FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 4 augustus 2024

[OS] Overzicht uitslagen Parijs dag 9

Vandaag was de negende dag van Olympische Spelen in Parijs. FOK! geeft je iedere avond een overzicht van de prestaties van de Nederlanders, de meest opvallende sportmomenten en de uitslagen van finales.

Vandaag kon Nederland op slechts één onderdeel een medaille haalde maar dat lukte wel. Bij de wegwedstrijd voor vrouwen werd Marianne Vos tweede achter de Amerikaanse Kristen Faulkner. In de sprint om zilver klopte ze nipt de Belgische Lotte Kopecky en de Hongaarse Blanka Vas. Verder was er ook een goede prestaties van de hockeymannen, zij bereikten de halve finale door met 2-0 te winnen van Australie. Ook de 3x3 basketballers zijn zeker van de halve finale na een 21-6 zege op de Verenigde Staten.

Internationaal was er natuurlijk veel aandacht voor de tennisfinale. Daarin won Novak Djokovic het goud door Carlos Alcaraz met 7-6(3) en 7-6(2) te verslaan. Uiteraard was er ook veel belangstelling voor één van de koningsnummers van de hele Olympische Spelen, de 100 meter sprint voor de mannen in het atletiek. De Amerikaan Noah Lyles greep het goud na een spannende race voor de Jamaicaan Kishane Thompson en de Amerikaan Fred Kerley.

Uitslagen:

Sport Onderdeel Goud Zilver Brons Brons
Turnen Brug Dames aylia Nemour (Alg) Qiu Qiyuan (Chi) Sunisa Lee (VS)  
Golf Individueel: Stroke Play Heren Scottie Scheffler (VS) Tommy Fleetwood (GB) Hideki Matsuyama (Jap)  
Schieten Skeet:  Dames Francisca Crovetto (Chl) Amber Rutter (GB) Austen Smith (VS)  
Paardrijden Dressage Grand Prix individueel - Freestyle:  Jessica von Bredow (Dui) Isabell Werth (Dui) Charlotte Fry (GB)  
Tennis Dubbel:  Dames Errani/Paolini (Ita) M.Andrejeva/Sjnaider (AIN) Bucsa/Sorribes (Spa)  
Tennis Enkel:  Heren Novak Djokovic (Ser) Carlos Alcaraz (Spa) Lorenzo Musetti (Ita)  
Boogschieten Individueel:  Heren Kim Woo-jin (ZKo) Brady Ellison (VS) Lee Woo-seok (ZKo)  
Tafeltennis Enkel:  Heren Fan Zhendong (Chi) Truls Moregard (Zwe) Felix Lebrun (Fra)  
wielrennen Wegrace Dames Kristen Faulkner (VS) Marianne Vos (Ned) Lotte Kopecky (Bel)  
Turnen Ringen Heren Liu Yang (Chi) Zou Jingyuan (Chi) Eleftherios Petrounias (Gri)  
Turnen Sprong Heren Carlos Edriel Yulo (Fil) Artoer Davtjan (Arm) Harry Hepworth (GB)  
Badminton Dubbel:  Heren Wang Chin-lin/Lee Yang (Tai) Liang Wei Keng/Wang Chang (Chi) Aaron Chia/Wooi Yik Soh (Mal)  
Zwemmen 50 meter: Vrije Stijl  Dames Sarah Sjöström (Zwe) Meg Harris (Aus) Zhang Yufei (Chi)  
Zwemmen 4 x 100 meter Wisselslag:  Dames Verenigde Staten Australie China  
Zwemmen 1500m: Vrije Stijl  Heren Bobby Finke (VS) Gregorio Paltrinieri (Ita) Daniel Wiffen (Ier)  
Zwemmen 4 x 100 meter Wisselslag:  Heren China Verenigde Staten Frankrijk  
Atletiek Kogel Slingeren:  Heren Ethan Katzberg (Can) Bence Halasz (Hon) Mychajlo Kochan (Oek)  
Atletiek 100m:  Heren Noah Lyles (VS) Kishane Thompson (Jam) Fred Kerley (VS)  
Atletiek Hoogspringen:  Dames Jaroslava Mahoetsjich (Oek) Nicola Olyslagers (Aus) Iryna Herasjtsjenko (Oek) Eleanor Patterson (Aus)
Schermen Floret: Team  Heren Japan Italie Frankrijk  

Medaillespiegel:

# Land Goud Zilver Brons Totaal
1 Verenigde Staten 19 26 26 71
2 China 19 15 11 45
3 Frankrijk 12 14 18 44
4 Australie 12 11 8 31
5 Groot-Brittannie 10 12 15 37
6 Zuid-Korea 10 7 7 23
7 Japan 9 5 10 24
8 Italie 7 10 5 22
9 Nederland 6 5 4 15
10 Duitsland 5 5 2 12

[OS] Bouwmeester vol op koers voor goud

Op de Zuid-Franse wateren, waar door de zeilers en windsurfers om olympisch eremetaal wordt gestreden, gaat het nog altijd bijzonder goed voor Marit Bouwmeester, die alsmaar meer op koers ligt voor het tweede Nederlandse zeilgoud van dit jaar. Ook de andere klasses kwamen zondag weer in actie.

ILCA 6 vrouwen
Marit Bouwmeester begon de dag als leidster in het klassement en kende zowaar een 'mindere' dag: ze begon met een comebackrace waarin ze als derde eindigde, waarin race acht een elfde plek opleverde. Geen van haar concurrentes kende verder een geweldige dag en met nog twee reguliere races en de medal race te gaan is Bouwmeester's voorsprong in het klassement enorm: twee top-5-klasseringen zouden maandag genoeg moeten zijn om het goud binnen te halen, maar als de concurrentie niet optimaal presteert is dat niet eens nodig.

ILCA 7 mannen
Duko Bos begon als zeventiende aan de dag en startte sterk: met een vierde plek schoof hij op naar de twaalfde plaats in het klassement. De volgende race, race acht in totaal, ging minder goed: 28e en in het klassement moet hij het doen met een vijftiende plek, waardoor hij een wondertje nodig zal hebben om de medal race nog te kunnen halen.

Nacra 17 gemengd
Laila van der Meer en Bjarne Bouwer stonden na de openingsdag op de negende plek, zondag kwamen er nog drie races bij. Daarin zaten ze in de subtop, maar met een zevende en twee achtste plekken kon het duo niet echt een stap naar voren maken: halverwege de reguliere races staan ze nu op de achtste plek.

Formula Kite vrouwen
Annelous Lammerts begon moeizaam met een veertiende plek, maar herstelde zich daarna uitstekend: de overige drie races leverden een vierde en twee vijfde plekken op en de Nederlandse staat vooralsnog op een keurige vijfde plek in het klassement.

[OS] Taiwanese badmintonners verslaan Chinezen voor goud, drama voor Spaanse

In Parijs is zondag gestreden om de olympische titel in het mannendubbelspel in het badminton. Dat werd een werkelijk fantastische thriller en maakte voor de neutrale kijker in elk geval een beetje goed hoe de dag begon: met een drama in het vrouwenenkelspel.

Mannendubbels
In de finale namen regerend kampioenen Lee Yang en Wang Chi-lin uit Taiwan het op tegen de Chinezen Liang Weikeng en Wang Chang. De Taiwanezen wonnen in Tokyo het goud door te winnen van een ander Chinees duo, maar daarna pakten ze nog maar één titel op de World Tour, vorig jaar in Japan.

In Parijs waren ze echter weer ontketend en in een heerlijke eerste game namen ze Liang en Wang te grazen. De Chinezen sloegen terug in een bepaald niet minder fraaie tweede game, waardoor een derde game om goud gespeeld moest worden. Ook dat werd een ware thriller, maar het waren de Taiwanezen die opnieuw het goud pakten: 21-17, 18-21, 21-19.

De strijd om brons was eerder ook al fantastisch en liep eveneens uit op een ware thriller. Net als in Tokyo ging dat brons naar de Maleisische oud-wereldkampioenen Aaron Chia en Soh Wooi Yik, die de Denen Kim Astrup en Anders Rasmussen met 16-21, 22-20, 21-19 de baas waren.

Vrouwenenkelspel
De halve finales werden gespeeld en dat begon met een mooi gevecht tussen de Indonesische Gregoria Mariska Tunjung en de Zuid-Koreaanse nummer één van de wereld An Se-young. Na een ijzersterke start moest Tunjung zich toch gewonnen geven: An won met 11-21, 21-13, 21-16.

De andere halve finale ging tussen de Spaanse Carolina Marin, drievoudig wereldkampioene en met haar goud in 2016 de enige niet-Aziatische olympisch kampioene ooit, en de Chinese He Bingjiao. Marin domineerde de wedstrijd en was hard op weg naar de finale, maar op 21-14, 10-6 ging het helemaal fout: de Spaanse landde verkeerd en liep een zware blessure op. Met een kniebrace probeerde ze het nog even, maar na twee kansloos verloren punten gaf ze huilend op, ook het duel om brons tegen Tunjung zal ze niet spelen.

