FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 5 augustus 2024

[OS] Eerste kayakcross prooi voor Oceanische landen

De allereerste olympische kayakcross is een Oceanisch feestje geworden. Bij de dames won Noemie Fox, nadat haar zus al beide gouden medailles pakte in de al bekende slalomonderdelen. Bij de heren won crossspecialist Finn Butcher.

Voor Noemie Fox was het haar eerste kans op de Spelen. Zus Jessica is een stuk sterker op de reguliere slalom, en daar mag je als land maar 1 atleet sturen. Bij de kayakcross mogen er wel twee deelnemen. Fox greep deze kans om haar zus uit te schakelen op weg naar de finale, waarin ze duidelijk de beste was. Favoriete Kimber Woods kwam er in een chaotische heat niet aan te pas en werd tot achtervolgen gedwongen. Zij pakte het brons achter de Francaise Angele Hug. Elena Lilik maakte al vroeg in de finale een fout en was daardoor klaar voor de top 3.

Bij de heren was het nog sneller beslist. Finn Butcher maakte gehakt van de concurrentie door snel te starten. Favoriet was ook hier een Brit: Joseph Clarke. Hij kon nog wel achtervolgen, maar werd in zijn achtervolging meermaals gestoord door de Duitser Noah Hegge die op zijn zilveren medaille aan het azen was. Dat lukte niet: Hegge bleef derde, maar Clarke kon daardoor niet meer in de buurt van Butcher komen die naar het goud peddelde.

[OS] Hassan pakt brons op 5000m, Duplantis springt wereldrecord; 4e plek St Vincent & The Grenadines

In het Stade de France in Parijs staat maandagavond weer een vol olympisch atletiekprogramma te wachten. Daarbij komen maar liefst drie Nederlandse finalisten in actie: Menno Vloon bij het polsstokhoogspringen, Jorinde van Klinken bij het discuswerpen en Sifan Hassan op de 5000 meter.

5000m vrouwen, finale
De Nederlandse ogen waren op Sifan Hassan gericht en zij zat er constant goed bij. De regerend kampioene kon in de slotfase echter niet volgen toen de Keniaanse favorietes Faith Kipyegon en Beatrice Chebet er in de slotronde vandoor gingen. Chebet wist Kipyegon te verrassen en sprintte naar goud in 14:28,56 minuten, voor Kipyegon en Hassan, die in 14:30,61 brons pakte. Dat werd niet veel later zelfs zilver: Kipyegon werd gediskwalificeerd na getouwtrek met de Ethiopische Gudaf Tsegay en zo ging het brons naar de Italiaanse Nadia Battocletti. Dat leek althans zo, het werd later toch weer brons voor Hassan, want Kipyegon kreeg haar tweede plek terug na protest.

Discuswerpen vrouwen, finale
Regerend kampioene Valarie Allman verdedigde haar titel met verve: de Amerikaanse wierp de discus in haar tweede poging al naar 68,74 meter en dat bleek voldoende voor goud, maar met 69,50 meter deed ze er in poging vier nog een schep bovenop. Zilver ging naar Bin Feng uit China, die net als Sandra Elkasevic tot 67,51 meter kwam. Feng's op één na beste worp leverde 67,25 meter op, die van Elkasevic 'slechts' 64,25 meter en dus pakte de Chinese het zilver. Jorinde van Klinken kwam niet lekker in de wedstrijd en moest het met 63,35 meter doen met plek zeven.

Polsstokhoogspringen mannen, finale
Er stond echt weer geen enkele maat op Armand Duplantis: de Zweedse topfavoriet zag de 'concurrentie' vechten op 5,90 en 5,95 meter, waar hij zelf geen enkele moeite mee had. Dat gold ook voor 6,00 meter en met 6,10 meter was het goud al helemaal binnen. De balk ging daarna op 6,25 meter, een centimeter boven zijn wereldrecord, en bij poging drie deed hij het Stade de France ontploffen: goud met een nieuw wereldrecord.

Ruim achter Duplantis was zijn Amerikaanse maat Sam Kendricks de 'best of the rest': hij maakte een foutje op 5,85 meter, maar haalde 5,90 en 5,95 meter in één keer, waarna het doek viel op 6,00 meter. Brons ging naar de Griek Emmanouil Karalis, die tot 5,90 meter kwam en daar minder foutsprongen voor nodig had dan Ernest John Obiena uit de Filipijnen. Menno Vloon bleef steken op 5,70 meter en werd elfde.

800m vrouwen, finale
De Britse Keely Hodgkinson begon als topfavoriete aan de finale en maakte dat volledig waar: ze kreeg het vuur na aan de schenen gelegd door Tsige Duguma, maar hield de verrassende Ethiopische wel van zich af voor goud in 1:56,72 minuten. Duguma pakte zilver in 1:57,15 minuten, voor de Keniaanse Mary Moraa (1:57,42). Met 1:57,66 was er een licht pijnlijke maar vooral historische vierde plek voor Shafiqua Maloney uit St Vincent and the Grenadines, die een groot kijkfeest in de hoofdstad hadden opgetuigd: nooit eerder pakte een Vincentiaanse sporter überhaupt een top-10-klassering op de Spelen, nu werd het een vierde plek voor Maloney, die vorig jaar nog maandenlang dakloos door het leven ging.

3000m steeplechase mannen, series
Een paar kleine verrassingen: de Nieuw-Zeelander Geordie Beamish en Osama Zoghlami uit Italië vielen tegen en haalden de finale niet. De Keniaanse wereldjuniorenkampioen Amos Serem raakte in het gedrang, mistte daardoor de voorlaatste waterbak en moest een stuk teruglopen. Hij werd zesde, niet genoeg voor een plek in de finale, maar werd alsnog in de finale gezet.

200m mannen, series
De Amerikanen maakten weer indruk: Kenny Bednarek was in 19,96 seconden de snelste, voor landgenoot Erriyon Knighton (19,99), terwijl 100 meter-kampioen Noah Lyles in 20,19 ook zijn serie won. Rappe tijden waren er verder voor onder meer de Dominicaan Alexander Ogando (20,04) en de Zimbabwaan Tapiwanashe Makarawu (20,07).

200m vrouwen, halve finales
Kersvers 100 meter-kampioene Julien Alfred won haar halve finale simpel in 21,98 seconden, voor de Nigeriaanse Favour Ofili (22,05). De Amerikaanse favoriete Gabby Thomas overtuigde in de tweede halve finale met winst in 21,86 seconden, voor de Britse Dina Asher-Smith's 22,31. De volgende Amerikaanse, Brittany Brown, won halve finale drie in 22,12 en nam de Britse Daryll Neita (22,24) mee naar de finale. Als tijdsnelsten mochten ook de Amerikaanse McKenzie Long (22,30) en de Ivoriaanse Jessika Gbai (22,36) mee naar de finale van dinsdag. Tasa Jiya wist niet te verrassen en haalde de finale niet.

[OS] Overzicht uitslagen Parijs dag 10

Vandaag was de tiende dag van Olympische Spelen in Parijs. FOK! geeft je iedere avond een overzicht van de prestaties van de Nederlanders, de meest opvallende sportmomenten en de uitslagen van finales.

Nederland kon vandaag weer twee medailles bijschrijven en ook een medaille voor morgen die nu al zeker is. Het hoogtepunt kwam op het eind van de avond bij het 3x3 basketbal. Nadat Nederland in de halve finale had gewonnen van Litouwen nam het het in de finale op tegen thuisland Frankrijk. In een zinderende wedstrijd was het na de reguliere speeltijd was het 16-16, in de overtime kwamen de Fransen op 17-16 maar door een benutte tweepunter van Worthy de Jong greep Nederland het goud.

Sifan Hassan zorgde voor de tweede medaille van de dag. Op de 5.000 meter eindigde ze achter de Keniaanse dames Beatrice Chebet en Faith Kipyegon als derde. Even leek er ook zilver te zijn na diskwalificatie van Kipyegon maar dit werd na een protest weer teruggedraaid. Bij het zeilen is er al definitief goud voor Marit Bouwmeester in de ILCA 6-klasse, ook al moet de medalrace nog gevaren worden. Doordat de tiende race vandaag werd geschrapt wegens te weinig wind is Bouwmeester niet meer in te halen voor de concurrentie.

