FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 6 augustus 2024

[OS] Overzicht uitslagen Parijs dag 11

Vandaag was de elfde dag van Olympische Spelen in Parijs. FOK! geeft je iedere avond een overzicht van de prestaties van de Nederlanders, de meest opvallende sportmomenten en de uitslagen van finales.

Het grootste succes voor Nederland kwam vandaag vanaf de wielerbaan. Daar won het trio Roy van den Berg, Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland goud op de teamsprint door in de finale Groot-Brittannie te verslaan. Meer indruk maakte echter de tijd van 40,949, wat niet alleen een nieuw wereldrecord was maar ook de eerste tijd ooit onder de 41 seconden.

Een tweede medaille was er voor springruiter Maikel van der Vleuten. Hij slaagde er als één van de drie ruiters in foutloos te blijven was daardoor al zeker van een medaille. In de barrage ging er wel een balk af waardoor hij uiteindelijk met brons genoegen moest nemen. Een andere goede prestatie was er vandaag van de hockeyers, zij versloegen in de halve finale Spanje met 4-0 en mogen het nu in de finale opnemen tegen Duitsland.

Uitslagen:

Sport Onderdeel Goud Zilver Brons Brons
Surfen Heren Kauli Vaast (Fra) Jack Robinson (Aus) Gabriel Medina (Bra)  
Surfen Dames Caroline Marks (VS) Tatiana Weston (Bra) Johanne Defay (Fra)  
Paardrijden Springen individueel Christian Kukuk (Dui) Steve Guerdat (Zwi) Maikel van der Vleuten (Ned)  
Schoonspringen 10 meter plank:  Dames Quan Hongchan (Chi) Chen Yuxi (Chi) Kim Mi-rae (NKo)  
Skateboarden Park:  Dames Arisa Trew (Aus) Cocona Hiraki (Jap) Sky Brown (GB)  
Baanwielrennen Team Sprint:  Heren Nederland Groot-Brittannie Australie  
Worstelen Grieks-Romeins: tot 60 Kilogram  Heren Kenichiro Fumita (Jap) Cao Liguo (Chi) Sjarsjenbekov (Kir) Ri (NKo)
Worstelen Grieks-Romeins: 130 Kilogram  Heren Mijain López (Cub) Yasmani Acosta (Chl) Mirzazadeh (Irn) Meng (Chi)
Worstelen Vrije Stijl: 68 Kilogram  Dames Amit Elor (VS) Mejerim Zjoemanazarova (Kir) Cavusoglu (Tur) Ozaki (Jap)
Atletiek Verspringen:  Heren Miltiadis Tentoglou (Gri) Wayne Pinnock (Jam) Mattia Furlani (Ita)  
Atletiek 1500m:  Heren Cole Hocker (VS) Josh Kerr (GB) Yared Nuguse (VS)  
Atletiek Kogel Slingeren:  Dames Camryn Rogers (Can) Annette Echikunwoke (VS) Zhao Jie (Chi)  
Atletiek 3000m Steeplechase:  Dames Winfred Yavi (Brn) Peruth Chemutai (Uga) Faith Cherotich (Ken)  
Atletiek 200m:  Dames Gabrielle Thomas (VS) Julien Alfred (SLu) Brittany Brown (VS)  
Boksen tot 60 Kilogram:  Finale Dames Kellie Harrington (Ier) Yang Wenlu (Chi) Wu (Tai) Ferreira (Bra)

Medaillespiegel:

# Land Goud Zilver Brons Totaal
1 Verenigde Staten 24 31 30 85
2 China 22 21 16 59
3 Australie 14 12 9 35
4 Frankrijk 13 16 19 48
5 Groot-Brittannie 12 15 18 45
6 Zuid-Korea 11 8 7 26
7 Japan 11 6 12 29
8 Italie 9 10 7 26
9 Nederland 8 5 6 19
10 Duitsland 8 5 4 17

[OS] Kayaksters Konijn en Vorsselman in halve finales

Voor het eerst in decennia is Nederland op de Olympische Spelen weer vertegenwoordigd in het vlakwaterkanoën. Om precies te zijn is dat het geval in de kayak, waar Selma Konijn en Ruth Vorsselman dinsdag een prima olympisch debuut maakten.

Het Nederlandse duo kwam in de K-2 over 500 meter tot een vierde plek in de heats, waar de top-2 nodig was om rechtstreeks door te mogen naar de halve finales. Dat was geen probleem, het viel niet te verwachten dat ze het gelijk zouden halen, en via de kwartfinales lukte het wel.

Konijn en Vorsselman startten wat minder hard dan de rest, maar kenden een indrukwekkend eindschot en sprintten zo zelfs naar de winst. Woensdagochtend komen de twee vanaf 09.30 uur allebei uit in de K-1 500 meter, waar de top-2 van de heats rechtstreeks naar de halve finales gaat.

[OS] Baansprinters met overmacht naar goud, wereldrecord Australische achtervolgers

Op de wielerbaan van Parijs worden dinsdagavond weer olympische medailles verdeeld in het baanwielrennen. Er staat één finale op het programma en daar zitten flink wat Nederlandse fans voor op de tribune: de teamsprinters moeten het goud binnen gaan halen.

Roy van den Berg, Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland pakten in Tokyo het goud en na een wat 'mindere' periode zijn ze ook in Parijs weer bloedsnel. De ploeg kwalificeerde zich maandag al als snelste voor de eerste ronde en knalde daarin dinsdag naar een nieuw wereldrecord van 41,191 seconden tegen Canada.

Groot-Brittannië klopte Duitsland in 41,819 seconden en stond tegenover Nederland in de finale. De wedstrijd om brons ging tussen Frankrijk en het teleurstellende Australië, die met tijden van 42,376 en 42,336 seconden in de eerste ronde erg dicht bij elkaar lijken te liggen.

Finales
In de finale stond er, zoals wel te verwachten viel, geen enkele maat op het Nederlandse trio: Van den Bergh, Lavreysen en Hoogland knalden naar een geweldig nieuw wereldrecord van 40,949 seconden, waar de Britten Ed Lowe, Hamish Turnbull en Jack Carlin met 41,814 seconden niks tegen in konden brengen.

In de strijd om brons tegen thuisrijders Florian Grengbo, Sebastien Vigier en Rayan Helal maakten de Australiërs eindelijk indruk, maar wel te laat: Matthew Glaetzer, Leigh Hoffman en Matthew Richardson wonnen de rit en dus het brons in 41,597 seconden, een tijd waar ze prima zilver mee hadden kunnen winnen.

Ploegenachtervolging mannen
Australië kwalificeerde zich maandag als snelste voor de eerste ronde, die dinsdag af werd gewerkt. Daarin namen Oliver Bleddyn, Sam Welsford, Conor Leahy en Kelland O'Brien het op tegen de Italiaanse ploeg van Simone Consonni, Filippo Ganna, Francesco Lamon en Jonathan Milan en het waren de Australiërs die niet zomaar wonnen, maar met 3:40,730 het Italiaanse wereldrecord van Tokyo uit de boeken reden.

Dat record werd even daarvoor al benaderd door de Britten Ethan Hayter, Oliver Wood, Charlie Tanfield en Ethan Vernon, die naar 3:42,151 reden en om goud gaan strijden tegen Australië. Tobias Aagard Hansen, Niklas Larsen, Carl-Frederik Bevort en Rasmus Lund Pedersen dolven namens Denemarken het onderspit met 3:42,803 en gaan om brons rijden tegen Italië, dat 3:43,205 minuten nodig had.

[OS] Beachvolleybalduo De Groot/Boermans in kwartfinales uitgeschakeld

Ook het laatste Nederlandse beachvolleybalduo in Parijs is uitgeschakeld. In de kwartfinales verloren Stefan Boermans en Yorick de Groot in twee sets van de Duitsers Nils Ehlers en Clemens Wickler: 20-22, 15-21.

Met Boermans/De Groot was het laatste beachvolleybalduo overgebleven na de eerdere uitschakelingen van de andere Nederlandse teams. In de kwartfinale wachtten de Duitsers Ehlers/Wickler waarvan het Nederlands koppel in de onderlinge ontmoetingen vier van de vijf wedstrijden had verloren.

In de eerste set hadden Boermans/De Groot het ook moeilijk met de Duitsers en keken steeds tegen een achterstand aan. Bij een stand van 11-15 in het voordeel van Ehlers/Wickler leek de eerste set verloren te zijn voor de beachvolleyballers, maar ze knokten zich terug tot 18-18. Toch ging de set alsnog naar Duitsland met 20-22.

In de tweede set kwam Nederland die klap niet meer te boven, liepen Ehlers/Wickler vrij snel weg bij Boermans/De Groot en pakten eenvoudig ook de tweede set. Door de nederlaag zit het toernooi voor de Nederlandse beachvolleyballers erop.

[OS] Sporthistorie voor legendarische 'El Terrible' López: vijf keer goud op rij

Op de Olympische Spelen in Parijs is het worstelen begonnen en dat gebeurde gelijk met dé grote ster van het mondiale worstelen: Mijain Lopez uit Cuba, die niet alleen worstelhistorie, maar zelfs algemene sportgeschiedenis kan gaan schrijven in het Grieks-Romeins worstelen tot 130 kilogram.

Lopez was er op de Spelen van Athene in 2004 al bij, maar moest het daar doen met een vijfde plek. Vervolgens begon de legendarische carrière van de Cubaan pas écht: goud in Beijing, goud in Londen, goud in Rio de Janeiro en goud in Tokyo, een van de zeer weinige sporters die vier keer op rij goud pakte op een individueel onderdeel.

Vijf keer op rij goud lukte nog nooit iemand op één onderdeel, maar Lopez, die buiten de Spelen om nauwelijks in actie komt, was er weer bij. Na een bye in de eerste ronde rolde hij de Iraanse wereldkampioen Amin Mirzazadeh in de rondte alsof het niks was, waarna Sabah Shariati uit Azerbeidzjan zijn enige minieme kans liet liggen.

Daarmee stond Lopez in de finale en daarin neemt hij het dinsdagavond, rond 19.30 uur, op tegen Yasmani Acosta. Dat is een oud-landgenoot van Lopez, die negen jaar lang dagelijks met Acosta trainde. Er mag echter maar één worstelaar per land in dezelfde klasse naar de Spelen en Acosta zag in dat hij Lopez niet zou verslaan, dus komt inmiddels al jaren voor Chili uit.