Mannenenkelspel
Ook de mannen werkten hun halve finales af, waarbij de Thaise wereldkampioen Kunlavut Vitidsarn met 21-14, 21-15 van de Maleisiër Lee Zii Jia won. De regerend olympisch kampioen, Viktor Axelsen uit Denemarken, won met 22-20, 22-14 van de Indiër Lakshay Sen.

[OS] Kim Woojin completeert Koreaanse handboogsweep

Zuid-Korea heeft ook het laatste onderdeel bij het handboogschieten weten te winnen. Kim Woojin won zijn derde gouden medaille door naast beide teamtoernooien ook het individuele toernooi te winnen. Daarmee wint Zuid-Korea net als 2016 alle gouden medailles. Toen waren dat 4 stuks, inmiddels is het gemengd team toegevoegd, waar individuele gouden medaillewinnaars Kim en Lim Shiyeon ook het goud mee naar huis namen.

De Koreanen waren in de ochtendsessie extreem scherp, Kim en een andere Koreaan, Lee Wooseok, schoten 1x 29-29 en verder 3 perfecte sets van 30. Daarmee schakelde Kim de nummer 1 van de wereld, D'Almeida uit. Ook Mete Gazoz, de uittredend olympisch kampioen, werd verslagen. Dit ging minder makkelijk, maar alsnog schoot hij bijna alles in de 9 of 10, waarna hij met 6-4 in sets won. Hij en Lee moesten vervolgens tegen elkaar in de kwartfinale. Daar leek het na 29-28 in set 1 en 30-29 in set 3 mis te gaan voor Kim, maar hij won na de tweede set ook de vijfde set na een gelijkspel in set 4: Shootoff, en Kim schoot daar een mooie pijl voor de winst. Aan de andere kant van het bracket was Brady Ellison de enige die een Koreaan wist te verslaan: Kim Jedoek werd in 3 sets verslagen, waarbij Ellison nauwelijks buiten de 10 schoot. Daardoor mocht hij de halve finale schieten tegen Unruh, waar hij terecht de finale haalde.

De finale was een waar spektakel. Woojin en Ellison haalden flink uit, waarbij Ellison 2 keer op voorsprong kwam en Woojin twee keer terug kwam. In de vijfde set kwam het hoogtepunt: Onder zware druk schoten beide schutters zowaar drie tienen, een perfecte ronde. Daarna kwam de shootoff. Kim schoot zijn pijl maar net in de 10, maar nu was de druk Ellison wel net te machtig: Goud ging zo naar Woojin. Korea pakte ook nog brons: Lee won de bronzen finale vrij gemakkelijk van Unruh.

[OS] Beachvolleyballers Boermans/De Groot naar kwartfinales, Van de Velde/Immers eruit

Stefan Boermans en Yorick de Groot zijn door naar de kwartfinales. In twee sets wonnen de Nederlandse beachvolleyballers van de Tsjechische wereldkampioenen Ondrej Perusic en David Schweiner: 21-18, 21-16.

Boermans en De Groot kenden een uitstekende groepsfase en verloren geen set in de drie poulewedstrijden. In de achtste finales moesten de Nederlanders het opnemen tegen wereldkampioenen Perusic en Schweiner en ging het in de openingsset tot 15-15 gelijk op. Daarna sloeg Oranje het eerste gaatje en pakte de eerste set met 21-18.

Vrij snel in de tweede set namen Boermans/De Groot afstand een voorsprong en gaven die niet meer af. Ze wonnen de tweede set eenvoudig met 21-16 en spelen in de kwartfinales tegen de Duitsers Nils Ehlers en Clemens Wickler, die derde staan op de wereldranglijst. Boermans en De Groot zijn zelf de nummers vier van de wereld.

Van de Velde/Immers
Beachvolleyballers Steven van de Velde en Matthew Immers zijn er niet in geslaagd de kwartfinales te bereiken. Tegen Evandro en Arthur waren ze kansloos. In beide sets verloren de Nederlanders van de sterke Brazilianen met keer 21-16.

[OS] Hockeyers naar halve finales, waarin verrassend Spanje wacht

De Nederlandse hockeyers hebben in Parijs de halve finales bereikt op de Olympische Spelen. In de kwartfinales won Oranje met 2-0 van Australië en neemt het nu op tegen tegen Spanje, dat verrassend België versloeg.

Australië was vooraf een van de favorieten voor het goud, maar stelde in de poule teleur nadat het dik van België verloor (6-2). Ook tegen India werd er verloren en Oranje moest het opnemen tegen de nummer drie van de poule. In de eerste helft waren de Nederlandse hockeymannen de bovenliggende partij, maar er werd niet gescoord en na dertig minuten hockey stond het nog 0-0.

In het derde kwart kwam Oranje op voorsprong. Uit een strafcorner van Jip Janssen scoorde Duco Telgenkamp de openingstreffer. Na die streffer voerde Australië de druk op, zonder heel dreigend te worden.

Acht minuten voor tijd besliste Thijs van Dam de wedstrijd. Na een prachtige actie aan de linkerkant liep hij twee Australische verdedigers voorbij, waarna hij met de backhand laag in de linkerhoek raak schoot. Australië probeerde het daarna nog wel, maar het bleef 2-0.

De Nederlandse hockeyers plaatsen zich voor de halve finale en moeten het daar verrassend genoeg opnemen tegen Spanje. De Spaanse hockeyers wonnen met 3-2 van België, waarbij de laatste drie goals in de laatste vijf minuten vielen.

De andere halve finale gaat tussen Duitsland en India. De Duitsers hockeyers wonnen met 3-2 van Argentinië na een laat doelpunt van Justus Weigand, terwijl India na shootouts won van Groot-Brittannië.

[OS] Lyles wint fantastische 100m-finale, Laros en Nillessen naar 1500m-finale

In het Stade de France in Parijs is het weer een prachtige atletiekavond op de Olympische Spelen. Het goud waar toch altijd de meeste aandacht voor is, dat op de 100 meter bij de mannen, wordt verdeeld en dat lijkt een prachtige strijd te worden, verder komen er ook Nederlanders in actie op de 1500 meter.

1500m mannen, halve finales
De top-6 was nodig voor een plek in de finale en Stefan Nillessen deed dat op indrukwekkende wijze. De Nederlander liep in de eerste halve finale met onder meer favorieten Jakob Ingebrigtsen en Josh Kerr, maar liet zich niet van de wijs brengen en snelde met een goed eindschot naar de vijfde plek in een PR van 3:32,73 en dus de finale.

Niels Laros werd vooraf gezien als grote kandidaat om de finale te bereiken en in de tweede halve finale maakte hij dat waar: met wat touwtrekken in de laatste meters knokte Laros zich in 3:32,22 naar de finale, achter de Amerikanen Yared Nuguse en Hobbs Kessler en de Brit Neil Kessler.

100m mannen
In de eerste halve finale liepen twee van de topfavorieten en die maakten het waar: de Jamaicaan Oblique Seville liep ogenschijnlijk doodsimpel naar de winst in 9,81 seconden, voor de Amerikaan Noah Lyles, die met 9,83 ook grote indruk maakte. In de tweede halve finale was de Zuid-Afrikaan Akani Simbine met 9,87 de beste, voor Letsile Tebogo uit Botswana (9,91) en de Italiaanse regerend olympisch kampioen Lamont Marcell Jacobs, die met zijn 9,92 seconden moest hopen als tijdsnelste door te mogen.

De laatste halve finale ging nóg harder: Kishane Thompson, de Jamaicaanse sensatie van dit jaar, knalde overtuigend naar 9,80 seconden en de winst. De Amerikaan Fred Kerley werd in 9,84 tweede, terwijl de Zuid-Afrikaan Benjamin Richardson met 9,95 seconden niet snel genoeg was voor de finale - Jacobs ging dus wel door, samen met de Amerikaan Kenny Bednarek, waardoor uiteindelijk vier mannen de finale mis zijn gelopen ondanks een tijd onder de tien seconden, uniek.

Het werd inderdaad de ongelooflijk zinderende race die men voorspelde en daarbij was Lyles de allersnelste in 9,784 seconden, nét voor de iets beter gestartte Thompson en zijn 9,789 seconden. Kerley pakte in 9,81 het brons, terwijl Simbine met 9,82 in zijn zesde opeenvolgende mondiale finale vierde of vijfde werd. Seville eindigde overigens als laatste in een alsnog indrukwekkende 9,91 seconden.

Hoogspringen vrouwen, finale
De Australische Nicola Olyslagers en topfavoriete Yaroslava Mahuchikh uit Oekraïne kwamen beiden foutloos over 1,98 meter, maar op 2,00 meter ging de Australische twee keer in de fout. Ze haalde het daarna wel, maar Mahuchikh had er één poging voor nodig en dat bracht haar het goud, voor Olyslagers. Brons ging naar dezelfde landen: Iryna Gerashchenko en Eleanor Patterson deelden dat met 1,95 meter.

Kogelslingeren mannen, finale
De Canadese topfavoriet Ethan Katzberg had er zin in: hij opende met een fenomenale 84,12 meter en gooide de wedstrijd daarmee gelijk praktisch op slot. Zo bleek, niemand kwam er ook maar een beetje bij in de buurt en Katzberg pakte het goud. Zilver was met 79,97 meter voor de Hongaar Bence Halasz, voor de 79,39 meter van Mykhaylo Kokhan uit Oekraïne - de Noor Eivind Henriksen kwam 22 centimeter tekort.

