laboratoriummuizen. Hieruit bleek dat het middel de activiteit van neutrofielen, een type witte bloedcellen die betrokken zijn bij ontstekingsreacties en herstelprocessen, vermindert. Dit kan verklaren waarom de pijn op langere termijn blijft aanhouden.

De studie wijst er dus op dat het gebruik van ibuprofen misschien tijdelijk verlichting biedt, maar op de lange termijn mogelijk juist meer schade veroorzaakt dan het oplost.

Jeremy Clarkson: Premier mag mijn pub niet in

Jeremy Clarkson heeft laten weten dat de Britse premier Keir Starmer niet welkom is in zijn nieuwe pub, de Farmer's Dog, die onlangs de deuren opende in de Cotswolds. De televisiepresentator en voormalig Top Gear-presentator, die bekend staat om zijn uitgesproken standpunten, heeft kritiek geuit op Starmer en de Labour Party, vooral wat betreft hun beleid ten aanzien van de landbouw en het platteland. Clarkson beschouwt Starmer als iemand die geen 'feeling' heeft met het leven buiten de stad.

De Farmer's Dog, gelegen aan de A40 nabij Burford, Oxfordshire, zou volgens Clarkson enorm populair kunnen worden, zozeer zelfs dat de lokale autoriteiten mogelijk de snelheidslimieten in de omgeving moeten aanpassen om het verkeer in goede banen te leiden. Maar voor premier Keir Starmer is er geen plaats. Clarkson onthulde tijdens een interview met Times Radio dat de leider van de Labour Party de eerste persoon is die hij actief heeft geweerd uit zijn pub.

Op de vraag of hij Starmer ooit zou uitnodigen in zijn pub, antwoordde Clarkson resoluut: "Nee, hij is verbannen. Hij is eigenlijk de eerste persoon die verbannen is. Zijn naam staat zelfs op een bord in de hal, waar duidelijk staat dat hij niet welkom is." Clarkson, die zich al lange tijd inzet voor de belangen van de landbouwsector, is kritisch over Labours standpunten op dit gebied. Tijdens de laatste verkiezingscampagne liet hij geen spaan heel van het landbouwbeleid van de partij, waarbij hij opmerkte dat Labour slechts een minimaal aantal woorden had gewijd aan landbouw in hun manifest. Clarkson vertaalde deze beknopte tekst als volgt: “We hebben een hekel aan jullie, jullie vleesetende plattelandsbewoners.”

De Labour Party heeft voorafgaand aan de verkiezingen geprobeerd om steun te herwinnen in landelijke gebieden die traditioneel op de Conservatieven stemmen. Steve Reed, destijds schaduwminister van Milieu, sprak destijds over het "parkeren van Labour-tanks op Tory-velden." Hoewel Labour erkende dat ze de connectie met plattelandsbewoners in de afgelopen jaren hebben verloren en beloofde om hen in de toekomst met meer respect te behandelen, is Clarkson van mening dat de huidige regering geen idee heeft van de werkelijke problemen op het platteland.

In zijn gesprek met Times Radio bekritiseerde Clarkson de regering en beschuldigde hij hen ervan te veel gefocust te zijn op Londen. Hij zei: "Ik denk niet dat een van hen de afgelopen 35 jaar verder is gekomen dan Kentish Town. Het is echt een hopeloze situatie."

Starmer, wiens familie inderdaad in Kentish Town woont, heeft eerder aangegeven gefrustreerd te zijn door het beeld dat van hem wordt geschetst als deel van een Noord-Londense elite. Hij benadrukte dat zijn familie het vroeger soms financieel moeilijk had.

In zijn column in The Sun uitte Clarkson ook zijn bezorgdheid over Starmers definitie van de ‘arbeidersklasse’. Volgens Clarkson heeft Starmer een beperkte visie op wat het betekent om tot de arbeidersklasse te behoren. "Arbeidersklasse is niet simpelweg een kwestie van werken," schreef Clarkson. "Het is een mentaliteit, een gemeenschapsgevoel. Het heeft niets te maken met of je werkt of niet."

Clarkson verklaarde dat zijn besluit om Starmer te weren uit zijn pub te maken had met het feit dat de politicus "nog niets heeft gedaan om mijn waardering te verdienen." Hij laat echter de deur op een kier voor verandering, mocht Labour zijn beloftes aan de landbouwgemeenschap alsnog nakomen. “We zullen zien hoe het zich ontwikkelt,” aldus Clarkson.

Dubbel Belgisch succes op WK zomerbiatlon

In het Estse Otepää is het wereldkampioenschap zomerbiatlon in volle gang. Met rollerski's in plaats van langlaufski's werden zaterdag de sprints afgewerkt en dat leverde zowaar dubbel succes op voor onze zuiderburen.

Mannen
Jakub Stvrtecky mocht als eerste vertrekken en de Tsjech deed het gelijk erg goed: hij schoot negen van de tien schijven omver en zag kort na hem de Fransman Emilien Claude hetzelfde doen, maar aan de finish was Claude 12,4 seconden langzamer. Daarna kon alleen Andrejs Rastorgujevs nog echt voor een bedreiging zorgen, maar de Let schoot twee keer mis bij het staand schieten en werd vijfde.