Update 21.10 uur
In de finale stond er, zoals verwacht, simpelweg geen maat op Lopez. Acosta probeerde wat hij kon, maar zag eruit als een 5-jarige die een volwassene omver wilde duwen, hulpeloos. El Terrible rolde zijn Chileense oud-trainingspartner over de mat alsof het niks was en schreef absolute sportgeschiedenis: vijf keer goud op hetzelfde onderdee, ongeëvenaard in bijna 130 jaar Olympische Spelen.

Mirzazadeh pakte brons door Shariati te verslaan, terwijl het andere brons naar China ging: Meng Lingze klopte de Egyptenaar Abdellatif Mohamed.

Mannen Grieks-Romeins -60kg
In Tokyo moest Kenichiro Fumita het nog doen met zilver, in Parijs was hij niet te pakken. Hij ging met speels gemak dwars door de Cubaan Kevin de Armas en de Iraniër Mehdi Mohsen heen, waarna hij in een heerlijke halve finale van Kirgiziër Zholaman Sharshenbekov won. In de finale wachtte Cao Liguo uit China en ook die kon Fumita niet stoppen, dus was er gelijk al Japans goud op de eerste dag met worstelfinales.

Sharshenbekov pakte wel Kirgizië's eerste medaille van deze Spelen door Mohsen te kloppen in de strijd om brons. Het andere brons was voor Noord-Korea in de persoon van Ri Se-ung, die de Venezolaan Raiber Rodriguez over de mat smeet alsof het niks was.

Vrouwen vrije stijl -68kg
Voor Tokyo was Amit Elor een dag te jong om mee te mogen doen aan de Amerikaanse trials, in Parijs was ze er wel bij en maakte ze gehakt van het hele veld. In de finale trof ze Meerin Zhumanazarova, die Kirgizië's eerste gouden medaille ooit wilde halen, maar dat zat er echt geen moment in. Elor pakte goud, Zhumanazarova zilver, na brons in Tokyo. Brons was nu voor de Turkse Buse Tosun Cavusoglu, die in de laatste seconde de Noord-Koreaanse Pak Sol-gum versloeg, en voor Nonoka Ozaki uit Japan, die te sterk was voor de Nigeriaanse Blessing Oborududu.

[OS] Hocker stunt met 1500m-goud, Thomas sprint naar goud op 200m; Bol simpel door

In het Stade de France staat dinsdagavond weer een prachtig atletiekprogramma klaar op de Olympische Spelen. Er worden vijf olympische titels vergeven en in één van die vijf finales is dubbele Nederlandse deelname: Niels Laros en Stefan Nillessen staan beiden in de finale van de 1500 meter.

1500m mannen, finale
Niels Laros en Stefan Nillessen liepen achterin de groep, maar vooral Laros wist beetje bij beetje mee naar voren te schuiven. De Noor Jakob Ingebrigtsen hield het tempo ondertussen bijzonder hoog, maar dat werd hem in de heerlijke slotsprint fataal: de gedoodverfde Noorse winnaar werd verschalkt door de Amerikanen Cole Hocker en Yared Nuguse en zijn Britse rivaal Josh Kerr.

Hocker had het beste eindschot en knalde naar het goud in een geweldige 3:27,65 minuten, slechts een ruime anderhalve seconde boven het 26 jaar oude wereldrecord. In 3:27,79 pakte Kerr zilver, één honderdste voor de bronzen Nuguse. Ingebrigtsen moest het doen met plek vier, Laros liep in een prachtig Nederlands record van 3:29,54 naar een zeer fraaie zesde plek en Nillessen werd in 3:30,75 heel knap negende.

400m horden vrouwen, halve finales
Cathelijn Peeters kwam er niet aan te pas: met 55,20 seconden liep ze geen al te beste race en een zevende plek in de halve finales was niet voldoende. Voor Femke Bol was het uiteraard een ander verhaal: de enige ietwat reeële uitdaagster van Sydney McLaughlin-Levrone liep ogenschijnlijk bijna zonder te ademen naar de winst in 52,57 seconden. McLaughlin-Levrone won de andere halve finale al net zo makkelijk in 52,13 seconden.

200m vrouwen, finale
Ze was de grote favoriete en maakte het volledig waar: de Amerikaanse Gabby Thomas knalde met grote overtuiging naar het goud in 21,83 seconden, ver voor Julien Alfred. De St Luciaanse pakte na haar historische goud op de 100 meter in 22,08 ook zilver, de tweede medaille ooit voor het kleine eilandstaatje. Brons ging in 22,20 seconden ook naar de VS en wel dankzij Brittany Brown.

Kogelslingeren vrouwen, finale
De Canadese Camryn Rogers stond op de tweede plek, achter de Amerikaanse Annette Echikunwoke, maar haalde in de vijfde en voorlaatste poging uit: 76,97 meter bleek Rogers goed op te leveren. Echikunwoke pakte het zilver, brons was met 74,27 meter voor de Chinese Zhao Jie.

Verspringen mannen, finale
Al in zijn tweede poging sprong de Griekse regerend kampioen Miltiadis Tentoglou naar 8,48 meter en het zat er nooit echt in dat iemand dat ging verbeteren. De Griekse veelvraat pakte zo wéér een grote titel en zette zijn dominantie voort. Zilver ging met 8,36 meter naar de Jamaicaan Wayne Pinnock, terwijl het brons met 8,34 meter voor Mattia Furlani uit Italië was.

3000m steeplechase vrouwen, finale
De Oegandese Peruth Chemutai maakte grote indruk en voerde het veld aan, waarbij de een na de ander af moest haken. Dat gold echter niet voor Winfred Yavi: de geboren Keniaanse, uitkomend voor Bahrein, ging vol de strijd aan en wist Chemutai in de laatste meters te verschalken voor goud in 8:52,76 minuten. Chemutai hield stand voor zilver in 8:53,34 minuten, voor de 8:55,15 van de bronzen Keniaanse Faith Cherotich.

400m mannen, halve finales
Eén fors slachtoffer: de Belg Alexander Doom, in topvorm en kersvers Europees kampioen, bleek toch te veel last te hebben van zijn bovenbeen en gaf halverwege op. De meeste indruk maakte ogenschijnlijk Kirani James uit Grenada: de olympisch kampioen van 2012 snelde naar winst in zijn halve finale in een heerlijke 43,78 seconden, vlak voor de Zambiaan Muzala Samukonga (43,81). De Amerikaan Quincy Hall was met 43,95 seconden ook rap, net als de Britse Europees recordhouder Matthew Hudson-Smith (44,07).

[OS] Waterpolosters winnen van Italië en staan in halve finales tegen Spanje

De Nederlandse waterpolosters hebben de halve finales bereikt zonder te overtuigen. Tegen Italië werd er met 11-8 gewonnen en in de halve finale treffen ze Spanje.

De Nederlandse waterpolovrouwen konden deze Spelen nog niet overtuigen en ook de start was lastig tegen de Italiaanse waterpolosters. Italië kwam in het tweede kwart met 2-3 voor, maar daarna draaide de wedstrijd om en ging Oranje met een 5-4 voorsprong de rust in.

Na het derde kwart stond het 6-5, waarna de Nederlandse waterpolosters eindelijk in het vierde kwart afstand konden nemen van Italië. Nederland won met 11-8 en speelt nu tegen Spanje. De Spaanse waterpolovrouwen maken al het hele toernooi indruk en wonnen dinsdag met 18-8 van Canada.

De andere halve finale gaat tussen Amerika en Australië.

[OS] Hockeyers na twaalf jaar weer in olympische finale

De Nederlandse hockeyers hebben zich op een overtuigende wijze geplaatst voor de olympische finale. Oranje won in de halve finale met 4-0 van Spanje en staat voor het eerst sinds 2012 weer in de finale op de Olympische Spelen. In die finale is Duitsland de tegenstander.

Spanje had in de kwartfinales nog verrassend titelverdediger België uitgeschakeld en kwam in de halve finales Nederland tegen. Ook in de poulefase speelden beide landen tegen elkaar en toen hadden de Nederlandse hockeymannen het lastig met Spanje, al wonnen ze toen met 5-3.

Maar in de halve finale rekende Nederland eenvoudig af met Spanje. Na twaalf minuten kwamen de Nederlandse hockeyers na een strafbal van Jip Janssen al op voorsprong. Thierry Brinkman zorgde met een prachtig schot voor de 2-0 en dat was ook de stand bij de rust.

In de tweede helft kwam Oranje nooit meer in de problemen en zou uiteindelijk met 4-0 winnen door doelpunten van Thijs van Dam en Duco Telgenkamp. In de finale neemt nemen de Nederlandse hockeymannen het op tegen Duitsland, dat in een spannende wedstrijd net te sterk was voor India met 3-2.

Nederland speelt donderdag om 19.00 uur tegen Duitsland. Dan probeert Nederland voor het eerst sinds 2000, toen het na strafballen won van Zuid-Korea, weer olympisch kampioen te worden. Twaalf jaar geleden speelde Oranje hun laatste finale, alleen pakte Duitsland toen het olympisch goud.

'Wees geen klojo, loser of halve zot'

Wees geen klojo, loser of halve zot. Dit staat sinds kort op waarschuwingsborden langs Vlaamse autosnelwegen. De duidelijke boodschap van het Vlaams agentschap voor Wegen en Verkeer roept gemengde reacties op.

Bestuurders negeren in toenemde mate het rode kruis boven een rijstrook van de autosnelweg. Middels zo'n rood kruis wordt een rijstrook afgesloten, vaak omdat er zich wat verder op de weg – niet altijd meteen zichtbaar voor een aanstormende bestuurder – een gevaarlijke situatie voordoet. Maar dat rode kruis schrikt chauffeurs onvoldoende af, vandaar de borden langs de weg. 

De Vlaamse boetes voor wie een rood kruis negeert starten vanaf 174 euro voor wie een minnelijke schikking krijgt, aldus het Agentschap Wegen en Verkeer. In 2023 betrapte de politie bijna 2.600 chauffeurs die bewust het rode kruis negeerden. Dat zijn elke dag gemiddeld zeven bestuurders, het hoogste aantal van de voorbije vijf jaar.

In ons land liggen de boetes een stuk hoger, het negeren van het rode kruis boven de weg kost 280 euro.

Britse regering houdt social media verantwoordelijk voor rellen

Na de aanhoudende rechts-extremistische rellen in Britse steden houdt de regering socialemediabedrijven aansprakelijk voor het verspreiden van nepnieuws.