800m vrouwen, halve finales
Op de Britse Jemma Reekie na haalden de favorieten de finale wel, maar het grote nieuws zat 'm niet bij de favorieten: Shafiqua Maloney werd in haar halve finale tweede en plaatste zich dus voor de finale, waarmee ze al verzekerd is van het beste resultaat ooit voor iemand uit St Vincent and the Grenadines op de Olympische Spelen, in welke sport dan ook.

400m mannen, series
De Amerikanen stonden er goed bij: Michael Norman was met 44,10 seconden het snelst, voor Quincy Hall (44,28), de Trinbagoniaan Jereem Richards (44,31) en Busang Kebinatshipi uit Botswana (44,45). Meerdere outsiders moesten de herkansingen in, zoals de Belg Jonathan Sacoor en de Dominicaan Alexander Ogando. Steven Gardiner uit de Bahama's, één van de grote favorieten op goud, verscheen niet aan de start.

Feyenoord klopt PSV na strafschoppen in Johan Cruijff Schaal

Feyenoord heeft voor de vijfde keer in de clubhistorie de strijd om de Johan Cruijff Schaal gewonnen. In een doelpuntrijkduel klopte de bekerwinnaar de landskampioen na strafschappoen nadat het na de reguliere speeltijd 4-4 was geworden.

Het was PSV dat het eerste doelpunt maakte, na een mooie assist van Bakayoka schoot Noa Lang raak. Feyenoord kwam langszij toen Zechiël werd neergehaald in het strafschopgebied en Gimenez de penalty raak schoot. Een paar minuten later kwamen de Rotterdammers op voorsprong toen na een voorzet van Gimenez Nieuwkoop makkelijk binnen kon tikken. 

Vlak na rust was het PSV wat op gelijke hoogte kwam toen op aangeven van Tillman Luuk de Jong de gelijkmaker scoorde. Daarna golfde het op en neer. Feyenoord kwam op voorsprong toen Gimenez voor de tweede keer een strafschop benutte, PSV maakte gelijk via Guus Til waarna Milambo Feyenoord wederom op voorsprong bracht. Uiteindelijk was het Luuk de Jong die met een rake strafschop de eindstand na 90 minuten op 4-4 bepaalde.

Er kwam geen verlenging dus moesten strafschoppen de beslissing brengen. Daarin keerde Wellenreuther knap de inzet van Bakayoko en schoot Til over. Omdat bij Feyenoord iedereen raak schoot ging de schaal naar de Rotterdammers.

Nieuwe Darksiders onthuld bij THQ Nordic Digital Showcase

Tijdens de THQ Nordic Digital Showcase is een teaser-trailer uitgebracht waarin een nieuwe Darksiders game aangekondigd.

In de trailer van het momenteel nog naamloze Darksiders-project zien we een oude kamer in een vurige grot. Daarin zijn drie stenen hoofden te zien die tegelijkertijd in brand vliegen en 'Horseman' roepen. Kenners van de Darksiders franchise zullen zich 'The Charred Council' herinneren als het trio dat de balans in de wereld beschermd en voorkomt dat één wezen te machtig wordt. In de Darksiders serie speel je als speler altijd als een van de vier ruiters van de apocalyps. In het eerste deel speelde je als Oorlog, in het tweede deel speelde je als Dood, in het derde deel kropen we in de huid van Woede en in Darksiders Genesis konden we zowel Strijd als Oorlog samen besturen. Het is nog afwachten als welke van de vier ruiters we deze keer mogen spelen. Of misschien toch als allemaal? Nog even afwachten want THQ Nordic geeft aan snel met meer informatie te komen voor de nieuwe Darksiders.

[OS] Djokovic maakt erelijst compleet met goud in het enkelspel

Novak Djokovic heeft zijn erelijst compleet gemaakt. De 24-voudige grandslamwinnaar had bijna alles gewonnen in het tennis, alleen de olympische titel ontbrak nog voor de 37-jarige Serviër, maar in de finale op het gravel won hij in twee tiebreaks van de Spanjaard Carlos Alcaraz: 7-6 (3), 7-6 (2).

In de eerste set tussen Djokovic en Alcaraz hadden beide tennissers kansen om service van de tegenstander te breaken. Die waren niet besteed aan zowel de 37-jarige Serviër als de pas 21-jarige Spanjaard. Een tiebreak moest in de eerste set de beslissing brengen en daarin was Djokovic net wat sterker en won die met 7-3.

Ook in de tweede set waren er geen breaks. Ditmaal kreeg alleen Djokovic kansen op service van zijn tegenstander, maar die wist Alcaraz weg te werken. Tot op 2-2 ging het gelijk op, waarna de Serviër vier punten op rij maakte en meerdere wedstrijdpunten kreeg. Djokovic benutte directe het eerste punt en pakte eindelijk zijn eerste goud.

Hij zet zichzelf als vijfde op het lijstje van tennissers die de 'career golden slam' konden voltooien. Eerder deden dat Andre Agassi, Rafael Nadal, Serena Williams en Steffi Graff.

Het brons in het mannen enkelspel ging naar Lorenzo Musetti. De Italiaan was een dag eerder al te sterk voor de Canadees Felix Auger-Aliassime in drie sets.

[OS] Nederland na veegpartij tegen Verenigde Staten door naar halve finales 3x3

Nederland heeft met 21-6 gewonnen van de Verenigde Staten in de laatste groepswedstrijd op het olympisch 3x3-basketbal toernooi. Bij dit toernooi spelen alle ploegen 1 keer tegen elkaar. Door deze overwinning staat Nederland nu op in totaal 5 overwinningen.

Op voorhand was het de vraag of een overwinning tegen de Verenigde Staten genoeg zou zijn voor de halve finales. Als je namelijk bij de nummers 3 tot 6 zou eindigen, dan moet je nog een playoff spelen. Ook Servië kon op een vijfde overwinning komen, maar had al een overwinning tegen Nederland op naam, waardoor het land op onderling resultaat tweede kon worden bij winst op Litouwen. Litouwen won echter enigszins verrassend met 20-18 van Servië, waardoor voor Nederland duidelijk was dat winst voldoende was voor de halve finale.

Het begin was nog wat stroef, de VS kwam met 4-3 voor. Maar daarna liep bij de tegenstander vrijwel niets meer en ging er niks in de basket, terwijl Arvin Slagter tweepunter na tweepunter scoorde en eigenlijk constant simpele punten werden gescoord. Het was een zeer makkelijke 21-6 overwinning voor Nederland, dat nu in de halve finale tegen Litouwen of Polen speelt. Van beide landen won het in de groepsfase.

[OS] Finke zwemt 12 jaar oud wereldrecord uit de boeken, uniek Chinees estafettegoud

In Parijs is zondagavond het olympisch zwemtoernooi afgesloten. Er stonden nog vier finales op het programma, twee individuele en twee estafettes, en daar kwamen zowaar nog twee wereldrecords bij uit de bus rollen.

4x100m wisselslag mannen
In 1960 stond het onderdeel voor het eerst op het programma en met uitzondering van 1980, toen de VS er niet bij was, wonnen de Amerikanen élke keer het goud. Daar kwam nu verandering in: Xu Jiayu, Qin Haiyang, Sun Jiajun en Pan Zhanle uit China, dat nooit beter dan achtste werd, zwommen in 3:27,46 naar het goud - Pan deed dat met een bizarre split van 45,92 seconden op de vrije slag, de snelste splittijd ooit. Zilver was in 3:28,01 voor de Amerikanen Ryan Murphy, Nic Fink, Caeleb Dressel en Hunter Armstrong, voor de Fransen Yohann Ndoye-Brouard, Leon Marchand, Maxime Grousset en Florent Manaudou (3:28,38), hun eerste medaille ooit op de wisselslagestafette.

Nederland was ook van de partij, voor het eerst sinds 2012 zelfs, maar wist niet te stunten: Kai van Westering, Caspar Corbeau, Nyls Korstanje en Stan Pijnenburg noteerden in 3:32,52 minuten de achtste tijd.

4x100m wisselslag vrouwen
Australië won het goud in Tokyo, maar de VS pakte het op overtuigende wijze terug: Regan Smith, Lilly King, Gretchen Walsh en Torri Huske zwommen in 3:49,63 zelfs hun vijf jaar oude wereldrecord uit de boeken. Zilver ging in 3:53,11 naar Kaylee McKeown, Jenna Strauch, Emma McKeon en Mollie O'Callaghan uit Australië, voor de 3:53,23 van de Chinese ploeg met Wan Letian, Tang Qianting, Zhang Yufei en Yang Junxuan.

Ook hier deed Nederland mee, maar ook hier zat een sensatie er niet in: Maaike de Waard, Tes Schouten, Tessa Giele en Marrit Steenbergen moesten het in 3:59,52 doen met de achtste plek.