De wereldtitel ging naar Stvrtecky, met zilver voor Claude, maar ook België kon juichen: Thierry Langer hield het eveneens bij één misser en noteerde op 16,2 seconden de derde tijd, goed voor brons.

Vrouwen
Lange tijd ging Paulina Batovska-Fialkova aan de leiding, maar haar ene misser werd de Slowaakse wat betreft haar kansen op de wereldtitel toch fataal. Tereza Vobornikova bleef foutloos, als een van de zeer weinigen in Otepää, en dook 13,5 seconden onder Batovska-Fialkova's tijd door.

De stadionspeaker riep Vobornikova al min of meer uit tot wereldkampioene, maar even later werd het toch nog even serieus spannend. De Belgische Lotte Lie had ook foutloos geschoten en zat bovenop haar tijd, maar aan de finish kwam ze één tiende van een seconde tekort voor het goud.

Junioren
De Oekraïner Vitalii Mandzyn pakte bij de mannen het goud met tien treffers, ruim voor drie Noren. Bij de vrouwen was de titel voor Valentina Dimitrova uit Bulgarije, ondanks haar twee missers.

FOK! Wat een weer: perioden met zon en een enkele bui

weerbanner (Foto: FOK.nl)


Goedemorgen!

Vanochtend zijn er perioden met zon en blijft het op de meeste plaatsen droog. Landinwaarts staat een matige zuidwestenwind, aan zee en op het IJsselmeer is de wind vrij krachtig uit het westen. In het Waddengebied kan de wind eerst krachtig zijn, windkracht 6.

Vanmiddag is de zon geregeld te zien. Op enkele plekken kan een bui voorkomen. De middagtemperatuur ligt rond 20°C. De zuidwestelijke wind is matig, aan zee en op het IJsselmeer af en toe vrij krachtig.

Vanavond zijn er zonnige perioden met landinwaarts eerst nog een enkele bui. De wind is zuidwestelijk en landinwaarts zwak tot matig. Aan zee en op het IJsselmeer is de wind vrij krachtig, later krachtig, windkracht 6.

Vannacht is het eerst droog. Later neemt de kans op een bui in het westen toe. De minimumtemperatuur ligt tussen 11°C in het oosten en 16°C aan de kust. De wind komt uit het zuidwesten en is zwak tot matig, aan de kust vrij krachtig. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

 

Onweer boven Apeldoorn (Foto: bazbo)
Onweer boven Apeldoorn ((Archhief)Foto: bazbo)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

Onderzoek naar microplastics toont schokkende impact op menselijk brein

De hoeveelheid microplastics in onze hersenen is de afgelopen tien jaar met 50 procent gestegen. Een Amerikaans onderzoek toont aan dat microplastics nu 0,5 procent van een gemiddeld menselijk brein uitmaken.

De onderzoekers van de University of New Mexico waren geschokt door hun bevindingen. Ze zeiden dat ze dachten dat de hersenen beschermd zouden zijn tegen de plastics, maar ze hadden het mis. Deze microplastics kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder dementie en onvruchtbaarheid bij mannen.

Oprichter Telegram aangehouden bij aankomst in Frankrijk

Pavel Doerov, die de berichtenapp Telegram heeft opgericht is in Frankrijk aangehouden, toen hij met zijn privévliegtuig op de luchthaven Le Bourget bij Parijs was geland was uit Azerbeidzjan. Zo meldt de tv-zender TF1.

De 39-jarige multimiljardair heeft naast de Russische ook de Franse nationaliteit, en was in het gezelschap van zijn bodyguard en zijn assistente. In Frankrijk was al enige tijd een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd. Frankrijk acht Telegram medeplichtig aan verschillende misdrijven zoals drugshandel, kindermisdrijven, terrorisme en fraude. De berichtendienst geeft hun user veel vrijheden, maar werkt niet tot nauwelijks mee met overheidsdiensten om criminele activiteiten op Telegram aan te pakken.

Telegram werd in 2013 opgericht door de Russische Pavel en zijn broer Nikolai Doerov. 

Extinction Rebellion blokkeert voor vierde keer deze maand cruiseschip

Demonstranten van Extinction Rebellion hebben zaterdagmiddag voor de vierde keer deze maand een cruiseschip geblokkeerd bij de sluis in IJmuiden. De activisten zaten op de sluisdeuren, waardoor het schip er niet doorheen kan. Rond 18.00 uur waren alle demonstranten door de politie weggehaald. Zo meldt AT5. 

Rond 15.00 uur lieten de activisten weten dat ze opnieuw de sluis hebben geblokkeerd. Het lijkt om een kleine groep demonstranten te gaan die zich aan de sluis hebben vastgeketend en vastgelijmd. Het gaat om het schip Resilient Lady dat vanaf de Engelse plaats Portsmouth richting Amsterdam aan het varen was. 