Na een ontmoeting met vertegenwoordigers van Tiktok, Google en X benadrukte de Britse minister van Technologie Kyle dat de bedrijven de verspreiding van desinformatie en haatzaaiende uitlatingen moeten stoppen.

De onrust brak uit nadat eind juli drie kleine meisjes werden doodgestoken in de noordwestelijke Engelse stad Southport. De desinformatie dat de dader een moslimmigrant was die vorig jaar illegaal het land binnen is gekomen, is op verschillende platforms verspreid. De 17-jarige verdachte die in hechtenis zit is echter in het Verenigd Koninkrijk geboren uit Rwandese ouders.

Zie ook: Aanhoudende rellen Verenigd Koninkrijk

EU-landen geven groen licht voor extra miljarden voor Oekraïne

De EU-landen hebben besloten nog eens 4,2 miljard euro aan Oekraïne te betalen.

Dat heeft de Europese Commissie in Brussel bekendgemaakt. Het geld maakt deel uit van een nieuw hulpprogramma voor Oekraïne waarover de staatshoofden en regeringsleiders in februari overeenstemming bereikten.

Het steunpakket heeft een looptijd van vier jaar en omvat in totaal 50 miljard euro. Het geld is bedoeld voor de wederopbouw van vernielde infrastructuur. Het is ook bedoeld om ervoor te zorgen dat de Oekraïense staat de salarissen van werknemers in ziekenhuizen of scholen kan betalen.

Aan de steun zijn echter voorwaarden verbonden. Kyiv moet onder meer hervormingen tonen in de strijd tegen corruptie en belastingontduiking.

Harris benoemt gouverneur Walz tot vice-presidentiële running mate

De Democratische Amerikaanse presidentskandidaat Harris heeft de gouverneur van Minnesota, Tim Walz, tot haar running mate benoemd. Harris maakte dit bekend in een verklaring. Als voormalig congreslid uit een zwaar Republikeins district wordt verwacht dat Walz vooral witte kiezers op het platteland zal aanspreken.

Harris prees de politieke prestaties van Walz en beschreef hem als een ‘door de strijd beproefde’ leider. Wat indruk op haar maakte, was zijn diepgewortelde geloof in de strijd voor gezinnen uit de middenklasse. “We zullen een geweldig team zijn en deze verkiezingen winnen”, zei Harris. Walz zelf schreef dat hij zich buitengewoon vereerd voelde om naast Harris te staan. “Ik heb er helemaal zin in. Het doet me een beetje denken aan de eerste schooldag.”

Walz sinds 2019 gouverneur van Minnesota
De 60-jarige Walz staat voor liberale standpunten over abortus en cannabis. Als gouverneur drong hij onder meer aan op gratis schoollunches en breidde hij het betaald verlof voor arbeiders uit. Walz is sinds 2019 gouverneur van de staat Minnesota en was voorheen jarenlang lid van het Huis van Afgevaardigden. Vóór zijn politieke carrière was hij leraar. De vader van twee kinderen heeft geen sterk nationaal profiel, maar staat bekend om zijn nuchtere en directe manier om politieke boodschappen over te brengen. 

Harris verkozen met 99 procent van de stemmen
Het eerste gezamenlijke optreden van Harris en Walz staat gepland voor vanavond in Philadelphia, Pennsylvania. Harris zelf werd door de Democraten tot presidentskandidaat gekozen met 99 procent van de stemmen. Enkele duizenden afgevaardigden uit alle staten konden tot gisteren online hun stem uitbrengen.

Kritiek Republikeinen
Zoals verwacht klonken er meer kritische geluiden uit het Republikeinse kamp. De gouverneur van Florida, DeSantis, verklaarde dat Walz de meest linkse kandidaat voor het vice-presidentschap in de geschiedenis van de Verenigde Staten was. De Republikeinse senator Graham sprak van een “geweldige dag voor links” en een slechte dag voor de middenklasse van Amerika.

De presidentsverkiezingen vinden plaats op 5 november. Voormalig president Trump en running mate Vance zijn kandidaat voor de Republikeinen.

[OS] Weer een jonge skateboardwinnares, ditmaal uit Australië

De vrouwen hebben bij het skateboarden vandaag op het onderdeel Park de medailles verdeeld. Arisa Trew won het goud voor Australië, het zilver was voor de Japanse Cocona Hiraki en brons was er voor Sky Brouwn uit Groot-Brittannië.

Het onderdeel staat te boek als vrouwenonderdeel, maar het is haast beter de meisjescategorie te noemen, bleek ook weer uit deze finale. De gemiddelde leeftijd was 16.5, en dat werd nog flink omhoog getrokken door de 23-jarige Braziliaanse Dora Varella die als eerste ging. In de eerste run werden een hoop fouten gemaakt, alleen Hiraki had een foutloze run van boven de 90, een score die toch wel nodig leek voor een medaille. De 91.98 werd in de tweede ronde bijna verslagen door Brown en Trew, die scores van 91.6 en 90.11 optekenden. In de derde ronde had Trew een fantastische run waarin ze zich echt helemaal liet zien met een score van boven de 93. Daar kwamen de andere dames niet meer aan. Brown en Hiraki hadden allebei nog wel een run van boven de 90 waarbij ze allebei net binnen of buiten de tijd nog een trucje toonden. Die van Hiraki was echt in de zoemer en dat kon wel eens het verschil hebben gemaakt: Brown scoorde 92.6 en Hiraki, die als laatste mocht, kwam er dan weer net overheen met 92.63

Het was ook wel echt een afgetekende top 3: Zij hadden allemaal twee runs in de 90, terwijl alle anderen geen enkele keer 90 wisten te scoren. Daardoor kon de 14-jarige Trew het goud pakken, een nog jongere winnares dan bij het onderdeel Street, die ook 14 is maar wel eerder 15 zal worden. Trew brak ook de Japanse hegemonie: Er waren al 2 gouden medailles bij het skateboarden voor Japan en drie jaar geleden haalde Japan ook 3 van de 4 gouden medailles in de sport binnen. Ook toen ging die laatste gouden medaille naar Australië via Keegan Palmer

[OS] Schoonspringster Praasterink 12e in platformfinale, Chinees goud en zilver

Schoonspringster Else Praasterink heeft haar olympische debuut dinsdag afgesloten. De jonge Nederlandse plaatste zich knap voor de finale op het 10-meterplatform, maar wist daarin niet voor een verrassing te zorgen: met 250,35 punten werd ze twaalfde, haar betere score uit de halve finale zou een elfde plek opgeleverd hebben.

De strijd om het goud ging niet bepaald verrassend tussen de twee Chinese deelneemsters. Quan Honchang is weliswaar pas 17 jaar, ze verdedigde haar drie jaar gewonnen gouden medaille tegen landgenote Chen Yuxi, met wie ze in het synchroonzwemmen samen goud pakte. Meervoudig wereldkampioene Chen zat er constant vlak bij in de buurt, maar was steeds nét niet goed genoeg: Quan sprong 425,60 punten bij elkaar voor goud, Chen pakte met 420,70 punten zilver.

Ruim achter het Chinese duo was er Noord-Koreaans eremetaal: Kim Mi-rae stond na de eerste van vijf sprongen op de derde plek en wist dat knap vol te houden, brons met 372,10 punten.

Trailer voor Batman-spinoff The Penguin

Vorige week tijdens San Diego Comic-Con spraken cast en crew over de HBO-serie The Penguin, die het verhaal van Oz Cobb (Colin Farrell) uit Matt Reeves' The Batman voortzet. Tijdens het panel kregen bezoekers ook een eerste blik op de nieuwe trailer, die ook online te bekijken is.

Farrell is, zoals ook het geval was in The Batman, ook in deze serie bijna onherkenbaar in zijn rol als de onderwereldfiguur wiens uiterlijk hem de bijnaam Penguin oplevert. Na de val van zijn baas, Carmine Falcone, ontstaat er ruimte voor Oswald 'Oz' Cobblepot om een belangrijke figuur te worden in de onderwereld van Gotham City. Hij komt in contact met Sofia Falcone, Carmine's dochter, gespeeld door Cristin Milioti.

Tijdens het panel, waarbij Farrell op afstand aanwezig was omdat hij voor opnames in Macau was, vertelde de acteur over hoe de make-upeffecten waarmee hij op de Penguin lijkt voor hem het halve werk waren om 'in' het personage te komen. Mike Marino, die het masker maakte waarin Farrell zijn rol speelt, legde in het panel uit hoe het zo is ontworpen dat Cobblepots gezicht vanaf de zijkant een impressie van een pinguïn geeft, door een litteken op het gezicht. Of de bijnaam ook in de serie genoemd wordt, moet nog blijken.

The Penguin panel op SDCC
De cast en crew van The Penguin tijdens Comic-Con. Op het scherm Colin Farrell. De tweede van rechts, naast Matt Reeves, is make-updesigner Mike Marino. (Foto: Peter Breuls)

De gebeurtenissen in The Penguin volgen één week na de gebeurtenissen in The Batman; de serie is daarom een eerste vervolg op de film, voordat in 2026 The Batman: Part II verschijnt. Het is een miniserie: na de acht afleveringen is het voorbij.

The Penguin is vanaf 20 september te zien bij HBO Max. Naast Colin Farrell en Cristin Milioti zien we ook Clancy Brown als Sal Maroni, Michael Zegen als Allberto Falcone, Deirdre O’Connell als Oz' moeder Francis en Rhenzy Feliz als Oz' nieuwe rechterhand Victor.

Wordt Marvel (en Hollywood) minder 'woke'?

Dat de laatste jaren de meeste films compleet floppen, en dat de grootste successen vooral de films lijken te zijn die zich niet bezighouden met het standaard anti-witte-heteroman narratief maar zich richten op het maken van een stuk entertainment waarbij men juist voor een paar uurtjes kan ontsnappen aan dergelijk gedoe waar je de hele dag al mee wordt doodgegooid, zou weleens de reden kunnen zijn dat Hollywood er weer voor gaat kiezen zich op dat laatste te richten.

Bij Marvel schijnen de activistische medewerkers die overal 'the message' in willen verwerken grotendeels de laan te zijn uitgestuurd (hoewel dat onbevestigd is) en in Deadpool vs Wolverine worden de bijbehorende flops van Marvel nogal door de mangel gehaald (door Marvel zelf). Tekenend dat in ieder geval Marvel inziet dat de ingeslagen weg wellicht niet de meest lucratieve is.

Critical Drinker vindt daar zoals altijd wat van, en wat dat is kun je hieronder zien.

