FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 30 november 2023

AZ houdt hoop op volgende ronde in Conference League na magere zege tegen Zrinjski

AZ mag na een 1-0 overwinning op HSK Zrinjski hoop houden op een vervolg in de Conference League. Aston Villa moest dan later op de avond wel winnen van Legia Warschau. Alleen bij een overwinning van de Engelsen kon AZ een vervolg geven in de Conference League.

AZ moest winnen van HSK Zrinjski op hoop te houden op een vervolg in de Conference League. De Alkmaarders hadden in de eerste wedstrijd in de groepsfase nog met 4-3 verloren van de Bosnische club nadat het met 0-3 voorstond. In de eerste helft had AZ wel het overwicht tegen de Bosniërs en na twintig minuten dacht de thuisploeg een penalty te krijgen na hands. Maar na minutenlang overleg tussen de scheidsrechter en de VAR werd besloten om geen strafschop te geven.

In de tweede helft kreeg AZ wél een strafschop. Vangelis Pavlidis werd licht aangeraakt, maar dat was voldoende om de bal op de penaltystip te leggen en die werd benut door de Griekse spits. In het vervolg van de wedstrijd kreeg AZ kansen om de score te verdubbelen, maar bleef het 1-0. Genoeg om de drie punten in Alkmaar te houden en is het te hopen voor de Alkmaarse club dat donderdagavond Aston Villa weet te winnen van Legia Warschau.

Amerikaanse topdiplomaat Henry Kissinger (100) overleden

Henry Kissinger, een voormalig Amerikaans minister, vooraanstaand diplomaat en ontvanger van de Nobelprijs voor de Vrede, is op de leeftijd van 100 jaar overleden. Dit werd aangekondigd door zijn bedrijf, Kissinger Associates Inc.

Henry Kissinger - of Heinz Alfred Kissinger zoals zijn oorspronkelijk naam was - werd op 27 mei 1923 geboren als zoon van Louis, een Joodse leraar op een middelbare school, en Paula Kissinger in de Beierse stad Fürth. In 1938, toen Kissinger 15 was, emigreerde hij met zijn ouders naar de Verenigde Staten (New York) om aan de Jodenvervolging door de nazi's te ontsnappen. 

Onmiddellijk nadat Kissinger in 1943 Amerikaans staatsburger was geworden, onderbrak hij zijn studie accountancy en nam hij dienst in het leger. Na de oorlog voltooide Kissinger aan Harvard een studie politieke wetenschappen en begon hij spoedig te doceren aan diezelfde universiteit. 

In de jaren vijftig van de vorige eeuw kwam Kissinger in contact met Nelson Rockefeller, de vooruitstrevende Republikeinse gouverneur van New York. Rockefeller had herhaaldelijk geprobeerd om president te worden, maar zonder succes. Kissinger werd zijn belangrijkste adviseur op het gebied van buitenlands beleid.

Rockefeller bracht nadat Nixon de verkiezingen van 1968 had gewonnen, de twee mannen met elkaar in contact. Daarop bood Nixon de positie van Nationale Veiligheidsadviseur aan Kissinger aan. Hierdoor kreeg Kissinger een kantoor in het Witte Huis.

Tijdens zijn ambtstermijn als Nationaal Veiligheidsadviseur en minister van Buitenlandse Zaken onder de Amerikaanse president Richard M. Nixon escaleerde de Vietnamoorlog. In de jaren die volgden eiste het conflict het leven van nog eens 100.000 Vietnamezen en meer dan 25.000 Amerikaanse soldaten. De naburige en neutrale natie Cambodja werd ook gebombardeerd door Amerikaanse vliegtuigen in strijd met het internationaal recht. Kissinger onderhandelde uiteindelijk in geheime gesprekken met de Noord-Vietnamese leider Lê Đức Thọ over het einde van de Vietnamoorlog. Beide mannen kregen in 1973 de Nobelprijs voor de Vrede (een eer die Kissinger accepteerde maar Lê Đức Thọ weigerde).

Met betrekking tot China werd Kissinger gezien als een bruggenbouwer en een pionier van toenadering tussen Washington en Peking. Toen in 1973 de Yom Kippoer-oorlog uitbrak met de Egyptische en Syrische aanval op Israël, nam Kissinger opnieuw de rol van bemiddelaar op zich en bracht hij een staakt-het-vuren tot stand.

