Judoka Steenhuis pakt Grand Slam-brons in Parijs, Fransen domineren in eigen huis

In Parijs is gedurende het weekeinde het eerste Grand Slam-toernooi van het judoseizoen gehouden. Het zeer prestigieuze toernooi zorgde zoals gebruikelijk weer voor een bomvol stadion en kende veel Nederlandse deelname, hoewel het succes - zoals tegenwoordig wel vaker - vrij beperkt bleef.

Vrouwen -48kg
In een herhaling van de kwartfinale op het WK vorig jaar rekende thuisfavoriete en vicewereldkampioene Shirine Boukli na een felle strijd ver in de extra tijd af met Wakana Koga uit Japan. Brons was voor de Spaanse Laura Martinez, die Erika Lasso uit Colombia versloeg, en voor de Italiaanse Assunta Scutto, die van Baasankhuu Bavuudorj uit Mongolië won.

Mannen -60kg
In een spannende finale was de winst voor thuisfavoriet Luka Mkheidze, die afrekende met Lee Ha-rim - de Zuid-Koreaan had eerder op zijn beurt Tornike Tsjakadoea uitgeschakeld in de derde ronde. De Spaanse wereldkampioen Francisco Garrigos pakte brons door de Oekraïner Dilshot Khalmatov te verslaan, het andere brons was voor de Japanner Taiki Nakamura, die van de Taiwanees Yang Yung Wei won.

Vrouwen -52kg
De Kosovaarse Distria Krasniqi nam het in de finale op tegen Chelsie Giles en met een mooie actie tegen de Britse wist ze de enige score van de finale neer te zetten, Krasniqi's vijfde Grand Slam-titel was een feit. Kisumi Omori klopte Hibiki Shiraishi in een Japans onderonsje om brons, terwijl de Spaanse Ariane Toro de andere strijd om brons won van Khorloodoi Bishrelt, uitkomend voor de Verenigde Arabische Emiraten.

Mannen -66kg
Een Japanse finale, waarin het diep de extra tijd in ging. Na een kleine drie extra minuten wist Takeshi Takeoka het voor elkaar te krijgen om Joshiro Maruyama op de rug te draaien voor de titel. David Garcia uit Spanje won brons door de Zuid-Koreaan An Ba-ul met zijn benen op de rug te draaien, terwijl een Mongolisch onderonsje om plek drie een zege opleverde voor Narmandakh Bayanmunkh - uitkomend voor de Emiraten - op Baskhuu Yondonperenlei.

Vrouwen -57kg
De Française Faïza Mokdar kende de dag van haar leven: ze klopte voormalig olympisch- en tweevoudig wereldkampioene Rafaela Silva uit Brazilië, versloeg oud-wereldkampioene Jessica Klimkait uit Canada en legde in de finale tweevoudig en regerend wereldkampioene Christa Deguchi uit Canada alsof het niks was op de rug met een diepe schouderworp, voor haar eerste Grand Slam-titel. Brons ging dankzij een zege van Sarah Leonie Cysique op de Servische Marica Perisic ook naar Frankrijk, terwijl Klimkait het andere brons pakte met winst op de Kosovaarse olympisch kampioene Nora Gjakova.

Vrouwen -63kg
Joanne van Lieshout ging er in de halve finales uit tegen de Française Clarisse Agbegnenou, die in een spannende finale met moeite afrekende met de Kroatische Katarina Kristo. In de eerste strijd om brons verloor Van Lieshout op straffen van de Britse Lucy Renshall, terwijl Gankhaich Bold uit Mongolië het andere gevecht om brons won van de Japanse Kirari Yamaguchi. Geke van den Berg ging er in de eerste ronde uit tegen de Duitse Dena Pohl.