[OS] Verspringster Hondema komt 5cm tekort voor finale

Verspringster Pauline Hondema heeft zich niet geplaatst voor de olympische finale. In het Stade de France kwam Hondema dinsdagochtend vijf centimeter tekort: ze kwam tot 6,55 meter, waar 6,60 meter precies genoeg was geweest, en eindigde nu als veertiende.

1500m vrouwen, series
Geen grote verrassingen, behalve wellicht het feit dat de Ethiopische Birke Haylom en Winnie Nanyondo uit Oeganda de herkansingen in moeten. Nederlandse deelname was er niet, Sifan Hassan besloot zich op haar andere afstanden te richten.

Speerwerpen mannen, kwalificatie
Ook hier geen grote verrassingen, maar wel een paar prima prestaties. De Indiër Neeraj Chopra opende de jacht op het verdedigen van zijn olympische titel met een ijzersterke 89,34 meter, wat in de finale al best eens genoeg kan zijn. Anderson Peters uit Grenada kwam tot 88,63 meter en ook de Duitser Julian Weber (87,76m) en de Pakistaan Arshad Nadeem (86,59m) zaten er goed bij.

20-jarige Amsterdammer aangehouden wegens aanranding, verkrachting en afpersing

De politie heeft een 20-jarige man uit Amsterdam gearresteerd in verband met zeven afzonderlijke onderzoeken naar aanranding, verkrachting en afpersing van meisjes en jonge vrouwen. De verdachte zou tussen juli 2021 en april 2024 op een vergelijkbare manier te werk zijn gegaan bij het benaderen en (seksueel) misbruiken van zijn slachtoffers.

In alle gevallen werden de slachtoffers benaderd door een voor hen onbekende jongeman in de openbare ruimte. Hij stelde voor om af te spreken, waarbij de slachtoffers instemden. Op de door hem gekozen ontmoetingsplek dwong hij hen vervolgens om tegen hun wil seksuele handelingen te verrichten of te ondergaan. Daarnaast moesten sommige slachtoffers onder druk geld aan hem geven of overmaken.

Gezien de specifieke werkwijze van de verdachte houdt de recherche er rekening mee dat de verdachte zich richtte op kwetsbare meisjes en jonge vrouwen. De politie roept eventuele andere slachtoffers die zich nog niet hebben durven melden op om dit alsnog te doen.

De verdachte werd op maandag 22 juli aangehouden en op donderdag 25 juli voorgeleid aan de rechter-commissaris, die besloot hem vast te houden. Op maandag 5 augustus heeft de raadkamer bevolen dat de verdachte nog eens 30 dagen in voorarrest blijft.

Voorwaardelijke taakstraf voor vergelijken moslims met nazi's

Een 56-jarige man is vandaag veroordeeld door het gerechtshof Den Haag voor het beledigen van moslims. Het gaat om Pegida-voorman Edwin W. Het Haagse hof heeft hem een voorwaardelijke taakstraf van 40 uur opgelegd. 

De verdachte heeft, terwijl er een camera op hem gericht was, geroepen dat moslims dezelfde ideologie aanhangen als Hitler en gesuggereerd dat zij mogelijk dezelfde gruweldaden in Nederland zullen gaan plegen als de nazi's hebben gedaan. Ook heeft hij gezegd dat iedereen weet waar deze ideologie toe geleid heeft in ons land.

Terwijl hij deze uitlatingen deed, heeft hij een exemplaar van de Koran verscheurd, is hij op de uitgescheurde pagina's gaan staan en heeft hij geroepen dat hij er ook nog op zou gaan dansen. 

W. zei vorige maand tijdens de behandeling van het hoger beroep dat hij met zijn nazivergelijking enkel doelde op salafisten: een fundamentalistische stroming binnen de islam die de Koran naar de letter volgt.

Een groep mensen vanwege hun godsdienst of levensovertuiging opzettelijk beledigen is strafbaar. Een koran verscheuren is niet strafbaar, want dat wordt beschouwd als geloofskritiek. Tegen W. was een werkstraf van veertig uur geëist.

Gelet op de persoonlijke omstandigheden van de man en het feit dat strafrechtelijk optreden niet zo ingrijpend mag zijn dat personen die gebruik willen maken van bijvoorbeeld het recht op vrijheid van meningsuiting dit niet meer zouden durven of doen, legt het hof de man een voorwaardelijke taakstraf van 40 uur op. De rechtbank had eerder al dezelfde straf opgelegd, maar dan onvoorwaardelijk.

Veroordeelde 'Puttense moordzaak' moet volledige straf uitzitten

Een 49-jarige man die veroordeeld is voor de moord en verkrachting van een vrouw in 1994 ('Puttense moordzaak') en onder meer de doodslag op een andere vrouw in Rijswijk in 2005 komt niet vervroegd vrij. De man werkt niet mee aan persoonlijkheidsonderzoeken. Daardoor is het niet mogelijk om een pakket van voorwaarden samen te stellen, waarmee een eventueel risico op herhaling tijdens de voorwaardelijke invrijheidstelling kan worden ingeperkt. De man moet zijn volledige resterende straf van ruim 3,5 jaar uitzitten in de gevangenis.

 De man is, nadat eerst twee andere mannen onschuldig waren veroordeeld voor de verkrachting en moord uit 1994, uiteindelijk veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 jaar en 6 maanden. Later is hij veroordeeld voor onder meer de doodslag in 2005, waarvoor hij een gevangenis straf van 4 jaar en 6 maanden kreeg. In totaal zit de man een gevangenisstraf van 20 jaar uit, de (destijds) maximale tijdelijke gevangenisstraf voor deze delicten. Deze zaken hebben destijds veel maatschappelijke onrust veroorzaakt.

Vervroegde vrijlating
Volgens de oude regeling over voorwaardelijke invrijheidstelling komt iemand in aanmerking voor vervroegde invrijheidstelling als diegene twee derde deel van de gevangenisstraf heeft uitgezeten. Het OM kan voorwaarden verbinden aan die invrijheidstelling om het risico op herhaling (recidive) te beperken. De rechtbank kan beslissen om de vervroegde invrijheidstelling uit te stellen of niet toe te kennen als blijkt dat het niet mogelijk is om voorwaarden op te leggen waarmee het recidiverisico voldoende wordt beperkt.

In 2022 stelde de rechtbank de voorwaardelijke invrijheidstelling uit tot 25 juli 2024, omdat er vanwege de weigerende houding van de man geen onderzoek had kunnen plaatsvinden naar eventuele psychische problematiek en een eventueel daaraan verbonden recidiverisico.

Vanwege de onveranderde situatie heeft de officier van justitie de rechtbank nu verzocht om de voorwaardelijke invrijheidstelling in zijn geheel achterwege te laten en de man zijn volledige straf te laten uitzitten.

Weigering onderzoek
De rechtbank stelt vast dat er geen onderzoek meer is verricht naar de psychische gesteldheid van man. Hij is vasthoudend in zijn weigering om hieraan mee te werken en daarmee is de situatie onveranderd gebleven. Dat betekent dat er geen inzicht is in eventuele psychische problematiek. De rechtbank vindt dit inzicht wel noodzakelijk. Bij de huidige stand van zaken is geen helderheid over de aanwezigheid van actuele recidiverisico's. Daardoor zijn geen interventies of maatregelen te treffen die dergelijke risico's zouden kunnen beperken.

Vervroegde vrijlating onverantwoord
De rechtbank is van oordeel dat het niet verantwoord is op dit moment voorwaardelijke invrijheidsstelling te verlenen. Controlegerichte voorwaarden (zoals bijvoorbeeld een enkelband) zijn niet gericht op recidivevermindering en volstaan volgens de rechtbank daarom niet. De vastberaden en consequente opstelling van de man, maakt het opleggen van maatregelen gericht op het verminderen van recidiverisico's onmogelijk en het is niet te verwachten dat daarin verandering komt. De rechtbank is zich ervan bewust dat de man op enig moment vrij komt zonder behandeling en zonder dat de rechtbank recidivebeperkende voorwaarden kan verbinden aan die vrijlating. De rechtbank is van oordeel dat de enige vorm van recidivevermindering kan worden gevonden in het volledig uitzitten van de opgelegde detentie.

Twee jaar cel wegens toedienen diazepam aan pleegdochter, diefstal van een bejaarde en oplichting

De rechtbank Noord-Holland heeft een 39-jarige vrouw veroordeeld tot dertig maanden celstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk, voor het toedienen van het kalmeringsmiddel Diazepam aan haar 12-jarige stiefdochter. Naast deze ernstige mishandeling, is zij ook schuldig bevonden aan de diefstal van haar bejaarde buurvrouw en het oplichten van een bakkerij.

In januari 2020 ontdekte een kinderarts tijdens een routinecontrole dat de pleegdochter van de verdachte moe en opvallend suf was. Kort daarna bracht de verdachte haar naar de eerste hulp omdat het meisje extreem moe was, veel sliep en moeite had met lopen. De pleegdochter vertelde in het ziekenhuis aan Veilig Thuis dat ze elke avond een blauw pilletje kreeg van haar pleegmoeder. Onderzoek bevestigde dat er sporen van verschillende geneesmiddelen, waaronder Diazepam, in haar bloed en urine zaten.

Daarnaast stond de verdachte terecht voor het bestelen van haar 82-jarige buurvrouw. Tussen 2018 en 2021 maakte ze 16.500 euro over naar haar eigen rekening door misbruik te maken van haar hulp bij schoonmaken en online boodschappen doen voor de buurvrouw. Ze bestelde eten en spullen voor zichzelf en gebruikte de bankrekening van de buurvrouw om automatische betalingen terug te boeken, wat leidde tot grote betalingsachterstanden voor de buurvrouw. Ook lichtte de verdachte een bakkerij op door meerdere keren gebak te bestellen onder een valse naam en adres, zonder te betalen.

De rechtbank rekent het de verdachte zwaar aan dat ze haar pleegdochter, aan wie ze veiligheid en geborgenheid moest bieden, opzettelijk ziek maakte met zware medicatie. Bovendien toonde de verdachte geen enkele verantwoordelijkheid en gaf wisselende verklaringen voor haar daden. De rechtbank benadrukte ook de langdurige en structurele diefstal van de bejaarde buurvrouw, die door de betalingsachterstanden in grote financiële problemen kwam.

