FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 15 maart 2024

Club Brugge naar kwartfinales Conference League, Olympiakos na doelpuntenfestijn door

Ajax werd  donderdagavond uitgeschakeld in de Conference League, maar er waren nog zeven wedstrijden in de achtste finales. Tijd voor een overzicht van de kwartfinalisten, de een wat meer felbevochten dan de ander.

Viktoria Plzen - Servette
Zowel in Zwitserland als in Tsjechië kwamen de toeschouwers voor bijna niks: zo'n 3,5 uur voetbal en geen enkele goal. Drie van de vier penalties van Servette gingen mis, de Tsjechen schoten ze allemaal raak en gaan naar de kwartfinales.

Club Brugge - Molde
In Noorwegen won Molde nog met 2-1, maar in België ging het anders. Andreas Skov Olsen scoorde vlak voor en vlak na rust, een dikke twintig minuten later maakte Michal Skorasi het af: 3-0 en Brugge gaat de laatste acht in.

Fenerbahçe - Union Saint-Gilloise
Na een 0-3 uitoverwinning kon de Turkse ploeg van Jayden Oosterwolde met een goed gevoel de thuiswedstrijd in, maar die ging zowaar verloren. Mathias Rasmussen maakte na een dik uur de enige goal, maar de 0-1 zege was niet genoeg voor de Belgische stuntploeg en het sprookje is daarmee beëindigd, Fenerbahçe is door.

PAOK - Dinamo Zagreb
Thuis wonnen de Kroaten met 2-0, maar in Thessaloniki waren de Grieken een stuk beter. Baba Rahman opende de score na minder dan een half uur, een paar minuten later scoorde Zagreb-speler Petar Sucic, helaas voor hem wel in eigen doel. Brandon Thomas scoorde kort voor rust nog, kort na de pauze was Arbër Hoxha trefzeker voor de bezoekers en dus stond het virtueel weer gelijk. Konstantinos Koulierakis scoorde ruim twintig minuten later echter en een late penalty van Andrija Zivkovic maakte het definitief af: 5-1.

Lille - Sturm Graz
In Oostenrijk won Lille met 0-3 en met dat fundament ging de ploeg de thuiswedstrijd in. Kort voor rust kwamen de Fransen op voorsprong dankzij Tiago Santos, maar nog voor er daadwerkelijk gerust werd trok Mika Biereth de stand gelijk. Daar bleef het echter bij en dus staat Lille in de kwartfinales.

Fiorentina - Maccabi Haifa
Een spectaculaire eerste wedstrijd eindigde in een 3-4 zege voor Fiorentina, na een goal diep in blessuretijd. In eigen huis kwam de ploeg na een uur op voorsprong dankzij Antonin Barak, waarna een late goal van Anan Khalaily voor Haifa de boel niet meer om kon draaien: 1-1 was genoeg voor een kwartfinaleplek voor Fiorentina.

Maccabi Tel Aviv - Olympiakos
De Israëliërs wonnen in Griekenland met 1-4, maar konden niet thuis spelen en in Servië zaten ze totaal niet in de wedstrijd. Voor rust scoorden Daniel Podence, Kostas Fortounis en Ayoub El Kaabi namens Olympiakos, waarna Eran Zahavi met een penalty voor de spanning zorgde: 1-3. Kort daarop scoorde El Kaabi zijn tweede en die zorgde uiteindelijk voor verlenging, waarin Olympiakos zich dankzij goals van Stevan Jovetic en Youssef El-Arabi voor de kwartfinales plaatste.

Betaalde Trump voor valse getuigenis over Hunter Biden?

Wat een toeval. Een Amerikaans bedrijf dat de nu in staat van beschuldiging gestelde FBI informant Alexander Smirnov in 2020 betaalde is verbonden met een Brits bedrijf dat eigendom is van Trump zakenpartners in Dubai, volgens bedrijfsdossiers en rechtbankstukken.

Smirnov wordt beschuldigd tegen de FBI te hebben gelogen over Hunter Biden en zijn vader, president Joe Biden. Hij heeft beweerd dat ze betrokken waren bij een omkoopregeling met leidinggevenden van het Oekraïense energiebedrijf Burisma. Smirnovs verklaringen aan de FBI, beginnend in 2020, waarvan federale aanklagers nu zeggen dat het verzinsels zijn, dienden als een belangrijke rechtvaardiging voor het House impeachment onderzoek naar de Bidens.

In 2020 werd Smirnov $600.000 betaald door een bedrijf genaamd Economic Transformation Technologies (ETT), zeiden aanklagers. Datzelfde jaar begon Smirnov met zijn leugens over de Bidens, volgens de aanklacht.