Uitslagen:

Sport Onderdeel Goud Zilver Brons
Turnen Vloer Dames Rebeca Andrade (Bra) Simone Biles (VS) Jordan Chiles (VS)
Triatlon Estaffete:  gemengde team Duitsland Verenigde Staten Groot-Brittannie
Schieten Team: Skeet  Bacosi/Rossetti (Ita) Smith/Hancock (VS) Jian/Lyu (Chi)
Schieten 25 meter Pistool Snelvuren:  Heren Li Yuehong (Chi) Cho Yeong-jae (ZKo) Wang Xinjie (Chi)
Badminton Enkel:  Dames An Se-young (ZKo) He Bing Jiao (Chi) Gregoria Tunjung (Ino)
Turnen Brug Heren Zou Jingyuan (Chi) Illja Kovtoen (Oek) Shinnosuke Oka (Jap)
Turnen Rekstok Heren Shinnosuke Oka (Jap) Angel Barajas (Col) Zhang Boheng (Chi)
Turnen Balk Dames Alice D'Amato (Ita) Zhou Yaqin (Chi) anila Esposito (Ita)
Badminton Enkel:  Heren Viktor Axelsen (Den) Kunvalut Vitidsarn (Tha) Lee Jia Zii (Mal)
Kano slalom Kajak Cross:  Dames Noemie Fox (Aus) Angele Hug (Fra) Kimberley Woods (GB)
Kano slalom Kajak Cross:  Heren Finn Butcher (NZl) Joseph Clarke (GB) Noah Hegge (Dui)
Baanwielrennen Team Sprint:  Dames Groot-Brittannie Nieuw-Zeeland Duitsland
Atletiek Polstok Hoogspringen:  Heren Armand Duplantis (Zwe) Sam Kendricks (VS) Emmanouil Karalis (Gri)
Atletiek Discus Werpen:  Dames Valarie Allman (VS) Feng Bin (Chi) Sandra Elkasevic (Kro)
Atletiek 5 Kilometer:  Dames Beatrice Chebet (Ken) Faith Kipyegon (Ken) Sifan Hassan (Ned)
Atletiek 800m:  Dames Keely Hodgkinson (GB) Tsige Duguma (Eth) Mary Moraa (Ken)
Basketbal 3x3 Dames Duitsland Spanje Verenigde Staten
Basketbal 3x3 Heren Nederland Frankrijk Litouwen

Medaillespiegel:

# Land Goud Zilver Brons Totaal
1 China 21 18 14 53
2 Verenigde Staten 20 30 28 78
3 Australie 13 11 8 32
4 Frankrijk 12 16 18 46
5 Groot-Brittannie 12 13 17 42
6 Zuid-Korea 11 8 7 26
7 Japan 10 5 11 26
8 Italie 9 10 7 25
9 Nederland 7 5 5 17
10 Duitsland 7 5 4 16

Hoger beroep: 14 jaar cel voor gooien van olie over AZC-medewerkers

Het gerechtshof 's-Hertogenbosch veroordeelt een 44-jarige man tot een gevangenisstraf van 14 jaar. Het hof is van oordeel dat hij in 2022 met voorbedachten rade hete olie heeft gegooid over twee medewerkers van het asielzoekerscentrum in Sweikhuizen, waar hij op dat moment woonde als asielzoeker. De twee slachtoffers liepen daarbij brandwonden op over hun hele lichaam. De man moet de slachtoffers in totaal bijna 109.000 euro schadevergoeding betalen.

De rechtbank legde de man eerder een gevangenisstraf van 12 jaar op en een schadevergoeding voor de beide slachtoffers. 

Overplaatsing
De man was woonachtig in het asielzoekerscentrum (AZC) in Sweikhuizen maar hoorde op 27 januari 2022 dat hij zou worden overgeplaatst naar een ander AZC. Daar was hij het niet mee eens. Hij besloot om een medewerker van het AZC te overgieten met hete olie. Hij verwarmde twee pannen met olie in de keuken op de derde verdieping van het AZC en liet met brandend papier vervolgens het brandalarm afgaan. Toen twee medewerkers van het AZC op het brandalarm af kwamen en de trap op snelden, gooide hij in twee etappes hete olie over hen heen. 

Met voorbedachten rade
Volgens het hof is hier sprake van voorbedachten rade. Nadat de verdachte vernam dat hij zou worden overgeplaatst, heeft hij het plan opgevat om hete olie over een medewerker te gooien. Gedurende de uitvoering van dit plan heeft hij voldoende tijd gehad om zich te kunnen beraden op dit besluit en heeft hij gelegenheid gehad om na te denken over de betekenis en de gevolgen van zijn voorgenomen daad. 

Zware mishandeling
De man heeft zich schuldig gemaakt aan zware mishandeling van de twee AZC-medewerkers, aldus het hof. Naar aanleiding van het door de verdachte geactiveerde brandalarm kwamen zij in actie om anderen te helpen. Op deze manier heeft de man hen in feite in de val gelokt. Hij wist dat er dan medewerkers naar boven zouden komen, en stond hen op te wachten.

Met zijn handelen heeft hij op een zeer ernstige wijze inbreuk gemaakt op de lichamelijke integriteit van de slachtoffers en hun onvoorstelbaar leed en pijn toegebracht. De slachtoffers hebben geruime tijd in het ziekenhuis gelegen en diverse operaties moeten ondergaan. Ook nu zijn zij nog steeds onder behandeling. Het toegebrachte letsel is blijvend en ontsierend, de rest van hun leven zullen de slachtoffer dagelijks met de gevolgen van de zeer ernstige brandwonden over hun lichaam geconfronteerd worden. 

Wat er is gebeurd was niet alleen voor de slachtoffers een enorm schokkend incident, maar moet dit ook voor de andere medewerkers en de overige bewoners van het asielzoekerscentrum zijn geweest. Bovendien zorgen dit soort strafbare feiten voor gevoelens van onveiligheid en onrust in de samenleving.

Hogere straf in hoger beroep
Anders dan de rechtbank vindt het hof dat bij een gevangenisstraf van 12 jaar onvoldoende tot uitdrukking komt dat de verdachte zich ten aanzien van twee personen schuldig heeft gemaakt aan zware mishandeling met voorbedachten rade. Het hof legt de man dan ook een hogere straf op dan de rechtbank. Alle omstandigheden afwegende acht het hof het passend en geboden om de verdachte te veroordelen tot een gevangenisstraf van 14 jaar, met aftrek van de tijd die hij in voorarrest heeft doorgebracht. Daarnaast moet de man de beide slachtoffers een schadevergoeding betalen. 

Orkaan Debby trekt over Florida: minstens 4 doden

Update 23.20 uur: Orkaan ‘Debby’ kwam maandag aan land in de Amerikaanse staat Florida, met snelheden van rond de 140 km/u. Volgens de lokale autoriteiten zijn zeker vier mensen om het leven gekomen.

In ruim 300.000 huishoudens is de stroom uitgevallen.  De Gouverneur van Florida, DeSantis, waarschuwde voor de het gevaar wat kan ontstaan door ‘Debby’. Er zullen nog meer overstromingen plaatsvinden in verschillende delen van de staat. De inmiddels tot tropische storm afgezwakt ' Debby' beweegt zich momenteel naar het noordoosten en zal naar verwachting de staten Georgia en South Carolina bereiken.

Eerdere berichtgeving: In de Golf van Mexico bevindt zich tropische storm Debby. De verwachting is dat Debby sterker wordt en vandaag als orkaan aan land komt in Florida in de regio Big Bend. De gemiddelde windsnelheid is nu 85 km/uur en dat komt overeen met windkracht 9. De komende uren zwelt Debby aan tot een orkaan van de eerste categorie met een gemiddelde windsnelheid van 140 km/uur.

Debby is de afgelopen dagen ontstaan boven Cuba. Inmiddels bevindt het systeem zich in de Golf van Mexico en inmiddels is het een tropische storm. De komende uren neemt de wind in kracht toe en wordt het een orkaan van de eerste categorie.

Debby beweegt langzaam naar het noorden en later naar het noordoosten boven de Golf van Mexico. Maandagochtend is de kust van Florida Big Bend bereikt als een orkaan van de eerste categorie met een gemiddelde windsnelheid van 140 km/uur. De windstoten komen rond 175 km/uur uit. Boven land zal Debby weer in kracht afnemen.

Veel regen
Er wordt niet alleen orkaankracht verwacht bij ‘landfall’, maar er valt ook veel regen. Over delen van noordelijk Florida wordt 150 tot 300 mm verwacht. Lokaal kan de komende dagen tot meer dan 500 mm vallen in Florida.

Doordat Debby over de oostkust van de Verenigde Staten trekt valt in Georgia en South Carolina 300-500 mm, maar tot eind komende week kan direct aan zee in de omgeving van Savannah zo’n 700 tot 800 mm vallen. Dergelijke hoeveelheden leiden ongetwijfeld tot overstromingen. In Nederland valt zo’n hoeveelheid regen normaalgesproken in een heel jaar.

Mogelijke betrokkenheid terreur 7 oktober: 9 UNRWA-medewerkers ontslagen

De VN hebben in totaal negen medewerkers van de Palestijnse Vluchtelingenautoriteit (UNRWA) ontslagen wegens mogelijke betrokkenheid bij de terroristische aanslag op Israël in oktober.

De Verenigde Naties hebben dit geconcludeerd na een intern onderzoek. In de verklaring van het kantoor van secretaris-generaal Guterres wordt niet vermeld welke rol de medewerkers mogelijk hebben gespeeld bij de terreuraanval door Hamas. Onder de negen werknemers waren er zeven die al eerder waren ontslagen vanwege de beschuldigingen van hulp aan Hamas. 

[OS] 3x3-basketballers pakken goud op Olympisch toernooi

Nederland heeft zojuist het goud gepakt op het 3x3-basketbaltoernooi. In overtime werd Frankrijk verslagen na een prachtige tweepunter van Worthy de Jong: 18-17.

Nederland begon met twee snelle fouten tegen de Fransen, die de steun van het publiek hadden, dat bij deze fouten de Nederlanders flink uitfloot. Toch was het Nederland dat op het begin de meeste punten scoorde en op een klein gaatje van 5-2 kwam. Er werd in het begin weinig gescoord, maar halverwege kwam de finale wat meer op gang. Frankrijk scoorde een tweepunter en daarna wisselden wat eenpunters elkaar af. Wel had Nederland wat veel fouten nodig, maar Frankrijk was niet erg trefzeker met de vrije worpen. Toch kwam Frankrijk op een klein gaatje van 13-11, maar Arvin Slagter maakte vervolgens een belangrijke tweepunter, maar Frankrijk deed steeds weer wat terug en bleef op voorsprong in de eindfase. Zo had Nederland twee punten nodig om nog terug te komen met een halve minuut te gaan. Frankrijk liet de eenpunter toe in de hoop zelf de beslissing te kunnen forceren, maar dat lukte niet, het werd 16-15. Daarna ging Nederland op zoek naar de tweepunter met nog 15 seconden te gaan, maar miste.

