Heeft Biden het immigratiebeleid van Trump wezenlijk veranderd?

Jippie

Net na zijn aantreden beloofde de Amerikaanse president Joe Biden een einde te maken aan wat hij de "morele en ethische" schande van het immigratiebeleid van Donald Trump noemde.

De regering Trump had een streng grensbeleid ingevoerd en Biden beloofde een "humanere" aanpak. Maar ook Biden heeft kritiek te verduren, zijn immigratiebeleid zou te streng zijn.

Hou verhoudt het immigratiebeleid van de twee Amerikaanse presidenten zich tot elkaar?

Migranten terugsturen

  • Trump: In maart 2020, aan het begin van de Covid-19 pandemie, beriep de regering Trump zich op titel 42, een omstreden statuut dat bedoeld was als maatregel voor de volksgezondheid. Het beleid stond de Amerikaanse autoriteiten toe om snel migranten - waaronder asielzoekers - aan de grens uit te zetten. Bijna 400.000 mensen werden vastgehouden en uitgezet tussen de invoering ervan en januari 2021, toen de heer Trump het Witte Huis verliet. Zelfs op het hoogtepunt van de pandemie kwam titel 42 regelmatig onder vuur te liggen van degenen die betoogden dat het beleid de VS in staat stelde asielzoekers uit te zetten zonder enige vorm van proces. Human Rights Watch, bijvoorbeeld, zei dat het beleid "illegaal was en de mensenrechten schendt van betrokkenen".
  • Biden: Was voor het aanhouden van titel 42, en gaf de coronapandemie als reden. Tussen januari 2021 en maart 2023, werden meer dan 2,28 miljoen mensen uitgezet op grond van titel 42. Toen de VS op 11 mei een einde maakte aan de noodtoestand door het coronavirus, liep ook titel 42 daarmee af. In de plaats van de maatregel voerden de Amerikaanse immigratieautoriteiten een "carrot and stick"-benadering in, die legale immigratie aanmoedigt, en strenge straffen oplegt aan degenen die illegaal oversteken. Ze hebben regionale verwerkingscentra in Latijns-Amerika geopend om migranten te helpen een aanvraag in te dienen om naar de VS te komen en hebben de toegang tot CBP One uitgebreid, een app waarmee migranten asielafspraken kunnen maken. Mensen die illegaal de grens oversteken zullen worden uitgezet, en mogen de VS gedurende minstens vijf jaar niet opnieuw binnenkomen en zullen "vermoedelijk niet in aanmerking komen voor asiel", aldus Customs and Border Protection (CBP). Republikeinen zeggen te vrezen dat het beleid niet genoeg zal doen om de toestroom van migranten te stoppen. Sommige democraten, evenals sommige voorstanders van immigratie, beweren dat het beleid dat na afloop van titel 42 is ingevoerd, ook in strijd is met de internationale vluchtelingenwetgeving.

Migranten in Mexico laten blijven

  • Trump: In januari 2019 voerde de regering Trump een beleid in - officieel bekend als Migrant Protection Protocols, of MPP - dat asielzoekers dwong om in Mexico te wachten op hun Amerikaanse immigratiehoorzittingen. Ongeveer 70.000 mensen werden onder dit beleid teruggestuurd naar Mexico. Ze moesten daar vaak maandenlang wachten en werden geintimideerd door criminelen. Human Rights First, een liefdadigheidsorganisatie, schat dat meer dan 1.500 migranten zijn ontvoerd, verkracht of misbruikt na hun terugkeer naar Mexico. Biden noemde het beleid "onmenselijk".
  • Biden: De regering besloot 'Remain in Mexico' op te schorten op de eerste dag dat Biden in het Witte Huis in januari 2021 aantrad. Het Department of Homeland Security (DHS) besloot om het beleid officieel te beëindigen in juni van hetzelfde jaar. Maar in een uitspraak van een door Trump aangestelde federale rechter in Texas stond dat de regering het beleid ten onrechte had beeïndigd, waardoor het opnieuw werd gestart in december 2021. In juni 2022 koos het Amerikaanse Hooggerechtshof de kant van de regering Biden en oordeelde dat zij de juiste administratieve procedure niet had geschonden door 'Remain in Mexico' af te schaffen. Door de uitspraak kon het beleid alsnog worden beëindigd.

Het uit elkaar halen van gezinnen 

  • Trump: Onder Trump had de Amerikaanse regering een "zero-tolerance" beleid waarmee de Amerikaanse autoriteiten volwassenen die illegaal de grens overstaken konden deporteren. In sommige gevallen werden ouders teruggestuurd naar hun thuisland zonder hun kinderen, die in vast werden gehouden. Trump heeft het beleid herhaaldelijk verdedigd - en blijft het verdedigen - als een manier om toekomstige migranten af te schrikken. Ten minste 3.900 kinderen werden gescheiden van hun ouders tussen 2017 en 2021.
  • Biden: Biden draaide het uit elkaar halen van gezinnen terug en inmiddels zijn een groot deel van de gezinnen weer met elkaar herenigd. Medio maart 2023 zijn bijna 1.000 kinderen nog steeds gescheiden van hun ouders, blijkt uit overheidsstatistieken. In december 2021 heeft de regering ook besloten gezinnen niet langer in bewaring te houden bij Immigration and Customs Enforcement (ICE).
    In een afzonderlijk maar verwant recent beleid kondigde de regering Biden aan 100.000 migranten uit Honduras, El Salvador, Guatemala en Colombia die familie in de VS hebben, toe te laten. De details van het programma zijn nog niet bekend, maar de VS hebben toegezegd dat de aanvragen zullen worden behandeld door de nieuwe regionale verwerkingscentra. De goedgekeurde personen krijgen een reisvergunning voordat zij naar de VS gaan. Daar kunnen zij in afwachting van een immigratievisum een werkvergunning aanvragen. Meer details over het programma worden naar verwachting in juni bekendgemaakt.