De CEO van ETT is de Amerikaan Christopher Condon, die ook een van de drie aandeelhouders is van ETT Investment Holding Limited in Londen. Andere aandeelhouders in het Verenigd Koninkrijk zijn de Pakistaanse Amerikaanse investeerder Shahal Khan en Farooq Arjomand, een voormalig voorzitter en huidig bestuurslid van Damac Properties in Dubai die ook als adviseur vermeld staat op de Amerikaanse website van ETT.

Vorige maand werd Smirnov beschuldigd van het liegen tegen de FBI en wordt sindsdien vastgehouden zonder borgtocht. Aanklagers voerden aan dat hij een vluchtgevaarlijk is vanwege zijn contacten met Russische functionarissen in het Midden-Oosten en zijn toegang tot miljoenen dollars.

In de aanklacht van Smirnov wordt beweerd dat de beweringen in een document, bekend als een 1023, en andere verklaringen aan zijn FBI-handler vanaf 2020 tot december 2023 feitelijk onmogelijk waren.

Condon, Arjomand en Khan registreerden ETT Investment Holding Limited in het Verenigd Koninkrijk op 6 maart 2020. Khan, een investeerder die het Plaza hotel in 2018 kocht, en Arjomand hebben banden met Donald Trump via Trump-medewerkers en Damac, een grote ontwikkelaar uit het Midden-Oosten die al tien jaar samenwerkt met Trump. Arjomand, Khan en Condon bezaten respectievelijk 34%, 33% en 33% van ETT Investment Holding Limited, volgens Britse bedrijfsarchieven. Er is geen andere informatie over het Britse bedrijf beschikbaar.

Kind wurgt meerdere konijnen en cavia's op kinderboerderij

Op een kinderboerderij in Hoek van Holland heeft een jong kind eerder deze week meerdere dieren gedood. Lokale media melden dat de jongen minstens zeven konijnen en twee cavia's gewurgd heeft. Zo meldt RTLNieuws.

De politie bevestigt een incident op de kinderboerderij, maar vanwege de leeftijd van de jongen willen ze geen details delen over wat er exact is gebeurd. "Het betreft een basisschoolkind dat na het incident begeleiding zal krijgen," aldus een politiewoordvoerder. De leeftijd van de jongen wordt niet vrijgegeven door de politie.

De jongen bezocht de kinderboerderij vaker, altijd onder toezicht. Deze keer was dat niet zo en ging het mis.

Het moorden zou afgelopen maandag rond 16.00 uur hebben plaatsgevonden op de toen onbewaakte kinderboerderij. De jongen zou zeven tot negen konijnen en twee cavia's gewurgd hebben. De jongen werd op heterdaad betrapt, en toonde geen emotie volgens de eigenaar van de kinderboerderij. De jongen vertelde dat een aantal konijnen nog in leven waren omdat hij ze niet te pakken kon krijgen. De politie en de ouders van het jongetje waren na de ontdekking snel ter plaatse. De jongen gaat een zorgtraject in.

Aangezien de jongen jonger is dan twaalf jaar, kan hij niet strafrechtelijk worden vervolgd.

Gemaal verbruikt te veel stroom

Nadat eind december de gemalen van het Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) op volle toeren hadden gepompt om ervoor te zorgen dat de enorme hoeveelheid water uit de polders kon worden weggewerkt, valt er een brief op de mat van het hoofdkantoor. De afzender was Enexis, de netbeheerder.

Gemaal Veneriete
Er stond in dat het gemaal Veneriete bij Kamperzeedijk 7,5 procent meer vermogen had verbruikt dan contractueel was afgesproken. Als dit vaker gebeurde dan moest het waterschap er rekening mee houden dat het gemaal dat al sinds 1961 de polder Mastenbroek bemaalt, werd afgesloten.Met een capaciteit van 165m3 per minuut bemaalt gemaal Veneriete sinds 1961 de polder Mastenbroek

WDO Delta
Bij WDODelta werd de brief met enige verbazing gelezen. "De kerntaak van een waterschap is zorgen dat iedereen droge voeten houdt. Als het water zo hoog staat en de regen blijft aanhouden, zoals eind december en begin januari dan is niet pompen geen optie" zegt woordvoerder Herald van Gerner.

Enexis
Netbeheerder Enexis zegt dat de brief standaard wordt gestuurd naar alle grote afnemers die meer vermogen afnemen dan contractueel is vastgelegd. "Voorheen konden we deze bedrijven gewoon een nieuw contract aanbieden. Maar tegenwoordig hebben we die ruimte niet", legt Tim van Ham van Enexis uit.