De opgelegde gevangenisstraf van dertig maanden, waarvan zes voorwaardelijk, is hoger dan de geëiste anderhalf jaar. Dit vanwege de ernst van de feiten, het manipulatieve gedrag van de verdachte en de zware gevolgen voor haar slachtoffers. Daarnaast moet de verdachte het gestolen bedrag terugbetalen aan haar buurvrouw, een immateriële schadevergoeding aan haar stiefdochter betalen en heeft zij een contactverbod opgelegd gekregen.

15-jarige autistische jongen kaapt bus en haalt passagiers op

Een 15-jarige autistische jongen zorgde maandagavond voor opschudding in Bremen door zich voor te doen als buschauffeur en daadwerkelijk passagiers op te pikken. De tiener introduceerde zichzelf bij een buschauffeur als een stagiair van een busbedrijf, aldus de politie. Dankzij zijn gedetailleerde kennis maakte hij indruk op de chauffeur, die hem toestond mee te rijden op zijn route. Bij de wisseling van chauffeurs werd hij zelfs voorgesteld als de nieuwe hulp en bleef hij in de bus.

Nadat de chauffeur en zijn jonge begeleider de bus hadden verlaten, keerde de jongen terug en zette de rit voort. Bij een halte nodigde hij nietsvermoedende passagiers uit, die dachten dat ze met een reguliere buschauffeur te maken hadden, meldde de politie.

Kleine schade aan de bus
De echte buschauffeurs merkten al snel dat de bus was gestolen en waarschuwden de politie. De jongen werd uiteindelijk opgespoord en gestopt met passagiers aan boord. Hoewel niemand gewond raakte, liep de bus wel enkele krassen op.

Nadat de politie ter plaatse de situatie had geëvalueerd werd besloten de jongen over te dragen aan zijn vader. Volgens hen was er geen kwade opzet, maar wilde de jongen zijn passie voor voertuigen en technologie uitleven.

Ter illustratie (Foto: Dall-E 3 / FOK.nl)
Ter illustratie (Foto: Dall-E 3 / FOK.nl)

32 kilo cocaïne spoelt aan op strand Florida na orkaan

Tijdens de recente Storm Debby is er voor meer dan $1 miljoen aan cocaïne aangespoeld op een strand in de Florida Keys. De Amerikaanse grenspatrouille (US Border Patrol) meldde dat een "goede samaritaan" de pakketten met in totaal 32 kg van de drug heeft gevonden en de autoriteiten heeft ingeschakeld.

De exacte locatie van de vondst is niet vrijgegeven door de grenspatrouille, maar ze deelden wel foto's van de verpakte pakketten, die voorzien waren van een rood driehoekig label. De vinder, een strandganger, ontdekte het pakket gewikkeld in een vuilniszak tussen zeewier, bladeren en ander afval.

Storm Debby kwam maandagochtend als een categorie 1 orkaan aan land in de VS, met windsnelheden tot 130 kilometer per uur. Inmiddels is de storm afgezwakt tot een tropische storm en trekt hij noordwaarts richting de staten Georgia, North Carolina en South Carolina.

Drugs spoelen regelmatig aan op stranden in Zuid-Florida en de omliggende wateren, aangezien smokkelaars de stoffen van Zuid-Amerika naar de VS vervoeren.

[OS] Springruiter Van der Vleuten wint olympisch brons, goud voor Duitser Kukuk

Maikel van der Vleuten heeft met zijn paard Beauville Z brons veroverd. In de individuele finale bij het paardspringen maakte de Nederlander een fout in de barrage. De Duitser Christian Kukuk bleef wel foutloos en is daardoor olympisch kampioen. Het zilver ging naar de Zwitser Steve Guerdat maakte ook één fout, maar was net wat sneller dan Van der Vleuen.

Van der Vleuten had zich in de paleistuinen van Versailles geplaatst voor de barrages net zoals de Duitser Kukuk en de Zwitser Guerdat. De rest van de combinaties maakten allemaal een springfout en een barrage moest de beslissing brengen wie welke medaille pakte.

Kukuk ging van eerste van start en Duitser reed foutloos en daarnaast ook nog een snelle tijd, de druk lag nu bij de Nederlander en de Zwitser. Zowel Van der Vleuten als Guerdat maakten een foutje en het goud was voor Kukuk. Doordat de Zwitser net wat sneller was dan de Nederlander pakte hij het zilver en was het brons voor Van der Vleuten. Voor de Nederlander is het zijn tweede individuele medaille nadat hij op de vorige Spelen al het zilver won.

Kim Emmen en Harrie Smolders kwamen ook in actie in de finale. Maar doordat beide Nederlanders in de fout gingen waren ze uitgeschakeld voor de medailles.

[OS] Franse en Italiaanse volleyballers na thrillers in halve finales

In de South Paris Arena 1 in Parijs zijn de kwartfinales in het mannenvolleybaltoernooi afgewerkt. Polen won daar met 25-20, 24-26, 25-19, 25-20 redelijk overtuigend van Slovenië, terwijl de Amerikanen met 26-24, 28-30, 25-19, 25-19 van de Brazilianen wisten te winnen.

De twee andere kwartfinales leverden echte thrillers op, te beginnen met wereldkampioen Italië tegen Japan. De Aziatische ploeg won de eerste twee sets met 20-25 en 23-25, maar de Italianen sloegen in twee razendspannende sets terug: 27-25, 26-24. Zo was een vijfde set nodig en daarin maakte Italië het na nog een zinderende ontknoping met 17-15 af.

Olympisch kampioen Frankrijk speelde tegen Duitsland, dat met 18-25 en 26-28 ook de eerste twee sets pakte. Aangevuurd door het thuispubliek kwamen de Fransen met 25-20 en 25-21 terug tot een beslissende vijfde set en daarin maakten ze het toch af, 15-13.

Woensdag spelen Polen en de VS om 16.00 uur tegen elkaar, om 20.00 uur volgt de kraker tussen wereldkampioen Italië, dat net als Polen nog nooit olympisch goud won, en olympisch kampioen Frankrijk.

Flintlock: The Siege of Dawn

Het doden van de goden is een vaak terugkerend thema in veel games. We kunnen daar een nieuw duo aan toevoegen namelijk Nor en Enki van het nieuwe Flintlock: The Siege of Dawn. Het spel leent een hoop elementen van vergelijkbare games als God of War, Bayonetta en ook tot op zekere hoogte Dark Souls. Flintlock: The Siege of Dawn biedt een hoop gave momenten, maar helaas is het nooit zo memorabel als in een van de eerder genoemde games. Toch heeft het ongeveer 20 uur durende spel me lang genoeg op mijn stoel weten te houden.

[OS] Frankrijk en Spanje in olympische voetbalfinale, Egypte en Marokko voor brons

Het olympisch voetbaltoernooi bij de mannen is aangekomen bij de finale. In Frankrijk werden maandagavond de twee halve finales gespeeld en dat leverde min of meer de droomfinale op: Spanje tegen Frankrijk.

In Marseille nam Spanje het op tegen Marokko, dat dankzij een penalty van topscorer Soufiane Rahimi kort voor rust op voorsprong kwam. De Spanjaarden sloegen in de tweede helft echter terug: Fermin Lopez tekende voor de gelijkmaker, Juanlu Sanchez werkte Spanje kort voor tijd de finale in.

Frankrijk speelde in de tweede halve finale in Lyon tegen Egypte, dat ook op voorsprong kwam: na ruim een uur tekende Mahmoud Saber voor de openingstreffer. Frankrijk zat in de problemen, maar Jean-Philippe Mateta bracht redding door tien minuten voor tijd de 1-1 te maken. Hij werd zelfs de grote held, want in de verlenging zorgde hij ook voor 2-1 en daarna maakte Michael Olise het met de 3-1 helemaal af.

Egypte en Marokko spelen donderdag om 17.00 uur om het brons, een dag later nemen Frankrijk en spanje het om 18.00 uur tegen elkaar op voor goud.

Meisje (2) overlijdt in hete auto terwijl vader spelletjes speelt op zijn Playstation

In Arizona is een vader aangeklaagd nadat zijn tweejarige dochter om het leven kwam doordat ze meer dan drie uur in een oververhitte auto was achtergelaten. Terwijl Christopher Scholtes, 37, intensief bezig was met het spelen van videospelletjes op zijn Playstation, bereikte de temperatuur in de auto maar liefst 48 graden Celsius.

Scholtes beweerde aanvankelijk dat hij zijn dochter Parker slechts een half uurtje in de auto had achtergelaten omdat hij haar slaap niet wilde verstoren na een boodschappenrit, maar uit bewakingsbeelden bleek dat Parker meer dan drie uur in de snikhete auto had gezeten. De vader had de auto buiten geparkeerd omdat de garage vol stond met fitnessapparatuur.

De zaak kreeg een gruwelijke wending toen zijn vrouw, die als arts werkt, thuiskwam en het levenloze lichaam van hun dochter ontdekte. Scholtes werd aanvankelijk beschuldigd van moord in de tweede graad, maar de aanklacht is nu verzwaard naar moord in de eerste graad, samen met een aanklacht voor kindermishandeling, volgens berichten van KGUN.

Tijdens een eerder rechtbankoptreden pleitte Scholtes’ vrouw voor zijn vrijlating, zodat hij samen met de familie het rouwproces zou kunnen doorlopen en hun dochter zou kunnen begraven. "Het was een grote fout... het vertegenwoordigt niet wie hij is," zei Erika Scholtes. Ze benadrukte dat ze hun andere dochters de kans wilde geven om hun vader te zien tijdens deze moeilijke periode.

Christopher gaf toe dat hij de airconditioning in de auto had aan laten staan, maar was zich er ook van bewust dat deze na een halfuur zou uitschakelen. De twee andere dochters van het paar gaven aan dat hun vader hen vaker onbeheerd in de auto achterliet.

.

[OS] Handbalsters uitgeschakeld in kwartfinales na verlies tegen Denemarken

De Nederlandse handbalsters zijn in de kwartfinales van het handbaltoernooi uitgeschakeld. Na een goed begin tegen Denemarken verloor Oranje uiteindelijk met 29-25.

Nederland begon fantastisch aan de wedstrijd tegen Denemarken. Snel kwamen de Nederlandse handbalsters op een voorsprong van drie doelpunten (7-10) dankzij onder meer vier goals van Bo van Wetering en een aantal goede stops van keepster Yara ten Holte.

Maar in de laatste tien minuten verliep het minder voor Oranje. De Nederlandse handbalsters kwamen zelf maar één keer tot scoren en zagen Denemarken wel scoren. Bij rust was het 11-10 in het voordeel van Denemarken en snel in de tweede helft zouden de Deense handbalsters verder weglopen (15-10).

