'Nederlandse consument kan voorlopig nog geen kweekvlees eten'
Onlangs heeft het Italiaanse parlement ingestemd met een wet die de verkoop verbiedt van vlees dat in een laboratorium is gekweekt. De ontwikkeling van kweekvlees is echter niet tegen te houden. Zo hebben de autoriteiten in de Verenigde Staten en Singapore de verkoop van kweekvlees al goedgekeurd. Maar in Nederland en de Europese Unie blokkeert de Europese Voedselveiligheidsautoriteit EFSA markttoetreding voorlopig nog.
Het goedkeuringstraject vergt waarschijnlijk nog enkele jaren. Toch zal de Nederlandse consument kweekvlees uiteindelijk wel gaan kopen. Mits de smaak goed is, de prijs vergelijkbaar met gewoon vlees en de productie ervan duurzaam is.
De Italiaanse regering voorziet problemen voor de volksgezondheid bij de toelating van kweekvlees. Daarnaast kan kweekvlees een bedreiging vormen voor de grote Italiaanse veeteeltsector. Ook de Europese Commissie ziet beren op de weg, zoals langetermijneffecten, bijwerkingen en kiest daarom voor een strenge beoordeling.
Europa beoordeelt kweekvlees als voedingsmiddel dat niet eerder binnen de Europese Unie als voeding is verkocht, ook wel Novel food genoemd. Door het strenge goedkeuringskader kan markttoelating in Europa nog jaren duren.
Voor Singapore en de Verenigde Staten is kweekvlees geen Novel food. Daar staat kweekvlees al op de menukaart. Het is logisch dat Nederlandse startups van kweekvlees zoals Meatable en Mosa uitwijken naar Singapore, dat ander beleid hanteert voor voedselinnovaties.
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat een kwart van onze bevolking open zegt te staan voor kweekvlees. De komende decennia zal kweekvlees nog een nichemarkt blijven van enkele procenten. Omdat de vraag naar eiwitten door stijging van welvaart en wereldbevolking blijft toenemen, zijn alternatieven zoals kweekvlees wel nodig om aan de vraag te voldoen.
Bedrijven moeten veel geld en tijd investeren om de consument enthousiast te krijgen voor kweekvlees. Een opschaling van de productie is nodig voor een concurrerende prijs. Ook is veel geld nodig om de productie klimaatvriendelijker te krijgen.
Vanavond weer een stukje ECHT vlees
https://www.youtube.com/watch?v=o-YBDTqX_ZU
En het gaat mij niet om het kopen van een plak van die smerige nepperij, het grote probleem voor mij is de verwerking van deze rommel (en ander extreem genetische gemanipuleerd nep-eten) in bestaande producten. Een pitloze druif, okay, maar het wordt echt te gek nu.
Wel mooi te lezen dat het nog 'jaren gaat duren voordat' en zelfs het woord 'decenia' valt.
https://www.youtube.com/watch?v=o-YBDTqX_ZU
Doet me denken aan de situatie in ons land pak hem beet 25 jaar geleden. 8 op de 10 mensen stond negatief tegenover de mobiele telefoon en verwachtte niet ooit zo'n ding aan te zullen schaffen. Het idee zeg....
Kweekvlees is fantastisch.
Het eerste prototype van de Tesla Model Y ook.
Uiteindelijk zorgt schaalvergroting voor lagere prijzen.
Het enige is dat je het dier zelf en het dierenleed er tussenuit haalt.
Er zijn vegans die geen vlees eten en ook geen andere producten van dieren gebruiken.
Er zijn vegetariërs die geen vlees eten, vaak vanwege dierenleed en/of klimaat/milieu.
Er zijn flexitariërs die weinig vlees eten om dezelfde redenen.
En er zijn bedrijven die daar op inspringen door vlees niet langer van dieren te laten komen maar het te kweken. Daarmee verminder je dierenleed, bijkomende uitstoot en je hebt minder landbouwgrond nodig (wat nu gebruikt wordt om vee te voeden).
Dat is "inspringen op de markt". Ik zie niet in wat daar het probleem van is.
Er zijn nogal wat verschillende technieken.
Wat jij eet is al lang geen cel meer die uit dat dier komt.
