Vroege vluchter Denz wint twaalfde etappe in Giro

Nico Denz heeft de twaalfde etappe in de Giro gewonnen. De Duitser van Bora-Hansgrohe was de snelste van een kopgroep van drie. Het peloton deed het rustig aan in de overgangsetappe en eindigde op meer dan acht minuten van de winnaar. Geraint Thomas blijft wel de leider in de Giro d'Italia.

Daags voor de lastige bergetappe naar Crans Montana kreeg het peloton een typische overgansetappe voorgeschoteld. Te zwaar voor de sprinter, maar te makkelijk voor de klassementsrenners, waardoor de vluchters een mooie kans kreeg voor een ritzege. Na een lastig begin in de etappe kreeg een omvangrijke kopgroep de ruimte van het peloton.

Op minder dan 100 kilometer reden opeens vijf renners weg uit de kopgroep. Denz, Tonelli, Berwick, Skujiņš en Battistella namen snel een halve minuut op de rest van de kopgroep, waar er geen goede samenwerking was. Battistella kon het tempo niet volgen en zakte terug tot de eerste achtervolgende groep en doordat de kopgroep steeds verder weg liep werd duidelijk dat het een strijd voor de dagzege ging worden tussen de vier vooraan.

Op de laatste beklimming van de dag probeerde Skujiņš zijn medevluchters te lossen, maar alleen Tonelli moest passen. Daarna probeerde Denz het met uitval op een oplopend stukje, maar hij kreeg Skujiņš niet los. Berwick moest wel passen op de aanval van de Duitser, maar doordat het tempo zakte kon hij weer aansluiten en mochten ze met zijn drieën sprinten voor de overwinning en daarin was Denz duidelijk de snelste. Hij won voor Skujiņš en Berwick en boekte daarmee zijn grootste overwinning.

In het algemeen klassement veranderde er niks waardoor Geraint Thomas aan de leiding blijft staan. Vrijdag is de lastige bergrit naar Crans Montana.

Results powered by FirstCycling.com