FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 5 december 2023

Voetbalsters na krankzinnige ontknoping naar finaleronde Nations League

De Nederlandse voetbalsters zijn nog altijd in de race voor een Olympisch ticket. In de laatste groepswedstrijd werd na een krankzinnige ontknoping Belgie met 4-0 verslagen en zo werd Nederland met één doelpunt voorsprong op Engeland groepswinnaar. 

Nederland was vanaf de start al veel sterker dan de zuiderburen maar verzuimde dit uit te drukken in veel doelpunten. De 1-0 voorsprong bij rust was een mager resultaat gezien de krachtsverhoudingen. Op dat moment stond Engeland al met 0-4 voor tegen Schotland en dat maakte de Engelsen virtueel groepswinnaar.

Toen het vlak na rust zelfs 0-5 werd in Schotland wist Nederland dat het minimaal twee keer moest gaan scoren. Lineth Beerensteyn scoorde al snel de 2-0 maar de rest van de tweede helft verliep moeizaam. Gaandeweg de tweede helft ging Nederland steeds meer risico nemen en bracht het steeds meer aanvallers, waaronder Vivianne Miedema, in het veld. 

In 91e minuut was het Damaris Egurrola die de, zo leek het op dat moment, bevrijdende 3-0 maakte. De vreugde was echter van korte duur want in de allerlaatste seconden van de wedstrijd in Glasgow scoorden de Engelsen de 0-6. Nederland moest wederom op jacht en in de 95e minuut voltrok zich het wonder, wederom Egurrola zorgde voor de 0-4 en verzekerde daarmee Nederland van groepswinst.

Nederland gaat in de final four samen met Spanje en Duitsland strijden om twee beschikbare tickets voor de Olympische Spelen. Frankrijk is de vierde halve finalist maar als gastland al gekwalificeerd.

Aantal coronapatiŽnten in ziekenhuis stijgt snel

Ziekenhuizen zien sinds een paar dagen ineens weer veel coronapatiënten binnenkomen. Het totale aantal opgenomen patiënten is sinds vrijdag met meer dan honderd gestegen. Ook in het rioolwater zijn de laatste tijd weer meer virusdeeltjes te vinden.

Ziekenhuizen behandelen op dit moment 633 mensen die het coronavirus onder de leden hebben. Dat is het hoogste aantal sinds eind maart, ruim acht maanden geleden. Heel november was de bezetting behoorlijk stabiel op zo’n vijfhonderd positief geteste mensen in de ziekenhuizen.Tussen maandagochtend en dinsdagochtend belandden 168 mensen met coronaklachten in een ziekenhuis. Dat is de hoogste instroom in een dag tijd sinds half maart. Meer hierover bij Skipr

Lange celstraffen man en vrouw voor moorden in Lieshout en Amsterdam

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 52-jarige man uit 's-Hertogenbosch veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 jaar en een 34-jarige vrouw tot een celstraf van 22 jaar en 11 maanden.

De verdachten brachten zowel in Lieshout als in Amsterdam een man om het leven. Ze lieten de slachtoffers in hun woning liggen, bleven daar zelf wonen en kochten van hun geld en eigendommen drugs en luxegoederen.

2 mei 2021
De vrouw had een relatie met een 70-jarige man en woonde sinds april 2021 in zijn bosvilla in Lieshout. Op 2 mei van dat jaar reed de Bossche verdachte naar de woning, wachtte daar enige tijd en knipte een hek door. De vrouw appte hem dat de man sliep. De deur van de woning was open en de mannelijke verdachte ging naar binnen. De vrouw vertelde dat de man lag te slapen en wees waar de slaapkamer was. De mannelijke verdachte liep met een hamer naar het slapende slachtoffer en sloeg hem meerdere keren op zijn hoofd.