Gelukkig voor Nederland was daar de rebound en kreeg men nog 1x de kans om een aanval op te bouwen. Dat gebeurde: Worthy de Jong wist nog vrij te komen voor de basket en maakte gelijk: overtime. In deze overtime had Nederland de eerste bal om op zoek te gaan naar nog twee punten. De Jong ging voor de tweepunter, maar miste. Hierna kregen de Fransen de bal en zij gingen voor de eenpunter, waarna ze goed leken te verdedigen. De Jong kon met nog 1 seconde op de klok alleen gokken op een schot van ver. Deze tweepunter was raak, wat goud betekende voor De Jong en zijn teamgenoten Dimeo van der Horst, Arvin Slagter en Jan Driessen. Het is de eerste basketbalmedaille voor Nederland.

In de bronzen finale won Litouwen verrassend van Letland, die in de groepsfase ongeslagen waren. Bij de dames pakte Duitsland het goud met dank aan een late tweepunter tegen Spanje voor 16-15, terwijl de Amerikaanse dames na een zwak begin aan het toernooi toch nog op gang kwamen en brons pakten.

[OS] Hockeysters verslaan Groot-Brittannië en nemen het in de halve finale op tegen Argentinië

De Nederlandse hockeysters hebben zich ten koste van Groot-Brittannië geplaatst voor de halve finales. In de kwartfinales won Oranje met 3-1 en speelt in de halve finale tegen Argentinië, die na shootouts te sterk waren voor Duitsland.

De Nederlandse hockeyvrouwen begonnen perfect aan de wedstrijd. Na vijftig seconden stond Oranje al op voorsprong. Xan de Waard controleerde een hoge bal goed en schoot vervolgens de bal binnen. In het vervolg van het eerste kwart waren de hockeysters beter dan Groot-Brittannië, maar bleef het bij 1-0.

Ook in het tweede kwart was Nederland beter dan hun tegenstander, maar toch kwam Groot-Brittannië langszij vanuit een strafcorner. De Nederlandse hockeysters konden weer opnieuw beginnen en vlak voor rust kwam Oranje toch weer op voorsprong. Luna Fokke was attent en zorgde uit de rebound voor de 2-1.

Na rust konden de Nederlandse hockeysters niet overtuigen. Toch zou Oranje op 3-1 komen. Maria Verschoor onderschepte goed de bal op het middenveld en na een individuele actie was ze dicht bij de beslissing, die werd nog gestopt door de Britse keepster, maar opnieuw lette Fokke goed op en maakte de 3-1.

Nederland neemt het in de halve finale op tegen Argentinië. De Argentijnse hockeysters hielden Duitsland op 1-1, waarna shoutouts de beslissing moesten brengen. Duitsland kon geen enkele shootout benutten, terwijl Argentië tweemaal trefzeker was.

De andere halve finale gaat tussen China en België.

[OS] Axelsen prolongeert olympische titel bij het badminton

Viktor Axelsen heeft met succes zijn olympische titel in het badminton verdedigd. Drie jaar geleden won de Deen olympisch goud in Tokio en ook in Parijs was Axelson oppermachtig. De Deense badmintonner won in de finale van Kunlavut Vitidsarn uit Thailand met twee keer 21-11, en verloor deze Spelen geen game.

Kunlavut Vitidsarn had de finales bereikt door in de kwartfinales de nummer één van de wereld Shi Yu Qi op overtuigende te verslaan. Ook in de halve finale won de Thai in twee games en leek er een mooie finale te wachten tegen Axelsen, die nog geen game had verloren deze Spelen.

Maar vanaf punt één werd duidelijk dat Axelson duidelijk beter was dan Vitidsarn. De 30-jarige Deen domineerde in de rally's en kwam tegen de Thai geen enkel moment in de problemen en zou beide games met 21-11 winnen.

Axelsen verdedigde daarmee met succes zijn titel in het enkelspel. Alleen Lin Dan lukte dat in het mannenenkelspel in het badminton. De Chinees deed dat op de Spelen van 2008 en 2012.

Lee Zii Jia uit Maleisië pakte brons na een overwinning op Lakshya Sen uit India met 13-21, 21-16, 21-11.

[OS] Baansprintsters grijpen naast brons, mannen veruit de snelste

Op de wielerbaan van Parijs gaat maandagavond het olympisch baanwielrennen van start. Daar worden gelijk al de eerste medailles verdeeld, die op de teamsprint bij de vrouwen, terwijl de mannen op de teamsprint de kwalificatie afwerken.

Teamsprint vrouwen
Kyra Lamberink, Hetty van de Wouw en Steffie van der Peet openden met een prima vierde plek in de kwalificatie in 46,086 seconden, eigenlijk precies de positie waar ze vooraf op werden ingeschaald. De Britse ploeg was het snelst: Katy Marchant, Sophie Capewell en Emma Finucane reden met 45,472 zelfs een nieuw wereldrecord.

In de eerste ronde rekende Nederland met een uitstekende 45,798 seconden af met China, maar ze moesten het wel doen met de strijd om brons. Duitsland klopte Mexico in een nieuw wereldrecord van 45,377 seconden, Nieuw-Zeeland won in wéér een nieuw wereldrecord van 45,348 seconden van Polen en de Britse ploeg verbrak het eigen wereldrecord gelijk tegen Canada met 45,338 seconden.

De strijd om brons winnen zat er voor Nederland simpelweg niet in: Pauline Grabosch, Emma Hinze en Lea Friedrich waren in 45,400 seconden een maatje te groot voor Nederland, dat met 45,690 wel een prima tijd noteerde. Het goud ging met overmacht naar de Britse vrouwen: Katy Marchant, Sophie Capewell en Emma Finucane knalden in 45,186 seconden naar een nieuw wereldrecord en goud, voor de 46,659 van Rebecca Petch, Shaane Fulton en Ellesse Andrews uit Nieuw-Zeeland.

Teamsprint mannen, kwalificatie
Voor de mannen stond alleen de kwalificatie op het maandagprogramma en dat werd al indrukwekkend: Roy van den Berg, Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland waren in 41,279 seconden meer dan een halve seconde sneller dan de Britten en Australiërs en benaderden hun eigen ruim vier jaar oude wereldrecord. Dinsdag staan de eerste ronde en de finales op het programma.

[OS] Nederlandse 3x3-ploeg naar basketbalfinale

Nederland heeft er weer een medaille bij, ze hebben de basketbalfinale bereikt met een score van maar liefst 20-9 tegen Litouwen. Het was een erg sterke wedstrijd, waarbij vooral de defensie erg stabiel was. Aanvallend werd er nog wel wat gemist, vooral wat vrije worpen.

Nederland begon slordig aan de wedstrijd waarin Litouwen ook niet echt leek te leveren, maar vanuit een 3-2 voorsprong werd flink opgebouwd toen Worthy de Jong twee tweepunters scoorde. Bovendien liep de foutenlast van Litouwen snel op, waardoor het er voor Nederland snel behoorlijk uit zag omdat ze daarmee snel aan vrije worpen konden komen. Daarmee werd opgebouwd naar een voorsprong van 10-3, met als enige kritiekpunt dat Nederland te weinig deed met de vrije worpen die ze kregen, waardoor Litouwen nog redelijk weg kon komen met de hoge foutenlast, die zelfs richting de 10 liep. Maar ook met alle gemiste vrije worpen werd uitgelopen naar 16-6 met anderhalve minuut te spelen. Vanaf daar mocht het eigenlijk niet meer misgaan. Litouwen bleef de kansjes die ze kregen missen en bleef bovendien fouten maken met een foutenlast van 12 aan het einde van de wedstrijd. Uiteindelijk gaf Litouwen zich ook wel gewonnen, ondanks dat er nog wel wat werd gescoord. Het werd uiteindelijk 20-9.

Nederland speelt tegen Frankrijk of Letland in de finale van het toernooi. Tegen Letland werd in de groepsfase ruim verloren, maar tegen Frankrijk wist Nederland in de groepsfase wel te winnen. De finale wordt vanavond laat gespeeld.

Cel en behandeling voor grooming en verleiding van meisjes (13 en 14)

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 33-jarige man uit 's-Hertogenbosch veroordeeld voor grooming van een 14-jarig meisje en het verleiden van een 13-jarig meisje. Hij vroeg hen om naaktfoto's en een video van zichzelf te maken in ruil voor een paard. De man krijgt een celstraf van 18 maanden, waarvan 8 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van 5 jaar. Ook moet hij zich laten behandelen aan zijn problematiek. Na zijn celstraf en behandeling kan de man nog onder toezicht of verdere behandeling worden gesteld.

De verdachte reageerde in oktober 2023 op advertenties op Marktplaats waarin de meisjes een verzorgpaard zochten. Met het eerste slachtoffer sprak de verdachte ook daadwerkelijk af en stelde hij voor om op een afgelegen plek foto's en een video van haar te maken. In beide gevallen wisten de ouders van de meisjes op tijd in te grijpen: zij namen het gesprek over en maakten melding bij de politie, waarna de verdachte kon worden opgepakt.

