Philipsen wint Milaan-San Remo na kopwerk Van der Poel

Jasper Philipsen heeft Milaan-San Remo op zijn naam geschreven. De Belgische renner won de sprint van de groep met favorieten na uitstekend werk van ploeggenoot Mathieu van der Poel. Philipsen won met een klein verschil voor Michael Matthews, Tadej Pogacar werd derde.

In het eerste monument van het jaar reed al snel een kopgroep van tien weg. De kopgroep kreeg veel ruimte omdat in het peloton al snel ploegen als Alpecin-Deceuninck en Lidl-Trek de controle hadden. Lange tijd was de voorsprong tussen de twee en drie minuten.

Op vijftig kilometer van de finish zette ook UAE Emirates zich op kop. De ploeg van Tadej Pogacar reed een strak tempo op de drie capi's. De voorsprong van de kopgroep zakte onder de minuut en aan de voet van de Cipressa, de voorlaatste helling in Milan Sanremo, was het verschil nog maar dertig seconden. Op die Cipressa bepaalde UAE Emirates het tempo, alleen kwam de ploeg van Pogacar mannetjes te kort om het peloton verder uit te dunnen.

Aan de voet van de Poggio was het peloton nog 70 renners groot. Het was wachten op de versnelling van Pogacar en die zou het tot twee keer proberen. Zijn eerste poging was in de voorlaatste kilometer, waarbij Mathieu van der Poel direct in zijn wiel zat. Bij zijn tweede poging net onder de top van de Poggio nam Pogacar wel een kleine voorsprong, maar ook die werd dichtgereden door de wereldkampioen.

In de afdaling van de Poggio kwam Tom Pidcock snel aansluiten bij Pogacar en Van der Poel. In het laatste deel van de afdaling werd de groep aangedikt tot twaalf renners, waarna Matej Mohoric het probeerde. Later volgde er ook nog aanvallen van Pidcock en Matteo Sobrero, maar Philipsen had met Van der Poel de ideale ploeggenoot in de kopgroep. De wereldkampioen hield het tempo in de achtervolgende groep en in de laatste kilometer kwam alles samen. Daarna ging Michael Matthews de sprint aan, maar de Australiër moest net zijn meerdere erkennen in Philipsen, die op de finishstreep net wat sneller was dan Matthews. Pogacar kwam als derde over de finish. Van der Poel sprintte na zijn werk niet mee en kwam als tiende over de finish in Sanremo.

Results powered by FirstCycling.com