Kissinger was ook getuige van de staatsgreep van het Chileense leger tegen president Salvador Allende, gesteund door de CIA met medeweten van de minister van Buitenlandse Zaken. Kissinger werd ook bekritiseerd omdat hij de Indonesische invasie van Oost-Timor goedkeurde, terwijl deze in strijd was met het internationaal recht.

Hoewel hij de regering in 1977 verliet, was Henry Kissinger een van de belangrijkste adviseurs van president Ronald Reagan en president George W. Bush. 

Kissinger bleef een veelgevraagd spreker en adviseur, zelfs op zijn gevorderde leeftijd. Na de terreuraanslagen van 11 september 2001 en de Amerikaanse oorlogen in Afghanistan en Irak waarschuwde Kissinger voor een breuk in het trans-Atlantische partnerschap. Hij deed dit zonder het standpunt van zijn gekozen thuis, de VS, op te geven.

"Dit gaat niet over unilateralisme versus multilateralisme, maar eerder over het vermogen om een gemeenschappelijke zaak te herkennen," zei hij. "Als dat bestaat, ontstaat er nooit multilateralisme. Een sterk Europa is zeker in ons belang." 

Kissinger bleef actief tot het einde en bleef zijn gedachten publiceren over debatten over buitenlands beleid en de toekomst van kunstmatige intelligentie. Hij verscheen virtueel op het World Economic Forum in Davos dit jaar en steunde het verzoek van Oekraïne om lid te worden van de NAVO, hij kwam terug op zijn eerdere standpunt dat het land neutraal moest blijven.

In 2007 kreeg documentairemaker Stephan Lamby de kans om Henry Kissinger te ondervragen over zijn politieke leven en daden. Het resultaat was een buitengewoon gesprek over macht en moraal. De zorgvuldig onderzochte film hoort ook de mening van vele vooraanstaande hedendaagse getuigen, waaronder George W. Bush, Alexander Haig, James R. Schlesinger, Helmut Schmidt, Norman Mailer en Carl Bernstein. De film maakt gebruik van privé Super 8 opnamen en geheime afgeluisterde gesprekken vanuit de Oval Office die een ongewoon inzicht geven in het Witte Huis van de jaren 1970. De geheimen van supermacht Amerika, bomaanslagen, CIA-operaties, undercover missies om te infiltreren in vijandelijke regeringen, het afluisteren van werknemers - allemaal in een nieuw licht geplaatst door de herinneringen van een man in het centrum van de macht: Henry Kissinger.

Nederlandse handbalsters beginnen WK met ruime zege tegen Argentinië

De Nederlandse handbalsters zijn het WK handbal begonnen met een ruime zege tegen Argentinië. In het Deense Fredrikshavn won Oranje met 41-26.

De Nederlandse handbalsters kennen in de openingsduel weinig moeite met Argentinië. Oranje nam al snel afstand van de Argentijnse handbalsters en bij rust stond het 20-14. Na rust liep de ploeg van bondscoach Per Johansson uit naar een 41-26. Topscorer was Estavana Polman met zeven treffers. Dione Housheer was goed voor zes doelpunten tegen Argentinië.

Zaterdag speelt Oranje tegen Congo en daarna sluiten de Nederlandse handbalsters op maandag de groepsfase af tegen Tsjechië.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 48

Woody Allen, Seve McQueen en Todd Haynes hebben deze week nieuwe films uit. Plus een populaire kerstfilm en een legendarisch filmmonster komen terug in de bioscoop. Het ontbreekt deze week aan echt grote titels, maar dat geeft meer ruimte om de juweeltjes te ontdekken.

De Bezette Stad

Het verleden botst met ons heden in Steve McQueens gedurfde documentaire De Bezette Stad,geïnspireerd op het boek Atlas van een Bezette Stad. Amsterdam 1940-1945 van Bianca Stigter. McQueen creëert twee in elkaar grijpende portretten: het ene toont van deur tot deur de nazi bezetting die de stad nog steeds achtervolgt, het andere is een levendige reis door de laatste jaren van pandemie en protest. Wat naar voren komt, is zowel verpletterend als hoopgevend, een verreikende meditatie over geheugen, tijd en wat er in het verschiet ligt.