Ik sta er wel voor open.
Maar net zoals vegetarisch eten, het moet wel betaalbaar blijven. 15 jaar geleden was vegetarisch eten echt wel goedkoper dan vleesch, maar tegenwoordig echt niet meer...
Uiteindelijk kiezen we allemaal met de portemonnee.
Ben je aan het fietsen word je gebeld
Daarom gaat het niks worden.. En de Nederlanders zitten er ook niet op te wachten (op wat gekkies na die ook denken dat je het klimaat kan veranderen. je kent ze wel die lui)
https://www.youtube.com/watch?v=o-YBDTqX_ZU
https://www.youtube.com/watch?v=o-YBDTqX_ZU
Het geven van melk is voor een koe prima te overleven.
Veganisten zien dat echter als gebruik van dieren en eten daarom geen melk en drinken geen eieren.
Er is verondersteld om de intensieve landbouw een tikje te verminderen om de boel een beetje leefbaar te houden.
Dat is door kleuterend Nederland inmiddels al vertaald als 'helemaal geen landbouw meer'
en ook een beetje met de internisten en verpleegkundigen die ze daarna mogen behandelen
Voor iedere keer dat ik vlees vervang hoef ik dat vlees niet alsnog te kopen. Uiteindelijk ben ik een fractie goedkoper uit en vermits een alternatief goed te nassen is houden we die er gewoon in.
[ Bericht gewijzigd door Ouwesok op woensdag 29 november 2023 @ 13:01 ]
Je krijgt overigens niets van het eten van kankercellen, denk je dat iedere kip, varken of koe eerst door een scan gaat of hij kankervrij is voor hij op je bord belandt?
https://open.overheid.nl/(...)8919fae2d6149518/pdf
Dus men is openlijk bezig het voedingspatroon aan te passen van vlees naar plantaardig voedsel waaronder soja en kweekvlees. Het eerste target staat op 2030 maar overal wordt duidelijk gemaakt dat dit gaat om een langetermijn-beleid.
Ik hou me veel bezig met seitan de laatste tijd, een op gluten gebaseerde vleesvervanger. Op youtube gaat het er alleen maar over hoe je het zoveel mogelijk op vlees kan laten lijken (ham, kip, steak, etc), terwijl het totaal geen vlees is.
De techniek en toewijding is wel mooi maar het komt op mij vooral over als een zeer omslachtige manier om aan vleesvervangende eiwitten te komen.
Desondanks ben ik niet van plan om het ook maar met enige regelmaat te gaan eten...
Iedereen die kweekvlees wil eten, be my guest.
Zelfde geld voor die vegan troep.
Ik blijf gewoon lekker mijn verse stukje vlees halen bij de plaatstelijke slager.
Vanavond ook weer een lekkere steak uit de pan met daarna in de jus van het vlees lekker ui en champignons opbakken voor erbij.
Maar ik vrees dat kweekvlees het begin van het einde is voor de echte vlees liefhebbers.
Er zullen uiteraard mensen (met name vegan hippies) blij zijn, maar erg jammer dat de kleine minderheid het plezier voor de grote massa verpesten.
Want ik kan me echt niet voorstellen dat een grote meerderheid minder vlees wil en gaat eten, en dat een grote meerderheid op deze kweek en vegan troep zit te wachten.
Kruisbestuiving is bijv. ook een vorm van genetische modificatie, enten ook.
Dat zijn bedrijfstakken die al honderden jaren in Nederland plaatsvinden, zo hebben we destijds bijv de oranje wortel gekregen en zijn spruitjes tegenwoordig meer zoet dan bitter.
Nederland is (of was) koploper op dat gebied (worden nu een beetje de markt uit gedrukt door patent trolls)
Ook met dieren is dat gedaan trouwens, een boerderij-varken is bijv langer, heeft zelfs extra tepels en krijgt veel meer biggetjes dan een wild varken.
Koeien net zo, die worden ook al lang geslecteerd op melkproductie en dus zijn er nu koeien die 29 liter melk per dag geven.
In 1910 was dat nog 7 liter per koe.
KIppen ook, het is niet normaal voor vogels om elke dag een ei te leggen, normaal doen vogels dat 2 keer per jaar hoogstens.
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken