Qatar wint Asia Cup na penaltyhattrick Afif

In het Lusail Stadium in de economische hoofdstad van Qatar, Lusail, is zaterdag de finale van de Asia Cup gespeeld. Gastland en verdedigend kampioen Qatar nam het daarin op tegen Jordanië, dat er voor het eerst in de geschiedenis in was geslaagd de halve finales en dus ook de finale te bereiken.

Na een kleine twintig minuten werd Akram Afif neergehaald, wat de Qatarees een penalty opleverde. Hij legde zelf aan, opende zo de score en kwam op gelijke hoogte met de Irakees Aymen Hussein en diens zes goals. Op slag van rust ramde Musa Al-Taamari namens Jordanië voor een halfopen doel over, dus 1-0 was de ruststand.

Jordanië begon goed aan de tweede helft, vooral na een kwartier kregen ze kans na kans. Keeper Meshaal Barsham lag in de weg, stompte een halve omhaal van Yazan Al-Arab uit het doel en verdedigde nog wat kansen met succes, maar na een dik uur was het toch raak: een werkelijk perfecte pass kwam bovenop de voet terecht van Yazan Al-Naimat, die de bal ook perfect aannam en snoeihard de gelijkmaker het doel in knalde.

De vreugde was van korte duur, want niet veel later ging de scheidsrechter twee minuten na een mogelijke overtreding nog eens naar de kant om de herhaling te bekijken: penalty Qatar, die door Afif kneiterhard raak werd geschoten. In de blessuretijd werd diezelfde Afif neergehaald door doelman Yazid Abu Layla, wat nog een penalty opleverde: Afif raakte wederom en met zijn penaltyhattrick bezorgde hij zichzelf de Gouden Schoen en Qatar de Asia Cup.