Verminderd toerekeningsvatbaar
Volgens een psycholoog en een psychiater is er bij de verdachte sprake van een licht verstandelijke beperking en een ernstige, langdurige stoornis in het gebruik van alcohol. De rechtbank beschouwt hem daarom als verminderd toerekeningsvatbaar. Zonder behandeling is de kans op herhaling groot, stellen de deskundigen. Daarom is een klinische behandeling nodig.

Anders dan de officier van justitie vindt de rechtbank terbeschikkingstelling met dwangverpleging niet op zijn plaats. In plaats daarvan koppelt de rechtbank een aantal bijzondere voorwaarden aan het voorwaardelijke strafdeel. Zo moet de verdachte meewerken aan een behandeling voor zijn verslavingsproblemen en seksueel grensoverschrijdend gedrag. Ook legt de rechtbank een gedragsbeinvloedende en vrijheidsbeperkende maatregel op. Dit betekent dat de verdachte na zijn behandeling en detentie zo nodig nog langer onder toezicht of verdere behandeling kan worden gesteld.

Eerdere veroordeling
De verdachte schrijft zijn handelen toe aan het excessief alcoholgebruik en zegt geen interesse te hebben in minderjarigen. Toch was hij een gewaarschuwd man, want een jaar geleden is hij veroordeeld voor soortgelijke zedendelicten. Van die straf moet hij nu alsnog 16 weken uitzitten.

Lyon deelt gratis bioscoopkaartjes uit vanwege hittegolf

Vanwege een hittegolf geeft Lyon, de op twee na grootste stad van Frankrijk, gratis bioscoopkaartjes weg aan bepaalde inwoners, zodat ze kunnen afkoelen in theaters met airconditioning. De campagne maakt deel uit van het lokale hittebeschermingsplan.

De kaarten zijn bedoeld voor mensen die weinig geld hebben of in een sociale huurwoning wonen. Vooral in dergelijke appartementen kan de temperatuur binnen tijdens een hittegolf enorm oplopen. 

Alle inwoners hebben ook gratis toegang tot twee musea van de stad. Bovendien blijven zwembaden langer open dan normaal. Deze week worden in Lyon temperaturen tot 34 graden verwacht.

Volgens de Franse gezondheidsautoriteiten stierven vorig jaar ruim 5.000 mensen ten gevolge van verschillende hittegolven. Deskundigen zijn het erover eens dat dergelijke weersomstandigheden steeds frequenter en intenser kunnen worden als gevolg van de klimaatverandering. Oververhitting is de officiële oorzaak van slechts enkele sterfgevallen, zoals uitdroging. Het risico tot overlijden neemt echter toe bij mensen met hart- en luchtwegaandoeningen.

Menzis moet toch hulphond vergoeden

Menzis moet wel de hulphond vergoeden voor een zwaar gehandicapte vrouw, oordeelt Geschillencommissie voor Zorgverzekeringen. Dit schrijft De Telegraaf.

De zorgverzekeraar vond de aanvraag eigenlijk niet doelmatig. De vrouw, die sinds haar geboorte hersenverlamming en verkrommingen van de wervelkolom heeft en in een rolstoel zit, stapte naar de geschillencommissie. Deze gaf haar gelijk, waardoor Menzis de hulphond toch moet vergoeden. Meer hierover bij Skipr

Na crash Nikkei toegenomen angst bij beleggers recessie VS

De Japanse aandelenmarkt heeft vanochtend een zware dreun ontvangen. De Nikkei in Tokio sloot ruim 12 procent lager, wat het grootste koersverlies is sinds de beurscrash van 1987. Er heerst bezorgdheid dat de Amerikaanse centrale bank te laat zal reageren met het verlagen van de beleidsrente, wat kan leiden tot een recessie. "De beurzen in Azië reageren zeer heftig op het nieuws uit Japan," aldus Han de Jong, de huiseconoom van BNR.

Zowel de Amerikaanse als de Japanse centrale bank hebben vorige week hun rentebesluiten aangekondigd. De Federale Reserve koos ervoor om de rente ongewijzigd te laten. In Japan daarentegen werd de rente verhoogd, wat in contrast staat met veel andere landen die hun rente juist verlagen. De Fed beschouwt de inflatie in de Verenigde Staten als te hoog om een renteverlaging door te voeren. De Jong is vermoed dat de Amerikaanse rente in september wel verlaagd gaat worden. 

De Japanse Yen heeft, na een eerdere daling, de afgelopen maand een aanzienlijke stijging doorgemaakt en staat nu 10 procent boven de Amerikaanse dollar. Volgens de BNR-econoom heeft de renteverhoging van vorige week bijgedragen aan deze waardestijging van de Yen. Een sterkere Yen ten opzichte van een goedkopere dollar is echter niet bevorderlijk voor de internationale concurrentiepositie van Japanse bedrijven. "De beurs reageert hier nu extreem negatief op."

Er zijn signalen dat de Amerikaanse economie verzwakking vertoont, wat resulteert in onrust op de aandelenmarkten. Gedurende de afgelopen anderhalf jaar waren de aandelenmarkten juist aanzienlijk gestegen. De Jong wijst op de Amerikaanse beurs als voorbeeld: In de afgelopen twaalf maanden steeg deze met ongeveer 20 procent, en over de laatste 24 maanden is er een stijging van 35 tot 40 procent geweest.

Deze positieve ontwikkelingen hebben geleid tot hoge verwachtingen onder beleggers. Wanneer de macrocijfers iets teleurstellen, reageren beleggers daar vaak heftig op. Het is algemeen bekend dat bedrijfswinsten in tijden van recessie onder druk staan, aldus de econoom. "De aandelenmarkt is in feite een handel in toekomstige bedrijfswinsten. Wanneer het economische klimaat verslechtert – en  men plots een recessie verwacht – gaat men er vanuit dat de bedrijfswinsten zullen dalen, wat weer leidt tot dalende aandelenkoersen."

Ook de AEX staat vandaag onder druk en opende ver in het rood. Vooral de chipbedrijven presteren, net als vrijdag, erg slecht op de Amsterdamse beurs. ASML, Besi en ASMI zagen hun aandelen met meer dan 12 procent dalen. Vrijdag verloren de chipbedrijven al bijna 13 procent aan waarde.

Volgens De Jong is het voorlopig nog onduidelijk of de huidige angst voor een recessie gerechtvaardigd is. Tot nu toe heeft de Amerikaanse economie voortdurend positief weten te verrassen. Dit was vooral te danken aan een expansief begrotingsbeleid, zo merkt De Jong op. Het effect hiervan neemt echter af. Door de hoge rente in de VS nemen de factoren die de economische groei onder druk zetten toe. Uit verschillende macro-economische gegevens van de VS van vorige week blijkt dat "de Amerikaanse economie zwakke punten begint te vertonen", aldus De Jong. Een recessie in de grootste economie ter wereld zal ook gevolgen hebben voor de rest van de wereld.

[OS] Beachvolleybalsters Stam/Schoon geven voorsprong uit handen en zijn uitgeschakeld

Katja Stam en Raïsa Schoon zijn bij het beachvolleybal in de achtste finales uitgeschakeld. De beachvolleybalsters wonnen de eerste set en stonden in de tweede set ook ruim voor, maar gaven vervolgens de partij uit handen en verloren in drie sets van het Spaanse koppel Daniela Álvarez Mendoza / Tania Moreno Matveeva: 21-18, 19-21, 13-15.

Stam/Schoon hadden na een rommelig begin de eerste set tegen Mendoza/Mateeva gewonnen. In de tweede set leek er voor de Nederlandse beachvolleybalsters weinig aan de hand en was Oranje hard op weg naar de kwartfinales.

Maar bij een stand van 18-14 in het voordeel van Stam/Schoon verloor Nederland zes punten op rij en verloor daarna de tweede set van het Spaanse duo. In derde set begonnen de Nederlandse beachvolleybalsters met een kleine voorsprong, maar die werd al snel omgedraaid in Spaans voordeel. Mendoza/Mateeva gaven die voorsprong niet meer weg en Stam/Schoon zijn uitgeschakeld in het beachvolleybaltoernooi.

[OS] Klaver overtuigend naar halve finales 400m, Smidt door op 400m horden

In het Stade de France is maandagochtend weer een atletieksessie afgewerkt tijdens de Olympische Spelen. Daarbij kwamen Nick Smidt en Lieke Klaver namens Nederland in actie in de series en dat verliep prima.

400m horden mannen, series
Nick Smidt liep met 48,64 een prima tijd, zijn snelste van het seizoen zelfs, maar werd wel slechts zesde in zijn serie. Op basis van de tijd haalde hij het wel, hoewel het niet heel veel scheelde. Karsten Warholm uit Noorwegen was met een rappe 47,57 seconden de snelste, voor de verrassende Fransman Clement Ducos (47,69). De voornaamste uitdagers van Warholm, de Braziliaan Alison dos Santos en de Amerikaan Rai Benjamin, liepe relatief rustig de halve finales in.

400m vrouwen, series
Lieke Klaver liep een prima race: in een snelle 49,96 seconden finishte ze als tweede, achter de zeer sterk ogende Britse Amber Anning (49,68). Klaver was de op drie na snelste van alle series, achter ook nog de Dominicaanse Marileidy Paulino (49,42) en de Bahreinse Salwa Eid Naser (49,91), hoewel favorietes als de Jamaicaanse Nickisha Pryce (50,02) en de Ierse Rhasidat Adeleke (50,09) hun serie wel erg soepel wonnen.