Nederland kwam nog wel terug tot twee doelpunten met daarbij één goede kans om op één punt te komen. Die werd gered door de Deense goalie en vervolgens liep Denemarken weer verder uit. Uiteindelijk werd het 29-25 voor Denemarken en zit het toernooi voor Nederland erop.

Titelverdediger Frankrijk won de tweede kwartfinale met 26-23 van Duitsland, waarna Zweden een spannende wedstrijd na overtime van Hongarije won (36-32). Noorwegen pakte het laatste plekje in de halve finales door Brazilië te overklassen: 32-15.

Vrouw poetst haar keel, slikt 20cm lange tandenborstel in

Amber Hunt (38) zegt "geluk te hebben nog in leven te zijn" nadat ze 'per ongeluk' een tandenborstel van 20 cm inslikte tijdens een vakantie met haar gezin in Kroatië. Amber, haar echtgenoot Amir Dervic (41), en hun twee kinderen, van één en acht jaar oud, waren op bezoek bij familie toen het incident op 27 juli 2024 plaatsvond.

Die avond was Amber bezig zich klaar te maken voor bed en was haar tanden aan het poetsen. Terwijl ze de achterkant van haar mond poetste, gleed de tandenborstel uit haar natte vingers en verdween in haar keel. In paniek probeerde Amber de tandenborstel te grijpen, maar zonder succes. Haar man bracht haar snel naar het County Hospital Cakovec, waar een endoscopie en echo van haar maag werden gemaakt.

De arts kon de tandenborstel echter niet verwijderen, dus werd Amber overgebracht naar het KBC Split Hospital in Split voor een procedure van 45 minuten. De medische staf bracht een touwtje rond een camera die in haar keel werd ingebracht en gebruikte deze om de tandenborstel vast te pakken en naar boven te trekken, terwijl Amber wakker bleef.

Amber, afkomstig uit Youngstown, Ohio, verklaarde: "Ik ben blij dat ik nog leef, maar ik ben nu erg voorzichtig met het gebruik van een tandenborstel. Ik zorg ervoor dat mijn handen droog zijn zodat hij niet weer uit mijn vingers glipt." Ze voegde toe dat de ervaring haar vakantie niet heeft verpest, maar dat het zeker anders zou zijn geweest als er iets ernstigers was gebeurd.

"Gelukkig stikte ik niet en ging het naar mijn maag," zei Amber. "Het gevoel toen ik het inslikte was 'oh mijn god, ik ga dood'. Ik bleef slikken, wist dat ik nog kon ademen en bleef proberen het te pakken, maar het lukte niet." Ze besloot: "Vanaf nu ben ik voorzichtiger met het gebruik van een tandenborstel - ik hoop dat dit niemand anders overkomt."

Vrouw slikt tandenborstel in

[OS] Teahupo'oiaans surfgoud in Teahupo'o

Na flink wat dagen vertraging is in de prachtige wateren van Tahiti eindelijk het olympisch goud voor de golfsurfers vergeven. We kregen een mooie dag met flink wat lekkere golven bij Teahupo'o, een van 's werelds mooiste plekken om te surfen.

Mannen
De dag begon met de halve finales en dat werd gelijk een thuisfeestje: de 22-jarige voor Frankrijk uitkomende Kauli Vaast, geboren en getogen in vissersdorpje Teahupo'o op Tahiti, rekende in een spannende strijd af met de Peruviaan Alonso Correa. In de andere halve finale wist de Australiër Jack Robinson af te rekenen met de Braziliaanse grootheid Gabriel Medina, die in een half uur slechts één golf pakte.

De strijd om brons werd een prooi voor Medina, die dit keer de ene na de andere golf pakte en afrekende met Correa. In de finale was het voor Robinson een kwestie van wachten op een goede tweede golf, nadat zijn eerste prima was, maar die kwam er niet. Vaast pakte een fantastische barrell in de eerste golf en kwam daar in zijn tweede golf bij in de buurt, wat Vaast het goud opleverde, voor Robinson.

Vrouwen
De eerste halve finale was spannend: de Amerikaanse Caroline Marks en de Française Johanne Defay kwamen tot dezelfde score, maar Marks won op basis van een betere beste golf. In de andere halve finale ging Brisa Hennessey uit Costa Rica zwaar in de fout: ze kaapte een golf weg voor Tatiana Weston-Webb, terwijl de Braziliaanse prioriteit had, en werd bestraft, waardoor maar één van haar golven mee zou tellen - een kansloos verhaal voor Hennessy.

In de strijd om brons kwam Hennessy er niet aan te pas tegen Defay, die maar liefst negen golven pakte en prima scoorde voor brons. De finale was wél een thriller: Marks en Weston-Webb gingen gelijk op, maar bij de vijfde golf leek de Braziliaanse het nog te winnen. Dat lukte niet, haar score was nét iets minder en dus pakte Marks het goud, voor Weston-Webb.

[OS] Chinees snelvuurgoud, Italianen winnen laatste schietgoud

Op het nationaal sportschietcentrum van Frankrijk, in Châteauroux, is het olympisch schiettoernooi afgerond. Er stonden nog twee onderdelen op het programma, één indoor en één shotgunonderdeel outdoor, waarna China net als vier jaar geleden bovenaan de medaillespiegel eindigde.

25m snelvuurpistool
Twee Chinese schutters in de finale en Li Yuehong was daar de grote man. Nadat drie van de zes finalisten af waren gevallen - Florian Peter uit Duitsland verloor de shootoff om minimaal brons - waren Li, landgenoot Wang Xinjie en de Zuid-Koreaan Cho Yeong-jae nog over. In de laatste series van vijf schoten sloeg Li toe: hij eindigde met vijf, vier en vijf treffers, waar de rest totaal niet tegen opgewassen was. Li pakte goud, zilver was voor Cho en Wang pakte brons.

Skeet, gemengde teams
Eerst werd geschoten voor het brons en wel tussen Jiang Yiting en Lyu Jianlin uit China en het Indiase duo Maheshwari Chauhan/Anant Naruka. Jiang noteerde al drie missers in haar tweede serie van vier schoten, maar daarna ging het vrijwel perfect voor het Chinese duo. Halverwege stond China op vier missers, net als India, maar Chauhan noteerde er nog één en het Chinese duo raakte alles: 44-43 en brons voor China.

Vervolgens de finale, met Diana Bacosa en Gabriele Rossetti uit Italië tegen het Amerikaanse duo Austen Jewell Smith/Vincent Hancock. Smith liet twee schoten liggen in de eerste drie series, Bacosi hield het bij één misser. Daarna kwam er nog één van Bacosi en één van Rossetti bij, terwijl beide Amerikanen er ook nog één lieten liggen. Daarmee was het beslist: 45-44 en goud voor Italië.

[OS] Schoonspringster Praasterink naar platformfinale

Schoonspringster Else Praasterink heeft op de Olympische Spelen in Parijs de finale gehaald op het 10-meterplatform. De Nederlandse kwam maandag door de kwalificatieronde én de halve finales heen en mag dinsdag om 15.00 uur aantreden in de finale.

In de kwalificatieronde was de top-18 nodig om door te mogen, wat voor Praasterink na de eerste twee van vijf sprongen nog lastig leek. Haar derde en vierde sprong waren echter indrukwekkend en ze steeg naar de negende plek, waarna een wat matige laatste sprong haar terug deed zakken naar de vijftiende plek, wél voldoende dus.

Ook in de halve finale was het spannend. Praasterink stond constant rond de twaalfde plek, wat precies voldoende was voor een finaleplaats. Na de vijfde en laatste sprong had ze die twaalfde plek in handen met 292,80 punten, uiteindelijk met zo'n veertien punten marge genoeg om de finale in te mogen.

Rechtbank VS: Google's monopoliepositie is illegaal

Een Amerikaanse rechter heeft geoordeeld dat Google illegaal heeft gehandeld om zijn concurrentie in te dammen en een monopolie op online zoekopdrachten en gerelateerde advertenties te behouden. Deze baanbrekende beslissing vormt een grote klap voor Alphabet, het moederbedrijf van Google, en kan de manier waarop technologiegiganten zakendoen ingrijpend veranderen.

In 2020 klaagde het Amerikaanse ministerie van Justitie Google aan vanwege zijn controle over ongeveer 90% van de online zoekmarkt. Deze zaak wordt gezien als een existentiële bedreiging voor Google en zijn eigenaar, gezien hun dominantie in de zoek- en online advertentiemarkt. Het is nog onduidelijk welke straffen of andere maatregelen Google en Alphabet zullen treffen als gevolg van deze uitspraak. De boetes of andere oplossingen worden tijdens een toekomstige hoorzitting beslist. De regering heeft gevraagd om "structurele maatregelen", wat in theorie zou kunnen betekenen dat het bedrijf wordt opgesplitst.

Rechter Amit Mehta van de Amerikaanse districtsrechtbank verklaarde dat Google miljarden heeft betaald om ervoor te zorgen dat het de standaard zoekmachine is op smartphones en browsers. “Google is een monopolist, en het heeft als zodanig gehandeld om zijn monopolie te behouden,” schreef rechter Mehta in zijn 277 pagina’s tellende oordeel. Alphabet heeft aangegeven in beroep te gaan tegen de uitspraak.

Volgens de Amerikaanse procureur-generaal Merrick Garland is de uitspraak een "historische overwinning voor het Amerikaanse volk". "Geen enkel bedrijf - ongeacht hoe groot of invloedrijk - staat boven de wet," zei Garland in een verklaring. Federale mededingingsautoriteiten hebben ook andere lopende rechtszaken aangespannen tegen grote technologiebedrijven, waaronder Meta Platforms, Amazon.com en Apple Inc, die ervan worden beschuldigd illegale monopolies te exploiteren.

Na een tien weken durend proces in Washington DC, waarin aanklagers Google beschuldigden van het jaarlijks uitgeven van miljarden dollars aan bedrijven zoals Apple, Samsung en Mozilla om als standaard zoekmachine te worden voorgeïnstalleerd op verschillende platforms, komt de uitspraak. De Amerikaanse overheid stelde dat Google doorgaans meer dan $10 miljard per jaar betaalt voor dit voorrecht, waardoor het bedrijf toegang heeft tot een constante stroom gebruikersgegevens die het monopolie in stand houden. Dit zorgde ervoor dat andere bedrijven niet de kans of middelen hadden om zinvol te concurreren.