Gesprek
"Natuurlijk willen wij geen gemalen afsluiten van het stroomnetwerk, maar tegelijkertijd komt het netwerk wel in gevaar. We gaan daarom volgende week in gesprek met WDODelta over hoe we het in de toekomst gaan regelen."

WDODelta ziet ook dat netcongestie iets is waar het waterschap in de toekomst rekening mee moet houden. Maar ook iets waar in het de netbeheerders mee kan helpen. In de zomer verbruiken de gemalen bijvoorbeeld nauwelijks stroom. "We waren daarom al bezig met het in kaart brengen van de benutting van onze netaansluitingen. Dit onderzoek krijgt nu extra prioriteit."

Verpleegkundige BovenIJ ziekenhuis gestoken door bezoeker, man aangehouden

Een 32-jarige man is gisterenavond door de politie aangehouden op verdenking van poging tot doodslag op een verpleegkundige in het BovenIJ ziekenhuis in Amsterdam-Noord. Met een steekvoorwerp viel hij de vrouw aan. De politie laat weten dat er niemand ernstig gewond is geraakt. Zo meldt AT5

Rond 21.20 uur kreeg de politie een melding van een verpleegkundige die door een man zou worden aangevallen. Het ziekenhuispersoneel en de beveiliging konden de man overmeesteren, waardoor de verpleegkundige niet ernstig gewond raakte.

De man was in het ziekenhuis op bezoek, maar weigerde te vertrekken nadat het personeel hem wees op de bezoektijd die over was. "Hier was de man het niet mee eens en ging in discussie. Daarna pakte hij een steekvoorwerp en viel de verpleegkundige aan", aldus de politie. 

'Onacceptabel'
Het incident in het BovenIJ ziekenhuis heeft volgens de politie enorme impact op het slachtoffer en het ziekenhuispersoneel. De politie noemt de agressie en het geweld tegen hulpverleners 'onacceptabel'. "Hulpverleners hebben een verantwoordelijke rol in de samenleving en moeten zonder te worden gehinderd hun werk kunnen doen. Agressie of geweld, in welke vorm dan ook, tegen hulpverleners wordt niet getolereerd."

De aangifte tegen de man zal volgens de politie dan ook met prioriteit voor de rechter worden gebracht. Tegen de man zal een driemaal zo hoge straf worden geëist. 

Liverpool walst kwartfinales Europa League in, wonder voor Leverkusen

In de Europa League zijn donderdagavond de returns gespeeld in de achtste finales. Niet elke wedstrijd was even spannend, maar elders werd het juist pas beslist na een ommekeer in de blessuretijd.

Liverpool - Sparta Praag
De Engelsen hadden in Praag met 1-5 gewonnen en ook op Anfield was het niet zo spannend: binnen een kwartier hadden Darwin Nuñez, Bobby Clark, Mo Salah en Cody Gakpo er al een goal in liggen. Veljko Birmancevic deed kort voor rust iets terug, maar Dominik Szoboszlai en nog eens Gakpo zorgden voor de 6-1 eindstand.

Olympique Marseille - Villarreal
In Frankrijk had Marseille met 4-0 gewonnen, maar toch werd het best nog even spannend. Etienne Capoue opende na een dik half uur de score voor Villarreal, Alexander Sørloth verdubbelde de voorsprong kort na rust en richting het eind van de wedstrijd zorgde Yerson Mosquera voor 3-0. Jonathan Clauss bracht in blessuretijd een eind aan de spanning: 3-1 en Marseille gaat naar de kwartfinales.

AS Roma - Brighton & Hove Albion
In Rome werd het vorige week 4-0 en de spanning zat er in Engeland nooit echt in: Danny Welbeck scoorde tien minuten voor rust, maar het bleef bij de 1-0 en dus mag ook Roma de kwartfinales in.

Benfica - Rangers
Na een spannende 2-2 in Portugal was het ook in Glasgow spannend, maar na een ruim uur viel - zo bleek uiteindelijk - de beslissing: een fantastische uitbraak vanaf de eigen helft werd op fraaie wijze afgerond door Rafa Silva, die Benfica zo de overwinning en de kwartfinaleplaats bezorgde.