Binnen een uur na de moord lieten de verdachten een drugsdealer naar de woning komen. De ochtend daarna kreeg de vrouw volgens eigen zeggen het idee om geld van de rekeningen van het slachtoffer te halen. De verdachten pinden geld met een bankpas en leefden een aantal weken in luxe, terwijl zij het slachtoffer op bed lieten liggen. Ook namen zij creditcards, een telefoon, laptop en muntenverzameling weg en verkochten zij aandelen ter waarde van 90.000 euro. De man en vrouw gaven het geld onder meer uit aan harddrugs en luxegoederen.

Na 2 weken vertrokken de verdachten met de auto van het slachtoffer naar Amsterdam om daar een aantal weken in exclusieve hotels te verblijven. In de tussentijd stuurde de vrouw met de telefoon van het slachtoffer appjes naar familieleden zodat zij dachten dat de man nog in leven was. De mannelijke verdachte reed 2 keer terug naar Lieshout om een bankpas te halen en de hondjes van het slachtoffer eten te geven.

Moord in Amsterdam
De familieleden van het slachtoffer in Lieshout kregen na een tijdje argwaan en troffen hem op 11 juni 2021 dood aan in zijn bed. De politie kwam al snel op het spoor van de vrouw en later ook de man. Via bijzondere opsporingsbevoegdheden en observaties bleek dat zij inmiddels in de woning van een 65-jarige man in Amsterdam verbleven. De politie viel eind juni die woning binnen, hield de verdachten aan en trof tussen de keukentafel en een bankstel, verstopt onder dekens en een matras, de overleden bewoner aan.

De 65-jarige man had de verdachten onderdak aangeboden en na een aantal dagen ontstond er wrijving, omdat de bewoner de verdachten weg wilde hebben. De vrouw gaf vervolgens toestemming aan de Bosschenaar om de bewoner te doden. Er ontstond een worsteling, waarna de verdachte het slachtoffer met zijn broekriem wurgde. De vrouw probeerde het slachtoffer tijdens de worsteling met een pan te slaan en gaf een snoertje aan de man om het slachtoffer mee te wurgen.

Na de moord hebben de verdachten met de bankpas van het slachtoffer geld gepind en probeerde de vrouw zijn spullen te verkopen bij een pandjeshuis. Ook ontvingen zij in de dagen na de moord contacten uit de drugswereld in de woning en deden het voorkomen alsof de bewoner nog in leven was.

Ultiem gebrek aan respect
De slachtoffers stierven een gruwelijke dood. De lichamen lagen lange tijd in hun woning, terwijl de verdachten de eigendommen van de slachtoffers gebruikten om in luxe te leven. Het is moeilijk om woorden te vinden die het ultieme gebrek aan respect voor de levens van de slachtoffers en de gruwelijkheid van de delicten goed weergeven. Duidelijk is dat dit soort delicten zwaar bestraft moet worden.

Geen levenslang
De deskundigen kunnen niet vaststellen of er tijdens de moorden sprake was van psychische problematiek bij de man. Hij weigerde namelijk mee te werken aan het onderzoek. Het volgt uit de wet dat de rechtbank in dit geval dan geen behandeling zoals terbeschikkingstelling (tbs) kan opleggen. Alleen een zeer lange celstraf is mogelijk. Als het aan de officier van justitie ligt, zou de verdachte levenslang achter de tralies gaan. Dit wordt naast bescherming van de maatschappij doorgaans alleen gedaan als sprake is van een criminele organisatie en eerdere veroordelingen voor geweldsdelicten. Van die laatste twee criteria is in dit geval geen sprake. Volgens de rechtbank kan de maatschappij, mede gelet op de leeftijd van de man, beschermd worden met de maximale tijdelijke celstraf van 30 jaar.

Doortrapt en respectloos
De vrouw was niet degene die daadwerkelijk het dodelijke geweld heeft toegepast. Zij had echter wel een aandeel in beide moorden. De rechtbank ziet haar als medeplichtig aan de moord op het slachtoffer in Lieshout en als medepleger van de moord op het slachtoffer in Amsterdam. Bovendien belde zij niet de politie, terwijl zij daartoe alle gelegenheid had. Integendeel, ze liet de slachtoffers in hun woning achter en ging zeer kort na de moorden op zoek naar pincodes van bankpassen om rekeningen te kunnen plunderen. Daarin had zij het initiatief en een leidende rol.