[OS] Zeilster Bouwmeester 'zeker' van goud

Op de Zuid-Franse wateren bij Marseille is zeilster Marit Bouwmeester verzekerd van een olympische gouden medaille. De Nederlandse domineerde de eerste dagen in de ILCA 6-klasse, maar had het maandag een stuk lastiger. De tiende en laatste reguliere race werd vanwege een veranderende wind echter afgeblazen.

Bouwmeester stond na acht races zeer ruim aan de leiding en het goud leek haar al bijna niet meer te kunnen ontgaan. Maandag begon ze met een matige twintigste plek in de negende race, waarin men moeite had om de bootjes vooruit te krijgen. De Deense concurrente Anne-Marie Rindom pakte een vierde plek en kwam zo een klein beetje in de buurt.

In race tien ging het wederom niet lekker voor Bouwmeester en wel voor Rindom, maar de wedstrijd werd afgeblazen. Een herstart kwam er niet en de tiende race is inmiddels ook geschrapt, waardoor alleen de afsluitende medal race nog rest. Daarin kan Bouwmeester niet meer bij worden gehaald en dus is het goud binnen - ze moet nog wel even de medal race daadwerkelijk varen.

Formula Kite vrouwen
Annelous Lammerts en de rest van de kitesurfsters kwamen maar één keer in actie in plaats van de geplande vier keer. In die race, de vijfde in totaal, werd Lammerts zevende, waardoor ze in het klassement één plek inleverde en zakte naar plek zes. Een plek in de top-10 na - vooralsnog - vijftien races is nodig om medaillekansen te houden.

Formula Kite mannen
De pas 17-jarige Singaporees Maximilian Maeder is al enige jaren de dominante kitesurfer en na vijf races is hij ook prima op koers: hij finishte niet in de vierde race, maar met uitstekende resultaten in de overige vier races staat hij aan de leiding, bijna gelijk met de Sloveen Toni Vodisek en de Oostenrijker Valentin Bontus.

Nacra 17 gemengd
Laila van der Meer en Bjarne Bouwer openden de dag als achtste in het klassement en kenden weer een degelijke dag: zesde, zevende en derde. De medailles beginnen wel uitzicht te raken, maar met een achtste plek en nog drie races én de medal race te gaan is het nog niet onmogelijk.

ILCA 7 mannen
Duko Bos kent geen al te gelukkig toernooi en begon de laatste reguliere dag als vijftiende. Wegens het gebrek aan wind kon die dag echter geen doorgang vinden en werden de laatste twee reguliere races afgelast, waardoor Bos als vijftiende eindigde en ook de medal race niet haalde. De Australiër Matt Wearn gaat met een mooie voorsprong de medal race in, voor de Cyprioot Pavlos Kontides en de Peruviaan Stefano Peschiera.

FOK! Wat een weer: nog een tandje warmer

weerbanner (Foto: FOK.nl)


Goedemorgen!

Vanochtend vroeg komt er in het noordoosten en oosten plaatselijk mist voor, deze zal spoedig oplossen. Verder is het vanmorgen zonnig en droog. De wind komt uit een zuidelijke richting en is zwak tot matig.

Vanmiddag is het eerst overal zonnig. Later neemt van het westen uit de hoeveelheid bewolking wat toe. Het blijft nog droog. De maximumtemperatuur ligt tussen 25°C vlak langs de kust tot plaatselijk 30°C in het zuidoosten. Er waait een zwakke tot matige wind. Eerst komt deze uit zuidelijke richtingen, later draait de wind naar westelijke richtingen.

Vanavond schijnt in het oosten eerst nog de zon, in het westen is er meer bewolking. Aan het einde van de avond kan in het westelijk kustgebied een bui vallen, maar verder blijft het droog. De wind is zwak tot matig en komt meest uit een westelijke richting.

Vannacht trekt er een gebied met buien van het westen naar het oosten, plaatselijk is ook onweer mogelijk. De minimumtemperatuur ligt rond 17°C. De wind komt uit westelijke richtingen en is zwak tot matig. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

 

Eikenbladhortensia in twijfel of de zomer nu afloopt of begint ( Foto-Jippie)
Eikenbladhortensia in twijfel of de zomer nu afloopt of begint ( Foto-Jippie)
Het zonnetje doet zijn best in Teckelenburg (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

Erdogan beschuldigt sociale media van fascisme

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft forse kritiek geuit tegen onlineplatforms nadat Instagram in zijn land is geblokkeerd. Ze zouden ‘digitaal fascisme’ praktiseren en gedroegen zich als de maffia als het uit kwam, zei Erdogan tijdens een evenement georganiseerd door zijn islamitische conservatieve regerende partij AKP.

“We worden geconfronteerd met een digitaal fascisme dat zelfs foto’s van Palestijnse martelaren niet tolereert en deze onmiddellijk blokkeert en dit ook nog eens als vrijheid van meningsuiting verkoopt”, zei hij. Hij beschuldigde de platforms ervan wel de voorwaarden van Europa en de VS na te leven, maar geen rekening houdt met de voorwaarden van Turkije.

Instagram werd vrijdag in Turkije geblokkeerd, waardoor het platform alleen vanuit Turkije toegankelijk is via beveiligde netwerkverbindingen (VPN). De redenen en de verwachte duur zijn niet bekendgemaakt. Waarnemers vermoeden dat het verbod verband houdt met condeleances en het tonen van medeleven aan Ismail Haniya, de vermoorde buitenlandse leider van de islamistische Hamas. Kort voordat het verbod van kracht werd had communicatiedirecteur Fahrettin Altun Instagram ervan beschuldigd condoleancebetuigingen te blokkeren en beschuldigde Instagram van censuur. Erdogan beschuldigde nu online platforms als Instagram ervan perversiteit te tolereren en terrorisme te steunen, maar het “glorieuze verzet van het Palestijnse volk” te verwijderen.

Erdogan, die goede relaties onderhoudt met het islamistische Hamas, zei in zijn toespraak verder dat Haniya een ‘martelaar’ was. Hij viel ook opnieuw de Israëlische premier Benjamin Netanyahu aan en vergeleek hem opnieuw met  Hitler.

Volgens berichten in de media gebruiken ongeveer 57 miljoen mensen Instagram in Turkije. Minister van Infrastructuur Abdulkadir Uraloglu schreef op het X-platform dat hij vorige week al vertegenwoordigers van Instagram had ontmoet en had gewaarschuwd dat het bedrijf zich aan de Turkse wet moet houden. Hij wil nu opnieuw met de vertegenwoordigers overleggen.

Vrijdag zei Uraloglu tegen CNN Türk dat het platform zich aan regels en rekening met enkele ‘sociale gevoeligheden’ moest houden voordat het weer zou worden vrijgegeven. De grootste oppositiepartij, de CHP, noemt de blokkade van Instagram ongrondwettelijk.

Random Pics van de Dag #1351

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Op pad met de politie #1

Wat gebeurt er nou echt als agenten op een 112-melding worden afgestuurd? In de reality-serie POLITIE 24/7 kijk je via bodycambeelden van agenten mee met meldingen uit heel het land.

Rens en zijn collega's gaan naar een melding waarbij een bestuurder tegen meerdere auto's gebotst is. Al snel blijkt de beginnend bestuurder onder invloed te zijn. Als ook de bijrijder niet mee wil werken, besluiten ze beide mannen aan te houden. Hoe dat afloopt? Dat zie je in deze nieuwe video.

Delen:

0:00 Intro

0:09 Uitleg melding 

0:29 Aankomst bij ongeval

1:25 Blaastest 

1:52 Aanhouding bestuurder

2:42 Drugstest

5:08 Aanhouding bijrijder

8:16 Ademanalyse

9:08 Outro

[OS] Alle Nederlandse springruiters in individuele finale

De drie Nederlandse springruiters op de Olympische Spelen in Parijs hebben zich allemaal geplaatst voor de individuele finale. Maandag werden in de paleistuinen van Versailles de kwalificaties afgewerkt, de beste dertig combinaties plaatsten zich voor de finale van dinsdagmiddag.

Harrie Smolders was op Uricas van de Kattevennen de beste van de Nederlanders: hij reed foutloos en snel en dat leverde hem een vierde plek op. Kim Emmen rijdt een fantastisch toernooi en ook haar derde rit op Imagine was volledig foutloos, goed voor plek negen. Maikel van der Vleuten liet met Beauville Z één balk vallen, wat de combinatie de 22e plek opleverde, genoeg voor de finale, waarin iedereen weer op nul begint.

Europese set regels over AI treedt in werking

Om ervoor te zorgen dat AI (kunstmatige intelligentie) veilig en betrouwbaar wordt ontwikkeld en toegepast, is per 1 augustus 2024 in de Europese Unie de AI-verordening in werking getreden. Dit zijn Europese eisen en kaders voor AI. Zo kunnen we optimaal van de (economische) kansen van AI profiteren, worden de risico’s van AI-systemen en toepassingen aangepakt en stimuleren we de ontwikkeling van betrouwbare AI. De verordening zal stapsgewijs van toepassing worden.

De AI-verordening is een set aan regels die betrouwbare AI in de EU moet garanderen, door eisen te stellen aan de ontwikkeling en het gebruik van deze systemen. Afhankelijk van het AI-systeem of de context waarin het gebruikt gaat worden, gelden er andere eisen. Toepassingen van AI die echt ontoelaatbare risico’s opleveren voor mensen, worden verboden. Denk daarbij aan systemen die worden gebruikt voor een oneerlijke beoordeling van mensen (zogenaamde ‘social scoring’). Aan AI met hoge risico’s, zoals bij toepassingen op de arbeidsmarkt of in de financiële dienstverlening, worden duidelijke eisen gesteld. Bij bepaalde AI-toepassingen die met burgers contact hebben (zoals chatbots) of content maken of manipuleren (deepfakes) moet het duidelijk zijn dat dit AI is. Aan AI-toepassingen die weinig of geen risico’s met zich meebrengen worden geen nieuwe eisen gesteld. De meeste AI-systemen die nu in Europa worden gebruikt, vallen in deze categorie.

Duidelijkheid
Burgers, consumenten, overheden en bedrijven die AI-producten gebruiken of hiermee in aanraking komen, kunnen er zo van uitgaan dat deze systemen veilig en betrouwbaar zijn. En het schept duidelijkheid voor AI-ontwikkelaars wanneer zij hun producten op de Europese markt willen aanbieden. Daarnaast kunnen bedrijven en (overheids-)organisaties in 'regulatory sandboxes' advies en uitleg krijgen van toezichthouders over de regels van de verordening, om zo de drempel te verlagen om AI-systemen op verantwoorde wijze te ontwikkelen en in te zetten. Ten slotte zorgen deze Europese regels voor een gelijk speelveld; ook niet-Europese aanbieders van AI-producten en -diensten moeten hieraan voldoen als zij deze hier aanbieden.