Discuswerpen mannen, kwalificatie
De favorieten haalden de finale allemaal, de beste was de Litouwse wereldrecordhouder Mykolas Alekna met 67,47 meter, voor de Australiër Matthew Denny (66,83m) en de Oostenrijker Lukas Weisshaidinger (66,72m).

Polsstokhoogspringen vrouwen, kwalificatie
Een bijzondere situatie: normaliter plaatsen maximaal twaalf atleten zich voor de finale, maar elf vrouwen hadden 4,55 meter gehaald en nog eens negen stonden daar gedeeld achter op de twaalfde plek, zij hadden 4,40 meter in één keer gehaald, maar 4,55 meter überhaupt niet. Men besloot te kiezen voor de makkelijkste oplossing: negentien deelneemsters in de finale, die daardoor waarschijnlijk wel eerder gaat beginnen.

Zelenskyy dankbaar en blij met de geleverde F-16's

"De F-16's zijn in Oekraïne" - met deze woorden introduceerde president Zelenskyj de nieuw aangekomen 10 straaljagers. En hij maakte duidelijk dat zijn land meer van deze vliegtuigen wil.

Oekraïne heeft de eerste F-16 straaljagers van Amerikaanse makelij ontvangen. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky presenteerde ze op een niet nader gespecificeerd militair vliegveld. Aanleiding voor de presentatie was de zogenaamde Luchtmachtdag.

Zelenskyy bedankte alle buitenlandse partners voor hun steun bij de aanschaf van het vliegtuig. Maar hij wees er ook op dat het proces niet zonder problemen was verlopen: “We hebben veel gedaan om de Oekraïense luchtmacht naar een nieuwe hogere standaard te brengen, die van westerse gevechtsvliegtuigen”, zei Zelenskyy tegenover de soldaten en piloten die naar de luchtmachdag kwamen. 

De komst van de jets betekent een mijlpaal voor Oekraïne, dat al lang om de levering ervan vroeg om de Russische luchtsuperioriteit met modernere gevechtsvliegtuigen te kunnen tegengaan. Oekraïne heeft slechts een vloot straaljagers uit het Sovjettijdperk gehad, die inferieur zijn aan de Russische luchtmacht. “Dit is een nieuwe ontwikkelingsfase voor de luchtmacht van de Oekraïense strijdkrachten”, zei Zelenskyy. Moskou heeft al verklaard dat het de nieuwe machines wil neerschieten. 

Aanhoudende rellen in Verenigd Koninkrijk, regering roept crisisteam bijeen

De Britse regering heeft een nationaal crisisteam samengesteld vanwege de aanhoudende rechts-extremistische rellen in Engeland en Noord-Ierland. Leden van het kabinet en vertegenwoordigers van de politie zullen deelnemen aan de spoedvergadering vandaag. Volgens veiligheidsautoriteiten zijn sinds zaterdag ruim 150 mensen gearresteerd bij de rellen. 

Een groep rechts-extremisten heeft gisteren geprobeerd een hotel te bestormen in Rotherham, Noord-Engeland, dat vermoedelijk wordt gebruikt als asielaccommodatie. Het is onduidelijk of er op dit moment mensen wonen. Op beelden van de nieuwszender Sky News waren politieagenten te zien die de menigte probeerden terug te dringen. 

In Liverpool gooiden demonstranten stoelen, fakkels en stenen naar politieagenten. De politie sprak van verschillende gewonde veiligheidstroepen en “ernstige onrust”. Volgens Britse media waren er in Manchester schermutselingen tussen veiligheidstroepen en demonstranten.

Zoals de BBC meldde, sloegen demonstranten in de noordoostelijke Engelse stad Hull de ramen in van een hotel dat werd gebruikt als onderkomen voor asielzoekers. Volgens politierapporten raakten hierbij drie politieagenten gewond en werden vier mensen gearresteerd tijdens de protesten in de stad.

In Belfast, Noord-Ierland, kwam een antimoslimgroep in botsing met deelnemers aan een antiracistische demonstratie en werd er met vuurwerk gegooid. Groepen demonstranten en tegendemonstranten kwamen ook tegenover elkaar te staan in Leeds en Nottingham. In Londen werd los van elkaar een reguliere pro-Palestijnse en een anti-migrantendemonstratie gehouden.

Starmer: 'Breng het tuig voor de rechter'
Premier Keir Starmer heeft de rellen scherp veroordeeld. Deze acties zouden "extreem rechts hooliganisme" zijn, geen protesten. Al het mogelijke zal worden gedaan "om deze schurken voor het gerecht te brengen". Starmer richtte zich ook rechtstreeks tot de verdachten en meesterbreinen achter de rellen. "Ik garandeer u dat u spijt zult krijgen van uw deelname aan deze rellen, of het nu direct is of degenen die online aanzetten tot deze rellen en zelf hun handen in onschuld wassen."

In het Verenigd Koninkrijk bereikten de xenofobe protesten nieuwe hoogten met aanvallen op een hotel in Rotherham. Op verschillende plaatsen is de noodtoestand uitgeroepen.

Aanleiding voor de rellen
Volgens de BBC is pure desinformatie de aanleiding voor de rellen.  Vorige week zijn bij een gruwelijke steekpartij tijdens een Taylor Swift workshop in Southport drie kinderen doodgestoken. Vervolgens gingen er berichten rond dat de 17-jarige verdachte die de meisjes zou hebben gedood, een moslimvluchteling was die in 2023 per boot naar het Verenigd Koninkrijk was afgereisd. De autoriteiten hebben nauwelijks iets vrijgegeven over de ware identiteit, omdat wetten dit verbieden als de verdachte minderjarig is. De 17-jarige, is echter volgens de media in Wales geboren zijn ouders zijn afkomstig uit Rwanda. Er zijn nog geen details bekend over zijn geloofsovertuiging.

Naast de drie meisjes van zes, zeven en negen jaar die om het leven kwamen raakten er acht andere kinderen en twee volwassenen gewond bij de laffe steekpartij. De verdachte is beschuldigd van drievoudige moord en een tienvoudige poging tot moord.


Zo'n 300 doden in Bangladesh bij rellen, premier Sheikh Hasina gevlucht

In Bangladesh zal een interim-regering worden gevormd na het aftreden van premier Sheikh Hasina. De militaire leider van het land, generaal Waker-Us-Zamand, zei in een televisietoespraak dat er al gesprekken aan de gang waren. De vrede in het land zou hierdoor moeten worden hersteld.

De media meldden dat de premier samen met haar zus met een militaire helikopter naar India was gevlucht. Haar ambtswoning was gisteren  bestormd door demonstranten. In Dhaka gingen tienduizenden mensen vandaag opnieuw de straat op ondanks een avondklok die door het leger was ingesteld. Studenten hadden opgeroepen tot een mars naar de hoofdstad om de druk op Hasina op te voeren.

Gisteren kwamen bijna 100 mensen om het leven bij botsingen tussen demonstranten en veiligheidstroepen. Dit waren de ergste rellen in Bangladesh in meer dan 50 jaar. De protesten werden uitgelokt door een quotasysteem voor de toewijzing van banen bij de overheid. Hoewel het Hooggerechtshof de regeling beperkte, gingen de demonstraties tegen de premier door. 

De regering wilde een quotasysteem voor goedbetaalde banen in de publieke sector opnieuw invoeren. Oorspronkelijk zou 30 procent van de posities gereserveerd zijn voor bepaalde groepen. Na een uitspraak van het Hooggerechtshof heeft de regering dit aandeel teruggebracht tot slechts zeven procent. 93 procent van de banen zou moeten worden toegekend op basis van prestaties – dat wil zeggen volgens het criterium dat veel studenten hadden geëist.

Leden van de protestbeweging hadden kritiek op het feit dat de eerder geplande verdeling vooral ten goede zou zijn gekomen aan de aanhangers van de heersende Awami League. Het overwegend islamitische land met ruim 170 miljoen inwoners heeft de afgelopen jaren een economische bloei doorgemaakt. De hoge inflatie veroorzaakt nu echter problemen voor de bevolking; veel mensen zijn werkloos. Recentelijk eisten de demonstranten het aftreden van premier Hasina. Ze is nu afgetreden is naar buurland India gevlucht..

Waarom kreeg Hasina kritiek?
Hasina werd in januari herkozen voor een vijfde termijn. Een deel van de oppositie boycotte echter de verkiezingen, waaruit de 76-jarige Awami League als officiële winnaar naar voren kwam. In de aanloop naar de verkiezingen werden duizenden tegenstanders van de regering gearresteerd. Volgens de grootste oppositiepartij, de Bangladesh Nationalist Party (BNP), waarvan de leiding eveneens werd gearresteerd, werden ruim 25.000 politici in hechtenis genomen. In januari zei de regering dat er11.000 oppositieleden waren gearresteerd.

Wie steunt de protesten?
Het van oorsprong studentenprotest wordt inmiddels bijgestaan door mensen uit alle lagen van de bevolking, maar ook van filmsterren, bekende muzikanten en zelfs voormalige generaals. Ook ruim veertig bedrijven uit de voor Bangladesh belangrijke textielindustrie spraken hun solidariteit uit met de demonstranten. Het blijft onduidelijk hoe het leger zichzelf in het algemeen zal positioneren, dat wil zeggen of het leger Hasina zal blijven steunen.