West Ham United - SC Freiburg
De Duitsers hadden thuis met 1-0 gewonnen, maar binnen tien minuten stond het virtueel gelijk: Lucas Paquetá frommelde de openingstreffer binnen namens West Ham. Na een ruim half uur schoot Jarrod Bowen van een afstand de 2-0 op de borden, Aaron Cresswell lepelde kort na rust de 3-0 binnen. In het laatste kwartier maakte Mohammed Kudus het af, door eerst een prachtige solo te bekronen en vervolgens van afstand de 5-0 te maken.

Sporting - Atalanta
De heenwedstrijd eindigde in 1-1, in Italië was het Sporting dat na een ruim half uur op voorsprong kwam: Pedro Gonçalves zag de Italiaanse verdediging blunderen en scoorde, maar raakte daarbij zelf geblesseerd en viel uit. Gelijk na rust tikte Ademola Lookman een voorzet perfect binnen voor de 1-1, dik tien minuten later tekende Gianluca Scamacca voor 2-1 en dat bleek Atalanta uiteindelijk een plek bij de laatste acht op te leveren.

AC Milan - Slavia Praag
Een boeiende wedstrijd in Milaan eindigde vorige week in 4-2, dit keer opende Christian Pulisic na een ruim half uur de score. Drie minuten later eindigde een mooie combinatie met de 0-2 door Ruben Loftus-Cheek en nog voor rust schoot Rafael Leão van afstand fantastisch raak. Matej Jurasek deed in de slotminuten nog wel iets terug, maar AC Milan plaatste zich overtuigend voor de kwartfinales.

Bayer Leverkusen - FK Qarabag
In Baku kwam Leverkusen met onder meer een goal in de 92e minuut terug van 2-0 naar 2-2, in Duitsland kwamen de Azeri's wederom op een ruime voorsprong: Abdellah Zoubir kopte na bijna een uur raak, tien minuten later - en bijna gelijk na een rode kaart voor een ploeggenoot - was het Juninho die voor 0-2 zorgde. Kort daarop legde Jeremie Frimpong een perfecte voorzet van Alex Grimaldo keurig binnen en in wederom de 92e minuut was het raak, wéér door Patrick Schick: de Tsjech tikte 2-2 binnen na een assist van Grimaldo. Sterker nog, in de 98e minuut kopte blessuretijdheld Schick óók de 3-2 binnen en dus gaat Leverkusen de kwartfinales in.

Artsen en onderzoekers zagen mazelenuitbraak aankomen

Deskundigen zagen al aankomen dat ook Nederland weer te maken zou krijgen met mazelen, zoals nu in de omgeving van Eindhoven een mazelenuitbraak gaande is.

Het Radboudumc in Nijmegen waarschuwde er begin deze week nog voor: “Inmiddels verwachten Nederlandse ziekenhuizen een mogelijke uitbraak van mazelen. Specialisten vragen zich niet af óf die uitbraak komt, maar wanneer”, was te lezen op de website van het academische ziekenhuis.

De GGD Brabant-Zuidoost legt direct een verband met de afnemende vaccinatiegraad bij kinderen. Vorige zomer waarschuwde het RIVM dat minder dan 90 procent van jonge kinderen nog de vaccinaties ontvangt die onderdeel zijn van het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Het RIVM maakt zich zorgen over deze ontwikkeling, aangezien mazelen soms een ernstig verloop kent en in zeldzame gevallen zelfs dodelijk. "Een hoge vaccinatiegraad is essentieel om mensen te beschermen tegen ernstige ziekten en om uitbraken van deze ziektes te voorkomen."

Het is nog onduidelijk hoe omvangrijk de uitbraak in Eindhoven en de nabije omgeving zal worden. Tot op heden heeft de GGD vijftien meldingen van vooral kleuters ontvangen, die niet zijn ingeënt. 

Ook in België maakt men zich zorgen na een mazelenuitbraak in Brussel en de aanwezigheid van het virus in het rioolwater. "In Brussel-Noord werd in 3 opeenvolgende monsters het mazelenvirus aantroffen", zegt viroloog Elke Wollants. Zij is labmanager aan het Rega-instituut, aan de KU Leuven. Volgens Wollants wijst de aanwezigheid van het virus in het rioolwater op een opmars van mazelen in Brussel. "Via Sciensano hebben we weet van een 6-tal positieve gevallen in Brussel. Als we het mazelenvirus in het rioolwater aantreffen van een stad met 1 miljoen inwoners, dan zullen er in de realiteit meerdere infecties zijn, die onder de radar zijn gebleven".

Jumbo stopt als eerste supermarkt met kiloknallers

Jumbo stopt met aanbiedingen op vers vlees. Dit laat de supermarkt aan Wakker Dier weten. Jumbo is de eerste supermarkt die deze ingrijpende stap zet. “We hebben grote bewondering voor de moed die Jumbo hiermee toont. De supermarkt laat zien dat plantaardige, gezonde voeding echt een topprioriteit is,” zegt Collin Molenaar van Wakker Dier.