Ook deed de vrouw zich richting nabestaanden en kennissen voor als de slachtoffers. Dit alles is doortrapt en respectloos. Zeker omdat de slachtoffers haar juist hadden geholpen. De rechtbank vindt voor de vrouw een celstraf van 23 jaar op zijn plaats. Door kort gezegd de overschrijding van de redelijke termijn waarbinnen een strafzaak moet worden behandeld, gaat daar 1 maand af.

Naast de gevangenisstraffen moeten de verdachten schadevergoedingen betalen van in totaal ruim 140.000 euro aan de nabestaanden en 90.000 euro aan de bank voor de uit coulance aan de nabestaanden uitgekeerde vergoeding van de verkochte aandelen en de geldopnames.

Beloningsgevoeligheid speelt rol bij jeugdcriminaliteit

Jongens die omgaan met delinquente vrienden vertonen vaker antisociaal gedrag. Een nieuwe studie van neurowetenschappers en gedragsexperts van de Vrije Universiteit Amsterdam en Amsterdam UMC laat zien dat dit verband sterker is bij jongens met een verhoogde gevoeligheid voor beloning.

Voor het eerst is in een wetenschappelijke studie naar antisociaal gedrag een interactie-effect aangetoond tussen een hersenmechanisme, gemeten met functionele MRI-scans, en een omgevingsfactor. De onderzoekers, onder leiding van Jorim Tielbeek, richtten zich specifiek op risicojeugd (jongeren die voor hun 12e met politie in aanraking zijn geweest), met een gemiddelde leeftijd van 18 jaar gedurende de studieperiode. De resultaten van het onderzoek zijn vandaag gepubliceerd in het toonaangevend wetenschappelijke tijdschrift Psychological Medicine.

De onderzoekers laten zien dat het verband tussen de omgang met delinquente leeftijdsgenoten en antisociaal gedrag afhankelijk is van beloningsgevoeligheid, gemeten in het beloningscentrum (Ventraal Striatum) van de hersenen. Deze relatie is sterker bij jongeren met een verhoogde respons op beloning in vergelijking met jongeren met een lagere respons. De onderzoekers namen geen vergelijkbare interactie-effecten waar voor de amygdala en de mediale prefrontale cortex, twee andere hersengebieden die betrokken zijn bij beloningsprocessen. Ondanks dat functionele MRI een krachtig instrument is, onderstrepen de onderzoekers de beperkingen in betrouwbaarheid, met name binnen vooraf bepaalde interessegebieden.

Gevoeligheid voor invloeden van delinquente leeftijdsgenoten
Met vervolganalyses laten de onderzoekers zien dat het positieve verband tussen omgang met delinquente vrienden en DBD-symptomen alleen aanwezig is bij mannelijke adolescenten, waarbij dit effect afnam met de leeftijd. “Deze bevindingen wijzen op een boeiende biosociale interactie tussen de omgang met delinquente vrienden en de beloningsgevoeligheid van het ventrale striatum in relatie tot antisociaal gedrag. Dit suggereert dat individuele biologische verschillen verweven kunnen zijn met de gevoeligheid voor invloeden van delinquente leeftijdsgenoten”, aldus Tielbeek.

Tielbeek vervolgt: “Ons onderzoek werpt niet alleen nieuw licht op de complexe factoren die bijdragen aan antisociaal gedrag bij adolescenten, maar opent ook de deur naar toekomstig onderzoek dat zich richt op de ontwikkeling van preventieve interventies op basis van deze inzichten. Allereerst moeten onze resultaten echter getest en gevalideerd worden in onafhankelijke steekproeven. Replicatie is essentieel bij fMRI-onderzoek.”