Minister Beljaarts (Economische Zaken): “We willen de economische kansen van AI beter benutten en innovatie door onderzoekers en ondernemers blijven stimuleren. Tegelijkertijd moeten we de veilige werking van AI kunnen verzekeren. Met deze wetgeving sluiten we daarom aan op de risico’s van verschillende AI-systemen. Strenge regels waar nodig, maar juist geen onnodige regels voor bedrijven die laag-risico AI-systemen ontwikkelen en toepassen. Ik ben daarom blij met deze Europese afspraken die de juiste balans brengen in de kansen en risico’s van AI.”

Staatssecretaris Szabó (Digitalisering en Koninkrijksrelaties): “Dit moment van inwerkingtreding van de AI-verordening is een belangrijke mijlpaal voor de Europese Unie. De EU, en daarmee ook Nederland, zet zich er sterk voor in dat we AI kunnen vertrouwen, en dat we ontwikkeling en gebruik van betrouwbare AI bij de overheid stimuleren. Aan de voorkant moeten ontwikkelaars nu bijvoorbeeld de risico’s voor fundamentele rechten in kaart brengen, en burgers worden actief geïnformeerd over de inzet van hoog-risico AI-systemen als het wordt ingezet bij besluiten die hen raken.”

Stapsgewijze invoering
De verordening is op 1 augustus 2024 in werking getreden, maar de verschillende onderdelen worden gefaseerd van toepassing. Dit geeft ontwikkelaars en aanbieders van hoog-risico AI gelegenheid om hun AI-systemen te laten voldoen aan de nieuwe eisen.

februari 2025: bepalingen op verboden AI
augustus 2025: eisen voor AI voor algemeen gebruik (general purpose AI)
augustus 2026: eisen voor hoog-risico AI-toepassingen en transparantieverplichtingen
augustus 2027: eisen voor hoog-risico AI-producten: volledige AI-verordening is dan van toepassinga
augustus 2030: eisen voor hoog-risico AI-systemen bij overheidsorganisaties die vóór augustus 2026 op de markt zijn gebracht

De Europese Commissie gaat toezicht houden op de grote AI-modellen die voor veel verschillende doelen gebruikt kunnen worden. Nationale toezichthouders gaan erop toezien dat de eisen voor hoog-risico AI worden nageleefd. Dat wordt in nationale regelgeving vastgelegd.

[OS] Turnster Andrade klopt Biles met gouden vloeroefening, uniek Colombiaans zilver

In Parijs is maandag een einde gekomen aan het olympisch turntoernooi. De laatste vier individuele finales stonden op het programma en leverden vooral flink veel fouten op, maar ook een historische medaille voor Colombia.

Brug met gelijke leggers, mannen
In Tokyo pakte Zou Jingyuan het goud en in Parijs wist de Chinees dat overtuigend te verdedigen: een prachtoefening werd beloond met 16,200 en opnieuw goud. Het zilver was met 15,500 punten voor de Oekraïner Illia Kovtun, gevolgd door de 15,300 punten en brons voor de Japanse meerkampwinnaar Shinnosuke Oka.

Balk, vrouwen
Het werd één groot foutenfestival, waardoor onder meer topfavorietes Rebeca Andrade uit Brazilië (4e) en Simone Biles uit de VS (5e) naast het eremetaal grepen. Alice D'Almato hield zich wél staande en met 14,366 punten pakte de Italiaanse verrassend goud, voor de Chinese Zhou Yaqin (14,100) en zowaar nóg een Italiaanse, Manila Esposito (14,000).

Rekstok, mannen
Ook de rekstok bleek glad, net als de landingsmat, waardoor we ook hier een verrassende uitslag kregen. Dat gold niet zozeer voor de winnaar: Oka bekroonde een fantastisch turntoernooi met goud. Hij kreeg 14,533 punten, net als de 17-jarige Colombiaanse sensatie Angel Barajas, die op basis van een lagere uitvoeringsscore het zilver kreeg - de eerste Colombiaanse turnmedaille ooit. Brons werd gedeeld door de Taiwanees Tang Chia-hung en de Chinees Zhang Boheng met 13,966 punten, zij hadden ook exact dezelfde uitvoeringsscore.

Vloer, vrouwen
De vloerfinale werd het slotstuk van het turnen in Parijs en dat werd een Braziliaans feest: Rebeca Andrade scoorde met een fenomenaal mooie oefening 14,166 punten en zag vervolgens hoe Simone Biles daar met 14,133 nét niet aan kwam. Ana Barbosu uit Roemenië leek met 13,700 punten brons te pakken, maar dat feest ging niet door: Jordan Chiles' score kreeg een upgrade na een protest en met 13,766 punten was het brons voor de Amerikaanse.

'Onbevlekte ontvangenis' luipaardhaai in Burgers Zoo

De jonge luipaardhaai die op 5 januari 2024 uit het ei is gekomen in Koninklijke Burgers’ Zoo is het resultaat van ongeslachtelijke voortplanting, parthenogenese genaamd. Dit merkwaardige natuurlijke fenomeen is eerder aangetoond bij luipaardhaaien.

DNA-onderzoek heeft uitgewezen dat er geen mannetje in het spel is geweest, ondanks het feit dat beide geslachten bij elkaar rondzwemmen in de Ocean, het tropisch koraalrifaquarium van het Arnhemse dierenpark. 

Wel een jong, maar geen vader
Luipaardhaaien zijn bodem bewonende haaien die eieren leggen om zich voort te planten. Bij luipaardhaaien is bekend dat ze zich heel soms in aquaria parthenogenetisch kunnen voortplanten. Een eicel ontwikkelt zich in dat geval zonder zaadcel tot een levensvatbare jonge haai. Hierbij versmelt de eicel met een poollichaampje. Poollichaampjes worden gevormd bij de productie van eicellen, waar door middel van meiose (een proces van celdeling) vier dochtercellen elk de helft van het aantal chromosomen van de oudercel krijgen. Drie van deze vier dochtercellen zijn poollichaampjes en niet levensvatbaar. De kans dat deze ontwikkeling misgaat bij een parthenogenetisch jong is echter een stuk groter dan bij een ‘normaal’ jong. 

Een ander wonderlijk fenomeen: langdurige sperma-opslag
Luipaardhaaivrouwtjes kunnen daarnaast na een paring het sperma tot een jaar lang opslaan. Zo kan een succesvolle paring een heel jaar bevruchte eieren opleveren, ook als er na de paring geen contact meer is tussen mannetje en vrouwtje. Bij een watertemperatuur van 25 graden zal na 135 tot 176 dagen een jong uitkomen, mits het embryo niet voortijdig afsterft. 

Burgers’ Zoo als initiator en jarenlange coördinator
Het Arnhemse dierenpark is de initiator geweest van het Europees populatiemanagementprogramma (EEP, European Ex Situ Programme) voor de luipaardhaai en heeft dit programma jarenlang gecoördineerd. Burgers’ Zoo is succesvol met de kweek van diverse haaien- en roggensoorten. Zo is Burgers’ Ocean de grootste kweker van gevlekte adelaarsroggen ter wereld.

Celstraffen na poging beroving 'verkeerd' slachtoffer Dordrecht

De rechtbank Den Haag heeft twee verdachten (53 en 56 jaar oud) veroordeeld voor het proberen te beroven van een jonge vrouw. Dat gebeurde op 6 april 2024 in een park in Dordrecht. De twee wilden een drugsdealer beroven, maar trokken in plaats daarvan een toevallige passant van haar scooter.

De 53-jarige verdachte krijgt een celstraf van veertien maanden. De 56-jarige verdachte krijgt een celstraf van tien maanden waarvan drie maanden voorwaardelijk.

Beroving
De twee verdachten hadden het plan om op klaarlichte dag in een openbaar park in Dordrecht een drugsdealer te beroven. Zij trokken de eerste persoon die op een scooter langskwam van achteren van haar voertuig. Dat bleek niet het beoogde doelwit te zijn, maar een jonge vrouw. Het slachtoffer viel en liep een grote schaafwond op. Terwijl ze op de grond lag, kreeg ze een mes op haar keel en werd ze opgeroepen alles af te geven. Vervolgens doorzochten de verdachten haar tas. Toen bleek dat de vrouw een toevallige passant was, hebben de verdachten de tas teruggeven en zeiden ze dat ze weg moest gaan.

Oordeel rechtbank
De rechtbank oordeelt dat de twee verdachten zich gezamenlijk schuldig hebben gemaakt aan een poging tot afpersing. Dat dit in juridische zin om een poging gaat, komt doordat de verdachten niet aantroffen waar ze naar op zoek waren. Het slachtoffer was immers geen dealer. Uit de slachtofferverklaring van de vrouw blijkt dat deze gebeurtenis een traumatische ervaring is geweest waarvan zij nog steeds de gevolgen ondervindt. De verdachten hadden enkel oog voor hun drang naar drugs en hielden geen rekening met de consequenties van hun handelen voor anderen. 

De 53-jarige verdachte wilde niet meewerken aan een onderzoek van de reclassering. Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank in strafverzwarende zin rekening met het feit dat de verdachte in 2018 en 2020 tot lange gevangenisstraffen is veroordeeld vanwege soortgelijke feiten. De rechtbank vindt een celstraf van 14 maanden passend en geboden. 

Uit onderzoek van de reclassering naar de 56-jarige verdachte blijkt dat hij in het verleden langdurig verslaafd is geweest aan verschillende middelen. Tijdens de poging tot beroving op 6 april was hij onder invloed van crystal meth. De rechtbank vindt een celstraf van 10 maanden passend en geboden. Daarvan zijn 3 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. De verdachte moet zich aan verschillende voorwaarden houden, zoals behandeling door een zorginstelling. Dit moet voorkomen dat hij opnieuw de fout in gaat.

Daarnaast moeten de verdachten het slachtoffer een schadevergoeding betalen van in totaal 3070 euro.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1390
special
Agatha All Along: allemaal mee met de heksen op de Witches' Road
special
Random Pics van de Dag #1389
special
Random Pics van de Dag #1388
special
Random Pics van de Dag #1387
review
Star Wars Outlaws
©FOK.nl e.a.