[OS] Eerste kayakcross prooi voor Oceanische landen

De allereerste olympische kayakcross is een Oceanisch feestje geworden. Bij de dames won Noemie Fox, nadat haar zus al beide gouden medailles pakte in de al bekende slalomonderdelen. Bij de heren won crossspecialist Finn Butcher.

Voor Noemie Fox was het haar eerste kans op de Spelen. Zus Jessica is een stuk sterker op de reguliere slalom, en daar mag je als land maar 1 atleet sturen. Bij de kayakcross mogen er wel twee deelnemen. Fox greep deze kans om haar zus uit te schakelen op weg naar de finale, waarin ze duidelijk de beste was. Favoriete Kimber Woods kwam er in een chaotische heat niet aan te pas en werd tot achtervolgen gedwongen. Zij pakte het brons achter de Francaise Angele Hug. Elena Lilik maakte al vroeg in de finale een fout en was daardoor klaar voor de top 3.

Bij de heren was het nog sneller beslist. Finn Butcher maakte gehakt van de concurrentie door snel te starten. Favoriet was ook hier een Brit: Joseph Clarke. Hij kon nog wel achtervolgen, maar werd in zijn achtervolging meermaals gestoord door de Duitser Noah Hegge die op zijn zilveren medaille aan het azen was. Dat lukte niet: Hegge bleef derde, maar Clarke kon daardoor niet meer in de buurt van Butcher komen die naar het goud peddelde.