Wakker Dier voert sinds 2010 campagne tegen vleesaanbiedingen. Volgens de dierenwelzijnsorganisatie houden deze te lage vleesprijzen in stand en dwingen ze boeren om zo goedkoop mogelijk te produceren. Molenaar: "Vleesaanbiedingen drijven de verkoop van vlees enorm op. En de dieren betalen de prijs met slechte leefomstandigheden." Wakker Dier roept andere supermarkten op om het goede voorbeeld van Jumbo te volgen.

Meer plant
Met het nieuwe aanbiedingenbeleid werkt Jumbo toe naar de ‘meer plant’-doelstelling van Wakker Dier, die Jumbo vanaf nu expliciet omarmt. Acht supermarkten onderschrijven nu deze doelstelling: Albert Heijn, Aldi, Dirk, Ekoplaza, Jumbo, Lidl, Odin en Plus. Zij hebben samen een marktaandeel van meer dan 85 procent. Daarnaast doen ook online supermarkt Crisp en zestien bedrijfscateraars mee.

Van alle eiwitten die Nederlanders eten, is op dit moment 40 procent plantaardig. Wakker Dier vraagt bedrijven om actief toe te werken naar een aandeel plantaardig van minimaal 50 procent in 2025 en minimaal 60 procent in 2030. De Gezondheidsraad concludeerde onlangs dat een voedingspatroon met 60 procent plantaardige eiwitten beter is voor de gezondheid van de meeste Nederlanders. En daarnaast zorgt voor een 25 procent lagere milieu-impact van onze voeding.

Scope en planning
Concreet betekent dit besluit dat vanaf week 22 2024 tijdelijke prijspromoties, zogenaamde ‘van/voor-aanbiedingen’ van vers rundvlees, vers varkensvlees en verse kip bij Jumbo verleden tijd zijn. Ton van Veen, CEO Jumbo Supermarkten: "Met het stopzetten van vleespromoties zetten we een belangrijke stap in de richting van onze bijdrage aan de eiwittransitie van dierlijke naar meer plantaardige voeding. We realiseren ons dat versnelling hierin nodig is en hebben daarom als eerste in de markt deze stap genomen. Wij zijn niet over een nacht ijs gegaan in het streven naar een 50/50 eiwittransitie-doel in 2025. Uit analyses is inzichtelijk geworden dat het realiseren van dit tussentijdse doel alleen gehaald kan worden door te stoppen met vleespromoties“.

Betaalbare boodschappen
Het stopzetten van vleespromoties past bij een van de 7 Zekerheden van Jumbo om klanten altijd en elke dag een betaalbare prijs te vragen voor boodschappen. Dit besluit is een volgende stap van Jumbo in het blijven helpen van klanten om op een laagdrempelige manier ook plantaardige voeding een lekkere en betaalbare keuze te laten zijn. Dat deed Jumbo al door kennis over plantaardige recepten te vergroten en innovatieve concepten te ontwikkelen die betaalbaar, kwalitatief en smaakvol zijn.

Uiteindelijk heeft Jumbo de ambitie om in 2030 60% van haar assortiment te laten bestaan uit plantaardige eiwitproducten en veertig procent uit dierlijke eiwitproducten. Dat is in lijn met het advies van de Gezondheidsraad. Zo wil Jumbo bijdragen aan het verminderen van impact van voedselconsumptie op mens, dier en natuur. “Maar bijdragen aan de transitie doen we niet alleen. Daarom blijven wij ons ook inzetten voor verdere verduurzaming van de vleesketen samen met onze ketenpartners,” besluit Van Veen tot slot.

Honda en Nissan zoeken samenwerking bij ontwikkeling elektrische auto's

De Japanse autofabrikanten Honda en Nissan overwegen samen te werken bij de ontwikkeling van elektrische auto’s. 

De directies van de twee bedrijven kondigden gesprekken in Tokio aan. Bij de samenwerking kan bijvoorbeeld gedacht worden aan de gezamenlijke aankoop van batterijen of verdere technologische ontwikkelingen op het gebied van elektrisch rijden. Volgens Japanse media willen Honda en Nissan de samenwerking gebruiken om de achterstand op hun Chinese concurrenten in te lopen.

De auto-industrie in Japan heeft zich de afgelopen jaren meer gericht op hybride modellen en conventionele verbrandingsmotoren en heeft daardoor de elektrische autosector verwaarloosd. 