Coup de chance

Fanny (Lou de Laâge) en Jean (Melvil Poupaud) lijken het ideale koppel: ze zijn succesvol in hun werk, wonen in een appartement in een van de mooiste wijken van Parijs en ze lijken nog net zo verliefd als wanneer ze elkaar ontmoetten. Maar wanneer Fanny bij toeval haar vroegere middelbare schoolvriend Alain (Niels Schneider) tegenkomt, komt haar wereld op zijn kop te staan. Ze zien elkaar snel weer en hun relatie wordt meer en meer intiem...

May December

Twintig jaar nadat hun affaire breed werd uitgemeten in de roddelbladen, bereiden Gracie (Julianne Moore) en haar 23 jaar jongere man Joe zich voor op het afstudeerfeest van hun tweeling. De familierelaties komen echter onder druk te staan als Hollywood-actrice Elizabeth Berry (Natalie Portman) arriveert om het stel te analyseren voor haar nieuwe filmrol, waarin ze Gracie zal vertolken. Terwijl de twee vrouwen elkaar bestuderen, beginnen de verschillen en overeenkomsten tussen hen langzaam in elkaar over te vloeien.

Godzilla Minus One

In het naoorlogse Japan staat een nieuwe verschrikking op: Godzilla. Zal het diep geraakte volk kunnen overleven... laat staan terugvechten?

God is a Bullet

Detective Bob Hightower’s (Nikolaj Coster-Waldau) is ten einde raad als zijn ex-vrouw op brute wijze wordt vermoord en zijn dochter wordt gekidnapt door een satanische sekte. Hij besluit zelf actie te ondernemen en gaat undercover. Samen met The Ferryman (Jamie Foxx) en Case Hardin, de enige vrouw die ooit de sekte wist te ontsnappen, daalt hij af naar de diepste, meest duistere laag van de cult om zijn dochter te redden.

Freelance

Wanneer Mason (John Cena) besluit het leger te verlaten om een gezin te starten, wordt zijn nieuwe, uitzichtloze leven onderbroken door een gevaarlijke missie. Hij wordt aangewezen als bodyguard voor een uitgebluste journaliste (Alison Brie) terwijl ze een genadeloze, maar charmante dictator (Juan Pablo Raba) interviewt. Net wanneer ze op het punt staat de primeur van haar leven te krijgen, breekt er een militaire staatsgreep uit en moet het onwaarschijnlijke trio uitzoeken hoe ze de jungle, de aanvallers en vooral elkaar kunnen overleven. 

Smoke Sauna Sisterhood

Diep in de Estse bossen staat een sauna waar vrouwen samenkomen om zich onder te dompelen in rituelen, waar ze nader tot elkaar komen, samen lachen en waar pijn wordt uitgezweet. De vrouwen delen herkenbare universele verhalen en ervaringen en tonen zo up close and personal het meest intieme samenkomen waar zweetdruppels, water en tranen versmelten. 

Je verrai toujours vos visages

In de hoopgevende Franse film Je verrai toujours vos visages snijdt Jeanne Herry (na Pupille) opnieuw een belangrijk sociaal thema aan. De film laat zien hoe we als mensen samen de wereld een stukje beter kunnen maken. Het herstelrecht biedt zowel daders als slachtoffers de mogelijkheid om met elkaar in gesprek te gaan in een veilige omgeving. Nassim, Issa en Thomas zijn veroordeeld voor diefstal met geweld. Grégoire, Nawelle en Sabine zijn slachtoffers van soortgelijke misdrijven. Onder begeleiding van hulpverleners Paul en Judith komt de groep bijeen om te praten over hun ervaringen. Tussen woede en hoop, en stiltes en woorden krijgen deze mensen een gezicht. Als wantrouwen langzaam overgaat in genegenheid, blijkt hoe belangrijk het is om te blijven praten. 

Thanksgiving

Nadat rellen tijdens Black Friday uitlopen op een tragedie, slaat een mysterieuze, door Thanksgiving geïnspireerde moordenaar toe in Plymouth, Massachussetts, waar deze beruchte feestdag ontstaan is. 

