Roglic wint ondanks kettingproblemen klimtijdrit en neemt leiderstrui over van Thomas

Primoz Roglic gaat de Giro d’Italia winnen. De kopman van Jumbo-Visma kende in de klimtijdrit pech onderweg, maar de Sloveen was zo sterk dat hij de klimtijdrit met veertig seconden won voor Geraint Thomas. Daarmee neemt Roglic de leiderstrui met veertien seconden over van Thomas.

Vandaag stond de allerbeslissende klimtijdrit van de Giro op het programma. Een tijdrit van 18,6 kilometer met aankomst op Monte Lussari. De klim van 7,3 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 12,1 procent. In het begin van de klim zijn er stroken van ruim 20 procent

Rozetruidrager Geraint Thomas begon met een voorsprong van 26 seconden op Primoz Roglic aan de tijdrit. Bij het eerste tussenpunt was de Welshman maar twee seconden langzamer dan Roglic. Maar op de Monte Lussari was Roglic duidelijk sterker. De Sloveen liep stelselmatig uit op de monsterklim en bij het tweede tussenpunt was het verschil opgelopen naar zestien seconden.

Maar daarna leek het mis te gaan voor Roglic. De kopman Jumbo-Visma kreeg te maken met materiaalpech en moest even van zijn fiets doordat zijn ketting eraf liep, maar na een korte onderbreking ging Roglic verder en aan de finish was hij maar liefst 42 seconden sneller dan Joao Almeida, die de snelste tijd had staan.

In de laatste kilometers kwam Thomas bijna niet meer vooruit en verloor uiteindelijk veertig seconden op Roglic en daarmee ook de leiderstrui aan de Sloveen. Zonder ongelukken wint Roglic zondag zijn eerste Giro d'Italia.

Results powered by FirstCycling.com