Halsema: demo bij Holocaustmuseum was spontaan, ingrijpen niet verantwoord

De demonstratie die afgelopen zondag bij de opening van het Holocaustmuseum in Amsterdam plaatsvond, was vooraf niet aangemeld en ontstond spontaan. Volgens burgemeester Femke Halsema was er op dat moment geen reden om op basis van de Wet openbare manifestaties (Wom) in te grijpen. "Er was geen sprake van een onveilige situatie en de afstand tot de hoogwaardigheidsbekleders en het museum was voldoende", aldus Halsema zojuist in een brief aan de gemeenteraad. Er werd daarom besloten om niet in te grijpen, ondanks dat de demonstratieplek niet van tevoren was afgesproken. Zo meldt AT5.

Tijdens de opening afgelopen zondag werd buiten het nieuwe museum gedemonstreerd tegen de komst van de Israëlische president Yitzhak Herzog. De samenkomst van de demonstranten op deze plek was spontaan, blijkt nu.

Die spontane demonstratie verbieden kon dus niet en zou onverantwoord zijn geweest, zegt Halsema. Wel keek ze zelf op van het volume en de nabijheid van de demonstranten. "Ik heb daarop contact opgenomen met de driehoek in het commandocentrum om te vragen of er iets aan de nabijheid gedaan moest of kon worden. Ik kon me echter vinden in hun opvatting."

Leuzen
Bij de demonstratie zouden meerdere antisemitische leuzen zijn gescandeerd. De demonstranten stonden op tientallen meters van de ingang van de Portugese Synagoge, waardoor alle genodigden konden horen wat er geroepen werd. De burgemeester schrijft nu dat op de dag zelf, en ook achteraf, niet is geconstateerd dat er bijvoorbeeld Juden Raus’ en kankerjoden is geroepen, zoals onder andere Joodse organisaties beweren.

Halsema: "Aangezien het hier om antisemitische, zeer ernstige en kwetsende strafbare uitingen gaat is het voor het Openbaar Ministerie van groot belang hier gevolg aan te kunnen geven. Ook als iemand nog aangifte doet, zal het Openbaar Ministerie die aangifte vanzelfsprekend met voorrang beoordelen."

Ze vervolgt: "Hierbij roep ik eenieder die getuige of slachtoffer is geweest van antisemitisme en andere strafbare uitingen dan ook dringend op om dit bij de politie te melden. Hierover is ook nauw contact met het Joods Cultureel Kwartier."

Verdrietig
Halsema zegt wel geraakt te zijn door de sfeer en het geschreeuw bij aankomst en vertrek. "Het stemt mij verdrietig dat de demonstranten dit belangrijke symbolische moment niet hebben gerespecteerd en geen onderscheid hebben gemaakt tussen de herinnering aan de oorlog in Nederland en hun boosheid over de aanwezigheid van president Herzog van Israël."

Holocaustoverlevende Rudie Corissos vertrok zondag samen met zijn achterkleindochter na de opening onbegeleid en liep langs de demonstranten op weg naar hun auto. Op hun route werden ze uitgejouwd en nageroepen. "Zij hadden het museum niet onbegeleid mogen verlaten, maar hadden per auto moeten kunnen vertrekken", schrijft Halsema daar nu over. De burgemeester heeft de familie deze week bezocht en excuus aangeboden. 

Volgens Halsema hoort een demonstratie zoals zondag, een opening van een Holocaustmuseum en het feit dat dat schuurt en pijn doet bij een vrije democratie. "Uiteindelijk is het vermogen om tegengestelde uitingen te verdragen, de kracht van onze democratie."

In de Tweede Kamer gaan juist na afgelopen zondag geluiden op om opnieuw naar het demonstratierecht te kijken. Halsema vindt dat geen goed idee. "Juist in een onrustige en emotionele periode, als er grote meningsverschillen onder de bevolking en in de politiek leven, is de demonstratievrijheid een belangrijk ventiel voor emoties, protest en boosheid."

Smet
Joodse organisaties hebben vol ongeloof gereageerd op wat zich zondag heeft afgespeeld. Volgens het Joods Overleg heeft een 'diep gevoel van verbittering' zich genesteld in de gemeenschap en zijn de demonstraties een 'regelrechte belediging' en een 'onuitwisbare smet' op de opening.

Bij de Liberaal Joodse Gemeente zijn er ook zorgen over Dodenherdenking. "Moeten wij ervan uitgaan, dat gezien uw standpunt ten aanzien van het recht van demonstreren op gehoorsafstand, herdenkingen verstoord mogen worden door demonstraties waar antisemitische leuzen worden gescandeerd?", schreven zij gisteren in een brief aan de burgemeester.