Hoeveel doden zijn er tot nu toe geteld?
Volgens lokale media zijn alleen al op zondag bijna 100 mensen omgekomen bij botsingen tussen veiligheidstroepen en demonstranten. Dit was het hoogste aantal slachtoffers op één dag sinds het begin van de protesten. Persbureau AFP schat het totale aantal doden in zijn eigen telling op minstens 300.

Hoe probeert de regering de protesten te onderdrukken?
Voor de hoofdstad Dhaka en andere gebieden werd zondag een avondklok ingesteld. Vanaf vandaag geldt voor alle burgers een driedaags verlof. De politie zet vooral traangas, verdovingsgranaten en rubberen kogels in tegen de demonstranten. Het internet werd herhaaldelijk geblokkeerd, waardoor Facebook en berichtendiensten als Whatsapp niet beschikbaar waren. Staatssecretaris van Informatie en Media Arafat zei dat de actie bedoeld was om het geweld te beteugelen.

Een paar dagen geleden verboden de autoriteiten een radicaal-islamitische partij en haar studentenvleugel vanwege hun vermeende betrokkenheid bij rellen. De regering beschuldigde Jamaat-e-Islami – die ooit samen met de toenmalige premier Zia regeerde – van het aanzetten tot geweld en terroristische activiteiten. De partij mag al jaren niet meer deelnemen aan verkiezingen. Tot het einde had ze echter nog steeds de mogelijkheid om op andere manieren politiek actief te zijn.

Zelfscanklant AH 'vergeet' 1193 euro aan boodschappen te scannen, rekent 53 cent af

Zondagmiddag heeft de politie bij de Albert Heijn in Maarssen een 23-jarige man opgepakt die probeerde te frauderen bij de zelfscankassa. De man had voor maar liefst 1.193 euro aan boodschappen in zijn winkelwagen geladen, maar probeerde slechts een bakje vanillevla van 35 cent af te rekenen.

Op Instagram meldt de politie trots de vangst met de tekst: "Dit was zijn bonus", vergezeld van een foto van een agent die een verdachte in de boeien slaat. Het bonnetje van de verdachte toonde een indrukwekkende lijst van dure producten, waaronder diverse soorten kaas, cervelaat, salami, shampoo en meer dan veertig cosmeticaproducten. De Gelderlander meldde dat de verdachte naast zijn winkelwagen ook een grote tas vol producten bij zich had.

De man, die geen vaste woon- of verblijfplaats heeft, had aanvankelijk alle producten gescand, maar daarna de bon uit het systeem verwijderd en alleen het goedkope toetje gescand. Het winkelpersoneel kreeg argwaan en schakelde de politie in. De Albert Heijn heeft inmiddels aangifte gedaan van winkeldiefstal.

31-jarige Poolse verkracht in park in Hoorn, eerste tip binnen

Op een zaterdagmiddag rond 17 uur is een 31-jarige Poolse vrouw in Hoorn slachtoffer geworden van een brute verkrachting. Dit incident vond plaats in het park tussen de Schout in Hoorn en de Dorpsstraat in Zwaag. De politie is een onderzoek gestart en roept getuigen op om zich te melden.

Het slachtoffer werd benaderd door een onbekende man, die haar vervolgens de bosjes in trok en verkrachtte. Na het misdrijf vluchtte de dader op een fiets in zuidelijke richting naar de Nachtwachter. De vrouw wist voorbijgangers te alarmeren, die op hun beurt de politie inschakelden.

De verdachte wordt beschreven als een man met een donkere huidskleur, kort haar, en een leeftijd tussen de 25 en 30 jaar. Hij is ongeveer 1,70 meter lang, heeft een normaal postuur en droeg een bruin/groen houthakkersshirt met een lichte broek.

De politie heeft uitgebreid gezocht en sporenonderzoek verricht, maar de verdachte is nog niet gevonden. De zedenpolitie zet het onderzoek voort en roept getuigen op om informatie te delen via het tipformulier. Heeft u camerabeelden of andere relevante informatie? Deel deze dan via de beschikbare kanalen of dit tipformulier van de politie.

Update 12:28
Het zedenteam van de politie Noord-Holland heeft één tip ontvangen in verband met de verkrachting van een 31-jarige vrouw in Hoorn afgelopen weekend. Een woordvoerder van de eenheid bevestigde dit nieuws en benadrukte dat rechercheurs momenteel druk bezig zijn met het bekijken van camerabeelden uit de omgeving en het uitvoeren van buurtonderzoek.

De politie probeert mensen te vinden die zich op het tijdstip van het incident in de buurt bevonden. "Elke tip is welkom, en elk stukje informatie wordt serieus onderzocht," aldus de woordvoerder. Tot nu toe heeft de politie nog geen verdachte kunnen identificeren, maar ze blijven hoopvol en vastberaden in hun onderzoek.

Ter illustratie (Foto: Dall-E 3 / FOK.nl)
Ter illustratie (Foto: Dall-E 3 / FOK.nl)

[OS] An Se Young wint olympisch goud in het dames enkelspel badminton

Badmintonster An Se-young heeft maandagochtend goud gewonnen in het vrouwenenkelspel. In een eenzijdige finale was de Zuid-Koreaanse veel te sterk voor de Chinese He Bingjiao. Voor Zuid-Korea is dit pas het tweede goud op dit onderdeel, 28 jaar geleden won Bang Soo-hyun het goud in Atalanta.

De badmintonfinale bij de vrouwen ging tussen An Se-young en de Chinese He Bingjiao. De Zuid-Koreaanse An had zich ten koste van Gregoria Mariska Tunjung geplaatst voor de finale na een prachtige halve finale waarin ze de eerste game nog verloor. In de andere halve finale was er nog meer drama. Carolina Marín, de olympisch kampioen van 2016, was hard op weg om een nieuwe olympische finale te bereiken totdat ze geblesseerd raakte en moest opgeven.

In de finale controleerde An vanaf de eerste punten de rally's tegenover He, al ging het in het eerste deel van de game gelijk op. Maar daarna was er geen houden meer aan voor de Chinese en liep An alsmaar verder weg en won de eerste game overtuigend met 21-13.

In de tweede game nam An, de nummer één op de wereldranglijst, snel een voorsprong en bij de break stond ze met vier punten voor. De Zuid-Koreaanse zag de Chinese vier punten op rij pakken waarmee het weer gelijk stond in game 2, waarna An nogmaals haar klasse liet zien en ook de tweede game overtuigend won, ditmaal met 21-16.

Het brons was voor Tunjung. De Indonesische hoefde daarvoor niet in actie te komen vanwege de blessure van de Spaanse Marín.

[OS] Italiaans en Australisch tennisgoud, eerste Russische medaille in Parijs

De onder neutrale vlag uitkomende Russische sporters op de Olympische Spelen in Parijs hebben hun eerste medaille te pakken. Dat was vooraf overigens al wel bekend: Mirra Andreeva en Diana Shnaider speelden in het damesdubbelspel op Roland Garros de finale tegen Sara Errani en Jasmine Paolini uit Italië.

Het Russische duo domineerde de eerste set, maar in de tweede set waren Errani en Paolini weer een stuk beter. Zo was er een supertiebreak nodig en daarin werd het toch wel spannend, met het Italiaanse duo dat het goud pakte: 2-6, 6-1 [10-7]. Het brons leverde beduidend minder weinig spanning op: Cristina Bucsa en Sara Sorribes Tormo uit Spanje wonnen met twee keer 6-2 van Karolina Muchova en Linda Noskova uit Tsjechië.

De strijd bij de mannen werd eerder al gespeeld en werd spannend: de Australiërs Matthew Ebden en John Peers speelden een ware thriller tegen de Amerikanen Austin Krajicek en Rajeev Ram. De eerste twee sets werden middels tiebreaks verdeeld, waarna een zinderende supertiebreak het goud bepaalde in het voordeel van de Australiërs: 6-7 (6), 7-6 (1) [10-8].

Wat brons betreft was het minder spannend: Taylor Fritz en Tommy Paul bezorgden de Amerikanen het brons door met 6-3, 6-4 te winnen van de Tsjechen Tomas Machac en Adam Pavlasek.

[OS] Japanse floretschermers sluiten toernooi af met teamgoud

In het Grand Palais in Parijs is zondagavond een einde gekomen aan het olympisch schermtoernooi. De floretschermers bij de mannen werkten de landenwedstrijd af en dat werd weer een prima apotheose na een ruime week olympisch schermen.

Japan begon goed met een 45-26 zege op Canada in de kwartfinales, Frankrijk klopte China met 45-35 en de Amerikanen waren met 45-35 te sterk voor Egypte. Italië won tot slot met 45-39 van Polen, waarna ze in de halve finales met 45-38 van de Amerikanen wonnen. Japan maakte in de halve finales een einde aan de Franse droom: 45-37.

De Fransen gingen nog wel voor brons en dat werd eigenlijk nooit echt spannend: Alexander Massialas en Nick Itkin begonnen namens de VS sterk tegen Enzo Lefort en Maxime Pauty, maar Maximilien Chastanet keerde het tij tegen Miles Chamley-Watson en daarna maakten de Fransen het af. Ze liepen uit naar 30-23 en een sterke Pauty maakte het af voor 45-32 en brons.