50m vrije slag vrouwen
Als gedoodverfde favoriete sprong Sarah Sjöström het water in en de Zweedse maakte dat weer volledig waar: ze knalde naar het goud in 23,71 seconden, nadat ze eerder ook al de 100 meter vrije slag won. De Australische Meg Harris bleef prima in de buurt en won zilver in 23,97 seconden, voor de Chinese Zhang Yufei (24,20).

1500m vrije slag mannen
Bobby Finke opende vroeg de aanval en de regerend olympisch kampioen wist het op fenomenale wijze door te trekken. Hij tikte aan na 14:30,67 minuten en dat was niet alleen goed voor olympisch goud, hij zwom ook het wereldrecord van de dubieuze Chinees Sun Yang (14:31,02) van de Spelen van 2012 uit de boeken. Zilver was in 14:34,55 voor de Italiaan Gregorio Paltrinieri, voor de Ier Daniel Wiffen (14:39,63), die het goud op de 800 meter won.

Extinctionclock houdt de stand bij van klimaatvoorspellingen en het einde der tijden

Voor wie door de voorspellingen het bos niet meer ziet houdt extinctionclock bij welke doomsdayvoorspellingen er wanneer zijn gedaan, wanneer de voorspellingen uit zouden komen en of dat al wel of niet gebeurd is.

Vooral handig als informatiebron als je wilt gaan demonstreren of debatteren.

Welke voorspelling valt jou het meest op?

Extinctionclock.org

[OS] Vos in spannende wegrit naar zilver achter ijzersterke Faulkner

De olympische wegrit voor vrouwen is gewonnen door de Amerikaanse Kristin Faulkner. In een prachtige finale sloot ze in de slotkilometers samen met Lotte Kopecky aan bij Marianne Vos en Blanka Vos, waarna de Amerikaanse direct in de aanval ging. Niemand kon reageren op de aanval van de Amerikaanse die naar het goud reed. In een sprint voor de tweede plaats was Vos net was sneller dan Kopecky.

Na de mannen op zaterdag was het zondag de beurt voor de vrouwen in de olympische wegrit. De rensters moesten 157 kilometer rijden. Lange tijd reed er een kopgroep van vijf vooruit met rensters uit Afghanistan, Israël, Thailand en Wit-Rusland. De kopgroep nam enkele minuten voorsprong, maar bij de eerste beklimming van de Montmartre was hun avontuur voorbij.

In het peloton waren voor de eerste beklimming van de Montmartre waren er verschillende aanvallen, maar niemand kwam weg uit het peloton. Vlak voor het opdraaien van de beklimming was er een grote valpartij, Vos was bij de eersten opgedraaid en mee in het eerste peloton. De rest van de Nederlandse ploeg zat erachter.

Vos zat samen in een groep met onder meer de Italiaanse Elisa Longo Borghini en de Britse Elizabeth Deignan. Daarnaast had Groot-Brittannië twee andere rensters mee en hield het tempo hoog. Alleen Kopecky kon op de beklimming nog de sprong naar voren maken en daarmee waren alle toplanden aanwezig in de kopgroep.

Nederland zat met Demi Vollering en Lorena Wiebes erachter en die zouden nooit meer vooraan geraken. Op de tweede beklimming van de Montmartre werd een stevig tempo gereden en bleef de kopgroep grotendeels samen.

Daarna werd het tactisch en probeerde verschillende rensters het. Niemand leek de ruimte te krijgen tot Blanka Vas het met Vos probeerde. Er viel een klein gaatje en doordat er in de achtervolgende groep vooral gekeken werd naar elkaar bouwde Vas samen met Vos de voorsprong uit en voor de laatste beklimming van de Montmartre had de Hongaarse samen met de Nederlandse nog een halve minuut voorsprong. Op de laatste beklimming van een kilometer reed Faulkner zo hard dat ze het gat bijna dichtte en kwam samen met Kopecky tot op vijf seconden.

Op het vlakke na de Montmartre bleef het verschil lang rond de acht seconden hangen, en uiteindelijk zouden in de laatste vier kilometer aansluiten. Faulkner had al het meeste werk in de achtervolging gedaan en ging er direct vandoor. Vas reageerde nog wel en kwam tot enkele meters, waarna Kopecky en Vos in het wiel bleven zitten van de Hongaarse en de vogel was gevlogen.

Faulkner reed onbedreigd naar het goud toe, waarna er gesprint moest worden voor het zilver en het brons. Vos won nipt het sprintje voor Kopecky, die net voor Vas eindigde.

Results powered by FirstCycling.com

[OS] Eerste turngoud voor Algerije, Yulo levert opnieuw

Vandaag waren er opnieuw drie turnfinales. Hierbij waren het de grote namen die behoorlijk wisten te leveren. Bij alle drie de toestellen waren het de favorieten die in de prijzen vielen.

Ringen
Als eerste was er de herenringenfinale. Daar waren twee Chinese favorieten die het spits mochten afbijten. Zou Jinguan mocht als eerste, Liu Yang als tweede. Allebei hadden dezelfde moeilijkheidsgraad, maar Liu deed zijn oefening beter. Daarna was het vooral strijden om plaats 3 voor de rest. De Griek Petrounias had de beste oefening. Adem Asil was ook nog een gevaarlijke kanshebber, maar had te veel kleine foutjes. Glen Cuyle had een mooie oefening, maar viel waardoor er ook voor hem geen medaille in zat. De anderen kwamen niet echt in de buurt van de medailles door de lagere moeilijkheidsgraad.

Brug ongelijk
Daarna mochten de dames op de brug. Daar was de Britse Becky Downie die als eerste serieuze favoriet mocht, maar Downie viel helaas van de brug, derhalve geen medaille voor haar. Nina Derwael deed het beter, maar haar oefening was niet vlekkeloos en niet meer van de moeilijkheidsgraad die ze drie jaar geleden kon leveren. De Chinese Qiu liet een sterkere oefening zien en bleef Derwael ruim voor, maar Kaylia Neymour, de Francaise die voor Algerije uitkomt, had een moeilijkere oefening en voerde deze goed genoeg uit. Daarmee had ze genoeg voor goud. Derwael verloor nog wel het brons bij de laatste oefening van Sunisa Lee, die net iets beter was.

Sprong heren
De laatste finale was de sprongfinale voor heren. Gisteren won Biles het goud bij de dames, maar bij de heren geen Amerikaan in de finale. Wel twee Britten en twee Oekraïners. Zij lieten mooie sprongen zien, al viel Radivilov bij zijn tweede sprong en die was dus klaar. Jarman had wat foutjes bij zijn tweede spong en viel daardoor ook wat weg tegenover Harry Hepworth. Na dit tweetal kwam echter de man uit de Filipijnen, Carlos Yulo. Hij had gisteren de vloerfinale al gewonnen, maar nu bij sprong stond er echt geen maat op hem. Niemand kwam bij het niveau van zijn eerste sprong in de buurt. De Armeen Davtyan kwam nog wel tot de tweede plaats met twee hele nette sprongen, voor Hepworth.

[OS] Controversiële kleiduiffinale levert zeldzaam Chileens goud op

In het nationale sportschietcentrum van Frankrijk, in Châteauroux, is zondag weer een olympische titel beslist. De vrouwen kwamen in het kleiduifschieten in actie bij het skeetschieten en dat werd een zinderende ontknoping.

Zes dames hadden zich voor de finale geplaatst en daarin was het de Slowaakse Danka Bartekova, het enige als sporter aan de Spelen deelnemende voltijds IOC-lid, die als eerste af moest haken: zij werd zesde. Emmanouela Katzouraki uit Griekenland volgde en daarna was het de tweede Slowaakse, Vanesa Hockova, die afviel.

Zo waren de medaillewinnaars bekend en het was de Amerikaanase Austen Jewell Smith die met het brons genoegen moest nemen - en dat ook zeker deed. De strijd om goud werd razendspannend: de Britse Amber Jo Rutter, amper drie maanden geleden bevallen van een zoontje, en Francisca Crovetto Chadid uit Chili, dat wat olympisch goud betreft nog altijd op twee tennismedailles uit 2004 stond.

Rutter en Chadid gingen nek aan nek naar de finale en kwamen op hetzelfde aantal treffers uit, waardoor een shootoff nodig was. Daarin kregen we de nodige controverse: Rutter leek een raak schot niet te krijgen. Chadid sloeg gelijk toe en pakte historisch goud voor Chili, Rutter nam in elk geval ogenschijnlijk gewoon genoegen met zilver.

Israël bereidt zich voor op oorlog met Iran

Volgens de media heeft Israël zijn veiligheidstroepen in hoogste staat van paraatheid gebracht. De verwachting is dat de door Iran en de Libanese terreurorganisatie Hezbollah 'beloofde' aanslagen op meerdere fronten zullen plaatsvinden, meldt de Israëlische televisiezender ‘Channel 12’. Ondertussen gaan de internationale inspanningen om de situatie te de-escaleren door.

Volgens de commandant van de Iraanse Revolutionaire Garde, generaal Salami, zullen ook geallieerde milities aan de aanvallen deelnemen. Deze omvatten de Houthi’s in Jemen en Hezbollah in Libanon. Er zijn ook strijders die loyaal zijn aan Iran aanwezig in Irak en Syrië.