Love Actually (20th Anniversary)

Ter ere van het 20-jarig jubileum wordt Love Actually vanaf 30 november a.s. opnieuw in de Nederlandse bioscopen vertoond. De film, die voor het eerst werd uitgebracht tijdens de feestdagen van 2003, werd een grote wereldwijde hit en is twintig jaar na de release een geliefde, moderne kerstklassieker. De film zal te zien zijn in een nieuwe 4K-restauratie. De sterrencast van de romantische komedie van Richard Curtis, waarin de verhalen van acht stellen tijdens een hectische maand voor Kerstmis in Londen met elkaar verweven zijn, bestaat uit Emma Thompson, Hugh Grant, Chiwetel Ejiofor, Keira Knightley, Colin Firth, Bill Nighy, Liam Neeson, Laura Linney, Martin Freeman, Andrew Lincoln, Thomas Brodie-Sangster, Rodrigo Santoro, Rowan Atkinson, Billy Bob Thornton en Alan Rickman.

Meer jongeren en minder 27-plussers in de bijstand

Eind september 2023 ontvingen 398 duizend mensen tot de AOW-leeftijd een algemene bijstandsuitkering. Dat zijn er ongeveer duizend meer dan een jaar eerder. Alleen bij jongeren tot 27 jaar lag het aantal hoger, oudere leeftijdsgroepen hadden minder vaak een uitkering. Dit blijkt uit nieuwe kwartaalcijfers van het CBS.

Het is voor het eerst sinds maart 2021 dat het aantal bijstandsontvangers groter is dan een jaar eerder. Negen kwartalen op rij was het aantal bijstandsgerechtigden ten opzichte van een jaar eerder juist kleiner.

Meer jongeren in de bijstand
Eind september 2023 ontvingen 36 duizend jongeren tot 27 jaar een bijstandsuitkering. Dit zijn er bijna 3 duizend (bijna 8 procent) meer dan een jaar eerder. Voor het derde kwartaal op rij zijn er nu meer jongere bijstandsontvangers ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar daarvoor.

Bij de 27-plussers was wel een daling. Eind september 2023 hadden 134 duizend 27- tot 45-jarigen een bijstandsuitkering. Dat zijn er bijna 2 duizend (1 procent) minder dan een jaar eerder. De jaar-op-jaardaling is wel kleiner geworden. Eind maart ging het nog om bijna 4 procent en eind juni om ruim 2 procent.

Ook waren er eind september opnieuw minder 45-plussers in de bijstand dan een jaar eerder. Wel was de afname kleiner dan bij de 27- tot 45-jarigen. Het ging om ongeveer duizend bijstandsontvangers minder, dat is minder dan 0,5 procent. Eind september hadden 227 duizend 45-plussers een bijstandsuitkering.

Ook in het tweede kwartaal meer personen de bijstand in dan eruit
De verandering van het aantal bijstandsontvangers wordt bepaald door het verschil tussen instroom en uitstroom. De nieuwste stroomcijfers hebben betrekking op het tweede kwartaal van 2023. In dat kwartaal stroomden meer mensen de bijstand in dan uit: 19,5 duizend tegenover 17,4 duizend. Dit betekent dat voor het derde kwartaal op rij de instroom groter was dan de uitstroom. Daarvoor, in de periode die liep vanaf het tweede kwartaal van 2021 tot en met het derde kwartaal van 2022, verlieten elk kwartaal juist meer mensen de bijstand dan erin kwamen.

In bovenstaande cijfers zijn degenen die uitstromen vanwege het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd niet opgenomen. In het tweede kwartaal van 2023 ging het om 1,8 duizend AOW’ers. In het eerste kwartaal van 2023 waren dat er nul, omdat op 1 januari 2023 de AOW-leeftijd weer met drie maanden is verhoogd. De AOW-leeftijd ligt nu op 66 jaar en 10 maanden.

Tweede generatie minder afhankelijk van bijstand dan migranten
Het CBS heeft onderzocht hoe groot de bijstandsafhankelijkheid is van een aantal herkomstgroepen. De analyse is uitgevoerd op cijfers van het eerste kwartaal van 2022. In dat kwartaal ontving 4,2 procent van de Nederlandse bevolking vanaf 18 jaar tot de AOW-leeftijd een bijstandsuitkering.