Volgende week vindt er een debat in de gemeenteraad plaats over de demonstraties rond de opening van het Nationaal Holocaustmuseum.

Darter Humphries boekt tweeede Premier League-zege op rij en neemt leiding over

In de Motorpoint Arena in Nottingham is donderdagavond de zevende avond gespeeld in de Premier League Darts. Daarbij raakte Michael van Gerwen zijn leidende positie in het klassement kwijt, nadat hij eerder nog drie avonden op rij won.

Kwartfinales
Peter Wright en Gerwyn Price openden de avond, waarbij het lange tijd gelijk op ging. Op 5-4 liet Price drie matchdarts liggen, waarna Wright het een leg later wél af wist te maken: 6-5.

Luke Humphries begon vervolgens ijzersterk tegen Michael Smith, die zich met een 146-finish in leven hield en vervolgens zelfs van 4-1 terug wist te komen naar 4-4. Humphries rechtte net op tijd de rug en de wereldkampioen won met 6-4.

Luke Litter startte sterk tegen Michael van Gerwen, die een 170-finish liet liggen en daarmee zijn laatste kans op de aansluiting niet pakte. Littler's eerste matchdart was om een negendarter te gooien, wat nét niet lukte, maar hij maakte het daarna met 6-2 af.

Rob Cross en Nathan Aspinall maakten er niet echt een spektakel van, maar spannend was het wel: er was een elfde en beslissende leg nodig. Daarin wist Aspinall zijn kans te pakken, hij won met 6-5.

Halve finales
Humphries had bepaald geen moeite met Wright: een gemiddelde van zo'n 106 punten was genoeg om de Schot geen enkele kans te bieden en met 6-1 aan de kant te schuiven.

Aspinall nam het op tegen Littler en wist op 3-2 zowaar een break te plaatsen. Op 5-2 liet Aspinall een hele reeks matchdarts liggen, waarna Littler na vele kansen eindelijk een dubbel raakte. Het was niet genoeg, een leg later maakte Aspinall het met een 69-finish gewoon af: 6-3 en zijn eerste zege op Littler was een feit.

Finale
Ook in de finale was Humphries aanvankelijk veel te sterk: in no-time speelde de wereldkampioen zich naar een 4-1 voorsprong. Aspinall gaf uiteraard niet op en na een bouncer van Humphries kwam hij terug tot 4-3. Een kans op 4-4 liet hij echter liggen en gelijk daarna maakte Humphries het met een snaarstrakke 78-finish af voor de dagwinst én de leiding in de Premier League.

Is er iets te doen aan de Russische hybride oorlogsvoering?

NAVO-leiders zeggen dat ze geen oorlog met Rusland willen. Maar experts beweren: Rusland is al lang in oorlog met het Westen. Poetin gebruikt diverse wapens in deze oorlog: cyberaanvallen, sabotage en desinformatie. Of het meest recente voorbeeld: een afluisteraffaire rond een gesprek tussen Duitse legerofficials over het leveren van Taurus-raketten aan Oekraïne.

Het kost weinig moeite, maar levert maximale imagoschade op. Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne is het Westen als de op één na belangrijkste steungever aan Kyiv, steeds vaker het doelwit van de Russische geheime diensten. Hoe gevaarlijk is deze hybrideoorlog en wat kunnen we er aan doen? 

FOK! Wat een weer: enkele buien

winterbanner

Goede morgen!

Vanochtend is er af en toe zon en komen er enkele buien voor. De wind is zuidwest en meest matig, aan de kust (vrij) krachtig, windkracht 5-6.

Vanmiddag schijnt de zon af en toe en trekken buien van west naar oost over het land. Vooral in het zuidoosten komt er plaatselijk onweer voor en is er ook een kans op hagel. Vooral in het westen komt er later meer ruimte voor de zon. De middagtemperatuur loopt uiteen van 11°C langs de noordwestkust tot 15°C in Limburg. De wind is zuidwest en meest matig, aan de kust (vrij) krachtig, windkracht 5-6.

Vanavond komen er nog steeds enkele buien voor. Er zijn ook enkele opklaringen. De wind is zuidwest en meest matig, aan de kust (vrij) krachtig, windkracht 5-6.

Komende nacht trekt een regengebied van noordwest naar zuidoost over het land. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 6°C in het noorden tot 10°C in het zuidoosten. De wind is matig en komt uit het zuidwesten, in de loop van de nacht wordt de wind noordwest en neemt aan zee toe naar vrij krachtig.