Mannen -73kg
Tatsuki Ishihara uit Japan was ijzersterk in de finale en rekende met een fraaie actie af met Giorgi Chikhelidze uit Georgië. De Kosovaar Akil Gjakova pakte brons door Behruzi Khojazoda uit Tadzjikistan te verslaan, terwijl Shakhram Akhadov uit Oezbekistan het andere brons won dankzij winst op de Kazach Daniyar Shamshayev.

Vrouwen -70kg
Marie Eve Gahie, die in de derde ronde Kim Polling uitschakelde, mocht in de finale voor eigen publiek aantreden tegen Miriam Butkereit, maar zonder succes: de Duitse nam een aanval van Gahie over en gooide haar vol op de rug voor de titel. Margaux Pinot won namens het thuisland brons door de Portugese Tais Pina te verslaan, terwijl de Kroatische Barbara Matic in de andere wedstrijd om brons van de Duitse Giovanna Scoccimarro won.

Mannen -81kg
De Belg Matthias Casse nam het in de finale op tegen Zelim Tckaev uit Azerbeidzjan en in de golden score wist Casse dat met een fraaie worp te beslissen: ippon. Brons was er voor de Canadees François Gauthier Drapeau na winst op Mihael Latisev uit Moldavië, terwijl het andere brons voor de Rus Timor Arbuzov was na een zege op Somon Makhmadbekov uit Tadzjikistan.

Mannen -90kg
De Turk Mihael Zgank won in de finale van Eljan Hajiyev door de Azeri in een houdgreep te nemen. De Kirgiziër Erlan Sherov pakte brons na een zege op Rafael Macedo uit Brazilië, terwijl de Tadzjiek Komronshokh Ustopiriyon in de andere strijd om brons werd verslagen door thuisfavoriet Maxime-Gaël Ngayap Hambou, die in de derde ronde Noël van 't End uit had geschakeld.

Vrouwen -78kg
Guusje Steenhuis ging er in de halve finales uit tegen de Italiaanse Alice Bellandi, maar in de strijd om brons legde ze wereldkampioene Inbar Lanir uit Israël fraai op de rug voor ippon. Het andere brons was voor de Française Madeleine Malonga, die de Russische Darya Kantsavaya mooi op de rug gooide, waarna Bellandi in de finale op straffen onderuit ging tegen de Duitse Anna-Maria Wagner.

Mannen -100kg
Aaron Wolf uit Japan nam het in de finale op tegen Nikoloz Sherazadishvili uit Spanje, die hij richting het einde van de wedstrijd op mooie wijze op de drug draaide: ippon. Brons was er voor de Serviër Aleksandar Kukolj na straffen voor Anton Savytskiy uit Oekraïne, terwijl de Zwitser Daniel Eich in de andere wedstrijd om brons verloor van de Kazach Nurlykhan Sharkhan uit Kazachstan, die in de derde ronde Michael Korrel uit had geschakeld.

Vrouwen +78kg
De finale gaf de vele thuisfans weer reden tot juichen: Romane Dicko gooide de Turkse Kayra Ozdemir op de zij en pakte haar vervolgens in een beslissende houdgreep. Dankzij Lea Fontaine's snelle zege op de Turkse Hilal Ozturk was er ook Frans brons, het andere brons was voor Raz Hershko - de Israëlische klopte Mao Arai uit Japan, die in ronde één Marit Kamps uitschakelde. Karen Stevenson ging er in de eerste ronde uit tegen de Nieuw-Zeelandse Sydnee Andrews.

Mannen +100kg
De 34-jarige Franse legende Teddy Riner, veelvoudig wereldkampioen en ooit vele jaren ongeslagen, liet zijn klasse weer eens zien: in de finale drukte hij de Zuid-Koreaan Kim Min-jong in de golden score tegen de grond voor zijn zevende titel in Parijs. Brons was voor de Japanner Kanta Nakano, die Saba Inaneishvili uit Georgië versloeg, en voor de Oezbeek Alisher Yusupov, die van Irakli Demetrashvili uit Georgië won. Jelle Snippe ging er in ronde twee uit tegen de Duitser Erik Abramov.