In Israël wordt momenteel een verstoring van het GPS-navigatiesignaal gemeld. Israëlische media meldden dat niet alleen gebieden nabij de grens met Libanon werden getroffen, maar ook dichtbevolkte regio's in het centrum van het land. Tijdens de laatste aanval van Iran heeft het Israëlische leger opzettelijk het satellietsignaal geblokkeerd om vijandelijke drones te misleiden.

De komst van de opperbevelhebber van het Amerikaanse regionale commando Centcom, generaal Kurilla, in Israël wordt gezien als een verdere indicatie van een mogelijke aanstaande aanval door Iran en geallieerde milities. Dit werd gemeld door het Amerikaanse nieuwsportaal ‘Axios’. Kurilla reisde ook kort voor de grote Iraanse aanval in april naar Israël. Volgens het Pentagon hebben de VS ook extra oorlogsschepen en gevechtsvliegtuigen naar de regio gestuurd.

De Iraanse vertegenwoordiger bij de Verenigde Naties heeft aangegeven dat de Libanese militie Israël "diepgaand" zou aanvallen en zich niet zou beperken tot militaire doelen. Volgens een artikel in de Iraanse krant Kayhan behoren de Israëlische kuststeden Tel Aviv en Haifa tot de doelwitten.

Afgelopen nacht heeft de militante islamistische Hezbollah-militie in Libanon raketten afgevuurd op Noord-Israël. Het Israëlische leger zei dat er gedurende de nacht ongeveer dertig raketten  zijn afgevuurd vanuit Zuid-Libanon, waarvan de meeste werden onderschept.

Vanwege de toenemende spanningen tussen Iran en Israël is de Jordaanse minister van Buitenlandse Zaken Safadi afgereisd naar de Iraanse hoofdstad Teheran. Volgens de regering in Amman zou Safadi een “boodschap over de situatie in het Midden-Oosten en de bilaterale betrekkingen” moeten overbrengen aan de Iraanse leiders. Het is het eerste bezoek van een hooggeplaatste Jordaanse regeringsfunctionaris aan Iran in meer dan twintig jaar. Jordanië werkt onder meer samen met de Amerikaanse strijdkrachten. Tijdens de drone-aanval van Iran op Israël in april steunde het land de Israëlische luchtverdediging.

[OS] Dressuuramazone Van Liere 4e in finale, zesde zilver voor Werth

Op de Olympische Spelen in Parijs zijn de indivduele dressuurmedailles vergeven. In de paleistuinen van Versailles slaagde Dinja van Liere er op Hermes net niet in een medaille te veroveren: in de afsluitende Grand Prix Freestyle kwam ze met 88,432 procent net iets tekort en werd ze vierde.

Het goud was met 90,093 procent voor de Duitse Jessica von Bredow-Werndl, die daarmee net als in Tokyo zowel individueel als met het Duitse team goud pakte. Teamgenote en veterane Isabell Werth werd met Wendy met 89,614 procent tweede, haar veertiende olympische medaille. Opmerkelijk genoeg was het al haar zevende individuele medaille, maar op Atlanta 1996 na was de rest allemaal zilver, waaronder drie keer achter Anky van Grunsven.

In Parijs was het brons voor Groot-Brittannië en wel voor Charlotte Fry op Glamourdale met 88,971 procent. Emmelie Scholtens werd met Indian Rock elfde met 81,750 procent, Hans Peter Minderhoud had zich met Toto Jr niet voor de finale geplaatst.

Man (25) trapt 11-jarig meisje vol tegen de borst, politie zoekt getuigen

De politie heeft een 25-jarige man uit Vlissingen aangehouden omdat hij op straat een 11-jarig meisje mishandeld zou hebben. De politie is op zoek naar getuigen en camerabeelden.

Rond 21.30 kreeg de politie een melding van een mishandeling. Een meisje zou samen met haar vader door de Aagje Dekenstraat hebben gelopen toen een man uit het niets tegen haar borst trapte. Dat gebeurde ter hoogte van een supermarkt. Door die trap viel ze, waarna ze met haar hoofd tegen een stalen buis zou zijn gevallen.

Het meisje is door de ambulance gecontroleerd. De 25-jarige verdachte kon even later bij het Bellamypark worden aangehouden.

De politie vraagt mensen die het zagen gebeuren of die camerabeelden hebben om zich te melden. Dat kan via het telefoonnummer 0900-8844 onder vermelding van het nummer 2024196023.

Beeld Anne Frank opnieuw beklad, ook verzetsmonument en Gandhi besmeurd

Voor de tweede keer in ongeveer een maand tijd is het beeld van Anne Frank op het Merwedeplein in Amsterdam-Zuid beklad door asociaal tuig. Met rode verf is er 'Free Gaza' op gespoten en zijn de handen rood gemaakt. Naast dit beeld zijn ook het Verzetsmonument aan de Apollolaan en het beeld van Mahatma Gandhi op de Churchilllaan besmeurd.

Een woordvoerder van de politie laat weten dat een omstander de bekladding vanmorgen ontdekte. De beelden zijn waarschijnlijk vannacht beklad. De calamiteitendienst van de gemeente zal de beelden schoonmaken en de politie is een onderzoek gestart. Getuigen worden verzocht zich bij de politie te melden.

"Schandalig," laat een omstander weten over de bekladding van het beeld van Anne Frank. "De handen zijn dus ook beklad. Alsof ze bloed aan haar handen heeft." Het is vandaag precies 80 jaar geleden dat Anne Frank en haar familie werden ontdekt en opgepakt door de nazi's. Jodenhaat blijkt echter nog steeds een groot probleem, getuige de bekladding.

In Zuid zijn zeker zes beelden beklad, waaronder dus het Verzetsmonument op de Apollolaan en de beeltenis van Mahatma Gandhi. Ook een beeld van een jongen met konijnen op de brug over de Boerenwetering, een beeld in het Apollo House aan de Apollolaan, en een beeld van een spelende hond in het Beatrixpark zijn besmeurd.

Een woordvoerder van burgemeester Halsema laat weten dat de gemeente aangifte doet van de bekladdingen. Het beeld van Anne Frank werd op 9 juli ook al beklad. Burgemeester Halsema noemde het toen een ongelofelijke schande en de initiatiefnemer van het beeld pleitte voor een camera en verlichting om het beeld te beschermen.

Bijna 40% meer afval dan vorig jaar na Canal Parade

Dit jaar is er tijdens de Canal Parade aanzienlijk meer afval door de feestgangers achtergelaten dan vorig jaar. Vooral glas blijkt een groot probleem te zijn. De gemeente meldt dat er vannacht 73 ton afval is opgehaald. Langs de Prinsengracht werden 50 reinigers ingezet die om 23:59 uur begonnen en rond 6:30 uur stopten. Om 7:00 uur begonnen zeventien andere ploegen aan de schoonmaak van de Prinsengracht en onder andere de Wallen. Het is nog onbekend hoeveel afval deze ploegen hebben opgehaald, maar een woordvoerder van de gemeente bevestigt dat het opruimen voorspoedig verloopt. 

Langs de route van de parade waren gisteren ook 'activatieteams' van de gemeente actief. Deze teams, uitgerust met prikkers, haalden zwerfvuil op en deelden afvalzakken met het logo van Pride uit. Dit jaar werd in de nacht 73 ton afval opgehaald, een aanzienlijke toename vergeleken met de 53 ton van vorig jaar en de 66 ton van het jaar ervoor.

Ondanks de toename in afval was de dag zonder grote incidenten verlopen, volgens de politie. Er zijn slechts enkele mensen opgepakt wegens betrokkenheid bij kleine vechtpartijen. De organisatie en de gemeente blijven benadrukken hoe belangrijk het is om afval op de juiste manier te deponeren om de stad schoon te houden, maar daar lijken de Pridegangers geen boodschap aan te hebben.

ter illustratie (Foto: Dall-E 3 / FOK.nl)
ter illustratie (Foto: Dall-E 3 / FOK.nl)

[OS] Bol simpel naar halve finales 400m horden, Jiya door op 200m

In het Stade de France staat zondagochtend weer een druk atletiekprogramma op de planning op de Olympische Spelen. Daar komen ook de nodige Nederlanders bij in actie, inclusief hordenloopsters Femke Bol en Cathelijn Peeters - Tasa Jiya loopt de series op de 200 meter.

400m horden vrouwen, series
Femke Bol had in haar serie zoals verwacht geen enkele moeite om de halve finales te bereiken: in 53,38 seconden liep ze rustig naar de winst. Concurrente Sydney McLaughlin-Levrone won haar serie in 53,60 seconden ook bijzonder eenvoudig, Cathelijn Peeters plaatste zich met 54,84 seconden als een van de tijdsnelsten ook voor de halve eindstrijd.

200m vrouwen, series
Tasa Jiya had een meevaller in haar serie: de Jamaicaanse Shericka Jackson, een van de topfavorieten, moest zich geblesseerd afmelden. De top-3 voor Jiya kwam daardoor, en vooral gewoon door een uitstekend gelopen race, niet in gevaar: in 22,74 seconden liep ze naar plek twee en een plek in de halve finales.

