Vuelta: Etappe 6 - Koersen naar een observatorium

De vijfde etappe van de Vuelta a España leverde, min of meer zoals verwacht, een sprint op, hoewel het toch al magere deelnemersveld wat sprinters betreft drie kilometer voor het einde met een valpartij nog eens werd uitgedund. Kaden Groves won uiteindelijk gewoon, dat dan weer wel.

Vandaag wordt het zeker geen massasprint, de renners zetten koers vanuit La Vall d'Uixo en rijden dan 183,5 kilometer naar het astrofysisch observatorium van Javalambre, bovenop een behoorlijk pittige klim. In de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier wordt elke meter uiteraard weer beschreven, maar het komt erop neer dat de etappe uiterst pittig is.

Al vanaf de start moet er licht geklommen worden, vanaf dat moment gaat het bijna continu omhoog. Er zijn natuurlijk wel afdalingen, maar die eindigen steevast op grotere hoogte dan waarop de klim begonnen was, waardoor het per saldo toch constant omhoog loopt. Twee klimmen van de derde categorie en dan eindigden we op een klim van de eerste categorie, elf kilometer aan bijna acht procent, waarbij vooral de tweede helft bijna continu in de dubbele cijfers zit.

De rit gaat al om 12.20 uur van start, maar het blijft Spanje: er zijn simpelweg geen beelden beschikbaar tot nota bene grofweg 14.30 uur, dan gaat Eurosport live omdat men dan eindelijk beelden krijgt. De finish staat tussen kwart over vijf en kwart voor zes op de planning.

Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)
Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)

De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)
De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)