De burgemeester van de gemeente Velsen had de activisten verboden om te demonstreren op de sluisdeuren, er mocht alleen aan de zijkanten worden gedemonstreerd. "Het demonstreren kan ernstige hinder voor het vaarverkeer opleveren. Blokkade van dit vitale proces heeft gevolgen in het Noordzeekanaalgebied, voor het landelijke scheepvaartverkeer en zelfs binnen andere delen van Europa." 

Mochten de demonstranten toch op de sluisdeuren gaan demonstreren, wat ze gedaan hebben, dan kan de burgemeester besluiten om de demonstratie te beëindigen. De politie is al aanwezig bij de actie. 

Het is de vierde keer dat de demonstranten de sluis, en daarmee de toegang naar Amsterdam, blokkeren. Op 10 augustus blokkeerde XR in de nacht een schip, de duizenden vakantiegangers moesten toen met bussen naar de stad worden gebracht. 

Een dag later werd opnieuw de sluis geblokkeerd. Bij de eerste demonstratie greep de politie niet in, maar deed dat bij de tweede actie wel. Het zeecruiseschip kon dankzij ingrijpen van de politie 's avonds alsnog verder varen naar de stad, al had het wel uren vertraging opgelopen. Op 18 augustus deed XR het voor de derde keer, toen greep de politie opnieuw in. 

Dader terreuraanslag Solingen geeft zichzelf aan bij politie

De politie heeft een verdachte aangehouden in verband met de mesaanval in Solingen. “De persoon naar wie we de hele dag met man en macht hebben gezocht zit nu vast”, zei minister van Binnenlandse Zaken van Noordrijn-Westfalen, Herbert Reul, zaterdagavond in de ARD 'Tagesthemen'. Er is een zeer sterke verdenking tegen de man die nu wordt ondervraagd. Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigde dat de man zichzelf had aangegeven.

Volgens Spiegel zou de dader een 26-jarige Syriër zijn. Er werd gezegd dat hij zich zaterdagavond met zijn kleren onder het bloed aanmeldde bij een politiepatrouille. De krant 'Bild' meldde dat hij de agenten had verteld dat hij degene was naar wie ze op zoek waren.

Over de huiszoeking in een vluchtelingenopvangcentrum in Solingen zegt Reul dat dit werd gedaan op basis van vergaarde informatie. "We zijn de hele dag op zoek geweest, en ik kan je vertellen dat we vanavond degene hebben kunnen aanhouden naar wie we de hele dag echt naar op zoek waren". 

Een paar uur eerder had de politie een man gearresteerd in een vluchtelingenopvangcentrum in Solingen, niet ver van de plaats van de aanval. Zaterdagmorgen werd een 15-jarige aangehouden die mogelijk contact had gehad met de dader. Maar die waren niet de vermoedelijke daders zei Reul, verwijzend naar de twee arrestaties. 

Het is nog te vroeg om te beoordelen of de arrestatie uiteindelijk succesvol zal blijken. “Ik ben op dit moment even opgelucht”, zei Reul. "Het enige wat ik je kan vertellen is dat het nu meer is dan alleen een vermoeden, we hebben ook bewijsmateriaal gevonden."

Volgens Spiegel kwam de man eind december 2022 naar Duitsland en vroeg asiel aan. Hij stond bij de veiligheidsautoriteiten niet bekend als islamistisch extremist.

Vrijdagavond werden op een feest in Solingen willekeurig omstanders neergestoken. De dader kon ontkomen in de commotie en paniek na de dodelijke steekpartij. Twee mannen van 67 en 56 jaar en een 56-jarige vrouw kwamen hierbij om het leven. Acht mensen raakten gewond, van wie vier ernstig.

IS claimt verantwoordelijkheid voor aanval
De jihadistische militie van Islamitische Staat (IS) heeft de verantwoordelijkheid voor de aanval in Solingen opgeëist. Een IS-‘soldaat’ zou vrijdag de aanval hebben uitgevoerd "op een bijeenkomst van christenen in de stad Solingen in Duitsland", zei het IS-propagandaorgaan Amaq op de online dienst Telegram. De aanvaller nam “wraak” vanwege het onrecht tegen moslims in de Palestijnse gebieden en elders in de wereld.

Naar eigen informatie ontving de politie van Düsseldorf ook een brief waarin de verantwoordelijkheid van IS werd opgeëist. Nu moet worden gecontroleerd of deze brief echt is, zegt een politiewoordvoerder. Onderzoekers wezen erop dat IS in het verleden vaak de verantwoordelijkheid voor een misdrijf heeft opgeëist zonder dat er enig betrouwbaar bewijs was van daadwerkelijke samenwerking met de dader.

Zie ook: Is eist aanslag Solingen op, tweede verdachte aangehouden in asielopvangcentrum

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1388
special
Random Pics van de Dag #1387
review
Star Wars Outlaws
special
VrijMiBabes #227 (not very sfw!)
review
Age of Mythology: Retold
special
Random Pics van de Dag #1386
©FOK.nl e.a.