Japan begon vervolgens in de finale, jagend op het eerste goud ooit in het onderdeel dat al meer dan een eeuw op het programma staat. Takahiro Shikine, Kazuki Iimura en Kyosuke Matsuyama gingen gelijk op tegen Tommaso Marini, Guillaume Bianchi en Filippo Macchi uit Italië, maar Japan had wel steeds het voortouw en kwam tot 35-34. Op dat moment gingen wissels Yudai Nagano en Alessio Focconi de piste op en het was Nagano die daar de beslissing bracht: 40-34, afgemaakt door Iimura tegen Marini voor 45-36 en goud.

[OS] Duitse triatleten pakken goud op gemengde estafette; Nederland speelt geen rol

Duitsland is olympisch kampioen bij het triatlon in de mixed relay. In een spannende wedstrijd streden de Duitsers samen met Groot-Brittannië en Amerika voor het goud, waarbij Laura Lindemann Duitsland het goud bezorgde na een sterke sprint, voor Groot-Brittannië en Amerika. Nederland speelde geen rol en zou als tiende eindigen.

In de eerste van de vier rondes kwam Spanje als eerste uit het water, maar in het fietsen zou zich een grote kopgroep vormen met daarbij de Nederlander Mitch Kolkman. In die kopgroep kwamen vice-olympisch kampioen Hayden Wilde en de Fransman Pierre Le Corre ten val en kon er eigenlijk direct een streep door de medaillekansen van Frankrijk. Nadat de eerste leg voorbij was lag Frankrijk één minuut achter op de kopgroep en ondanks een sterke ploeg kwam het nooit meer in de buurt van de medailles en zou op één minuut van de winnaars eindigen.

Voorin werd het een strijd tussen Groot-Brittannië, Duitsland en de Verenigde Staten. Amerika had na drie van vier rondes nog een achterstand, maar na een sterk zwemonderdeel en het fietsen van Taylor Knibb begonnen de drie landen samen aan het laatste onderdeel, de loopafstand.

Ook daar maakte Knibb een uitstekende indruk. De Britse Beth Potter kreeg het als eerste moeilijk onder het tempo van de Amerikaanse. Lindemann kon Knibb wel volgen en na een lange sprint maakte de Duitse het af voor Potter, die nog sterk terugkwam en nipt als tweede over de finish kwam voor Knibb, die genoegen moest nemen met het brons.

Kinderen Moszkowicz en Barbara Barend wegens antisemitisme zonder davidsster

Oud-advocaat en nu jurist Bram Moszkowicz en tv-presentator Barbara Barend maken zich ernstig zorgen over de situatie van joden in Nederland sinds de aanslag van Hamas op 7 oktober in Israël en de sindsdien voortdurende oorlog in Gaza. Hun kinderen dragen geen davidster meer buiten, vertellen beiden in een nieuwe aflevering van de Zwoele Stad.

Moszkowicz verloor twee jaar geleden zijn vader en blikt daarop terug. "Ik ben daar nog niet overheen, en daar kom ik ook nooit meer overheen. Er zit echt een gat. Aan de andere kant, wat ik nu meemaak, wat we allemaal meemaken in Amsterdam: het is maar goed dat hij dit niet heeft hoeven mee te maken."

De oud-advocaat doelt daarmee op het toenemende antisemitisme sinds de aanslag van Hamas op 7 oktober in Israël en de sindsdien voortdurende oorlog in Gaza. De vader van Bram Moszkowicz, Max Moszkowicz, overleefde Auschwitz als enige van zijn gezin.

Bram Moszkowicz heeft vol verontwaardiging naar de opening van het Nationaal Holocaustmuseum gekeken in maart van dit jaar, waarbij op zicht- en gehoorafstand Pro-Palestina demonstranten mochten staan. "Die Holocaustoverlevenden die werden uitgekotst door het stelletje tuig, dat had ik niet gewild dat mijn vader meemaakte. Dat is ook het enige positieve eraan, voor de rest mis ik hem elke dag op allerlei gebieden."

Barbara Barend zegt blij te zijn dat ze niet meer in Amsterdam woont. "Hier hebben mensen er nog veel meer last van", zegt de tv-presentator en ondernemer. Vooral haar ouders zijn sinds 7 oktober veranderd. "Ik snap heel goed wat Bram zegt, dat dat je vader bespaard is gebleven. Mijn vader is sinds 7 oktober niet meer dezelfde en dat wordt hij ook nooit meer."

De vader van Barbara Barend - Frits Barend - was altijd een rasoptimist, vertelt ze. "Het glas was altijd halfvol. Hij geloofde in de maakbare samenleving, waar plek is voor iedereen. Hij heeft van zijn moeder die de oorlog heeft overleefd - het is een bekend verhaal: mijn familie is verraden door Nederlanders en gered door een Duitse soldaat. Hij heeft geleerd: denk niet in groepen, maar in mensen. Na 7 oktober heeft hij heel erg het gevoel gehad: word ik nu aangerekend op dingen die ik niet gedaan en waar is de solidariteit nu voor ons als joodse Nederlanders? Mijn vader maakt zich heel erg zorgen over de toekomst van met name zijn kleinkinderen."

Davidster
De zoon van Barbara Barend werd onlangs dertien jaar oud. Wanneer een joodse jongen de leeftijd van dertien jaar bereikt, wordt hij Bar Mitswa. "Dan word je voor de joodse wet als man volwassen. Hij wilde dat al niet vieren, maar we deden het toch in kleine kring. Hij gaf mijn dochter een davidster en tegelijkertijd hebben we de discussie met zijn allen gevoerd dat ze die niet mag dragen."

Bram Moszkowicz reageert daarop: "Het is grappig, in de zin dat het bijzonder is. Ik heb ook een dochter in de 20 en die belde mij op een avond op en zei: papa ik durf de davidster niet meer te dragen. Het is een meisje dat bokst. Ik dacht: mijn god, ik ben een zoon van een Holocaustoverlevende."

"Ik ben de zoon van mijn vader met die geschiedenis. En dat daar dus een telefoontje zou komen na 7 oktober van mijn dochter die echt wel wat durft en zegt: ik durf mijn davidster niet meer te dragen. Dat had ik voor 7 oktober niet voor mogelijk gehouden in Nederland."

Moszkowicz is somber over de polarisatie in Nederland. "Wat daar in Gaza gebeurt, heeft ook verschrikkelijke gevolgen voor mensen en kinderen die daar leven. Dat willen we ook allemaal niet, maar er is iets gebeurd op 7 oktober: een ongekende slachtpartij sinds de Holocaust. Er zijn 1200 mensen afgeslacht. Dan kun je verwachten dat Israël daarop reageert."

De oud-advocaat spreekt over precisie-acties van het Israëlische leger in Gaza. "Hoe gek het ook klinkt, en dat zou men mij niet in dank afnemen. Natuurlijk vallen daar ook slachtoffers, waarvan ik zeg dat het verschrikkelijk. Soms moeten dingen, en dit moet."

Volgens verschillende experts, waaronder Amnesty International, wordt het oorlogsrecht in Gaza geschonden. Ook de Verenigde Naties (VN) spreekt over oorlogsmisdaden. Moszkowicz: "Ik weet toevallig iets van het recht. We moeten het maar even afwachten. Ik zie het niet gebeuren."

Hamas
Barend: "Je zou maar Palestijn zijn, dat Hamas je regering is. Je wordt daar verschrikkelijk onderdrukt. Vrouwen hebben daar veel minder rechten. Het is een verschrikkelijk regime en dan krijg je dit over je heen, terwijl je leiders met veel geld in het buitenland zitten en jou opofferen als menselijk schild. Ik kan ook niet alles volgen van wat Israël doet."

De demonstraties in de stad begrijpt Barbara Barend niet, maar zegt ze: "Dat je demonstreert, is je goed recht." Wel noemt ze het 'selectief'.

"Er wordt een narratief verspreid van de witte koloniale Israëlische bezetter. Zionist is tegenwoordig een scheldwoord. Een zionist vindt dat joden recht hebben op een plek om te leven en bestaansrecht hebben. Dat vinden wij ook. Vind ik dat we kolonisten moeten zijn? Nee. Ik vind het schandalig wat er gebeurd op de westelijke Jordaanoever. Er wordt nu een narratief verspreid dat ervan maakt dat het allemaal slecht is en iedereen die zich daar maar enigszins mee identificeert, want wij moeten allemaal keihard Israël afvallen. Voor ons heeft Israël een andere betekenis na de Tweede Wereldoorlog. Ik kan de regering afvallen, maar het land niet. Het land heeft bestaansrecht. Dat wordt ook bediscussieerd. Dat vind ik echt heel pijnlijk. Daarom worden mensen agressief", zegt Barend.

Ze vervolgt: "En ook het selectieve: Israëlische universiteiten zitten bomvol met Arabieren, Palestijnen. De selectiviteit die daar vanuit komt en de agressieve: die vind ik heel eng. Ik merk dat ik er ook bang van word. Joodse studenten durven niet meer naar de universiteit. In Amsterdam zijn zoveel incidenten van kinderen die worden uitscholden: ben je een Zionist? Ben je een kanker jood?"

Door het 'foutieve narratief' - zoals Barend het noemt - is er een golf van antisemitisme in Nederland. "Mensen die weldenkend zijn, moeten de verantwoordelijkheid pakken dat het niet gebeurt. Alles en iedereen - alle Anne-Claires en Robert Jans - lopen er achteraan met hun Palestina-vlaggetjes. Ze hebben geen idee", besluit ze.

