Kok en Beune schaatsen naar winst in World Cup-finales, Belgische Tas stunt

In het Canadese Quebec City is zondagavond alweer de laatste World Cup-week voor de langebaanschaatsers afgesloten. Op drie reguliere afstanden werd nog één keer gereden alvorens de kampioenschappen gaan beginnen, naast de teamsprint en de massastart.

1500m vrouwen
Melissa Wijfje zette met 1:56,89 een uitstekende tijd neer, maar in de achtste rit liet Joy Beune zien dat zij de beste was: met 1:55,50 minuten evenaarde ze het baanrecord en zette ze uiteindelijk ruimschoots de winnende tijd neer. Mei Han uit China reed met 1:56,39 naar de tweede plek, Wijfje werd derde. Marijke Groenewoud noteerde met 1:57,27 de vijfde tijd, Esther Kiel werd in 1:59,36 zestiende. Miho Takagi sloeg de wedstrijd over, maar de Japanse was na winst in de eerste vijf wedstrijden al zeker van de eindwinst in de World Cup.

500m mannen
Zoals wel vaker stond er weer geen maat op Jordan Stolz: de Amerikaan reed dit keer met 34,36 seconden zelfs één honderdste sneller dan het nu oude baanrecord van thuisheld Laurent Dubreuil - de Canadees bleef steken op plek vijf. Het podium werd ietwat verrassend gecompleteerd door twee Polen, Marek Kania (34,69) en Piotr Michalski (34,72). Janno Botman noteerde in 35,07 seconden de elfde tijd, Merijn Scheperkamp werd in 35,33 achttiende. In de B-groep reden Stefan Westenrboek (35,03) en Hein Otterspeer (35,07) naar plek twee en drie, Sebas Diniz werd er in 35,47 negende. Het World Cup-klassement was een prooi voor de vooral in de eerste seizoenshelft dominante Japanner Wataru Morishige.

500m vrouwen
Femke Kok reed met 37,71 het baanrecord van Kim Min-sun aan flarden en zag vervolgens hoe niemand, inclusief Kim, nog aan haar tijd kwam. Winst voor Kok dus, met plek twee voor Kim (37,91) en de derde plek voor de Amerikaanse Erin Jackson (37,94). Naomi Verkerk (38,25) en Marrit Fledderus (38,32) reden naar een mooie vijfde en zesde plek, Helga Drost won in 38,51 seconden de B-groep. Het eindklassement in de World Cup ging naar Jackson, die net genoeg over hield ten opzichte van Kim.

Teamsprint mannen
Een spannende strijd, waarin de Polen Marek Kania, Piotr Michalski en Damian Zurek in 1:18,71 minuten naar de winst reden. Plek twee ging in 1:18,80 naar Henrik Fagerli Rukke, Bjørn Magnussen en Håvard Lorentzen, één honderdste voor de Amerikanen Austin Kleba, Cooper McLeod en Zach Stoppelmoor, die daarmee de eindwinst in de World Cup pakten. Stefan Westenbroek, Janno Botman en Wesly Dijs moesten het in 1:19,76 doen met plek vijf.

Massastart vrouwen
Vroeg in de wedstrijd reed een klein groepje weg onder leiding van de Zwitsers Ramona Härdi en Kaitlyn McGregor, en het peloton ging er niet achteraan - thuisrijdsters Valerie Maltais en Ivanie Blondin wisten dat Irene Schouten hoog moest eindigen om hen in de eindstand te verslaan. Schouten en Marijke Groenewoud begonnen er véél te laat aan en de kopgroep mocht zowaar sprinten om de winst, wat Sandrine Tas een bijzonder zeldzame Belgische zege bij de vrouwen opleverde. Härdi sprintte naar een eveneens zeldzame podiumplek, voor de Duitse Michelle Uhrig. Schouten finishte als achtste, Groenewoud werd vijftiende en zo pakte Maltais de eindwinst in het klassement.