Tot morgen!

                   

Buienwolk die verscholen is (Foto: Rob)
Buienwolk die verscholen is ((Archief)foto: Rob) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Random Pics van de Dag #1217

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Wat gebeurt er in ons lichaam bij een burn-out?

Iedereen heeft weleens stress, we hebben het zelfs nodig! Je herkent stress bijvoorbeeld aan de druk die je voelt vlak voor een deadline. Op dat moment zijn er allerlei mechanismen in ons lichaam aan het werk: onze stressreactie. Of hoe psychiater en stress onderzoeker Christiaan Vinkers het noemt: ons stressorkest. Ons stressorkest helpt ons omgaan met stress en waarschuwt als 'een beetje' stress teveel wordt. Je bent dan ziek van de stress, waardoor het stressorkest uit elkaar valt. Je raakt overspannen en komt misschien zelfs in een burn-out terecht. Hoe dat kan en hoe je de signalen van je stressorkest kan herkennen, leer je in deze video van Universiteit van Nederland.


00:00 Wat gebeurt er bij te veel of te weinig stress?
00:39 Hoe helpt ons lichaam bij stress?
01:16 Iedereens eigen stressorkest
01:50 Hoe bepaalt mijn lichaam stressgevoeligheid?
02:40 Hoe bepaalt mijn psychologie stressgevoeligheid?
03:10 Waarvan krijg ik stress?
03:33 Welke symptomen krijg ik bij een beginnende burn-out?
04:02 Wat kan ik doen bij een burn-out?


Denemarken gaat dienstplicht voor vrouwen invoeren

NAVO-lid Denemarken wil voor het eerst vrouwen in gaan zetten voor hun leger. De militaire dienstplicht zou sowieso moeten worden verlengd van vier naar elf maanden en voor zowel mannen als vrouwen gaan gelden, zei premier Mette Frederiksen. Het kabinet streeft op dit gebied naar volledige gelijkheid tussen mannen en vrouwen.

“Helaas is de veiligheidssituatie in Europa steeds ernstiger geworden, en daar moeten we rekening mee houden als we nadenken over onze toekomstige defensie”, zei minister van Defensie Troels Lund Poulsen. “Een langere dienstplicht, inclusief volledige gendergelijkheid, moet bijdragen aan de prestaties van de strijdkrachten, de nationale mobilisatie en de personeelsbezetting van onze strijdkrachten.”

Volgens officiële informatie heeft de Deense strijdkrachten momenteel zo'n 9.000 beroepssoldaten en ongeveer 4.700 dienstplichtigen in militaire dienstplicht. Tot nu toe geldt de militaire dienstplicht voor mannen van 18 jaar en ouder. Maar omdat er voldoende vrijwilligers zijn, worden niet alle jongemannen opgeroepen, maar wordt er geloot. Deelname aan de militaire dienstplicht is voor vrouwen vrijwillig. Zij vertegenwoordigen ruim 25 procent van dit quotum.

De regering wil het aantal mensen dat de militaire dienstplicht vervult met 5.000 verhogen. Volgens minister van Defensie Troels Lund Poulsen zal de wet in 2025 worden gewijzigd en in 2026 in werking treden. Denemarken wil volgend jaar ook de doelstelling van twee procent voor alle NAVO-leden halen. Het Scandinavische land zal dan 2,4 procent van zijn bruto binnenlands product in defensie investeren. Het defensiebudget zal dienovereenkomstig worden verhoogd met 40,5 miljard Deense kronen (ongeveer 5,4 miljard euro). 

Minister van Buitenlandse Zaken Lars Løkke Rasmussen benadrukte dat Rusland momenteel geen bedreiging vormt voor Denemarken: "Maar we zullen onszelf niet in een positie brengen waarin Rusland dat zou kunnen doen", voegde hij eraan toe. 

Het is tijd!

Nu! Exact nu, om zeven minuten over twaalf, is het tijd om naar bed te gaan voor de gemiddelde Nederlander.

En daarmee zijn Nederlanders eigenlijk ook heel gemiddeld als je het internationaal vergelijkt. Roemenen en Kiwis gaan een stuk vroeger onder de wol. De grootste nachtbrakers zijn Grieken, Russen en Emirati. Het land van The City That Never Sleeps maakt het gemiddeld genomen nou ook niet echt laat, voor middernacht sluiten de inwoners van de VS de ogen.

En jij? Ben je heel gemiddeld, of pas je beter in een ander land?

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.