Nieuwe 3D- weergave wrak Titanic levert haarscherpe beelden op

Jippie

De Britse omroep BBC heeft nieuwe beelden vrijgegeven van het wrak van de 'Titanic' dat op een diepte van bijna 4.000 meter op de bodem van de Atlantische Oceaan ligt. De 3D-beelden met hoge resolutie van het wrak kunnen nieuwe inzichten geven in wat er meer dan 100 jaar geleden met het beroemde passagiersschip is gebeurd. 

De detailbeelden zijn in de zomer van 2022 gemaakt door een in de diepzee gespecialiseerd cartografiebedrijf. Onderzeeërs besteedden meer dan 200 uur aan het onderzoeken van het wrak en namen meer dan 700.000 foto's die werden gecombineerd in de 3D-scan.

De planningsmanager van de expeditie, Gerhard Seiffert, vertelde de BBC dat de deelnemers niets mochten aanraken "om het wrak niet te beschadigen". De nieuwe beelden tonen het voorschip gescheiden van de achtersteven zo duidelijk alsof het uit het water is getild. Zelfs de kleinste details zijn te zien, zoals het serienummer van de scheepsschroef. 

Wrak valt uiteen
De opnames kunnen historici en andere wetenschappers helpen erachter te komen wat er in april 1912 precies met het passagiersschip is gebeurd. Tot nu toe is hun onderzoek een race tegen de klok geweest terwijl het wrak steeds verder achteruitgaat. "Nu kunnen we eindelijk naar 'Titanic' kijken zonder menselijke interpretatie, alleen op basis van bewijs en gegevens," vertelde Parks Stephenson, die 'Titanic' al vele jaren bestudeert, aan de BBC.

Het luxe passagiersschip zonk in april 1912 na een aanvaring met een ijsberg terwijl het op weg was van Engeland naar New York. Bij het ongeval kwamen 1500 mensen om het leven. De Titanic is meerdere malen uitgebreid onderzocht sinds het wrak in 1985, bijna 650 kilometer uit de kust van Canada, is gevonden. Camera's hebben het schip echter nooit in zijn geheel kunnen vastleggen.