Bestanddelen van hop werkzaam tegen Corona

Bepaalde bestanddelen van hop en bier hebben een bewezen antivirale activiteit tegen Covid-19. Dat ontdekten onderzoekers van de Universiteit van Hohenheim. Dat betekent echter niet dat virusziekten met bier kunnen worden behandeld.

De Universiteit van Hohenheim zei dat het hopbestanddeel xanthohumol en het derivaat 6-prenylnaringenine bijzonder effectief zijn gebleken tegen virusreplicatie. Onderzoekers raden echter af om virale ziekten met bier te behandelen. De concentratie van ingrediënten in het bier is niet hoog genoeg en de alcohol die erin zit is tamelijk schadelijk.

Nieuwe actieve stoffen op basis van hop bestanddelen zouden het arsenaal aan antivirale actieve ingrediënten echter kunnen uitbreiden. De resultaten suggereerden dat er een groot aantal voorheen weinig opgemerkte, zeer effectieve en tegelijkertijd goed verdragen actieve ingrediënten in voedingsmiddelen zouden kunnen zitten die werkzaam kunnen zijn tegen zeer uiteenlopende ziektebeelden.

Random Pics van de Dag #1120

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

'Peta-model' voert actie tegen leer bij Brits mode gala

Maandagavond vond in Londen het Britse Fashion Awards Gala plaats. Terwijl beroemdheden hun vaak weinig verhullende extravagante kleding showden op de rode loper in the Royal Albert Hall, verscheen er buiten een gebodypaint model van Peta om te demonstreren tegen het gebruik van leer.

Snowboardcrossers openen World Cup-seizoen, geen finale voor De Blois

Voor de snowboardliefhebber keren we nog even terug naar het weekeinde, want in het Franse Les Deux Alpes werd het World Cup-seizoen voor de snowboardcrossers geopend. De mist maakte de gemengde wedstrijd wat lastig te zien, zondag was het voor de individuele races een stuk beter.

Mannen
Glenn de Blois vertegenwoordigde Nederland weer, maar zijn seizoen begon niet zo lekker: al in de achtste finales ging hij eruit. Zijn Zwitserse kamergenoot Kalle Koblet schopte het tot de finale, maar maakte daarin een fout en werd vierde en laatste. De winst ging naar de Canadees Eliot Grondin, die nét wat beter finishte dan Alessandro Hämmerle uit Oostenrijk. Het podium werd gecompleteerd door de Spanjaard Lucas Eguibar.

Vrouwen
Ook bij de vrouwen stonden er vier nationaliteiten in de finale: Chloe Trespeuch vertegenwoordigde Frankrijk, Jana Fischer stond er voor Duitsland, Michela Moioli namens Italië en de Australische Belle Brockhoff maakte de startlijst compleet. De finale werd een mooie strijd tussen vooral Trespeuch en Moioli en het was de Française die de winst pakte, voor Moioli en Brockhoff - Fischer kwam in dat geweld net tekort.

Gemengde wedstrijd
Het Britse duo Huw Nightingale/Charlotte Bankes ging er ietwat verrassend met de winst vandoor, na een geweldig slotstuk van Bankes. Loan Bozzolo en Trespeuch pakten voor Frankrijk de tweede plek, voor het Amerikaanse duo Jake Vedder/Linsey Jacobellis. Adam Lambert en Josie Baff grepen er namens Australië naast, nadat Baff vanuit leidende positie onderuit ging.

'Geen sprake van aangescherpte EU-regels voor Friese pepernoten'

Diverse Friese pepernoten blijken te veel acrylamide te bevatten, een stof die slecht is voor de gezondheid en waarschijnlijk kankerverwekkend is. Europese landen hebben daarom een aantal jaar besloten via regels een maximum te stellen aan acrylamide in voedsel. Deze regels gelden sinds 2018 en zijn sindsdien niet aangescherpt. Nationale toezichthouders, zoals in Nederland de NVWA, zien erop toe dat die niveaus ook worden nageleefd in de winkels. Zo kan er op tijd ingegrepen worden om te voorkomen dat producten zoals deze pepernoten terecht komen bij met name mensen die extra kwetsbaar zijn, zoals kinderen of zwangere vrouwen.

Acrylamide is een chemische verbinding die ontstaat wanneer de van nature in zetmeelrijke producten aanwezige aminozuren samen met suiker worden verhit. Het komt bijvoorbeeld voor in (Franse) frietjes, gebrande koffie, biscuit en crackers. Er wordt momenteel in Brussel onderhandeld over een lagere toegestane waarde, maar dat is nog geen uitgemaakte zaak en deze regels gelden dus ook nog niet.

Het onderzoek waarop de maximumwaarden gebaseerd zijn, is mogelijk doordat de EU-landen samenwerken in het voedselveiligheidsagentschap van de Europese Unie, EFSA. Bij EFSA verzamelen onafhankelijke wetenschappers al jaren gegevens van de lidstaten over de hoeveelheid acrylamide in voedsel en over de volksgezondheid. Zo was het mogelijk om trends te ontdekken die lieten zien dat een hoog niveau van deze stof verband houdt met de aanwezigheid van kanker. Ook in de Verenigde Staten, Canada en Azië worden dergelijke onderzoeken uitgevoerd.

Naast acrylamide doet EFSA onderzoek naar de veiligheid van nog veel meer stoffen die gevonden worden in voedingswaren. Op die manier zijn er ook regels tot stand gekomen voor het beperken van de hoeveelheid PFAS die in eten mag zitten, bijvoorbeeld in schaal- en schelpdieren. Hiermee wordt voorkomen dat oesters en mosselen uit de door PFAS vervuilde Westerschelde, die straks weer op veel kerstmenu’s zullen staan, schadelijk zijn voor de gezondheid. Op deze manier houden Europese regels de feestdagen gezond voor alle Europeanen.

Voor 2 miljard euro namaakartikelen in beslag genomen in de EU

In 2022 zijn er zo'n 86 miljoen namaakartikelen ter waarde van 2 miljard euro in beslag genomen aan de grens van EU. Dat is een lichte daling t.o.v. 2021. Wel zijn de in beslag genomen producten waardevoller.

Games, verpakkingsmateriaal, speelgoed, sigaretten en opgenomen cd’s/dvd’s van slechte kwaliteit behoren tot de top vijf van in beslag genomen namaakartikelen in de EU. Dit staat in een vandaag verschenen rapport over de handhaving/inbreuk van het intellectueel eigendom in de EU. Wat jaarlijks wordt uitgegeven door de Europese Commissie en het Bureau voor intellectuele eigendom van de Europese Unie (EUIPO).

Nederland in de top tien met mobiele telefoons en accessoires
Tien EU-landen: Nederland, Italië, Frankrijk, Bulgarije, Duitsland, Litouwen, Spanje, Hongarije, Griekenland en Portugal waren samen goed voor ruim 96 % van het totale aantal in beslag genomen namaakartikelen. Zo zijn er voor de Nederlandse markt mobiele telefoons en accessoires uit Hongkong in beslag genomen. De meeste namaak artikelen zijn afkomstig uit China gevolgd door Turkije (kleding) en Hong Kong (accessoires voor de mobiele telefoon).

Fraude harder aanpakken
De meeste geregistreerde postpakketten met namaakproducten komen de EU binnen via de post- en expres koerier. De Europese Commissie is onlangs met een voorstel gekomen om vrij verkeer van goederen in de EU te hervormen door o.a. fraudeurs harder aan te pakken.

Lees hier het volledige bericht over in beslag genomen namaakproducten
.

Kim Jong-un: voldoe aan je huishoudelijke plicht en baar baby's

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un riep op tot het tegengaan van de dalende geboortecijfers in het land aan te pakken en beschreef de uitdaging als "ieders huishoudelijke plicht".

Tijdens een evenement voor moeders in Pyongyang zei Kim dat het land "moet samenwerken met moeders" om te voorkomen dat het geboortecijfer daalt en daarom zich moet richten op het bieden van goede kinderopvang.

Op videobeelden van de staatsmedia was te zien hoe een zaal vol vrouwen in traditionele jurken tijdens de bijeenkomst enthousiast juichte voor Kim. Het Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties schat dat er vanaf 2023 1,8 kinderen per vrouw worden geboren in Noord-Korea, meer dan in sommige buurlanden die met een vergelijkbare neerwaartse trend kampen.

Russische oorlog in OekraÔne veroorzaakt aanzienlijke klimaatschade

Volgens een onderzoek draagt de oorlog in Oekraïne aanzienlijk bij aan de opwarming van de aarde. In totaal zijn tot nu toe broeikasgassen veroorzaakt die overeenkomen met 150 miljoen ton kooldioxide, verklaarden wetenschappers van het Initiative On Greenhouse Gas Accounting Of War.

Dit komt overeen met de jaarlijkse CO2-uitstoot van een industrieland als België. De klimaatschade bedraagt bijna tien miljard dollar. De auteurs bevelen aan om actie te ondernemen tegen Rusland als oorzaak van de oorlog.

In de berekeningen is rekening gehouden met de klimaatschade door de oorlog zelf, maar ook door de gevolgen van branden, natuurlijke vernietiging en de te verwachten wederopbouw.

Het onderzoek, waaruit de rbb vooraf citeert, werd gefinancierd door Oekraïne, de European Climate Foundation en het Federale Ministerie van Economische Zaken.

COP28:Saoedi-ArabiŽ is tegen het uitfaseren van fossiele brandstoffen

Saoedi-Arabië verwerpt op de VN-klimaatconferentie COP28 in Dubai de eis van ongeveer honderd landen om overeenstemming te bereiken over het wereldwijd stoppen met het gebruik van steenkool, olie en gas. Het koninkrijk zal hier niet mee instemmen, zei minister van Energie Bin Salman tegen de televisiezender Bloomberg. Tegelijkertijd omschreef hij staten die een afschaffing van fossiele brandstoffen eisen als hypocriet.

Saoedi-Arabië is de derde grootste olieproducent ter wereld. Een alliantie van 39 landen  kwamen op de COP@* overeen om de waterstofeconomie te bevorderen om de klimaatverandering te bestrijden. De groep – waaronder Duitsland, de VS, India, Brazilië en Japan – zijn het eens geworden over een gezamenlijke verklaring.  Ze willen de weg vrijmaken voor een mondiale markt voor waterstof en waterstofgebaseerde producten, op voorwaarde dat deze geproduceerd worden met duurzame energie of met een lage CO2-uitstoot. De betrokken landen spraken af om samen te werken aan certificeringsregels en deze wederzijds te erkennen. 

Ierland experimenteert: pas mobiele telefoon op middelbare schoolleeftijd

Op welke leeftijd is je kind klaar voor een mobiele telefoon? Deze vraag leidt vaak tot conflicten tussen kinderen en ouders in Nederlandse huiskamers. Kinderen willen vaak zo snel mogelijk een telefoon, terwijl ouders zich zorgen maken over de risico's. In Ierland proberen ze nu een oplossing te vinden voor dit lastige debat. Zo meldt de NOS.

In Greystones, net onder Dublin aan de oostkust van Ierland, hebben acht basisscholen, sportverenigingen en ouders de handen ineengeslagen. Ze zijn overeengekomen dat basisschoolkinderen geen mobiele telefoon mogen hebben, zelfs niet thuis of in hun vrije tijd. De kinderen moeten wachten tot ze naar de middelbare school gaan.

Het experiment, dat wereldwijd aandacht heeft gekregen, is gestart vanwege zorgen over de mentale gezondheid van kinderen. Mobiele telefoons stellen kinderen in staat om beelden en informatie te zien die niet geschikt zijn voor hun leeftijd, belemmeren hen om te bewegen en buiten te spelen, en online pesten is een groeiend probleem. Daarnaast wordt een mobiele telefoon vaak gezien als een statussymbool. Kinderen uit minder welgestelde gezinnen die zich geen telefoon kunnen veroorloven, voelen zich vaak buitengesloten. Door iedereen gelijk te behandelen, wordt deze druk weggenomen. Dit is het idee achter het initiatief.