Het aantal personen met een buitenlandse herkomst valt uit te splitsen in personen die zelf in het buitenland zijn geboren (migranten) en personen die in Nederland zijn geboren, maar van wie de ouders in het buitenland zijn geboren (de tweede generatie). Voor de meeste buitenlandse herkomstgroepen geldt dat de groep migranten vaker gebruikmaakt van bijstand dan de tweede generatie. De tweede generatie met herkomst Indonesië of overige landen buiten Europa ontving zelfs minder vaak bijstand dan gemiddeld voor de gehele bevolking van 18 jaar tot de AOW-leeftijd. Het gaat om respectievelijk 3,5 en 2,9 procent. Voor de tweede generatie van Marokkaanse, Surinaamse of Nederlands-Caribische herkomst is het aandeel met bijstand hoger dan gemiddeld.

Ook is gekeken naar de samenhang van bijstandsafhankelijkheid en verschillende achtergrondkenmerken. De kans dat iemand gebruikmaakt van bijstand hangt samen met bijvoorbeeld het opleidingsniveau, zorggebruik, type huishouden, het volgen van een studie en het ontvangen van een andere uitkering. De verschillen naar geboorteland en herkomstland worden na het corrigeren voor deze achtergrondkenmerken kleiner, maar blijven wel aanwezig.

Elon Musk sneert naar afgehaakte adverteerders: 'Go fuck yourself'

Miljardair Musk heeft de confrontatie opgezocht met de op X (voormalig Twitter) afgehaakte adverteerders. Tijdens een conferentie in New York zei hij tijdens een interview hij tegen deze bedrijven: "Go fuck yourself".

De eigenaar van X en topman van Tesla reageerde recent instemmend op een antisemitische post op X, waarin stond dat "Joden haat tegen blanken aanwakkeren". Als gevolg hiervan hebben verschillende grote bedrijven besloten niet langer te adverteren op het platform.

Musk erkende dat zijn reactie "het domste" was dat hij ooit heeft gedaan. Hij waarschuwde echter dat een boycot van adverteerders de ondergang van X zal betekenen. "En binnenkort zal de hele wereld weten welke bedrijven hiervoor verantwoordelijk zijn", voegde hij eraan toe.

Grote bedrijven, waaronder Walt Disney, IBM en Apple, hebben zich gedistantieerd van het platform vanwege meerdere antisemitische opmerkingen van Musk. De CEO van Tesla bracht eerder deze week een bezoek aan de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, waarbij hij een overeenkomst met de regering sloot over het gebruik van zijn Starlink-satellieten in Gaza.

Zie ook:

Na beschuldiging van antisemitisme brengt Elon Musk bezoek aan Israël

IBM stopt met adverteren op X, vanwege plaatsing naast nazi-proganda

BBB wil tijdens verkenning aan tafel met VVD, NSC en PVV

BBB nodigt PVV, VVD en NSC uit om samen met de verkenner te praten over zorgen met betrekking tot een mogelijke samenwerking met de PVV van Geert Wilders. Na haar bezoek aan verkenner Ronald Plasterk zei BBB-leider Caroline van der Plas: "Ik denk dat we met z'n vieren moeten gaan zitten." Het gesprek zal onder andere gaan over rechtsstatelijkheid en de twijfels die de drie partijen hierover hebben bij de PVV.

Van der Plas weet dat een dergelijk gezamenlijk overleg tijdens een verkenning niet gebruikelijk is, omdat er in deze fase nog niet over de inhoud wordt gesproken. Maar BBB acht dit noodzakelijk, omdat de zoektocht naar mogelijke coalities nu al lijkt vast te lopen door blokkades van partijen. Zo wil de VVD niet deelnemen aan een coalitie met de PVV, maar alleen gedogen vanuit de Tweede Kamer. Daarnaast is het beter om met elkaar in gesprek te gaan dan via social media op elkaar te reageren.

Factcheck: AI-vervalsingen in de oorlog van Israël tegen Hamas

Echt of nep? Beelden gegenereerd door kunstmatige intelligentie zijn een desinformatie-instrument geworden in de oorlog tussen Israël en Hamas. De MSM neemt het klakkeloos over. Ook Adobe heeft een aantal door henzelf met behulp van AI gegenereerde foto's over de oorlog in het Midden-Oosten in 'stock'. Het factcheckteam van DW laat zien hoe sommige AI-gegenereerde beelden zijn te herkennen en hoe AI-checkers er soms naast kunnen zitten.

