Het weer is niet saai!

Hallo allemaal!

Ik heb mij voor 99,9% teruggetrokken voor wat betreft het weer, maar ik kan er nu toch niet onderuit om toch wat cijfertjes en wetenswaardigheden met jullie te delen.  

Er zijn vele en vele records gebroken de afgelopen 2 maanden. Met name de neerslag speelt hierbij de hoofdrol. 

Sinds begin oktober is er vrijwel nergens meer een volledig droog etmaal geweest. De manier van het meten van neerslag wisselt nogal. Ikzelf hanteer dan meestal gewoon de zomer/wintertijd. Dus in de zomer van 20.00 tot 08.00 en in de winter van 07.00 tot 19.00. Bij een maandwisseling doe ik hetzelfde. Dan reken ik de neerslag vanaf 19/20 uur tot de volgende dag. Dat is wel zo eenvoudig. 

Goed, het zal weinig mensen zijn ontgaan dat het tamelijk nat is geweest de afgelopen tijd. Wat vooral opvalt is dat ook het binnenland niet heel veel onder doet voor de kustprovincies. Alleen in delen van Limburg waren de extremen niet zo heel groot, wat op zich ook vrij logisch is, maar ook daar zijn de afgelopen maanden wel wat natter verlopen dan normaal. 

Wat verder opviel was met name de activiteit van de atmosfeer. Afgelopen nacht was wederom een goed voorbeeld. Bijzonder actieve buienlijnen trokken over den lande, en dat ging gepaard met soms heftig onweer, en in het binnenland met stevige sneeuwval. Door de treksnelheid bleef de schade, en met name door hagelbuien in het westen nog enigszins beperkt. De blikseminslagen waren wel bijzonder krachtig.

Verder viel er soms in korte tijd een aantal cm sneeuw op de iets hogere delen van ons land, zoals de Utrechtse Heuvelrug, maar bijvoorbeeld ook in  Twente, Gelderland en Overijssel. Dit kwam omdat de activiteit van de buien grotendeels in stand bleef i.p.v af te nemen zoals de verwachting was. Zelf onweer kwam daar ook voor. 

Wat cijfers: Sinds de kraan open is gegaan vanaf oktober is er plaatselijk al ruim 500 mm gevallen. Absurt gewoon. Normaal valt er in een jaar zo'n 800 mm in den lande, en nu zitten we in ruim 2/2,5 maand al tegen de 500 mm. Met name in Noord-Holland, maar ook in delen van Zuid-Holland en Utrecht zijn de hoeveelheden duizelingwekkend. Ook ons landelijk meetpunt in De Bilt gaat de laatste maanden al bijna richting de 400 mm aan. Ongekend, en dat zeker meer landinwaarts. 

Verder is het ook in het binnenland veel natter dan gebruikelijk, met uitzondering van het zuiden van Limburg. 

Ik kom later in december met een uitgebreid overzicht Europees gezien qua weer, want daar is genoeg over te vertellen. 

Korte termijn: De grote hoeveelheden regen lijken we nu wel even achter ons te laten. We komen nu in wat meer rustiger vaarwater, maar wel aan de koude kant.

Aan de kust kan nog wel een buitje vallen, maar voor de rest blijft het deze week wel overwegend droog en rustig. De kans op mist neemt wel toe en de minima komen duidelijk onder 0, behalve vlak aan de kust. De kans op gladheid is dus duidelijk aanwezig.