Het project maakt deel uit van een breder programma genaamd 'It Takes A Village', gericht op de mentale gezondheid van kinderen. Rachel Harper, directeur van de St Patrick's National School in Greystones, is een drijvende kracht achter dit project. "Toen ik twaalf jaar oud was, speelde ik voornamelijk buiten en klom ik in bomen", vertelt ze. "Nu hebben kinderen via hun telefoon toegang tot sociale media. Ze worden blootgesteld aan wat er in de wereld gebeurt en ervaren meer druk op jonge leeftijd. We hebben het gevoel dat kinderen te snel volwassen worden. Het lijkt erop dat de tienerjaren nu eerder beginnen."

FOK! Wat een weer: (mot)regen, natte sneeuw en iets warmer

herfstbanner

Goede morgen!

Waarschuwing:
In het noorden en noordoosten van het land valt er af en toe wat sneeuw. Hierdoor kan het in de provincies Friesland, Groningen en Drenthe plaatselijk glad zijn. De gladheid kan aanhouden tot en met woensdagochtend.

Vooral het verkeer kan hinder ondervinden van de gladheid.

geel (Foto: KNMI)

Vanochtend is het bewolkt en valt er lichte regen of motregen. In het noorden valt nog steeds wat (natte) sneeuw en is het plaatselijk glad. Er staat een matige oost tot noordoostenwind, langs de kust en op het IJsselmeer is de wind af en toe vrij krachtig. In het zuidoosten is er weinig wind.

Vanmiddag is het bewolkt en grijs, met in het zuidoosten kans op mist. Op veel plaatsen valt er lichte regen of motregen, in het noorden soms ook (natte) sneeuw. In het noorden en noordoosten ligt de temperatuur rond het vriespunt, elders ligt de temperatuur enkele graden boven nul. In het zuiden van Limburg is het eerst nog 7°C, later weer kouder. Langs de kust staat een matige noord- tot noordoostenwind. Boven land staat weinig wind.

Vanavond is het bewolkt en valt er af en toe lichte regen of motregen. In het noorden en oosten valt de neerslag deels in de vorm van sneeuw. In het oosten kan het plaatselijk mistig zijn. Langs de westkust staat een matige tot vrij krachtige wind uit noordelijke richting. Landinwaarts waait het amper.

Komende nacht valt er in het oosten lichte (natte) sneeuw en is er in het noordoosten nog kans op plaatselijke gladheid. Verder komt er in de kustprovincies een enkele lichte bui voor. De minimumtemperatuur loopt uiteen van rond het vriespunt in het noordoosten tot +5°C langs de westkust. De wind is noordwestelijk en zwak tot matig, aan zee vrij krachtig.

Tot morgen!

                   

Rondje Harlingen onder het genot van een stralende zon en strakblauwe lucht.
Rondje Harlingen onder het genot van een stralende zon en strakblauwe lucht. (foto: bondage)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Rockstar Games onthult eerste trailer Grand Theft Auto VI

We hebben er lang op moeten wachten, maar na 10 jaar heeft Rockstar Games eindelijk de eerste officiële trailer gelanceerd voor Grand Theft Auto 6. De eerste geruchten over leaks van de trailer op diverse social media waren al een feit en waarschijnlijk hebben ze nu daarom zelf besloten om de trailer eerder online te zetten.

 

De trailer geeft je een kijkje in een vernieuwde Vice City en een tipje van de sluier van de twee nieuwe hoofdpersonages, die als een soort Bonny & Clyde de stad onveilig maken. Het spel staat gepland voor 2025.

Random Pics van de Dag #1119

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
review
Banishers: Ghosts of New Eden
special
Random Pics van de Dag #1207
special
VrijMiBabes #198 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1206
special
Random Pics van de Dag #1205
special
Random Pics van de Dag #1204
©FOK.nl e.a.