Grote slachtoffers waren er verder niet, de Amerikaanse Gabby Thomas was in 22,20 seconden het snelst, voor de Nigeriaanse Favour Ofili (22,24) en de Britse Dina Asher-Smith (22,28).

3000m steeplechase vrouwen, series
Geen al te grote verrassingen en drama's, hoewel een klein outsiderkansje voor Albanië verdween met de uitschakeling van Luiza Gega. Voor Olivia Gürth was het wel een drama: de Duitse liep de finale op één honderdste van een seconde mis.

110m horden mannen, series
De Amerikaan Freddie Crittenden zorgde voor een opmerkelijk tafereel: de Amerikaanse kanshebber ging zeer rustig over de horden, achteraf bleek hij een lichte blessure te hebben en te gokken op de herkansingen. Landgenoot en topfavoriet Grant Holloway deed dat zeker niet: met een zeer indrukwekkende 13,01 seconden was hij veruit het snelst van de series, voor de Japanner Rachid Muratake (13,22) en de Zwitser Jason Joseph (13,26).

Kogelslingeren vrouwen, kwalificatie
Het scheelde niet veel, maar drievoudig regerend olympisch kampioene Anita Wlodarczyk, tegenwoordig zeker geen favoriete meer, haalde de fiale nét: met 71,06 meter kwam ze tot de twaalfde afstand, de top-12 was benodigd voor een finaleplek. De Finse Krista Tervo was verrassend de beste met 74,79 meter.

Verspringen mannen, kwalificatie
Twee forse slachtoffers: de Amerikaan Jarrion Lawson noteerde geen enkele geldige sprong, de Jamaicaanse oud-wereldkampioen Tajay Gayle kwam met 7,78 meter niet verder dan de negentiende plek. Topfavoriet Miltiadis Tentoglou uit Griekenland, die al jarenlang vrijwel elk groot toernooi wint, was met 8,32 meter de beste.

[OS] Franse voetbalsters uitgeschakeld na blunder, Marokkaanse mannen in halve finales

Het is een beetje een ondergeschoven kindje op de Olympische Spelen, maar ook de voetbaltoernooien gaan gestaag verder. De junioren bij de mannen werkten vrijdag de kwartfinales af, zaterdag was het de beurt aan de vrouwen om te kijken wie er naar de laatste vier gingen.

Mannen onder 23
Marokko opende de dag met een overtuigende zege op de Verenigde Staten: dankzij een penalty van Soufiane Rahimi, goals van Ilias Akhomach en Achraf Hakimi en een penalty van El Mehdi Maouhoub stond er een 4-0 eindstand op de borden. Spanje won dankzij goals van Fermin Lopez (x2) en Abel Ruiz met 3-0 van Japan, terwijl Egypte na penalties afrekende met Paraguay. Frankrijk kwam dankzij Jean-Philippe Mateta al snel op 1-0 tegen Argentinië, waarna anderhalf uur voetbal verder niks meer opleverde en Frankrijk dus ook naar de halve finales van maandag ging.

Vrouwen
De Amerikaanse vrouwen hadden het zwaar met Japan, maar in het Parc des Princes lukte het toch: diep in blessuretijd schoot Trinity Rodman de VS naar de halve finales met een 1-0 zege. Colombia kwam daarna dankzij Mayra Ramirez en Leicy Santos op 2-0 tegen Spanje, maar de wereldkampioenen kwamen terug: Jenni Hermoso tekende voor 2-1, Irene Paredes trok de stand diep in blessuretijd gelijk en na penalties won Spanje alsnog.

Duitsland en Canada wisten geen enkele goal te maken en dus waren penalties nodig, waarin Duitsland het sterkst was. Frankrijk nam het daarna in Nantes op tegen Brazilië, dat perfect profiteerde van een Franse blunder in de verdediging: zij stelden Gabi Portilho zelf in staat te scoren en de Braziliaanse schoot haar ploeg met 1-0 naar de halve finales van dinsdag.

18 miljoenste inwoner: is Nederland vol?

Een historisch moment voor Nederland: we tellen inmiddels (echt bijna!) 18 miljoen inwoners op ons kleine oppervlak. Dat roept de vraag op: kan ons kikkerlandje deze hoeveelheid mensen wel aan?

Planoloog Ward Rauws (Rijksuniversiteit Groningen) neemt ons mee in dit lastige vraagstuk. Hoeveel ruimte heeft een mens eigenlijk nodig? En bereiken we dan ooit een grens? Wanneer kan je een land 'vol' noemen? Ward neemt je mee door verschillende toekomstscenario's voor Nederland.

0.00 Is Nederland vol?

0:44 Wat doen planologen?

1:04 Nederlandse bevolkingsgroei

1:43 Politieke discussie over Nederlandse bevolkingsgroei

2:21 Koers op gematigde bevolkingsgroei

3:09 Hoe richten wij ons land in?

5:06 Hoeveel ruimte heeft een mens nodig?

7:23 Ruimtelijke ordening: vier scenario’s

7:54 Regionaal Geworteld

8:29 Groen Land

9:13 Mondiaal Ondernemen

9:56 Snelle Wereld

10:34 Toekomst van Nederland

In Duitsland gevonden meteoriet 'Ribbeck' is 4,5 miljard jaar oud

De meteoriet die in januari bij Berlijn op aarde viel, is ongeveer 4,5 miljard jaar oud en komt uit de asteroïdengordel tussen Mars en Jupiter. Dit meldt een internationaal onderzoeksteam in het tijdschrift 'Meteoritics & Planetary Science'. Er is ook een verklaring waarom de puinstukken intens naar rotte eieren roken.

Het internationale team onder leiding van onderzoekers van het Instituut voor Planetologie van de Universiteit van Münster maakte bekend dat er 202 fragmenten met een totaalgewicht van 1,8 kilogram waren aangetroffen. De fragmenten lagen verspreid over een terrein nabij de Brandenburgse steden Ribbeck, Berge en Lietzow van zo'n 1,5 bij 10 kilometer groot. Het onderzoek bevestigt dat 'Ribbeck' – de meteoriet is vernoemd naar een van de vindplaatsen – tot de uiterst zeldzame Aubrite-klasse van meteorieten behoort. Tot deze conclusie kwam ook het Museum für Naturkunde Berlin in februari na onderzoek van ruim twintig monsters. Er zijn wereldwijd slechts twaalf gevallen van Aubrites bekend.

Chemische reacties veroorzaken de geur van rotte eieren
De wetenschappers geven ook een verklaring waarom de fragmenten sterk naar waterstofsulfide roken – een geur die lijkt op die van rotte eieren. Chemische reacties tussen de minerale fasen en het vocht veroorzaakt door sneeuw en dooi veroorzaakten deze geur en veranderden de mineralogie van het gesteente, aldus het rapport.

Missio: 'nog steeds vervolging, marteling en doodstraf bij vermoeden hekserij'

De katholieke hulporganisatie Missio wijst op de voortdurende vervolging van vrouwen als vermeende heksen.

Als gevolg hiervan worden ze in verschillende landen verdreven, gemarteld en vermoord, aldus een woordvoerder van de Rheinische Post. Kinderen en mannen zouden ook slachtoffer worden.

In Papoea-Nieuw-Guinea zijn het bijvoorbeeld vooral vrouwen, in Benin vooral kinderen en in Tanzania mensen met albinisme. Het fenomeen kent verschillende facetten.

Volgens onderzoek van Missio lopen mensen in meer dan 40 landen risico vanwege een letterlijke heksenjacht. Oorlogen, rampen en ziekten zijn hier de aanleiding toe. Dit was in de moderne tijd ook het geval in Europa. Meestal zijn het motieven zoals afgunst die tot dergelijke incidenten leiden. Een belangrijk motief is de zoektocht naar zondebokken. Volgens schattingen zijn er de afgelopen 60 jaar wereldwijd meer mensen gedood als gevolg van vermoeden van hekserij dan in 350 jaar Europese geschiedenis.

Missio probeert al enkele jaren meer aandacht te vestigen op de strijd tegen het fenomeen. De hulporganisatie riep onder meer 10 augustus uit tot Internationale Dag tegen Hekserij.

Hezbollah vuurt opnieuw raketten af op Israël

De militante islamistische Hezbollah in Libanon heeft raketten afgevuurd op Noord-Israël. Het Israëlische leger zei dat er ongeveer dertig projectielen werden afgeschoten vanuit Zuid-Libanon, waarvan de meeste zijn onderschept.

Er is geen schade gemeld. De door Iran gesteunde Hezbollah had aangegeven dat het voor de eerste keer “tientallen raketten” had afgevuurd op de nederzetting Beit Hillel. Het was een reactie op de Israëlische aanvallen op de steden Kfar Kela en Deir Siriane in Libanon, waarbij burgers gewond raakten, vervolgde de verklaring van Hezbollah. Volgens de militie kwamen twee strijders om het leven.

Sinds het uitbreken van de Gaza-oorlog zijn er herhaaldelijk raketaanvallen geweest vanuit Zuid-Libanon door Hezbollah, dat wordt gesteund door het Iraanse regime. Israël had de militie herhaaldelijk met een groter offensief bedreigd als de voortdurende beschietingen zouden voortduren.