Brede steun voor Gaza-rechtszaak tegen de staat, kort geding op 4 december

Maatschappelijke organisaties die de Nederlandse staat voor de rechter dagen vanwege diens opstelling in de Gaza-oorlog, ontvangen daar brede steun voor. Oxfam Novib, PAX en The Rights Forum eisen in een kort geding de onmiddellijke stopzetting van de levering van onderdelen voor Israëlische F35-gevechtsvliegtuigen. Amnesty International heeft bijgedragen aan de voorbereiding van de rechtszaak en meerdere andere NGO’s hebben inmiddels hun steun uitgesproken. Daarnaast betoonden meer dan 1000 individuele Nederlanders hun steun door een bijdrage te leveren aan een crowdfunding. De zaak dient op maandag 4 december om 10.00 uur bij de rechtbank in Den Haag en kan middels een livestream worden gevolgd.

De eisers stellen dat met het toestaan van de wapenexport, Nederland zich medeplichtig maakt aan mogelijke schendingen van het oorlogsrecht in Gaza. Het nieuws over de levering van onderdelen van F35-gevechtsvliegtuigen, ondanks waarschuwingen van ambtenaren voor “ernstige schendingen”, kwam aan het licht door publicaties van NRC. Inmiddels heeft het kabinet de leveringen bevestigd en aangegeven deze door te willen zetten. Opvallend genoeg kondigden ministers vorige week tevens een onderzoek aan dat antwoord moet geven op de vraag of Nederland überhaupt de mogelijkheid heeft om in te grijpen bij leveringsafspraken van F35-onderdelen. Dat maakt de toetsing van deze afspraken aan het wapenexportbeleid en internationale afspraken over wapenhandel des te urgenter.

Advocaat Liesbeth Zegveld, die de NGO’s in de rechtszaak bijstaat: “De totale verwoesting, de vele burgerdoden en uitspraken van Israëlische bewindslieden en militairen laten zien dat Israël de fundamentele beginselen van het oorlogsrecht naast zich neer legt. VN-experts waarschuwen voor een mogelijke genocide in Gaza. Israël beroept zich op het recht tot zelfverdediging, maar moet zich vervolgens wel houden aan het internationaal oorlogsrecht. Nederland mag niet het risico nemen om bij te dragen aan schendingen, daar zijn de regels heel helder over.”

Oxfam Novib directeur Michiel Servaes ziet geen andere oplossing dan een gang naar de rechter. “Wij hebben diverse malen en tot op het hoogste niveau aangedrongen op een onmiddellijk staakt-het-vuren, op vrije toegang voor humanitaire hulp en op een duurzame oplossing die recht doet aan Palestijnse én Israëlische burgers. Dat Nederland middels de levering van militair materieel mogelijk zelf betrokken is bij de bombardementen maakt het des te pijnlijker. Mijn eigen Oxfam-collega’s in Gaza en ruim 2 miljoen vrouwen, mannen en kinderen zitten daar vast en vrezen voor hun leven.”

Sinds de aankondiging van het kort geding tegen de staat hebben verschillende organisaties hun sympathie of steun uitgesproken voor het initiatief. Behalve Amnesty International Nederland steunen onder andere De Goede Zaak, Een Ander Joods Geluid, European Legal Support Center, Human Security Collective, Kairos Sabeel Nederland, Musicians Without Borders, Muslim Rights Watch Nederland, Plant een Olijfboom en Stichting Kifaia de gang naar de rechter om die te laten beoordelen of de Nederlandse staat inderdaad in strijd heeft gehandeld met geldende regels en verdragen. Tenslotte hebben ruim 1000 mensen binnen enkele dagen donaties gedaan om het kort geding financieel mogelijk te maken. De crowdfunding-actie ten behoeve van het proces staat nog open.