[OS] Goud voor golfer Scheffler na spannende slotfase

Op de olympische golfbaan is bij de mannen de gouden medaille vergeven. Op de vierde en laatste dag van het toernooi zakte koploper Xander Schauffele weg naar de gedeeld negende plek, maar zijn Amerikaanse landgenoot Scottie Scheffler speelde zich juist naar het goud.

Scheffler opende met drie birdies, maar sloeg vooral op de back nine flink toe: een birdie op zes van de negen holes voor een ronde van 62 slagen. Daarmee ging hij de Brit Tommy Fleetwood voorbij: Fleetwood ging rond in 66 slagen en eindigde zo op achttien slagen onder par, één slag achter Scheffler.

Het brons was voor de Japanenr Hideki Matsuyama, die rond ging in 65 slagen en met zeventien onder par eindigde - vooral zijn derde dag van 71 slagen bleek een pijnlijke.

PostNL wil overheidsgeld om bezorging op peil te houden

PostNL kampt met toenemende problemen om de kwaliteit van de postbezorging op peil te houden. Door de aanhoudende daling in het aantal verstuurde brieven en kaarten, doet het postbedrijf een dringende oproep aan Den Haag voor financiële ondersteuning. In de eerste helft van 2024 daalde het aantal poststukken met 7 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Momenteel is PostNL verplicht om post binnen één dag te bezorgen, maar het bedrijf pleit voor een verruiming van deze termijn naar twee, en uiteindelijk zelfs drie dagen. Hiervoor is echter goedkeuring van de politiek nodig, die vooralsnog niet gegeven is. De topvrouw van PostNL, Herna Verhagen, benadrukt dat deze stappen cruciaal zijn om een bereikbare, betrouwbare en betaalbare postdienstverlening te kunnen blijven garanderen.

Maandag presenteerde PostNL zijn halfjaarcijfers, waaruit bleek dat het aantal bezorgde poststukken met vijf miljoen is afgenomen ten opzichte van een jaar eerder. Dit verlies zou nog groter zijn geweest zonder de extra post vanwege de Europese verkiezingen in juni. Ondanks deze daling hield PostNL alsnog één miljoen euro over aan de postbezorging in de eerste helft van dit jaar.

Aan de andere kant ziet PostNL een toename in de bezorging van pakketten. In de eerste helft van het jaar verwerkte het bedrijf vijf miljoen extra pakketten, mede dankzij het slechte weer dat veel consumenten deed besluiten hun aankopen online te doen. Echter, deze groei vertaalde zich niet in hogere winsten; de pakkettenafdeling boekte een winst van 15 miljoen euro, een daling ten opzichte van de 17 miljoen euro winst in dezelfde periode vorig jaar. Het totale resultaat voor het bedrijf als geheel daalde van 14 naar 6 miljoen euro.

[OS] Tafeltennisser Fan Zhendong voorkomt eerste Europese goud in 32 jaar

Tafeltennisser Truls Möregårdh is er niet in geslaagd als eerste Europees sinds 1992, toen zijn Zweedse landgenoot Jan-Ove Waldner het goud pakte, de olympische titel in het tafeltennis te pakken. De Zweed verloor in de finale van de Chinese favoriet Fan Zhendong.

Fan verloor in Tokyo de finale van de legendarische Ma Long, maar die is er nu alleen als teamspeler bij. In de halve finales maakte hij gehakt van het Spaanse megatalent Felix Lebrun, terwijl Möregårdh in een ware thriller van de Braziliaan Hugo Calderano won. Het eerste duel ging om brons en ging tussen Lebrun en Calderano, waarbij de 17-jarige Fransman zich dominant naar brons speelde: 11-6, 12-10, 11-7, 11-6.

Möregårdh wist in de tweede ronde af te rekenen met de als eerste geplaatste Chinees Wang Chuqin en opende ijzersterk tegen Fan, hij pakte nota bene de eerste game. De Chinees kwam daarna echter beter in zijn spel en hoewel Möregårdh steeds in de buurt bleef, was Fan simpelweg iets te sterk: 7-11, 11-9, 11-9, 11-8, 11-8 en goud voor Fan.

[OS] Waterpolosters als tweede naart kwartfinales na ruime zege op Canada

De Nederlandse waterpolosters hebben hun groepsfase op de Olympische Spelen op prima wijze afgerond. In Parijs werd Canada in de vierde en laatste groepswedstrijd zonder noemenswaardige problemen verslagen: 20-11.

Nederland had het in het eerste kwart nog wat moeilijk en bleef steken op 5-4, maar in het tweede kwart haalden ze uit: 11-6. Die voorsprong werd beetje bij beetje uitgebreid, onder meer door vijf goals van Lieke Rogge.

Dinsdag worden de kwartfinales gespeeld, Nederland neemt het om 15.35 uur op tegen Italië. Daarvoor speelt Canada tegen Spanje en 's avonds treffen Australië en Griekenland elkaar, net als Hongarije en de VS.

[OS] Teunissen en Wegman uitgeschakeld op kayakcross

Voor de Nederlandse kanoslalommers zitten de Olympische Spelen er nu echt op. Martina Wegman en Lena Teunissen kwamen op het nieuwste onderdeel, de kayakcross, in actie in de series, maar wisten de kwartfinales niet te bereiken.

Een plek in de top-2 was in de heats gevraagd om naar de kwartfinales te mogen, Wegman moest het doen met een derde plek: de Australische Noemie Fox en de Spaanse veterane Maialen Chourraut waren te snel, grand dame van de kanoslalom Jessica Fox - Noemi's zus - eindigde zowaar achter Wegman.

Teunissen wist Madison Corcoran uit Ierland wel achter zich te houden, maar was niet opgewassen tegen de Britse Mallory Franklin en Viktoriia Us uit Oekraïne, dus ook voor haar zit het er op. Maandag worden de kwartfinales, halve finales en finales afgewerkt.

Au pairs steeds populairder vanwege dure kinderopvang

In Amsterdam zien verschillende au pair-bureaus een aanzienlijke stijging in het aantal au pairs dat jaarlijks bij gezinnen wordt geplaatst. De hoge kosten voor kinderopvang spelen hierin een grote rol. "Een au pair is twee keer zo goedkoop," zegt Veronika Orlovskaya, een alleenstaande moeder die samen met haar zoontje Lennart en au pair Ana Victoría uit Mexico vlak bij het Leidseplein woont.

Veronika legt uit waarom ze voor een au pair heeft gekozen: "Kinderopvang is niet alleen duur, maar ook niet flexibel genoeg. Bovendien vind ik het prettig dat ik een beetje toezicht kan houden op hoe mensen met mijn kind omgaan." Deze behoefte aan betaalbare en flexibele kinderopvang wordt gedeeld door veel andere gezinnen in Amsterdam.

Alternatieven voor dure kinderopvang
Suzanne van Dijk-Beemster van het bureau Beau-pair bevestigt deze trend. "Kinderdagverblijven zitten vol, zijn niet flexibel en kampen met personeelstekorten. Gezinnen zoeken daarom naar alternatieven. Vorig jaar hadden we rond deze tijd vijf au pairs bij ons werken; inmiddels zijn dat er 23 en in december gaan we naar de dertig," vertelt ze.

Ook het bureau waar Veronika haar au pairs vandaan heeft, ziet een landelijke toename in aanvragen. Van 100 in 2021 naar 1000 in 2024. Deze stijging benadrukt de groeiende populariteit van au pairs als betaalbare en flexibele oplossing voor kinderopvangproblemen.

Au pairs als onderdeel van de familie
Veronika benadrukt dat au pairs meer zijn dan alleen hulp voor de kinderen. "Ze zijn echt een uitbreiding van de familie," zegt ze. "Ik ben een alleenstaande moeder en op deze manier is er iemand die ik kan vertrouwen." De persoonlijke band en het vertrouwen in de au pair maken deze optie aantrekkelijk voor veel gezinnen.

De stijgende populariteit van au pairs in Amsterdam laat zien dat gezinnen steeds vaker kiezen voor deze vorm van kinderopvang als een betaalbaar en flexibel alternatief voor de traditionele kinderdagverblijven. Dit biedt niet alleen praktische voordelen, maar verrijkt ook het gezinsleven door de culturele uitwisseling en de persoonlijke band met de au pair.

FOK! Wat een weer: warm zomerweer

weerbanner (Foto: FOK.nl)


Goedemorgen!

Vanochtend is er naast bewolking ook ruimte voor de zon. Het is droog. Er staat een zwakke, aan zee soms matige, wind uit een zuidelijke richting.

Vanmiddag zijn er zonnige perioden en blijft het droog. De maximumtemperatuur ligt tussen de 22°C in de kustgebieden tot 25°C plaatselijk landinwaarts. Er waait een zwakke wind uit zuidelijke richtingen, later in de middag steekt er in de kustgebieden een matige wind van zee op.

Vanavond is er weinig bewolking en is het droog. Er staat weinig wind.

Komende nacht blijft het droog. De minimumtemperatuur ligt rond 15°C. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

 

Het zonnetje doet zijn best in Teckelenburg (Foto: DJMO)
Het zonnetje doet zijn best in Teckelenburg (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

Random Pics van de Dag #1350

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1390
special
Agatha All Along: allemaal mee met de heksen op de Witches' Road
special
Random Pics van de Dag #1389
special
Random Pics van de Dag #1388
special
Random Pics van de Dag #1387
review
Star Wars Outlaws
©FOK.nl e.a.