Het nutteloze feitje van de dag: de Waddenzee inpolderen

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

We kennen de Waddenzee als een bijzonder natuurgebied maar wist dat er plannen zijn geweest om de Waddenzee in te polderen? En wist je dat er zelfs ooit een start is gemaakt met de inpoldering? De Overijsselse jonkheer Pieter Teding van Berkhout richtte in 1869 de Maatschappij tot Landaanwining op de Friesche Wadden op en hij was van plan door het aanleggen van dammen van de vaste wal naar de Waddeneilanden door middel van de natuurlijke aanslibbing aan die dam langzaam de Waddenzee droog te leggen.

De dam kwam er maar stormen in oktober 1881 en april en oktober 1882 zorgden dat de dam geen stand hield. Even leek de overheid het plan over te willen nemen maar na veel weerstand strandde het project definitief. Sindsdien zijn er nog van nieuwe inpolderingsplannen geweest maar verder dan het afdammen Lauwerszee is het nooit meer gekomen.