Vier op de tien sterrenrestaurants serveert foie gras

Bij 43 procent van de Nederlandse sterrenrestaurants staat nog foie gras op de kaart, blijkt uit onderzoek van Wakker Dier. De productie van deze vervette eenden- of ganzenlever is zeer dieronvriendelijk en in Nederland verboden. De dierenwelzijnsorganisatie roept de sterrenrestaurants op om foie gras nog vóór de feestdagen van het menu te schrappen.

Wakker Dier onderzocht de menukaarten van de 125 sterrenrestaurants in Nederland en trof daar in 54 gevallen foie gras aan. Dit product is vooral populair tijdens de feestdagen en staat ook wel op de kaart als ‘ganzenlever’ of ‘eendenlever’. Anne Hilhorst van Wakker Dier: “Deze restaurants staan bekend om hun hoge kwaliteit. Maar dit vreselijke product is verre van sterwaardig.”

Een ellendig bestaan
Een foie gras-lever is zes tot tien keer zo zwaar als normaal. Hiervoor ondergaan eenden en ganzen dagelijks dwangvoeding; een zeer pijnlijke en stressvolle praktijk die bovendien kan leiden tot een geperforeerde slokdarm. Ook worden de dieren vaak dagenlang in kleine draadgazen kooien gehouden, waarbij ze regelmatig gebroken vleugels oplopen.

Productieverbod
Vanwege dit dierenleed is de productie van foie gras in Nederland verboden. Maar we importeren het nog wel. En consumeren jaarlijks tienduizenden kilo’s, vooral in restaurants. Hilhorst: “Het is van de zotte dat je in Nederland geen foie gras mag produceren, maar het wel doodleuk als delicatesse op de kaart kunt zetten.”

Ganzenleverbord
Wakker Dier schrijft deze week de sterrenrestaurants aan die nog foie gras op het menu hebben staan. De restaurants ontvangen ook het nieuwe spel Ganzenleverbord. Dit bordspel is gebaseerd op het oudhollandse Ganzenbord en geeft een inkijkje in het leven van een foie gras-gans. Hilhorst: “Dierenleed is geen spelletje. Maar we willen hiermee de sterrenchefs overtuigen om deze feestdagen iets anders op het menu te zetten.”

Jarenlange campagne
Wakker Dier voert al langer campagne tegen foie gras. Mede hierdoor stopten supermarkten, groothandels en veel restaurants al met de verkoop. De dierenwelzijnsorganisatie heeft de overheid ook herhaaldelijk opgeroepen tot een importverbod maar hieraan is geen gehoor gegeven.

FOK! Wat een weer: koud en glad

herfstbanner

Goede morgen!

Waarschuwing:
Plaatselijk kan het glad worden door bevriezing van natte weggedeelten, vooral in de kustgebieden ook door een sneeuwbui. In het noorden en oosten en in Zeeland komt plaatselijk dichte mist voor. De komende uren kan ook elders dichte mist ontstaan.

geel (Foto: KNMI)

Vanochtend is er eerst nog op veel plaatsen (dichte) mist en kan het plaatselijk glad zijn. In het noordelijk kustgebied zijn er enkele buien met (natte) sneeuw. Er is weinig wind, aan de noordkust staat af en toe een matige west- tot noordwestenwind.

Vanmiddag lost de mist op de meeste plaatsen op, er zijn dan perioden met zon. Er zijn echter ook plaatsen waar het grijs en mogelijk ook mistig blijft. In het noordelijk kustgebied is een lichte bui met natte sneeuw mogelijk. De middagtemperatuur ligt tussen -1°C waar de mist hardnekkig blijft tot 5°C plaatselijk aan zee.

Vanavond is het droog, op een enkele lichte (sneeuw)bui in het noordelijk kustgebied na. Regionaal is het mistig. Het gaat overal licht vriezen. Aan de kust staat een matige noordoostenwind, landinwaarts is er weinig wind.

Komende nacht komt plaatselijk mist voor. De minimumtemperatuur tussen 0°C aan de kust en -6°C plaatselijk landinwaarts. Aan de kust staat een matige wind uit uiteenlopende richtingen. Landinwaarts is er weinig wind.

Tot morgen!

                   

In het oosten des lands is afgelopen de eerste sneeuw gevallen (Foto: Anouk)
In het oosten des lands is afgelopen de eerste sneeuw gevallen (Foto: Anouk)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1269
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
©FOK.nl e.a.