[OS] Oekraïnse sabelschermsters na 16 jaar weer olympisch kampioen

Op de Olympische Spelen in Parijs is zaterdagavond de voorlaatste gouden medaille vergeven. De vrouwen in het sabelschermen streden zaterdag om de teammedailles en dat leverde ondanks een Franse uitschakeling toch een mooi feest op.

In de kwartfinales viel gelijk het doek voor de Hongaarse kanshebsters, die na veel gedoe binnen het team met 45-37 verloren van Japan. Frankrijk klopte Algerije simpel met 45-32, Zuid-Korea won met 45-35 van de VS en Oekraïne klopte Italië met 45-37. In de halve finales viel het doek voor de toch wel favoriete thuisploeg, die met 45-36 van Zuid-Korea verloor - Oekraïne won ondertussen overtuigend met 45-32 van Japan.

In de strijd om brons namen Manon Apithy-Brunet, Sara Balzer en Sarah Noutcha het namens Frankrijk op tegen Misaki Emura, Risa Takashima en Seri Ozaki uit Japan. Dat werd een spannend gevecht, maar in het zesde duel sloeg Japan toe: Takashima liep tegen Noutcha uit naar 35-30 en Ozaki en Emura maakten het af voor een 45-40 zege en olympisch brons.

De finale ging tussen Jeon Eun-hye, Jeon Ha-young en Choi Se-bin uit Zuid-Korea en het Oekraïnse trio Olga Kharlan, Yuliia Bakastova en Alina Komashchuk. Waar Bakastova en Komashchuk het lastig hadden, schitterde Kharlan: ze won al haar onderlinge duels overtuigend en de laatste was de beslissende. Kharlan schermde Oekraïne met 45-42 naar het goud, zestien jaar nadat ze in Beijing - óók met Kharlan - voor het laatst de titel pakten.

[OS] Wegman en Teunissen door in kayakcross, Otten eruit

Het kayakcross maakt haar debuut op de Olympische Spelen in Parijs, met daarbij drie Nederlandse deelnemers: één bij de mannen, twee bij de vrouwen. Zaterdag werd de eerste ronde afgewerkt, waar een plek in de top-2 werd gevraagd, de herkansingen kwam er achteraan.

Vrouwen
Lena Teunissen kwam als derde over de meet in haar heat, maar de Japanse Aki Yazawa had een fout gemaakt en werd teruggezet naar de derde plek, waardoor Teunissen in de volgende ronde staat. Martina Wegman rekende in een strijd om de tweede plek in haar race af met de Braziliaanse Ana Satila en mag zich ook in de volgende ronde melden.

Mannen
Joris Otten had het lastiger: hij was niet opgewassen tegen olympisch slalomkampioen Giovanni de Gennari en de Zweed Isak Öhström en moest de herkansingen in, maar daarin waren Tristan Carter uit Australië en de Sloveen Peter Kauzer te snel, dus Otten ligt uit het toernooi.

[OS] Dressuurruiters vierde, Werth pakt 7e goud op 7e Spelen

De Nederlandse dressuurruiters zijn er in de Grand Prix Special niet in geslaagd een medaille te pakken op de Olympische Spelen. In de paleistuinen van Versailles eindigden Hans Peter Minderhoud op Toto Jr, Emmelie Scholtens met Indian Rock en Dinja van Liere met Hermes op 221,048 procent, wat plek vier betekende.

De strijd om het goud was spannend en werd op een fractie van een procentpunt beslist. Het ging uiteindelijk naar Duitsland: Frederic Wandres met Bluetooth Old, Isabell Werth met Wendy en Jessica von Bredow-Werndl met TSF Dalera BB scoorden 235,790 procent, tegen 235,669 voor Daniel Bachmann Andersen met Vayron, Nanna Skodborg Merrald met Zepter en Cathrine Laudrup-Dufour op Freestyle voor Denemarken.

Het brons ging naar Groot-Brittannië met Becky Moody (Jagerbomb), Carl Hester (Fame) en Charlotte Fry (Glamourdale), die 232,492 procent bij elkaar scoorden. Voor Werth was het weer een stuk historie: de veterane pakte haar zevende gouden medaille met het Duitse dressuurteam, ze was er al bij in 1992 en pakte meer dan eens het goud voor de Nederlandse ploeg met Anky van Grunsven.

Gordon mag gewoon gay zijn in Dubai, middelvinger opsteken levert reisverbod op

Gordon deelt in een interview met Party zijn ervaringen over het leven in Dubai. Hoewel homoseksualiteit officieel niet wordt getolereerd in het land, merkt de zanger en tv-persoonlijkheid dat er toch een soort gedoogbeleid heerst. "We wonen daar met 4 miljoen expats. Van hen zijn er zeker 1 miljoen die op hetzelfde geslacht vallen, maar dat zegt niet iedereen en dat lees je ook nergens. Ze gedogen het, laat ik het zo zeggen. Ik heb zelfs op een gayfeest gestaan op het strand in Dubai met rainbow flags en weet ik veel wat. Het is verboden maar je gaat er niet de gevangenis voor in", legt hij uit.

Gordon heeft echter ook de minder tolerante kant van Dubai ervaren. Hij vertelt over een incident waarbij hij publiekelijk zijn middelvinger opstak naar een vrouw. Dit leidde tot serieuze consequenties: "Die is naar de politie gegaan en heeft aangifte gedaan, waardoor ik een reisverbod heb gekregen van vijf maanden. Oftewel: mijn paspoort werd ingenomen." Naast het reisverbod kreeg hij ook een flinke boete opgelegd van omgerekend 50.000 euro. "Dat heeft er wel ingehakt voor mij, want als jij in een land vastzit waar je niet meer uit kan, dat is echt een pressiemiddel. Dan kun je net zo goed een gevangenisstraf hebben."

Ondanks deze straffen blijft Gordon positief over het leven in Dubai. Hij benadrukt de vele mogelijkheden en het luxe leven dat de stad te bieden heeft. Voor hem wegen de voordelen van het leven in Dubai zwaarder dan de nadelen, hoewel hij zich bewust is van de culturele en wettelijke beperkingen die het land met zich meebrengt. Gordon's verhaal werpt een licht op de complexe balans tussen vrijheid en beperkingen in Dubai voor expats.

[OS] Zheng bezorgt China eerste tennisgoud op Spelen

Qinwen Zheng is de nieuwe olympisch kampioene in het tennis. In de finale op het gravel in Parijs won de Chinese in twee sets van de Kroatische Donna Vekic met 6-2, 6-3. Het brons ging naar Iga Swiatek, die in de halve finales nog verrassend verloor van Zheng.

In de finale van het damesenkelspel kregen we een verrassende finale met Zheng en Vekic. Zowel China als Kroatië hadden nog nooit olympisch goud gewonnen in het enkelspel. Zheng begon goed aan de wedstrijd en brak direct door de eerste opslag van Vekic en nam een 3-0 voorsprong. Die gaf de Chinese nummer zeven van de wereld niet meer weg en won de eerste set met 6-2.

Ook de tweede set zou naar Zheng gaan. In het begin van de set ging het nog gelijk op tussen de beide tennissers, maar op 3-2 brak de Chinese de service van Vekic, gaf die break vervolgens niet meer af en won als eerste Chinese de olympische titel in het enkelspel. Zilver was er voor de Kroatische, en het brons ging naar Swiatek. De Poolse had in de halve finale nog verrassend verloren van Zheng, maar herstelde zich in de strijd om brons sterk. Ze versloeg eenvoudig Anna Karolína Schmiedlová met 6-2, 6-1.

Boksfederatie betaalt Angela Carini prijzengeld na opgeven olympische wedstrijd

De Internationale Boksbond (IBA) heeft aangekondigd dat Angela Carini uit Italië, die haar weltergewichtpartij in de achtste finales tegen de Algerijnse Imane Khelif binnen 46 seconden verloor tijdens de Olympische Spelen in Parijs, $50.000 aan prijzengeld zal ontvangen. Carini trok zich in de eerste ronde terug nadat Khelif, die centraal staat in een geslachtscontroverse, haar twee keer hard raakte.

Naast de $50.000 voor Carini, ontvangt haar federatie nog eens $25.000 en haar coach eveneens $25.000. De IBA, die vorig jaar door het Internationaal Olympisch Comité (IOC) zijn internationale erkenning verloor, verklaarde dat alleen geschikte atleten mogen deelnemen om de veiligheid te waarborgen. IBA-president Umar Kremlev zei: "Ik begrijp niet waarom ze het vrouwenboksen hebben vernietigd. Alleen geschikte atleten moeten in de ring staan voor de veiligheid. Ik kon haar tranen niet aanzien."

De $100.000 is het prijzengeld dat de vrouw die goud wint bij het boksen tijdens de Olympische Spelen mee naar huis neemt.

De Algerijnse Khelif en de Taiwanese wereldkampioen Lin Yu-ting mochten ondanks eerdere diskwalificatie op basis van IBA-regels, toch deelnemen aan de Olympische Spelen in Parijs. Deze regels sluiten atleten met mannelijke XY-chromosomen uit van deelname aan vrouwencompetities. De deelname van Khelif en Lin heeft geleid tot een controverse, waarbij onder andere J.K. Rowling en Elon Musk hun bezwaren hebben geuit.

