Vuelta: Etappe 16 - Vlakke aanloop, finish op een muur

De laatste week van de laatste grote ronde van het wielerjaar gaat alweer beginnen, week drie van de Vuelta a España. Echt geweldig spannend is het niet, Jumbo-Visma domineert op een manier die we eigenlijk nog nooit van welke ploeg dan ook gezien hebben, vermoedelijk met Sepp Kuss als inmiddels gedoodverfde winnaar.

De zestiende etappe is er op papier niet echt één om enorm naar uit te kijken. Ten eerste zou het prima een juniorenritje kunnen zijn met krap 120 kilometer, en dan is het ook nog eens niet zo dat het 120 kilometer lang over monsterlijke bergen gaat: zoals we in de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier kunnen zien is de aanloop (Spaans) vlak, om vervolgens op een muur te finishen.

Men stapt in de buurt van Liencres op en rijdt naar Bejes, waar men een klim op moet rijden die nogal onregelmatig is. Een kilometer of vijf, gemiddeld zo'n zeven à acht procent, maar met uitschieters tot ver boven de tien procent. Erg lastig dus, met wat geluk kunnen we in de laatste 50 meter van de etappe wat actie zien tussen de klassementsrenners.

De etappe begint vanwege de juniorenafstand pas rond kwart voor drie, Eurosport is er uiteraard gewoon live bij. De finish staat dan grofweg rond half zes gepland, plus/minus een minuut of tien.

Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)
Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)

De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)
De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)