In een interview met de Italiaanse krant Gazetta dello Sport verklaarde Carini dat ze geen ophef wilde veroorzaken. "Al deze controverse heeft me zeker verdrietig gemaakt, en ik voelde me ook schuldig tegenover mijn tegenstander. Ze had hier niets mee te maken en was hier net als ik alleen om te vechten. Ik bedoelde het niet zo en bied mijn excuses aan. Ik was boos omdat mijn Spelen al in rook waren opgegaan. Ik heb niets tegen Khelif, en als ik haar weer zou ontmoeten, zou ik haar een knuffel geven."

De Italiaanse premier Giorgia Meloni verklaarde na een ontmoeting met IOC-president Thomas Bach dat Carini tegen een tegenstander met fysieke voordelen had gestaan, en dat het geen gelijke strijd was geweest. Echter, WBC-wereldkampioen Skye Nicolson benadrukte dat Khelif en Lin tijdens hun carrière meerdere keren door vrouwen waren verslagen en dat ze deze behandeling niet verdienden. "Ik heb beide meisjes daadwerkelijk bevochten en gespard. Ze zijn hun hele leven als vrouwen opgegroeid en hebben altijd als vrouwen deelgenomen aan wedstrijden," aldus Nicolson in een Instagram-post.

Khelif heeft een vorm van DSD (Verschillen in Seksuele Ontwikkeling). Dit is een groep zeldzame aandoeningen die betrekking hebben op genen, hormonen en voortplantingsorganen. Sommige mensen met DSD worden opgevoed als vrouw, maar hebben XY-geslachtschromosomen en bloedtestosteronniveaus in het mannelijke bereik. Sommige sporten hebben limieten gesteld aan het testosteronniveau voor atleten in vrouwencompetities, terwijl andere iedereen verbieden die mannelijke puberteit geheel of gedeeltelijk heeft doorgemaakt. Het IOC verklaarde dat de regels voor geschiktheid waren gebaseerd op die van de Olympische Spelen in Tokio 2021 en niet konden worden gewijzigd tijdens een competitie.

[OS] Chinese badmintonfavorieten pakken goud in vrouwendubbel

Voor het eerst sinds Londen 2012 heeft China het olympisch badmintongoud weer gewonnen in het vrouwendubbelspel. Dat was voor de finale al wel duidelijk: met Chen Qingchen/Jia Yifan en Liu Shengshu/Tan Ning stonden er twee Chinese duo's in de finale.

Eerst werd de strijd om brons gespeeld, waarin de droom eindigde voor Pearly Tan en Thinaah Muralitharan uit Maleisië. In de halve finale maakten ze het Chen en Jia nog ontzettend moeilijk, maar Tan en Thinaah waren in de strijd om brons niet opgewassen tegen Nami Matsuyama en Chiharu Shida uit Japan: 21-11, 21-11.

De finale was in de eerste game razendspannend en ging uiteindelijk nipt naar Chen en Jia. Daarmee leek het verzet van Liu en Tan enigszins gebroken en de tweede game was minder spannend: 22-20, 21-15 en na zilver in Tokyo en vier wereldtitels was er eindelijk olympisch goud voor Chen en Jia.

Een prachtige rally uit de halve finales

Amerikaanse vrouw met kettingen vastgebonden in bos India

Een mysterie omringt een Amerikaanse vrouw die geketend aan een boom "schreeuwend" werd gevonden in een bos in de westelijke Indiase staat Maharashtra. Lalita Kayi, 50 jaar oud, werd een week geleden ontdekt in de dichte bossen van het Sindhudurg-district nadat haar hulpkreten werden gehoord door herders. De herders waarschuwden de politie, die de ketting doorzaagde en haar bevrijdde.

Mevrouw Kayi, die er volledig uitgemergeld uitzag, werd naar het ziekenhuis gebracht. Aanvankelijk kon ze niet meer praten. Ze communiceerde door notities op te schrijven. Ze beschuldigt haar man ervan haar aan de boom te hebben vastgeketend en zegt dat ze 40 dagen zonder eten heeft overleefd.

Haar fysieke gezondheid is sindsdien verbeterd en afgelopen vrijdag is ze overgebracht naar een psychiatrische instelling voor verdere behandeling. In een schriftelijke verklaring aan de politie beweert ze dat haar man haar "aan de boom heeft vastgeketend en zonder eten of drinken in het bos heeft achtergelaten".

De politie zoekt haar man in de zuidelijke staat Tamil Nadu op basis van de informatie die ze heeft verstrekt. Zeven dagen na haar redding blijven veel vragen echter onbeantwoord. Bij mevrouw Kayi werden identificatiedocumenten, een mobiele telefoon en geld gevonden, wat diefstal als motief uitsluit. Lokale bewoners zeggen dat het geluk was dat de herder zijn kudde die dag dichtbij haar liet grazen, anders had ze nog lang ongehoord kunnen blijven.

Volgens de politie was mevrouw Kayi een balletdanseres en yoga beoefenaar in Amerika en verhuisde ze ongeveer tien jaar geleden naar India om yoga en meditatie te bestuderen. Daar ontmoette ze haar man, met wie ze later in conflict kwam. Enkele berichten vermelden dat ze twee dagen in een hotel in Goa verbleef en daarna naar Mumbai reisde, maar het is onduidelijk hoe en wanneer ze in het bos terechtkwam. Er is een aanklacht wegens poging tot moord tegen haar man ingediend. Het onderzoek naar de zaak is in volle gang, maar haar man is nog steeds voortvluchtig.

Lalita Kayi bij aankomst in het ziekenhuis (Foto: Sindhudurg District Hospital)
Lalita Kayi bij aankomst in het ziekenhuis (Foto: Sindhudurg District Hospital)

FOK! Wat een weer: droog en zonnig

weerbanner (Foto: FOK.nl)


Goedemorgen!

Vanochtend schijnt af en toe de zon en is het op de meeste plaatsen droog. Er staat een zwakke tot matige wind uit het noordwesten.

Vanmiddag is het half tot zwaar bewolkt en is het droog. De maximumtemperatuur ligt rond 21°C. Er staat een zwakke tot matig wind uit westelijke richtingen.

Vanavond is het droog en zijn er opklaringen. Er staat weinig wind.

Vannacht is het droog. Het koelt af naar 11°C in het noordoosten tot 15°C in het zuiden en zuidwesten. Landinwaarts waait het amper, aan zee staat een zwakke tot matige wind uit het zuidwesten. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

 

Het is er vandaag prima weer voor (Foto: Professionele-idioot)
Het is er vandaag prima weer voor (Foto: Professionele-idioot)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

Random Pics van de Dag #1349

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

[OS] Kleiduifschutter schiet tegen coach in finale, Koreaans pistoolgoud

In het nationaal schietcentrum van Frankrijk in Châteauroux zijn zaterdag weer twee gouden medailles vergeven op de Olympische Spelen. In de schiethal kwamen de vrouwen in actie in de finale van het 25-meter pistoolschieten, de mannen schoten op de kleiduifbaan om het skeetgoud.

25-meter pistoolschieten vrouwen
De Zuid-Koreaanse favoriete Yang Ji-in nam al in de derde serie van vijf schoten een ruime voorsprong van drie treffers, maar die wist ze daarna niet meer uit te bouwen. Eén voor één vielen de acht finalistes na de vierde serie schoten af, tot de Indiase Manu Bhaker na een shootoff met Veronika Major uit Hongarije genoegen moest nemen met de vierde plek.

Major ging er in de volgende serie zelf uit, maar dat leverde haar wel brons op. Daarna streden Yang en thuisheldin Camille Jedrzejewski om het goud, waarbij de Française de stand gelijk wist te trekken: 36-36 na veertig schoten. Een shootoff was nodig, maar daarin was de koek op: Jedrzejewski raakte slechts één van de vijf schoten, Yang schoot vier keer raak en pakte zo het goud.

Skeet mannen
Zes finalisten streden om het eremetaal, waarbij de Peruviaan Nicolas Pacheco Espinosa de eerste afvaller was. Stefan Nilsson uit Zweden was de volgende en de Italiaan Tammaro Cassandro moest daarna genoegen nemen met de vierde plek. Zo bleven de drie medaillekandidaten over en het was de Taiwanees Lee Meng Yuan die het brons pakte, vijf missers in vijftig schoten was teveel.

Daarmee waren er nog twee Amerikanen over en dat was bijzonder: veteraan Vincent Hancock, goed voor goud in Beijing, Londen én Tokyo, schoot tegen zijn jonge landgenoot Conner Lynn Prince. Dat zijn niet alleen teamgenoten, Hancock is nota bene de coach van Prince. De oude meester was de student de baas: in de laatste serie liet Prince een misser noteren, terwijl legende Hancock alles raakte en zijn vierde gouden medaille pakte.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1388
special
Random Pics van de Dag #1387
review
Star Wars Outlaws
special
VrijMiBabes #227 (not very sfw!)
review
Age of Mythology: Retold
special
Random Pics van de Dag #1386
©FOK.nl e.a.